27.8.09

Ο βροχοποιός

Στην Ινδία οι μουσώνες φέρνουν καταρρακτώδεις βροχές. Φέτος όμως είναι ασυνήθιστα άνυδρη περίοδος, 25% λιγότερη βροχόπτωση και 161 από τις 625 περιφέρειες της χώρας έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση ξηρασίας. Το πρόβλημα λοιπόν είναι μεγάλο και σοβαρό. Άρα, πρέπει να επιστρατευτούν όλα τα μέσα. Εξ ου και η τετράωρη προσευχή του Ινδού ιερέα. Η τελετή ονομάζεται Varuna Υajna, απευθύνεται στον...
θεό της βροχής και ο συγκεκριμένος τρόπος επίκλησης επιβάλλεται από τις Βέδες, τα ιερά βιβλία των Ινδών. Ο εικονιζόμενος, μαζί με άλλους εννέα μύστες, έχει επιφορτιστεί με το ιερό καθήκον να φέρουν νερό στη Βομβάη. Πριν κοροϊδέψει κανείς, ας σκεφτεί πόσες φορές την ημέρα αναφέρει το όνομά Του «επί ματαίω» που λένε και οι ορθόδοξοι ρασοφόροι...
Κλίκ από τα ΝΕΑ

Στιγμές...


Του Δημήτρη Μητρόπουλου
ΕΜΑΘΕ ΚΑΝΕΙΣ κάτι από το πύρινο καλοκαίρι του 2007; Φαίνεται πως έμαθε το ΠΑΣΟΚ. Τότε ο Γιώργος Παπανδρέου έτρεχε από φωτιά σε φωτιά στην Πελοπόννησο. Οι φωτιές ήταν επίσης η αιχμή του δόρατος στην αντιπαράθεση του ΠΑΣΟΚ με τη Ν.Δ. στις εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου εκείνης της χρονιάς- που χάθηκαν. ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ αργότερα το ΠΑΣΟΚ έχει μετακομίσει από τη Χαριλάου Τρικούπη στην Ιπποκράτους. Ο Γιώργος έβαλε μπλε πουκάμισο και πήγε το Σαββατοκύριακο στην Πεντέλη. Ωστόσο, με εξαίρεση μια γραπτή ανακοίνωση, έχει...
αποφύγει ρητορικές εξάρσεις και κορόνες. Αυτό, ενώ ακόμη και οι βουλευτές της Ν.Δ.- από Δούκα μέχρι Γιακουμάτο- έχουν βγει στα κεραμίδια. Η ΑΥΤΟΣΥΓΚΡΑΤΗΣΗ Παπανδρέου έχει λογική. Πρώτον, το μαλλιοτράβηγμα του δικομματισμού επάνω στα καμένα είναι απωθητικό θέαμα για τους πολίτες. Κάνει τους πολιτικούς να φαίνονται πολιτικάντηδες. Δεύτερον, όταν μια κυβέρνηση συντρίβεται από τα γεγονότα, δεν χρειάζεται να ανακατεύεται η αντιπολίτευση. Πόσω μάλλον, όταν το ΠΑΣΟΚ νίκησε καθαρά στις ευρωεκλογές και προηγείται σταθερά στις δημοσκοπήσεις. Όταν είσαι πρώτος και γυρίζεις να ασχοληθείς με τον δεύτερο, κινδυνεύεις να σκοντάψεις. Τρίτον, οι φετινές πυρκαγιές είναι το Βατερλώ των μικρότερων κομμάτων. Ο Τσίπρας τρέχει το πρωί στα καμένα και το μεσημέρι τσακώνεται με τον Αλαβάνο. Οι Οικολόγοι- σε ένα θέμα δικό τους- έδειξαν πολιτικό ερασιτεχνισμό κι έλλειψη ανακλαστικών. Η διάλυση ΣΥΝ- ΣΥΡΙΖΑ και η αποσυσπείρωση των Πρασίνων ωφελούν σαφώς εκλογικά το ΠΑΣΟΚ. Απλώς, δεν χρειάζεται να το λέει κανείς από τώρα. Αφήστε που η αδυναμία των μικρότερων κομμάτων προσφέρει καλύτερη- δηλαδή ρεαλιστική- βάση για συνεργασίες.

ΣΤΗ ΣΥΛΛΟΓΙΣΤΙΚΗ αυτή προστίθεται η διεθνής εμπειρία. Η πόλωση δεν αρέσει. Τόσο ο Μπαράκ Ομπάμα το 2008 στην Αμερική όσο και ο Νικολά Σαρκοζί το 2007 στη Γαλλία- πολιτικοί με άλλο ύψος και ταμπεραμέντο- απέφυγαν να αρπαχτούν με τους αντιπάλους τους στις εκλογές. Ο Σαρκοζί έχει τις εκρήξεις του κατά καιρούς. Αλλά ο «νόου ντράμα»- ελληνιστί, «όχι δράματα» - Ομπάμα έχει κάνει σχολή. Η αλήθεια είναι πως το στυλ αυτό ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία- και τις δυνατότητες- του Γιώργου. Αν ταιριάξει και στους Έλληνες εκλογείς, τότε έχει έρθει η στιγμή του.
Αγιογραφίες από τα ΝΕΑ

Ψάχνει διαβατήριο για τη ΔΕΘ ...


Θέμα ολίγων ημερών είναι ήδη η ανακοίνωση των οριστικών αποφάσεων του κ. Καραμανλή, ο οποίος συνειδητοποιεί πλέον ότι δεν έχει άλλο πολιτικό χρόνο και ότι θα πρέπει το αργότερο μέχρι την προσεχή Πέμπτη να έχει ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του σε ό,τι αφορά τις εκλογές και τον ανασχηματισμό.
Η ακυβερνησία που επικρατεί από τις ευρωεκλογές ουσιαστικά μέχρι σήμερα και η οποία μοιραία οδηγεί σε εκδήλωση προσωπικών στρατηγικών και σε εσωστρέφεια, πιέζει εκ των...


Η ακυβερνησία που επικρατεί από τις ευρωεκλογές ουσιαστικά μέχρι σήμερα και η οποία μοιραία οδηγεί σε εκδήλωση προσωπικών στρατηγικών και σε εσωστρέφεια, πιέζει εκ των πραγμάτων τον κ. Καραμανλή να ανακοινώσει μέχρι τη μετάβασή του στη Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια της ΔΕΘ το μεθεπόμενο Σαββατοκύριακο, τις κινήσεις του.
Σ. Τσιτουρίδης: Οι ευθύνες για την πρόσφατη πυρκαγιά ξεπερνούν τον Β. Αντώναρο. Ευθύνες υπάρχουν και στο κράτος, επισήμανε ο Γερ. Γιακουμάτος
Σ. Τσιτουρίδης: Οι ευθύνες για την πρόσφατη πυρκαγιά ξεπερνούν τον Β. Αντώναρο. Ευθύνες υπάρχουν και στο κράτος, επισήμανε ο Γερ. Γιακουμάτος


Κοινή πεποίθηση στο εσωτερικό του υπουργικού συμβουλίου είναι ότι οι πρόσφατες πυρκαγιές κάθε άλλο παρά «έκαψαν» το σενάριο περί πρόωρων εκλογών, καθώς θεωρούν ότι ο πρωθυπουργός έχει ήδη λάβει την απόφασή του για προσφυγή στις κάλπες, επικαλούμενος την έλλειψη πολιτικής συναίνεσης στα μεγάλα θέματα και δη στην οικονομία. Αυτό που απομένει -σημειώνουν τα ίδια πρόσωπα- είναι η αποκάλυψη των τακτικών κινήσεων που θα τον οδηγήσουν στην αναμέτρηση.

Μία από αυτές τις κινήσεις τακτικής είναι και ο ανασχηματισμός, ο οποίος φαίνεται -παρά τις διαψεύσεις από την πλευρά ορισμένων κυβερνητικών στελεχών- ότι είναι επίσης θέμα ημερών.

Ο κ. Καραμανλής δέχεται εντονότατες πιέσεις ακόμη και από υπουργούς να προχωρήσει σε αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα και να εκπέμψει πριν από την άνοδό του στη Θεσσαλονίκη, μήνυμα ανανέωσης. Ωστόσο, το αρνητικό κλίμα που επικρατεί καθιστά δύσκολη την επίλυση και αυτού του παζλ. Ουσιαστικά, οι οποίες αλλαγές δεν πρόκειται να «αγγίξουν» τα βασικά κυβερνητικά στελέχη.

Συγκεκριμένα, δύσκολα θα μετακινηθούν από τα υπουργεία που σήμερα βρίσκονται οι κ. Σουφλιάς, Μπακογιάννη, Παπαθανασίου, Σπηλιωτόπουλος και Αβραμόπουλος, ενώ εκτός κυβερνητικού σχήματος δεν θα βρεθούν οι κ. Παυλόπουλος και Μεϊμαράκης. Κατά συνέπεια, ακόμη και συγχωνεύσεις υπουργείων να γίνουν ή ακόμη και δημιουργία νέων χαρτοφυλακίων να υπάρξει (βλ. υπουργείο Περιβάλλοντος), τα πρόσωπα που θα αποτελούν και μετά τον θρυλούμενο ανασχηματισμό τον «κορμό» της κυβέρνησης θα είναι τα ίδια με τα σημερινά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αλλαγές που αναμένεται να προωθηθούν αφορούν: τη μετακίνηση του κ. Π. Παυλόπουλου στη θέση του υπουργού Επικράτειας και του κυβερνητικού εκπροσώπου και τη μετακίνηση του κ. Μεϊμαράκη στη θέση του υπουργού Εσωτερικών. Οι αλλαγές στις θέσεις των υφυπουργών δεν θα επηρεάσουν τη συνολική εικόνα της κυβέρνησης.

Ρίσκο
Ο κ. Καραμανλής φαίνεται ότι έχει εγκαταλείψει την ιδέα της αλλαγής φρουράς στο κόμμα, καθώς δεν προτίθεται να αναλάβει το υψηλό ρίσκο της εσωκομματικής εκλογής που απαιτείται προκειμένου να αναδειχθεί νέος γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής.

Σε κάθε περίπτωση, εάν ο κ. Καραμανλής καταλήξει στην επιλογή του ανασχηματισμού και δεν προχωρήσει με το υπάρχον κυβερνητικό σχήμα στις πρόωρες εκλογές, οι όποιες αποφάσεις του για τα πρόσωπα θα ανακοινωθούν στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, καθώς θέλει να προλάβει την ομιλία του κ. Γ. Παπανδρέου στην επέτειο της 3ης Σεπτέμβρη, αλλά και να έχει χρόνο έστω λίγες ημέρες εν όψει των εγκαινίων της ΔΕΘ.

ΒΡΑΖΕΙ Η ΝΔ
Εκρηκτικό κλίμα, πιέσεις για αλλαγές

Εκρηκτικό είναι το κλίμα και στο εσωτερικό της ΝΔ, καθώς η πολιτική της αδράνειας που ακολουθεί ο πρωθυπουργός έχει κουράσει τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος. Ολοι ζητούν τη λήψη πολιτικών πρωτοβουλιών και διαμηνύουν στο Μέγαρο Μαξίμου ότι οι οριακές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα δεν λύνουν το πρόβλημα. Παράλληλα, οι βουλευτές της ΝΔ ζητούν από τον κ. Καραμανλή να ξεκαθαρίσει το τοπίο και σε ό,τι αφορά τις πρόωρες εκλογές, καθώς θέλουν και οι ίδιοι να καθορίσουν τη στρατηγική τους.

Στο στόχαστρό τους βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες οι κ. Παυλόπουλος και Αντώναρος, στους οποίους επιρρίπτουν ακέραιες τις ευθύνες τόσο για τα λάθη και τις παραλείψεις που υπήρξαν κατά τη διάρκεια της καταστροφικής πυρκαγιάς στη ΒΑ Αττική όσο και για το επικοινωνιακό «Βατερλό» που ακολούθησε.

Ο κ. Γερ. Γιακουμάτος μίλησε εμμέσως για την ύπαρξη πολιτικών ευθυνών, λέγοντας χαρακτηριστικά (ρ/ς Αλφα): «Είναι αδιανόητο να κάνουμε τέτοια καταστροφή. Ευθύνες υπάρχουν στο κράτος, από τον δασικό υπάλληλο, από την πολεοδομία μέχρι τον τελευταίο».

Από την πλευρά του ο κ. Σ. Τσιτουρίδης, σε παρέμβασή του, αφού επεσήμανε ότι ο ανασχηματισμός δεν πρόκειται να λύσει κανένα πρόβλημα, εξέφρασε την άποψη ότι οι ευθύνες για την πρόσφατη καταστροφή στην Αττική ξεπερνούν τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

«Ο ανασχηματισμός έγινε πριν από 8 μήνες. Δεν γίνονται θαύματα με αλλαγές προσώπων, ούτε περιμένω μέτρα που θα κατέβουν από τον ουρανό», τόνισε. Για την επικοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης επεσήμανε: «Ο κ. Αντώναρος δεν παράγει πολιτική, παρουσιάζει τις πολιτικές οι οποίες ασκούνται. Μη συγκεντρώνουμε τις ευθύνες στο τι λέει ένας κυβερνητικός εκπρόσωπος», κατέληξε.

Ο κ. Β. Αντώναρος απέφυγε να σχολιάσει τις επικρίσεις που δέχεται τόσο από μέλη του υπουργικού συμβουλίου όσο και από βουλευτές. «Η προσπάθειά μου και ο στόχος μου είναι να κάνω τη δουλειά και τα καθήκοντα τα οποία μου έχει αναθέσει ο πρωθυπουργός, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», είπε χαρακτηριστικά...
ΕΘΝΟΣ

«Άλλαξέ τους όλους εκτός από μένα...»

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Διονύσης Νασόπουλος
Αμετακίνητοι δηλώνουν οι κορυφαίοι υπουργοί την ίδια ώρα που ζητούν από τον Καραμανλή να κάνει ανασχηματισμό εδώ και τώρα...
Μύλος έχει γίνει η Ν.Δ. μετά και τις φωτιές που έκαψαν το ένα τρίτο της Αττικής. Μπροστά στον φόβο της κυβερνητικής κατάρρευσης και μέσα σε εμφυλιοπολεμικό κλίμα, σχεδόν όλα τα κορυφαία στελέχη του κόμματος ασκούν έντονες πιέσεις στον Πρωθυπουργό για να αναλάβει πρωτοβουλίες, δείχνοντας προς την κατεύθυνση ενός σαρωτικού ανασχηματισμού.
Από το Μαξίμου δεν βγαίνει... καπνός, αλλά υπουργοί και βουλευτές προεξοφλούν τις αλλαγές, με βασικό επιχείρημα ότι ο Κ. Καραμανλής «δεν μπορεί να ανέβει στη ΔΕΘ χωρίς να κάνει κάτι». Πεπεισμένοι ότι ο...

ανασχηματισμός βρίσκεται προ των πυλών εμφανίζονται πλέον ακόμη και υπουργοί που μέχρι πρότινος- πριν οι φλόγες τυλίξουν τη Βορειοανατολική Αττική- απέκλειαν κατηγορηματικά το ενδεχόμενο αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα. Προβεβλημένα στελέχη, εξάλλου, εξακολουθούν να κρατούν ψηλά και το «σχέδιο εξόδου» με επίσπευση των εκλογών, εκτιμώντας ότι ο Πρωθυπουργός «δεν έχει άλλες εναλλακτικές λύσεις».

Στενοί συνεργάτες του Κ. Καραμανλή επιχειρούσαν χθες το απόγευμα να βάλουν φρένο στην έντονη φημολογία περί ανασχηματισμού, αναφέροντας ότι ο Πρωθυπουργός «θα εμφανιστεί στη ΔΕΘ με πολιτική ατζέντα» και «δεν προκρίνει κινήσεις εντυπωσιασμού». Επέμεναν δε ότι από την πλευρά του κ. Καραμανλή δεν έχει γίνει καμία κίνηση που να υποδηλώνει ότι σχεδιάζονται αλλαγές στην κυβέρνηση.

Το ρεύμα του ανασχηματισμού, ωστόσο, διαχέεται από χθες το πρωί σε όλη τη γαλάζια κομματική πυραμίδα, με τα περισσότερα στελέχη να υποδεικνύουν τις αρχές της προσεχούς εβδομάδας (Δευτέρα ή Τρίτη) ως τη χρονική στιγμή που ενδέχεται να πραγματοποιηθεί η κίνηση του Πρωθυπουργού.

Κλειδί οι δύο «πυροπαθείς»
Οι καταστροφικές πυρκαγιές και οι ελλείψεις του κρατικού μηχανισμού έχουν οδηγήσει, ουσιαστικά, στην στοχοποίηση των κ.κ. Πρ. Παυλόπουλου και Χρ. Μαρκογιαννάκη, ενώ αρκετοί υπουργοί και βουλευτές ζητούν την «κεφαλή επί πίνακι» και του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Ευάγγ. Αντώναρου, στον οποίο καταλογίζουν ένα επικοινωνιακό «ναυάγιο» που έκανε ακόμη πιο αρνητικό το κλίμα για την κυβέρνηση.

Κατά τα ίδια στελέχη, οι κ.κ. Παυλόπουλος, Μαρκογιαννάκης και Αντώναρος είναι τα πρόσωπα- κλειδιά ενός ανασχηματισμού, καθώς η δική τους μετακίνηση θα κρίνει, όπως λένε, και το εύρος των αλλαγών.

Στην πραγματικότητα οι περισσότεροι υπουργοί που θεωρούν ότι είναι επιβεβλημένο να αναλάβει ο Πρωθυπουργός πρωτοβουλίες πριν από τη ΔΕΘ, θεωρούν εαυτόν αμετακίνητο ή ότι είναι τα κεντρικά πρόσωπα που μπορούν να σηματοδοτήσουν μια νέα πορεία για το νέο κυβερνητικό σχήμα.

Η συζήτηση αυτή είναι προφανές ότι προκαλεί ρήγματα στη συνοχή της κυβέρνησης και δηλητηριάζει τις σχέσεις μεταξύ των υπουργών.

Ψυχρό κλίμα στην Κατεχάκη
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ακόμη και ο υπουργός Εσωτερικών κ. Πρ. Παυλόπουλος, ο οποίος βρίσκεται από το περασμένο Σαββατοκύριακο στη δίνη του κυκλώνα, προκρίνει τη λύση του ανασχηματισμού. Το ψυχρό κλίμα που επικρατεί στη σχέση του με τον αναπληρωτή υπουργό κ. Χρ. Μαρκογιαννάκη (αρμόδιο για τον τομέα Δημόσιας Τάξης), ευνοεί αλλαγές στο μέγαρο της Λεωφόρου Κατεχάκη και πολλοί στη Ν.Δ. στοιχηματίζουν ότι ο υπουργός δεν θα είχε πρόβλημα με την αντικατάσταση του αναπληρωτή του.

Επίσης, θεωρούν ότι ο κ. Παυλόπουλος θα έβλεπε θετικά και την ανασύσταση του υπουργείου Δημοσίας Τάξης, αν και μια τέτοια κίνηση θα αποτελούσε και μια παραδοχή από την πλευρά του Πρωθυπουργού ότι έκανε λάθος, όταν προ διετίας αποφάσισε τη συγχώνευση των δύο υπουργείων.
NEA

Οι εφημερίδες σήμερα...


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Καίγονται πάνω στις στάχτες.
Φουντώνουν και τα γαλάζια πυρά για τις ευθύνες της καταστροφής.
ΤΟ ΒΗΜΑ: Φαύλος κύκλος Ο κ. Καραμανλής σε αδιέξοδο
Σε έναν φαύλο κύκλο αναζήτησης θεαματικών πρωτοβουλιών για να αλλάξει το πολιτικό κλίμα προτού εμφανιστεί στη ΔΕΘ στροβιλίζεται από χθες ο Πρωθυπουργός...

Οι εφημερίδες σήμερα...


TA NEA: Κλοιός βαρόνων για ανασχηματισμό
Μύλος έχει γίνει η Ν.Δ. μετά τις φωτιές που έκαψαν το ένα τρίτο της Αττικής. Μπροστά στον φόβο της κατάρρευσης και μέσα σε «εμφυλιοπολεμικό» κλίμα, σχεδόν όλα τα κορυφαία στελέχη του κόμματος ασκούν έντονες πιέσεις στον Πρωθυπουργό για να αναλάβει πρωτοβουλίες, δείχνοντας προς την κατεύθυνση ενός σαρωτικού ανασχηματισμού.
ΕΘΝΟΣ:Ψάχνει διαβατήριο για τη ΔΕΘ
Θέμα ημερών ο ανασχηματισμός, με τους υπουργούς σε «λευκή απεργία» εν αναμονή των εξελίξεων. Στο τραπέζι και οι πρόωρες εκλογές τον Οκτώβρη...

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΚΟΥΙΖ...

Ψάξατε πολύ; Βρήκατε κάτι; Πού να βρείτε! Γιατί ο Καμπουράκης δεν...

άλλαξε τίποτα. Τα ίδια, τα χθεσινά φοράει (σακάκι blue-black και ροζ πουκάμισο) .
Εσώρουχα;
Αυτό δεν το ξέρουμε. Αλλά από τη γενικότερη εικόνα συμπεραίνουμε πως μάλλον όχι. Θέλει να μυρίζει. Ανδρίλα...

26.8.09

Αγγαρεία (1-0) ...

Με γκολ του Μήτρογλου στο 82' , ο Ολυμπιακός κέρδισε τη Σέριφ 1-0, χωρίς να ικανοποιήσει τους φιλάθλους του. Το παραδέχτηκε και ο Ντουντού, που μετά τη λήξη του αγώνα δήλωσε πως "δεν...

παίξαμε καλά, υποσχόμαστε, όμως, στους φιλάθλους μας ότι στους επόμενους αγώνες θα 'μαστε πολύ καλύτεροι και θα τους ικανοποιήσουμε" .
Ο Ολυμπιακός πάντως, πέρασε, έστω με αγγαρεία, στους ομίλους του Champions League
...

Έβριζε τον "Κουρασμένο" στην πλατεία...

"Δεν κυβερνάει. Θα τον πετάξουν από το Μαξίμου" ...
Ενώπιον ακροατηρίου στο DaCapo στην πλατεία Κολωνακίου, ο πρώην Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της Ν.Δ. , Ν.Καραχάλιος, έλεγε για τον "Κουρασμένο" τα καλύτερα. "Αν δεν κάνει κάτι μέχρι την Κυριακή, θα...

τον πετάξουν οι ίδιοι οι δικοί του από το Μαξίμου. Δεν κυβερνάει ο Καραμανλής. Έχει βάλει τον αυτόματο πιλότο" .
Τι να πούμε εμείς; Τα είπε όλα...

Σφυρίγματα αποδοκιμασίας...

Μέτριο πρώτο ημίχρονο (0-0) ...
Χωρίς εξάρσεις, χωρίς νεύρο και με λίγες φάσεις κύλησε το πρώτο ημίχρονο, με αποτέλεσμα να...

υπάρξουν αποδοκιμασίες απ' τους φιλάθλους. Ο Κετσπάγια ενδιαφέρεται να μη φάει γκολ, παίζει με τρία αμυντικά χαφ, έχει υποβαθμισμένη την επίθεση και δε δείχνει, αντίθετα με τους φιλάθλους, να τον ενδιαφέρει το θέαμα...

ΦΩΤΟ ΚΟΥΙΖ...

Ο Καμπουράκης (αριστερά) χθες.
Ο Καμπουράκης (δεξιά) σήμερα.
Τι άλλαξε;
Η απάντηση σε λίγο...


Ο Κυριάκος σφύριξε...

Το εναρκτήριο λάκτισμα στα οπίσθια του "Κουρασμένου" έδωσε απόψε στο MEGA ο Κυριάκος Μητσοτάκης. "Ποιος ενδιαφέρεται για τον ανασχηματισμό; Ο κόσμος που κάηκε; Σας το λέω εγώ που 'μαι κυβερνητικός βουλευτής. Κανένας δεν ενδιαφέρεται για το που θα πάει ποιος. Άλλα...

είναι τα προβλήματα του κόσμου" .
Θέλετε κι άλλο; "Οφείλω να ομολογήσω πως όλα αυτά τα χρόνια ολίγα κάναμε" .
Είπε κι άλλα, αδιαφορώντας για τα προσχήματα. Όπως αντιλαμβάνεστε, επειδή η αδελφούλα του δεν μπορεί να πει και πολλά, γιατί απολαμβάνει την εξουσία του υπουργικού της θώκου, ανέλαβε αυτός να μιλήσει, επιτέλους, σαν γνήσιος γιος του μπαμπά του...

Δεξιοί και αδέξιοι...

Τη στιγμή που η Μακρή ξέσκιζε το Μανώλη ( "πέστε μας ένα μόνο κακό από αυτά του παρελθόντος που διόρθωσε 6 χρόνια τώρα η Ν.Δ. " ) , παρενέβη ο Χατζηνικολάου, για να δώσει πάσα στο Μανώλη. "Ο άνθρωπος είναι Δεξιός, αλλά δεν...

καλύπτει τους αδέξιους" . Κι επειδή ο Μανώλης δεν το άρπαξε στον αέρα το ξανάπε άλλες δυο φορές.
Μπας και ήταν ολίγον αδέξιος (στην πάσα) και ο ίδιος; ...

O γέρο-νέγρο Τζιμ..

Μαύρος, κατάμαυρος γύρισε από τις διακοπές ο γέρο-Πάνος Σόμπολος. "Πες μας Πάνο με την εμπειρία σου" , ξεκίνησε την...

ερώτηση ο Στραβελάκης, σχετικά με την αποκάλυψη (σιγά την αποκάλυψη) του MEGA, ότι το Σάββατο το πρωί τα πυροσβεστικά άρχισαν να πετάνε με μια ώρα καθυστέρηση (αντί στις 6:15 το πρωί, απογειώθηκαν στις 7:15) .
Κι ο Σόμπολος άρχισε το γνωστό παραμύθι. Αντί να απαντήσει αμέσως στην ερώτηση, άρχισε να περιαυτολογεί με μακροσκελείς προλόγους. "Εγώ μια ζωή με πυρκαγιές ασχολούμαι. Κάθε καλοκαίρι αυτή τη δουλειά κάνω" .
Σώπα καημένε. Κάνεις και την άλλη (θα στην πούμε μια άλλη φορά) ...

"Τι κάνατε ευλογημένοι με την BMW?"...

Έρευνα για την αποκάλυψη του nonews-News διέταξε ο Ιερώνυμος...
Ψάχνονται τώρα στην Αλληλεγγύη. Κάτι πρέπει να πουν στον Αρχιεπίσκοπο.
Ο Ιερώνυμος μετά την αποκάλυψη του Ν-Ν ότι "σκότωσαν" την θωρακισμένη BMW 745 του Μακαριστού Χριστόδουλου που...

είχε δωρίσει ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, ζήτησε έρευνα.
"Τι έγινε με το αυτοκίνητο ?" ρώτησε κι έπεσε σύρμα στην Αλληλεγγύη.
Για να δούμε τι στοιχεία θα παρουσιάσουν στο Μακαριότατο, και πως θα δικαιολογήσουν την πώληση ενός αυτοκινήτου που η αξία του ξεπερνά τις 160.000 ευρώ, μόνο με 42.500?...

H ανίκανη κυβέρνηση του Κουρασμένου, συνέλαβε ένα κορίτσι που έσβηνε φωτιές στο Καζίνο Λουτρακίου, ενώ αφήνει ελεύθερους τους εμπρηστές!

Από Κουρδιστό Πορτοκάλι
Αυτό μόνο ο Καραμανλής, θα μπορούσε να το κάνει!
Συνέλαβαν λέει τη Σοφία τη ξαπλώστρα (Νονός, ο Τροκτικός), η οποία ήταν συνεργάτρια της εκπομπής λόγου και Τέχνης, που παρουσιάζει ο Βασίλης Δρυμούσης-κάτι σαν Θέμης Γεωργαντάς- στο "Αλτερ".
Η Σοφία, η ξαπλώστρα, είναι φίλη της ...
Ζέτας Θεοδωροπούλου, που βλέπετε στη φωτό. Την συνέλαβαν γιατί έσβηνε φωτιές μόνο με 1900 ευρώ (Nonews)! Είπαν οτι έκανε βίζιτες-ντροπή τους. Δηλαδή αν η Σοφία η ξαπλώστρα, είχε παντρευτεί έναν επιχειρηματία, κάνοντας ισόβια βίζιτα, θα τη λέγαμε κιουρία και θα την είχαμε πρώτη μούρη στο Nammos.
Ενω το Σοφάκι που είναι πιο έντιμο με τον εαυτό της, αντί να τους παντρεύεται τους ξεπετάει.
Κι αυτό το έντιμο κορίτσι, που σβήνει φωτιές, το συνέλαβε το όργανο του Κουρασμένου καθώς περίμενε να παραλάβει τον Χριστοφοράκο απο τη Μέρκελ!
Σκατά...

Πρόσεχε Ρικ μη σε δηλητηριάσουν...

Αντί να του κάνουν το τραπέζι, τα στελέχη του ALPHA, τους το κάνει αυτός...
Αύριο το βράδυ στο μαγαζί των Ολυμπιονικών στην Πολιτεία ο Αμερικανός του ALPHA, Ρικ Σπίνερ, καλεί σε δείπνο τα στελέχη του καναλιού, επ' ευκαιρία της αποχώρησής του. Κανονικά οι φραγκοφονιάδες οι Γερμανοί θα...

έπρεπε να του έκαναν αυτοί το τραπέζι. Έτσι συνηθίζεται. Τα στελέχη καλούν το διευθυντή που αποχωρεί, τρώνε μαζί του και του προσφέρουν ένα δώρο.
Είδε και αποείδε ο Σπίνερ και κάλεσε ο ίδιος 15 στελέχη του ALPHA.
Ρικ, να είσαι προσεκτικός αύριο το βράδυ. Μετά απ' όσα τους έχεις κάνει, αυτοί είναι ικανοί να σου ρίξουν και τίποτα στο φαγητό...

Παρουσιάστρια εκπομπής της τηλεόρασης συνελήφθη να κάνει βίζιτα...


Η ταρίφα: 1900 ευρώ την ώρα. Για ολονυχτία 10.000 ...
Συνελήφθη στην σουίτα του ξενοδοχείου του Καζίνο του Λουτρακίου με προσημειωμένα χρήματα. Μαζί της συνελήφθη και ο...

οδηγός που την μετέφερε στα ραντεβού.
Η Σ....είναι συμπαρουσιάστρια σε σατυρική εκπομπή του ALTER.
Περισσότερα σε λίγο...

YouTube: Μερίδιο στα διαφημιστικά κέρδη θα έχουν οι χρήστες...

Επιχειρηματική πρόταση προσφέρει η YouTube σε όσους έχουν ανεβάσει βίντεο που περιλαμβάνονται σε υψηλές θέσεις της κατάταξης με τα δημοφιλέστερα βίντεο της τοποθεσίας.
«Πλέον, όταν το βίντεο που έχει ανεβάσει κάποιος στο YouTube συγκεντρώνει μεγάλη επισκεψιμότητα, του προτείνουμε να εμπορευματοποιήσουμε το βίντεο και να μοιραστούμε τα κέρδη», γράφει σε blog του YouTube ο διευθυντής παραγωγής, Σίναζ Ζακ.
Οι χρήστες των οποίων τα βίντεο πληρούν τις προϋποθέσεις, θα...
λαμβάνουν ηλεκτρονικό μήνυμα με το οποίο η εταιρεία θα τους ρωτά εάν ενδιαφέρονται να εμπορευματοποιήσουν τα βίντεο και να βγάλουν χρήματα από αυτά. Εάν συμφωνούν, η YouTube θα προσθέσει διαφημίσεις στα εν λόγω βίντεο και οι χρήστες θα λαμβάνουν το μερίδιό τους στα κέρδη σε μηνιαία βάση.
Πηγή: The New York Times

Η τακτική συνάντηση στο γνωστό Cafe...



Στην "Βιβλιοθήκη" στο Κολωνάκι τα λέγαν το μεσημέρι ο Ντερμπεντέρης με τον Ριρή.
Μαζί κι ο Χιώτης. Ο Ρουσόπουλος μαυρισμένος με το μαλλί ακόμα πιο ασπρισμένο, φορούσε ένα φθαρμένο τζιν, μπλουζάκι και καπέλο τζόκεϊ. Αυτός μίλαγε και...

οι άλλοι άκουγαν. Το μίλαγε δηλαδή, που ωρυόταν. Είχαν γίνει θέαμα στο Cafe.
Απ΄ότι καταλάβαμε μόνο με την οπτική επαφή εκ του μακρόθεν, κάτι έχει συμβεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο.
Θα διαβάσουμε αύριο προσεχτικά το ΒΗΜΑ...

Τον κάρφωσε η γυναίκα του...


Διακινούσε υλικό παιδικής πορνογραφίας..
Ο παιδόφιλος ήταν στέλεχος στο Carrefour. Ονομάζεται Δημοσθένης Μπέκας και συνελήφθη μετά από καταγγελίες της γυναίκας του. Όπως διαπίστωσε η Αστυνομία ήταν...

ένας από τους μεγαλύτερους διακινητές πορνογραφικού υλικού με ανήλικους...

ΝΕΚΡΟΣ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΗ ΛΑΡΚΟ...


Νέα έκρηξη σε καμίνι της ΛΑΡΚΟ σημειώθηκε πριν το μεσημέρι με αποτέλεσμα -σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες- τον θανάσιμο τραυματισμό ενός εργαζομένου. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από την έκρηξη στο καμίνι αρ.5 υπάρχουν ακόμα δύο ή τρεις τραυματίες, με έναν εξ αυτών να έχει υποστεί σοβαρά εγκαύματα.
Η πυροσβεστική κατηύθυνε στην περιοχή 4 οχήματα με ειδικό αφρό ενώ...

εργαζόμενοι προσπαθούν να σβήσουν την πυρκαγιά που έχει εκδηλωθεί.
Το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου είχε σημειωθεί έκρηξη σε καμίνι της ΛΑΡΚΟ με επίσης έναν νεκρό.
Πηγή ΑΠΕ - ΜΠΕ

Desertec, ένα οικουμενικό ενεργειακό όραμα...

Να καλύψουν τις ερήμους με τεράστια κάτοπτρα φιλοδοξούν οι εμπνευστές του έργου Desertec, το οποίο υπόσχεται να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες μεγάλου μέρους του παγκόσμιου πληθυσμού μέσω της αξιοποίησης της ηλιακής και αιολικής ενέργειας στις ερήμους.
Τα πλεονεκτήματα του Desertec
Οι θερμοηλεκτρικοί σταθμοί συγκέντρωσης ηλιακής ενέργειας (CPS) που χρησιμοποιεί το Desertec υπερέχουν έναντι των φωτοβολταϊκών χάρη στη φτηνή και αποτελεσματική αποθήκευση της ηλιακής θερμότητας, καθώς και στο ότι η λειτουργία τους συνεχίζεται κατά τη...

διάρκεια της νύχτας και της συννεφιάς. Αυτό διασφαλίζει την απόλυτη αξιοπιστία των σταθμών CPS, οι οποίοι μπορούν να καλύπτουν τις ενεργειακές ανάγκες αδιάλειπτα, ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών ή εποχής.

Στο Desertec, επίσης, η μεταφορά της ενέργειας θα πραγματοποιείται με γραμμές μεταφοράς συνεχούς ρεύματος υψηλής τάσης (HVDC), οι οποίες περιορίζουν τις ενεργειακές απώλειες κατά τη μεταφορά στο 3% ανά 1000 χλμ. Οι γραμμές HVDC χρησιμοποιούνται ήδη αρκετές δεκαετίες και με σχετικά μικρό κόστος μπορούν να γίνουν υπόγειες ή υποθαλάσσιες για καλύτερα ενεργειακά και αισθητικά αποτελέσματα.

Το Desertec στην Ευρώπη

Οι χώρες της περιοχής EUMENA (Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Β. Αφρική) μπορούν να αποκομίσουν σημαντικά οφέλη από την υλοποίηση του έργου Desertec. Ειδικά οι χώρες που βρίσκονται στη νότια και ανατολική ζώνη της λεκάνης της Μεσογείου, όπως η Ελλάδα, θα μπορούν να καλύψουν το μεγαλύτερο μέρος των ενεργειακών τους αναγκών από τους σταθμούς ηλιακής ενέργειας που βρίσκονται στις ερήμους και να συμπληρώνουν το υπόλοιπο με αιολική και υδροηλεκτρική ενέργεια.

Ταυτόχρονα, η ανάπτυξη των υποδομών και στη συνέχεια το εμπόριο της ανανεώσιμης ενέργειας προϋποθέτει τη δημιουργία χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας με αποτέλεσμα την ανάπτυξη των περιοχών της Μέσης Ανατολής και της Β. Αφρικής.
Naftemporiki.gr

Ποιος είναι ποιος; ...

Ποιος στέλεχος καναλιού πάει για μετεκπαίδευση εις τας Ευρώπας (προς το Κέντρο και Ανατολικά) . Και καλά να πάει ο άνθρωπος. Αλλά ποια παίρνει μαζί του; Παίρνει την...

κυρία, που στη δουλειά την έχει δεξί χέρι. Μπορεί και κάτι παραπάνω. Επί της ουσίας, πρόκειται για θέμα γλώσσας. Ο μετεκπαιδευόμενος δε λέει κουβέντα. Το κρύβει. Χαζός είναι;
Άλλωστε τα εν οίκω μη εν δήμω...

Αντώναρος όπως ... Ρουσόπουλος...

Του Γιάννη Λ. Πολίτη
Η ιστορία επαναλαμβάνεται μόνον ως φάρσα και αυτό η κυβέρνηση δείχνει να το αγνοεί. Διαφορετικά δεν μπορεί να εξηγήσει κανείς πώς δύο χρόνια μετά τη μεγάλη καταστροφή της Ηλείας με 70 νεκρούς, οι αρμόδιοι εξαγγέλλουν τώρα αυτά που θα έπρεπε να είχαν κάνει από το 2007 για να ρίξουν στάχτη στα μάτια των πολιτών που βρίσκονται σε κατάσταση σοκ.
Έτσι λοιπόν, σαν να μην πέρασε μια μέρα, χθες είδαμε να παίζεται το...

ίδιο παλιό έργο. Η μόνη αλλαγή ήταν ότι στη θέση του Θόδωρου Ρουσόπουλου αυτήν τη φορά ήταν ο Βαγγέλης Αντώναρος, ο οποίος συνέχισε να μοιράζει χρήματα στους πληγέντες για να ξαναχτίσουν ή να επισκευάσουν τα καμένα σπίτια τους.

ΠΑΝΤΩΣ ύστερα από κάθε καταστροφή θυμούνται όλοι τα αυτονόητα. Κορυφαίο παράδειγμα είναι το σκάνδαλο διαρκείας με την ενοικίαση των εναέριων πυροσβεστικών μέσων. Τριάντα εκατ. ευρώ ξοδεύει η χώρα κάθε χρόνο για τα ελικόπτερα ενώ με το ίδιο ακριβώς πόσο η Πυροσβεστική θα μπορούσε να αγοράσει 10 δικά της ελικόπτερα και να διαθέτει έναν δικό της μεγάλο στόλο.

ΤΟ ΠΑΣΟΚ πέρασε χθες σε μετωπική επίθεση κατά της κυβέρνησης και έστρεψε τα πυρά κατά του Κώστα Καραμανλή τον οποίο στοχοποιεί ως κύριο υπεύθυνο για τις μεγάλες καταστροφές. Για πρώτη φορά μάλιστα η Ιπποκράτους δεν ζητά μεμονωμένες παραιτήσεις υπουργών αλλά ζητεί την άμεση προσφυγή στις κάλπες προκειμένου να αλλάξει ο πολιτικός χάρτης της χώρας.

ΥΣΤΕΡΑ από αυτά, κάθε φορά που ξεσπούν πυρκαγιές μόνο μια βροχή μπορεί να μας σώσει, σαν αυτήν τη μεγάλη- «πολυκύτταρη» τη λένε οι ειδικοί- καταιγίδα που έπνιξε χθες τη Θεσσαλονίκη. Οι δρόμοι από τον μεγάλο όγκο νερού έγιναν ποτάμια ενώ το εντυπωσιακόκαι πρωτόγνωρο- αυτής της κακοκαιρίας είναι ότι μέσα σε 3 ώρες έπεσαν 20.000 κεραυνοί!

ΚΑΙ ΝΑ ΗΤΑΝ μόνον αυτοί οι κεραυνοί, μικρό το κακό. Φυσικό φαινόμενο ήταν και πέρασε. Οι πραγματικοί κεραυνοί ήρθαν από τον υπουργό Οικονομίας κ. Γ. Παπαθανασίου, ο οποίος παραδέχθηκε χθες τον πλήρη εκτροχιασμό της οικονομίας και προανήγγειλε νέο πακέτο σκληρών μέτρων. Το επιχείρημα είναι ότι η οικονομική κρίση μπορεί να άργησε δήθεν να χτυπήσει την πόρτα μας αλλά τώρα είναι εδώ.
[ ΤΟ ΣΤΙΓΜΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ] , Από ΤΑ ΝΕΑ

Βοήθεια! ...

Του Κώστα Μητρόπουλου
Από ΤΑ ΝΕΑ


Καήκατε και 'σείς κύριοι υπουργοί...

ΑΡΘΡΟ-ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ «Ε»
ΥΠΑΡΧΕΙ αναμφισβήτητα πολιτική ευθύνη για την αναποτελεσματική αντιμετώπιση των πυρκαγιών, που επί τέσσερις ημέρες προκάλεσαν τεράστιες καταστροφές στη βορειοανατολική Αττική. Εντοπίζεται η πολιτική ευθύνη στον υπουργό Εσωτερικών κ. Προκόπη Παυλόπουλο και στον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών με αρμοδιότητα τη Δημόσια Τάξη κ. Χρ. Μαρκογιαννάκη.

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑ αρμοδιότητα για την αντιμετώπιση καταστροφών έχει το υπουργείο Εσωτερικών και ειδικότερα ο τομέας της Δημόσιας Τάξης, στον οποίο υπάγεται και η Πυροσβεστική Υπηρεσία. Εχει το υπουργείο αυτό την ευθύνη για...

την κινητοποίηση των υπηρεσιών αντιμετώπισης των πυρκαγιών και προπαντός για τον συντονισμό του έργου κατάσβεσης.

ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΗ διαπίστωση, ότι δεν κινητοποιήθηκαν έγκαιρα οι πυροσβεστικές δυνάμεις, όταν το βράδυ της περασμένης Παρασκευής ξέσπασε η πυρκαγιά στο Γραμματικό, απ' όπου και εξαπλώθηκε την ίδια νύχτα και τις επόμενες μέρες σε τεράστια έκταση της βορειοανατολικής Αττικής.

ΤΟ ΙΔΙΟ ΕΙΝΑΙ κοινή διαπίστωση απ' όσους έζησαν τις δραματικές ώρες της επέλασης της φωτιάς, ακόμη και από κρατικούς λειτουργούς, όπως και από νομάρχες, δημάρχους και κοινοτάρχες των καμένων περιοχών, ότι δεν υπήρχε αποτελεσματικός συντονισμός του έργου της κατάσβεσης, ώστε να περιοριστούν οι καταστροφές.

ΕΙΧΑΜΕ, λοιπόν, παραλείψεις στην κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού και αδυναμία κατάφωρη στον συντονισμό των δυνάμεων αντιμετώπισης της πύρινης λαίλαπας. Αυτά τα δύο στοιχεία συνθέτουν την ύπαρξη πολιτικής ευθύνης, την οποία οφείλουν να αναλάβουν παραιτούμενοι, εδώ και τώρα, οι δύο υπουργοί, ο κ. Παυλόπουλος και ο κ. Μαρκογιαννάκης.

ΓΙΑ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ συμβαίνει στον χώρο ευθύνης ενός υπουργείου, την αντικειμενική ευθύνη την έχει ο υπουργός, ακόμη και αν δεν είχε ευθεία ανάμειξη στο γεγονός ή δεν το γνώριζε. Δεν υπάρχει κανένα απολύτως ελαφρυντικό, πολύ περισσότερο μάλιστα, όταν ο υπουργός έχει άμεση ανάμειξη, όπως συνέβη με τις τελευταίες πυρκαγιές.

ΕΙΧΑΝ ΑΜΕΣΗ ανάμειξη και εμπλοκή ο υπουργός κ. Προκόπης Παυλόπουλος, που έχει ευρύτερες αρμοδιότητες στο υπουργείο και ο αναπληρωτής κ. Μαρκογιαννάκης ειδικές και βαρύτερες ευθύνες, ως αρμόδιος για τον τομέα της Δημόσιας Τάξης.

ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΑΝ και οι δύο, μετά την κυβερνητική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, με δηλώσεις τους να αναλάβουν την ενημέρωση της κοινής γνώμης και να διαβεβαιώσουν ότι κινήθηκε αποτελεσματικά ο κρατικός μηχανισμός και συντονίστηκε το έργο της πυρόσβεσης.

ΔΕΝ ΕΠΕΙΣΑΝ, όμως, οι δύο υπεύθυνοι υπουργοί, διότι άλλο ήταν το αποτέλεσμα της πύρινης επιδρομής, ακριβώς επειδή δεν αντιμετωπίστηκε συντονισμένα. Πώς να πείσουν και αυτοί και ο κυριολεκτικά απίστευτος κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Αντώναρος, όταν ήταν διαφορετική η αλήθεια;

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΗΚΑΝ οι κυβερνητικές δηλώσεις με την οργή των πυροπαθών, αλλά και της υπόλοιπης κοινής γνώμης, που αισθάνθηκε απροστάτευτη. Αυτόματα, λοιπόν, ετέθη θέμα ανάληψης της πολιτικής ευθύνης, τουλάχιστον για να δείξει η κυβέρνηση, με την παραίτηση των δύο αρμοδίων υπουργών, ότι δεν αδιαφορεί και σέβεται την κοινή γνώμη. Η παραίτηση των κυρίων Παυλόπουλου και Μαρκογιαννάκη είναι το ελάχιστο που πρέπει να γίνει.

Τι του είπε του Αντώναρου, ο πατέρας του ο ΑΡΧΕΛΑΟΣ, από τον ουρανό...

Σήμερα δε λέμε του ΣΤΑΘΗ, αλλά μπράβο ΣΤΑΘΗ...

Άρες μάρες... κουκουνάρες...

Μάθαν πως... καιγόμαστε και πλακώσαν κι' οι γύφτοι. Οι ειδικοί. Τι σιχαμερό πράμα! Από το πρωί πιάνουν στασίδι στα κανάλια και λένε τις ίδιες... μα ακριβώς τις ίδιες μα(...)ακίες...

Τις πταίει; ...

Από την εποχή του Χαριλάου Τρικούπη το ερώτημα επαναλαμβάνεται, αλλά απάντηση δεν έχει. Ο Ντερμπεντέρης το ξαναθέτει σήμερα σε σχέση με τις πυρκαγιές. Φυσικά, όπως κι εχθές επαναλαμβάνει ότι δε φταίει ο Καραμανλής και η κυβέρνησή του. Φωτιές, ιδιαίτερα στην Αττική, μπαίναν πάντα. Από την εποχή των Τριάκοντα Τυρράνων. Επ' ευκαιρία (άσχετο αυτό) ρίχνει κι ένα σκαμπίλι στον Κοροβέση.
ΠΟΙΟΣ ΦΤΑΙΕΙ;
Ι. Κ. Πρετεντέρης
Πληροφορούμαι ότι την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο διαμαρτυρίας για τις πυρκαϊές. Ωραία ιδέα, αλλά εναντίον ποίου θα διαμαρτυρηθούν;

Οι περισσότερες εφημερίδες είχαν χθες βαρύγδουπους τίτλους. «Εγκλημα διαρκείας», «Χωρίς άλλοθι», «Μοιραία λάθη και παραλείψεις», «Το κράτος του εγκλήματος»... Παρατήρησα, όμως, ότι οι ίδιες εφημερίδες παρέθεταν μακροσκελή κατάλογο πυρκαϊών που έχουν πλήξει την Αττική από το 1978 έως σήμερα- υποθέτω πως αν έψαχναν λίγο παλαιότερα θα έβρισκαν άλλες τόσες...

Πράγμα που σημαίνει ότι...

κάτι ισχύει διαχρονικά. Είτε ο τόπος κυβερνιέται τα τελευταία τριάντα χρόνια διαρκώς και αδιαλείπτως από «εγκληματίες» και «ανίκανους» που διαπράττουν συνεχώς μοιραία λάθη και παραλείψεις. Είτε απλώς η Αττική ανήκει διαρκώς στην Ελλάδα και κατοικείται αδιαλείπτως από Ελληνες.

Ο Αλαβάνος είπε μια βαριά κουβέντα. «Δεν μπορούμε να έχουμε κυβέρνηση μέχρι τα 6 μποφόρ». Επί της ουσίας, έχει δίκιο. Μια κυβέρνηση από τη στιγμή που έγινε κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να αντιμετωπίζει όλες τις αντιξοότητες, ακριβώς όπως ένα κόμμα που έχει τον Κοροβέση πληρώνει τον Κοροβέση. Είναι θέμα επιλογής και οι επιλογές χρεώνονται.

Υποψιάζομαι, όμως, ότι η διαπίστωση δεν εξαντλεί το ζήτημα. Ο «Ριζοσπάστης» έγραφε «Ταξικές οι πυρκαγιές», και υπ΄ αυτή την έννοια ίσως έχει περισσότερο δίκιο από τον Αλαβάνο. Διότι η Αττική καίγεται εδώ και μία τριακονταετία μέσα σε μια δεδομένη κοινωνία, η οποία δεν θέλει ΧΥΤΑ, ζει με αυτοσχέδιες χωματερές, κτίζει αυθαίρετα στα προηγούμενα καμένα και κλαίει όταν απειλούνται στην επόμενη πυρκαϊά, ασκεί την παρανομία και τον συμψηφισμό, δίνει λεφτά για πυροπροστασία σε φαύλους και ανίκανους δημάρχους ή νομάρχες, εξεγείρεται αν η ανικανότητά τους ελεγχθεί, βάζει φωτιά για να κάψει τα σκουπίδια της και πετάει μπουκάλια ή αποτσίγαρα στα ξερά. Είναι μια κοινωνία χωρίς στοιχειώδη κοινωνική συνείδηση.

Αυτό είναι το μόνο σταθερό δεδομένο της τελευταίας τριακονταετίας. Είμαι απολύτως βέβαιος ότι πολλοί από όσους διαμαρτύρονται σήμερα είναι οι ίδιοι ή οι οικείοι τους (με τον έναν ή τον άλλον τρόπο) οι πραγματικοί στόχοι των διαμαρτυριών τους. Και αν η συγκέντρωση διαμαρτυρίας ήθελε να έχει νόημα, εναντίον των εαυτών μας θα έπρεπε να διαδηλώσουμε.

Φταίνε, λοιπόν, τα μποφόρ. Φταίνε και τα πεύκα, που λέει ο Αντώναρος. Φταίει και η κυβέρνηση, που λένε οι άλλοι. Φταίνε και τα μέσα ενημέρωσης, που αφού οργάνωσαν την υστερία προσπαθούν να μη φανεί ότι την πάτησαν. Και ασφαλώς «φταίει το κεφάλι το κακό μας! Φταίει πρώτ΄ απ΄ όλα το κρασί!».
Από ΤΟ ΒΗΜΑ

Γλυκές απειλές μέσα σε «υγιεινά» μπουκάλια...

Η αύξηση στην κατανάλωση αναψυκτικών βάζει σε κίνδυνο την υγεία μας...
"Αμερικανοί ειδικοί προειδοποιούν ότι εκτός από το γάλα κανένα άλλο ρόφημα δεν ενδείκνυται για τη διατροφή τους" ...
Ασφαλώς οι πωλήσεις των αντηλιακών και των παγωτών αυξάνονται κατακόρυφα το καλοκαίρι. Αλλά τίποτε δεν μπορεί να συγκριθεί με την εκτόξευση που γνωρίζουν οι πωλήσεις αναψυκτικών, χυμών και άλλων ροφημάτων που προσφέρουν οι βιομηχανίες με την ταμπέλα των «υγιεινών». Τα προϊόντα αυτά όμως δεν είναι τόσο αθώα.
Έχει υπολογιστεί ότι για κάθε βαθμό που αυξάνεται η θερμοκρασία μετά τους 18 Κελσίου, οι πωλήσεις των αναψυκτικών ανεβαίνουν κατά...


4% και κατά 7% από 21 βαθμούς και άνω. Το 1988 οι Βρετανοί κατανάλωσαν 7.000 εκατομμύρια λίτρα αναψυκτικών και είκοσι χρόνια αργότερα έφτασαν τα 14 εκατομμύρια. Φυσικά δεν είναι οι μόνοι στον δυτικό κόσμο που πέτυχαν τέτοιες επιδόσεις, ούτε οι μόνοι που είδαν το ποσοστό των υπέρβαρων να τετραπλασιάζεται το ίδιο διάστημα. Σύμπτωση; Καθόλου, σύμφωνα με τις έρευνες. Σε μία από τις πλέον πρόσφατες, η οποία πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ, συνδέεται για πρώτη φορά η αύξηση στην κατανάλωση των αναψυκτικών με την αύξηση των διαστάσεών μας. Καταναλώνουμε αναψυκτικά, αραιωμένους χυμούς και αρωματικά νερά μαζί με χρωστικές ουσίες, συντηρητικά και γλυκαντικές ουσίες βλάπτοντας την υγεία μας.

Δεν τρώμε λιγότερο
Ένα από τα βασικά προβλήματα είναι πως όταν καταναλώνουμε θερμίδες σε υγρή μορφή, με κάποιον τρόπο παρακάμπτουν τον μηχανισμό κορεσμού του οργανισμού μας. Με άλλα λόγια, δεν μας κάνουν να αισθανόμαστε χορτάτοι κι επομένως δεν τρώμε λιγότερο. Προσθέστε σε αυτό το πρόβλημα το σιρόπι γλυκόζης φρουκτόζης που υπάρχει σε πολλά αναψυκτικά, μια συνθετική γλυκαντική ουσία αμερικανικής προέλευσης που μας ανοίγει την όρεξη. Η ουσία αυτή δεν ενεργοποιεί την ινσουλίνη όπως συμβαίνει με τις φυσικές γλυκαντικές ουσίες, ενώ μειώνει τα επίπεδα της λεπτίνης. Καθώς αυτές οι ορμόνες δρουν ως σήματα στον οργανισμό μας για να σταματήσουμε να πίνουμε ή να τρώμε, το μπλοκάρισμά τους από το συνθετικό γλυκαντικό διαταράσσει τον μηχανισμό του κορεσμού. Το σιρόπι γλυκόζης φρουκτόζης αυξάνει επίσης τα επίπεδα μιας άλλης ορμόνης, της γρελίνης, η οποία δίνει σήμα στον εγκέφαλο ότι ο οργανισμός χρειάζεται τροφή. Τέλος, το σιρόπι γλυκόζης φρουκτόζης κάνει τον οργανισμό να απελευθερώνει λίπος στο αίμα. Στις ΗΠΑ αποτελεί πλέον το 12% των θερμίδων που λαμβάνουν τα παιδιά και οι έφηβοι.

Η «ταμπέλα»
Πολλοί ειδικοί στις ΗΠΑ ζητούν να αυξηθεί ο φόρος στην κατανάλωση αναψυκτικών. Αλλά γιατί δεν πίνουμε λιγότερο; Επειδή η βιομηχανία βρίσκεται πάντα ένα βήμα πιο μπροστά από εμάς κολλώντας στα προϊόντα της την ταμπέλα «υγιεινά». Το ίδιο συμβαίνει και με τα λεγόμενα ενεργειακά ροφήματα. Αλλά όπως λέει ο Τζέρεμι Κλαρκ του Συμβουλίου Φυσικής Ενυδάτωσης, «από τη στιγμή κατά την οποία οι περισσότεροι άνθρωποι που καταναλώνουν αυτά τα ροφήματα δεν κάνουν σκληρή γυμναστική, το μόνο που καταφέρνουν είναι να προσλαμβάνουν περισσότερες θερμίδες». Κάποια άλλα ροφήματα περιέχουν ουσίες αμφίβολης αξίας όπως είναι η ταυρίνη, ένα αμινοξύ που υποτίθεται ότι προσδίδει ενέργεια, χωρίς όμως να έχει αποδειχθεί κάτι τέτοιο. Η βιομηχανία έχει αρχίσει επίσης να παράγει «λειτουργικά ροφήματα», «εμπλουτισμένα νερά» και «βοτανικά»- αρωματικά νερά με την προσθήκη συστατικών όπως βιταμίνες και τζίνσενγκ. Αυτά τα συστατικά μπορεί να φαίνονται αθώα, αλλά Αμερικανοί ειδικοί προειδοποιούν ότι εκτός από το γάλα «κανένα άλλο ρόφημα δεν ενδείκνυται για τη διατροφή των παιδιών». Και αυτό είναι το πιο σημαντικό απ΄ όλα: παρά το γεγονός ότι η νέα γενιά ροφημάτων απευθύνεται σε ενηλίκους, μια εμπορική πολιτική έχει αρχίσει να εφαρμόζεται για τα παιδιά. Η πολιτική αυτή έχει αρχίσει να αποδίδει: όσο αυξάνεται η κατανάλωση ροφημάτων για παιδιά τόσο μειώνεται η κατανάλωση γάλακτος.

SΟS ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

Αμερικανοί ειδικοί προειδοποιούν ότι εκτός από το γάλα κανένα άλλο ρόφημα δεν ενδείκνυται για τη διατροφή τους
ΤΗΕ ΤΙΜΕS , Της Τessa Τhomas

Είμαστε καμένοι από χέρι...

Του ΜΙΧ. ΚΟΥΡΜΟΥΣΗ
Συγκλονιστικοί αριθμοί-στοιχεία για τις καμένες εκτάσεις...
Η φωτιά των δασών στην Αττική έφερε στην επιφάνεια όλη την ανικανότητα του ελληνικού κράτους και την εγκληματικώς παράνομη δράση των Ελλήνων πολιτικών (οι εξαιρέσεις επιβεβαιώνουν τον κανόνα), οι οποίοι, στο όνομα των πελατειακών σχέσεών τους, καταστρέφουν τη χώρα.
Υπογράφουν αποφάσεις που υποθάλπουν την παρανομία, συντηρούν τη διαπλοκή και την παραοικονομία, εκτρέφουν τον χρηματισμό των δημοσίων υπαλλήλων και διατηρούν το άτυπο χρηματιστήριο γης,σε βάρος του περιβάλλοντος και της κρατικής περιουσίας.
Ολα τα παραπάνω...

περικλείονται στους συγκλονιστικούς αριθμούς-στοιχεία των καμένων εκτάσεων που αποκαλύπτει σήμερα η «Ε».

Αναλυτικά:

* Στα δάση που κάηκαν υπάρχουν 16.000 αυθαίρετα κτίσματα με σοβαρά προβλήματα νομιμότητας. Πολλά απ' αυτά έχουν νομιμοποιηθεί με χαριστικές πράξεις (νόμοι κ.λπ.).

* Από αυτά, τα 8.600 κτίσματα είναι παράνομα και έχουν κινηθεί διαδικασίες κατεδάφισής τους. Ισχύει σε ορισμένα η νομιμοποίηση με πλάγια μέσα.

* Από τα παραπάνω 3.167 κτίσματα έχουν κριθεί τελεσίδικα (δικαστικά) κατεδαφιστέα. Δεν έχουν γκρεμίσει ούτε ένα, με αστείες δικαιολογίες (δεν έχουμε μπουλντόζες, δεν έχουμε χρήματα, έχει αρμοδιότητα για το γκρέμισμα η περιφέρεια, η νομαρχία, ο δήμος και πάει λέγοντας. Από τα κατεδαφιστέα το 75% αφορά βίλες και κάθε μορφής οικίες και το 25% κτίσματα, όπως αποθήκες, εργοστάσια, ξενοδοχεία κ.λπ.

* Τα τελευταία 20 χρόνια έχουν ενταχθεί στο σχέδιο πόλης περίπου 40.000 στρέμμ. δάσους, δασικών και χορτολιβαδικών εκτάσεων. Επιχείρημα υπέρ των εντάξεων υπήρξε άρθρο του ν. 998/89, που προβλέπει επέκταση σχεδίου πόλης ώς 500 μέτρα από προϋπάρχοντα του 1923 οικισμό.

* Από το πρόγραμμα ΠΣΕΑ (Πρόγραμμα Σχεδιασμού Εκτάκτων Αναγκών) για αποζημιώσεις και ανασυγκρότηση εδαφών, ύψους 350 εκατ. ευρώ, που εγκρίθηκε από την Ε.Ε. για τις πυρκαγιές του 2007, έχουν απορροφηθεί μέχρι σήμερα 50 εκατ. ευρώ. Εκτιμάται ότι την επόμενη διετία (χρόνος ολοκλήρωσης του σχετικού προγράμματος, θα απορροφηθούν άλλα 30 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, το Ελληνικό Δημόσιο ζήτησε από την Ε.Ε. την άδεια να χρηματοδοτήσει την ανασυγκρότηση των καμένων περιοχών (γύρω στα 3 εκατ. στρέμμ.) και διαθέτει από τον προϋπολογισμό μόνον 80 εκατ. ευρώ.

Πρέπει να σημειωθεί ότι το ταμείο που είχε συγκροτηθεί για τη βοήθεια στις πυρόπληκτες περιοχές συγκέντρωσε γύρω στα 110 εκατ. ευρώ. Δεν έχει υπάρξει απολογισμός ή ενημέρωση για την πορεία των σχετικών πόρων.

Από την παραπάνω επίσημη αποκάλυψη προκύπτει ότι η κυβένηση έχει εγκαταλείψει στην τύχη τους 7 πυρόπληκτους νομούς της χώρας.

Συγκλονιστικός είναι και ο απολογισμός των καμένων εκτάσεων. Κάηκαν στην τριήμερη φωτιά της Ανατολικής Αττικής συνολικά 198.000 στρέμμ. Απ' αυτά 135.000 στρέμμ. ήταν δάση και δασικές εκτάσεις, 38.000 στρέμμ. γεωργικές εκτάσεις και 25.000 στρέμμ. σχέδια πόλης-οικισμοί. Το ερώτημα είναι πώς αυτά τα 25.000 στρέμμ. που βρίσκονται μέσα σε δάσος απέκτησαν σχέδιο πόλεως.
enet.gr *

Πέθανε ο γερουσιαστής Εντουαρντ Κέννεντι...


Πέθανε αργά χθες το βράδυ, σε ηλικία 77 ετών, ο γερουσιαστής Εντουαρντ Κέννεντι, μετέδωσε το CNN.
Ο Κέννεντι είχε διαγνωστεί τον Μάιο του 2008 ότι πάσχει από καρκίνο του εγκεφάλου.
Γνωστός ως "Τέντι", ήταν ένας από...
τους μακροβιότερους, αλλά και πλέον σημαντικούς γερουσιαστές των Δημοκρατικών.

Ηταν ο τελευταίος των αδελφών Κέννεντι μετά τον πρόεδρο Τζον Κέννεντι, τον γερουσιαστή Ρόμπερτ και τον Τζο, πιλότο που σκοτώθηκε στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ζωντανός πίνακας...


Η μικρή του λίμνη στο Εschede της Γερμανίας κάθε μέρα, για περίπου έξι ώρες, γίνεται θάλασσα από νούφαρα. Η ομορφιά του συγκεκριμένου λουλουδιού έχει συγκινήσει μεγάλες προσωπικότητες - θυμάστε τους πίνακες με τα νούφαρα του Μονέ;- και επιπλέον έχει δημιουργήσει ιστορικές φιλίες. Ο Ζορζ Κλεμανσό, πρωθυπουργός της Γαλλίας το 1914, επισκέφτηκε τον διάσημο ζωγράφο Κλοντ Μονέ και του πρότεινε να...

ζωγραφίσει τεράστιες συνθέσεις με νούφαρα. Ήταν μάλιστα τόσο μεγάλοι οι πίνακες, που μέχρι το 1916 ο ζωγράφος αναγκάστηκε να επεκτείνει το εργαστήριό του για να τους στεγάσει. Το 1922 δώρισε τις «Νυμφαίες» στη Γαλλία και σφράγισε τη συμφωνία που υπέγραψε για την παραχώρηση με τη φράση «σαν ένα μπουκέτο λουλούδια».
Κλικ από τα ΝΕΑ

Φλομπέρ...


Του Δημήτρη Μητρόπουλου
Η ΑΠΟΣΤΡΟΦΗ του Γουστάβου Φλομπέρ «η μαντάμ Μποβαρί είμαι εγώ» έχει τη θέση της στην ιστορία της λογοτεχνίας. Οι περισσότερες- εκτός κειμένου- αποστροφές του Κώστα Καραμανλή δεν γράφονται. Ωστόσο, ποιητική αδεία, ο Πρωθυπουργός θα μπορούσε να έχει πει: «Ο Προκόπης είμαι εγώ».
ΟΜΟΛΟΓΟΥΜΕΝΩΣ, ο νομομαθής Παυλόπουλος είναι ο υπουργός του Καραμανλή με τον οποίο αυτός έχει περισσότερο ταυτιστεί. Όχι πως δεν είναι κοντά στον Πρωθυπουργό και άλλα πρόσωπα, ας πούμε ο Σουφλιάς, ο Μεϊμαράκης ή η Ντόρα. Αλλά κανείς εξ...

αυτών- Θεός φυλάξοιδεν υπήρξε ποτέ Καραμανλικός. Είναι μια διάκριση που ο Προκόπης διαθέτει. Υπηρέτησε άλλωστε και τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.

ΟΤΙ Ο νυν Πρωθυπουργός έχει απλή συνωνυμία με τον προαναφερθέντα είναι πλέον προφανές. Διαφορά αντίληψης υπάρχει και για τον Προκόπη. Όταν, στα μέσα της δεκαετίας του ΄90, τρεις βαρόνοι της Ν.Δ. είχαν πάει να παραπονεθούν στον Κωνσταντίνο Καραμανλή για τον Προκόπη, εκείνος τους είχε αποστομώσει, λέγοντας: «Εσείς τον βάλατε στην πολιτική!». Πράγματι, εκείνος τον είχε νομικό σύμβουλο στην Προεδρία. ΜΑΛΑΓΑΝΑΣ ΚΑΙ ευέλικτος, ο Παυλόπουλος τα πάει πρίμα με τους ανά την Ελλάδα δημάρχους και νομάρχες. Διοικητικά όμως είναι καταστροφικός. Από τις κρίσεις στην Αστυνομία, όταν πήρε και το Δημόσιας Τάξης, ώς τις φωτιές, ο Προκόπης δεν έχει ικανότητα διαχείρισης κρίσης. Ακόμη χειρότερα: η διόγκωση του κρατικού μηχανισμού επί των ημερών του καθιστά αδύνατη την αντιμετώπιση ακραίων φαινομένων. Μεταξύ δημάρχων, δασαρχών, επάρχων, νομαρχών, περιφερειαρχών, αστυνόμων και πυροσβεστών ο συντονισμός είναι αδύνατος. Ακόμη κι αν υπήρχε σχέδιο.

Η ΦΩΤΙΑ - σε περιβάλλον ξηρασίαςέχει χαώδη εξέλιξη. Αν είναι εξίσου χαώδης η επιχειρησιακή προσπάθεια αντιμετώπισής της, τότε μπορεί να ξεφύγει και να περιφέρεται ως λαίλαπα, όπως έγινε προ διετίας στην Ηλεία και φέτος στην Αττική. Για όλα αυτά, ο Παυλόπουλος δεν είναι άμοιρος ευθυνών. Όπως δεν ήταν άμοιρος και για τον Δεκέμβρη, όταν κάηκαν οι πόλεις.

ΠΑΡΑ ΤΗ χθεσινή παραφιλολογία εντός Ν.Δ. ότι «ο Καραμανλής δεν θα πάει στη ΔΕΘ φορτωμένος με τον Προκόπη, όπως έγινε πέρσι με τους Βατοπεδινούς», η έξοδος Παυλόπουλου θα είναι έκπληξη.
ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ από τα ΝΕΑ.

Ψηλά οι περιζήτητεs σχολέs...

Αριθμούς που σοκάρουν αναφορικά με τις κενές θέσεις (20.802 που αποτελεί αρνητικό ρεκόρ) και τους αποτυχόντες (23.632) ανέδειξαν τα χθεσινά αποτελέσματα εισαγωγής στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας, αποδεικνύοντας όσο ποτέ ότι το σύστημα πρόσβασης δημιουργεί αδιέξοδα, τρώει τα παιδιά του και φέρνει σε απόγνωση χιλιάδες οικογένειες. Ακόμη και το «τρικ» του υπ. Παιδείας, με την εικονική αύξηση των εισακτέων μέσω και των 16 νέων τμημάτων, «κάηκε», καθώς αποδείχθηκε ότι πολλά από αυτά τα τμήματα παρέμειναν στα αζήτητα, με βάσεις ακόμη και κάτω από 10.000 μόρια και εκατοντάδες κενές θέσεις.Οσο για...
τους νέους, φαίνεται ότι ο στόχoς τους είναι ένας: Να πάρουν το πτυχίο τους και να βρουν αμέσως δουλειά. Μόνο που οι σχολές οι οποίες δίνουν αυτήν τη δυνατότητα δεν τους χωράνε όλους. Και φέτος οι περιζήτητες σχολές πήραν την ανιούσα -με εξαίρεση τις Νομικές και τις Αστυνομικές Σχολές- ενώ αυτές που ήταν «χαμηλά» πήγαν ακόμη πιο κάτω.
Ψηλά οι περιζήτητεs σχολέs

Οι βάσεις ανέβηκαν κυρίως στα πολυτεχνικά τμήματα, αλλά και στα Ιατρικά, στα Παιδαγωγικά, Φυσικής, Χημείας, Μαθηματικών, Πληροφορικής, ΜΜΕ κ.ά. Στα πανεπιστήμια η άνοδος των βάσεων ήταν σχεδόν γενικευμένη, καθώς οι βάσεις ανέβηκαν σε 249 σχολές και έπεσαν μόνο σε 76. Στα ΤΕΙ επικράτησε μια κάποια ισορροπία, αφού οι βάσεις ανέβηκαν σε 106 τμήματα και έπεσαν σε 88.

Ομως στα ΤΕΙ υπήρξαν και τρία τμήματα στα οποία δεν θέλησε να πάει ούτε ένας υποψήφιος, ενώ σε ακόμη 31 τμήματα εισήχθησαν το πολύ έως 9 υποψήφιοι, οι οποίοι βέβαια κατά πάσα πιθανότητα θα εγκαταλείψουν κάθε προσπάθεια να φοιτήσουν, αφού τα τμήματα αυτά (και όχι μόνο), σύμφωνα με τον νέο νόμο για τα ΤΕΙ, σύντομα θα κλείσουν, ή θα συγχωνευθούν, ή θα αλλάξουν αντικείμενο.

Οι μόνες περιζήτητες σχολές -που οδηγούν κατευθείαν σε θέσεις του δημόσιου τομέα- που φέτος για πρώτη φορά είχαν πτώση των βάσεων ήταν οι σχολές της Αστυνομίας (και λιγότερο οι στρατιωτικές), γεγονός που αποδίδεται σε αρκετούς παράγοντες, όπως αλλαγές σε ορισμένα κριτήρια εισαγωγής, αλλά πιθανότατα και στα γεγονότα του περασμένου Δεκεμβρίου (θάνατος Α. Γρηγορόπουλου και τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων).

Κατά τα λοιπά, 20.802 θέσεις μένουν κενές (πέρυσι 18.435), ενώ την ίδια στιγμή 23.632 από αυτούς που είχαν συμπληρώσει μηχανογραφικό έμειναν εκτός «των πυλών». Αλλοι τόσοι, ίσως και παραπάνω (σύνολο δηλαδή κοντά στα 45.000-50.000 παιδιά), από όλες τις κατηγορίες μένουν επίσης εκτός ΑΕΙ, χωρίς βέβαια να έχουν καταθέσει μηχανογραφικό δελτίο. Ολοι όμως καλούνται τώρα ν αναζητήσουν διέξοδο για το επαγγελματικό τους μέλλον προφανώς στην ιδιωτική εκπαίδευση. Πάντως τους αποτυχόντες ο υπ. Παιδείας κ. Σπηλιωτόπουλος παρότρυνε να «συνεχίσουν να κυνηγούν τα όνειρά τους».

Τα μηχανογραφικά
Ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων οι οποίοι υπέβαλαν μηχανογραφικό δελτίο φέτος ανήλθε σε 92.426 (61.298 με το 90%, 18.665 με το 10%, 435 με την κατηγορία των Εσπερινών Λυκείων, 9.525 από τα ημερήσια ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α), 1.900 από τα Ημερήσια ΤΕΕ και 603 από τα Εσπερινά ΤΕΕ), ενώ πέρυσι ο αριθμός των υποψηφίων ήταν 97.407.

Συνολικά εισήχθησαν στα Πανεπιστήμια, στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, στα ΤΕΙ, στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές και στις Ακαδημίες της Πυροσβεστικής και του Εμπορικού Ναυτικού 68.794, ενώ το 2008 εισήχθησαν 68.224.
ΕΘΝΟΣ

Νέα καταστροφή, παλιές υποσχέσεις...


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Διονύσης Νασόπουλος
Τις εξαγγελίες του 2007 για τα δάση επανέλαβε χθες η κυβέρνηση...
Με μέτρα από το παρελθόν, που είχαν παραμείνει στα χαρτιά, επιχειρεί η κυβέρνηση να ξεφύγει από τις στάχτες της Αττικής. Με υποσχέσεις για παρακολούθηση των καμένων εκτάσεων μέσω δορυφόρου, αναδασώσεις, αντιπυρικές ζώνες και αποζημιώσεις για τις κατεστραμμένες κατοικίες και τη φυτική και ζωική παραγωγή της περιοχής ευελπιστεί να ρίξει... στάχτη στα μάτια της κοινή γνώμης και να καλύψει την ολιγωρία της κρατικής μηχανής.
Oι περισσότερες κυβερνητικές υποσχέσεις, ιδίως για τα προληπτικά μέτρα προστασίας από τις πυρκαγιές και την αποφυγή καταπατήσεων και...


παράνομης ανοικοδόμησης, είχαν ακολουθήσει και την καταστροφή του 2007 σε Πελοπόννησο και Εύβοια. Πρόκειται για υποσχέσεις που δεν υλοποιήθηκαν ποτέ και η Κυβερνητική Επιτροπή, η οποία συνεδρίασε χθες το απόγευμα υπό τον κ. Καραμανλή, τις ξαναθυμήθηκε για να τις εντάξει στο πακέτο μέτρων για τη νέα καταστροφή.

Σε οικονομικό επίπεδο δε αυτή τη φορά είναι εμφανείς και οι περιορισμοί που επιβάλλει η κακή δημοσιονομική κατάσταση της οικονομίας καθώς αποφεύχθηκαν τα προεκλογικά τριχίλιαρα και η άμεση αποζημίωση των 10.000 ευρώ για την κατεστραμμένη οικοσκευή που είχε χορηγηθεί προ διετίας. Η κυβέρνηση προσπάθησε πάντως να αντιγράψει το «μοντέλο της Πελοποννήσου» ως προς τις παρεμβάσεις που θα γίνουν στις καμένες περιοχές και την οικονομική ενίσχυση για την ανακατασκευή ή την επισκευή των σπιτιών που επλήγησαν από την πυρκαγιά, τα οποία υπολογίζει πάντως σε μερικές δεκάδες.

Τα μέτρα εξετάστηκαν μέσα σε ιδιαίτερα βαρύ κλίμα στο Μαξίμου, με τον Πρωθυπουργό να είναι λιγομίλητος, όπως λένε οι παρόντες υπουργοί, οι περισσότεροι από τους οποίους εμφανίζονται απαισιόδοξοι για το εάν οι νέες παρεμβάσεις θα δώσουν ανάσες στην κυβέρνηση. Το πρωθυπουργικό επιτελείο ανέτρεψε μάλιστα και τον αρχικό σχεδιασμό που προέβλεπε ότι η ανακοίνωση των μέτρων θα γινόταν από τον κ. Καραμανλή. Ο Πρωθυπουργός κρίθηκε σκόπιμο να μείνει χθες έξω από το «κάδρο» και τις ανακοινώσεις ανέλαβε να κάνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ευάγγ. Αντώναρος- όπως έκανε μετά τις φωτιές της Ηλείας ο κ. Ρουσόπουλος- με προπομπό τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιά, ο οποίος αναλαμβάνει κεντρικό ρόλο στην προσπάθεια της κυβέρνησης να ανατρέψει το αρνητικό κλίμα.

Συντονιστής ο Σουφλιάς
Ο κ. Καραμανλής ζήτησε από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ να αναλάβει και τον συντονισμό των ενεργειών που θα γίνουν το επόμενο διάστημα από κυβερνητικής πλευράς, με δεδομένο ότι οι περισσότερες παρεμβάσεις που προβλέπεται να γίνουν στη Βορειοανατολική Αττική ανήκουν στις δικές του αρμοδιότητες (δασικές ζώνες, αντιδιαβρωτικά έργα, αποζημιώσεις κατοικιών κ.ά.). «Θα πιάσουμε δουλειά αμέσως. Όλες οι υπηρεσίες και οι αρμόδιοι θα πρέπει να συντονιστούν και πιστεύω ότι, με τη βοήθεια όλων, θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε σε καλό βαθμό τη μεγάλη οικολογική καταστροφή...», ήταν το μήνυμα που έσπευσε να στείλει ο υπουργός αποχωρώντας από το Μαξίμου, ενώ απέφυγε κάθε σχόλιο για τον συντονισμό που υπήρξε τις πρώτες κρίσιμες ώρες της πυρκαγιάς.

Πάντως στη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, στην οποία συμμετείχαν εκτάκτως ο υπουργός Αργοτικής Ανάπτυξης κ. Σωτ. Χατζηγάκης και ο πρώην υπουργός κ. Π. Μολυβιάτης, ο οποίος εκλήθη να καταθέσει την εμπειρία του από την εφαρμογή των μέτρων που είχαν αποφασιστεί για την Ηλεία και την απορρόφηση των χρημάτων που συγκεντρώθηκαν το 2007 για τις πυρόπληκτες περιοχές, δεν υπήρξαν αιχμές για κυβερνητικές αδυναμίες, που να στρέφονται εναντίον των κ.κ. Παυλόπουλου και Μαρκογιαννάκη. Ο Πρωθυπουργός, όπως και οι περισσότεροι υπουργοί που τοποθετήθηκαν, έκριναν σκόπιμο να δοθεί έμφαση στην αναδάσωση και τα μέτρα πρόληψης, αντί για τις οικονομικές ενισχύσεις στους πληγέντες.

Φουντώνει η γκρίνια
Η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι με τις χθεσινές αποφάσεις θα προλάβει και τις εσωκομματικές εκρήξεις, που μπορεί να καθηλώσουν την κυβέρνηση εν όψει και της ΔΕΘ. Ωστόσο η εσωστρέφεια στη Ν.Δ. αυξάνεται και οι περισσότεροι βουλευτές θεωρούν ότι πλέον είναι επιτακτική ανάγκη να προχωρήσει ο Κώστας Καραμανλής σε ριζικό ανασχηματισμό. Επιτελικά κομματικά στελέχη μάλιστα θεωρούν ότι η κίνηση αυτή θα γίνει από τον Πρωθυπουργό πριν από τη ΔΕΘ (στις 5 Σεπτεμβρίου), προκρίνοντας την αντικατάσταση των κ.κ. Αντώναρου και Μαρκογιαννάκη και την επανασύσταση του υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Άλλα προβεβλημένα στελέχη εκτιμούν ότι, παρά τις φωτιές, παραμένει ανοικτό και το σχέδιο για επίσπευση των εκλογών, το οποίο μπορεί να ακυρωθεί μόνον στην περίπτωση, όπως λένε, που από τις δημοσκοπήσεις των επόμενων ημερών προκύψει εικόνα πλήρους κατάρρευση της Ν.Δ. και εξασφάλιση άνετης αυτοδυναμίας από το ΠΑΣΟΚ.

Ενδεικτική του εκρηκτικού κλίματος που διαμορφώνεται στη Ν.Δ. είναι η χθεσινή παρέμβαση του νομάρχη Θεσσαλονίκη κ. Παν. Ψωμιάδη, ο οποίος κάλεσε την κυβέρνηση «να ζητήσει συγγνώμη» για τις πυρκαγιές και ζήτησε την απομάκρυνση του κ. Αντώναρου.

ΣΤΕΛΕΧΗ

της κυβέρνησης δεν έκρυβαν την απαισιοδοξία τους ότι τα μέτρα δεν θα αντιστρέψουν το κλίμα


Το πακέτο των μέτρων

ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΗΚΕ να αρχίσει ταυτόχρονα με την πλήρη καταγραφή των ζημιών:

● Σχεδιασμός για την αναδάσωση των καμένων δασικών περιοχών.

● Δημιουργία αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων.

● Χάραξη αντιπυρικών ζωνών, κατασκευή δασικών δρόμων, ώστε να είναι εύκολη η πρόσβαση σε σημεία που ήταν απροσπέλαστα, και καθαρισμός των δασών, σε συνεργασία με τους οικείους δήμους και τις νομαρχίες.

● Αεροφωτογράφηση και δορυφορική παρακολούθηση της Βορειανατολικής Αττικής, ώστε να αποφευχθεί η καταπάτηση καμένων περιοχών και η οικοδόμηση σε αναδασωτέες εκτάσεις. Σε οικονομικό επίπεδο, κρίθηκε σκόπιμο η κυβέρνηση να βασιστεί σε μέτρα που είχαν εγκριθεί και το 2007, καθώς όπως τονίστηκε από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ έχει δημιουργηθεί ένα προηγούμενο, το οποίο η κυβέρνηση θα βρεθεί σε δύσκολη θέση εάν το αγνοήσει. Έτσι αποφασίστηκε να ενισχυθεί:

● Με 750 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο η ανακατασκευή όσων νόμιμων κατοικιών καταστράφηκαν ολοσχερώς και για εμβαδόν έως 120 τ.μ.

● Με 450 ευρώ ανά τ.μ. η επισκευή σπιτιών που έχουν υποστεί ζημιά, αλλά δεν κρίνονται κατεδαφιστέα.

Από τις οικονομικές ενισχύσεις εξαιρούνται ρητά όλες οι αυθαίρετες κατασκευές.

Επιπλέον με συνολικό ποσό 3.300.000 ευρώ θα χρηματοδοτηθούν οι Νομαρχίες Αθηνών και Ανατολικής Αττικής, καθώς και οι 15 δήμοι και κοινότητες που επλήγησαν από την πυρκαγιά.

Οι εφημερίδες σήμερα...

TO BHMA:Μαχαιρώματα στα αποκαΐδια
Προτού ακόμη σβήσουν εντελώς τα πύρινα μέτωπα ξέσπασε σύρραξη στην κυβέρνηση για την απόδοση ευθυνών, με τα κορυφαία στελέχη του κυβερνώντος κόμματος ...
H ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ:Καήκατε και 'σείς κύριοι υπουργοί.
ΥΠΑΡΧΕΙ αναμφισβήτητα πολιτική ευθύνη για την αναποτελεσματική αντιμετώπιση των πυρκαγιών, που επί τέσσερις ημέρες προκάλεσαν τεράστιες καταστροφές στη βορειοανατολική Αττική. Εντοπίζεται η πολιτική ευθύνη στον υπουργό Εσωτερικών κ. Προκόπη Παυλόπουλο και στον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών με αρμοδιότητα τη Δημόσια Τάξη κ. Χρ. Μαρκογιαννάκη.

Οι εφημερίδες σήμερα...


TA NEA: Στάχτη στα μάτια με μέτρα από το... 2007
Με μέτρα από το παρελθόν, που είχαν παραμείνει στα χαρτιά, επιχειρεί η κυβέρνηση να ξεφύγει από τις στάχτες της Αττικής.
ΕΘΝΟΣ:Ψηλά οι περιζήτητεs σχολέs
Τις 20.802 έφτασαν οι θέσεις που έμειναν στα αζήτητα. Εκτός ΑΕΙ - ΤΕΙ 23.632 υποψήφιοι. «Κάηκε» το τρικ του υπ. Παιδείας με την αύξηση εισακτέων. Με έως 9 νέους φοιτητές 31 τμήματα.