30.1.10

Κρίσιμη συνάντηση των "12" στον Προμαχώνα...

Συγκρότηση κοινού μετώπου αγροτών από Θεσσαλία και Μακεδονία...
Στον Προμαχώνα επικεντρώνεται το ενδιαφέρον σχετικά με την πορεία των αγροτικών κινητοποιήσεων. Αγρότες των 12 μπλόκων της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας, αλλά και εκείνοι του μπλόκου της Νίκαιας Λάρισας, θα καθίσουν στο ίδιο τραπέζι, σε μία προσπάθεια να συγκροτήσουν κοινό μέτωπο. Στόχος τους εν συνεχεία είναι να ζητήσουν συνάντηση με την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κατερίνα Μπατζελή.
Οι "12" έχουν ήδη...
συμφωνήσει σε μία πλατφόρμα 15 αιτημάτων σε σύσκεψη που είχαν προ ημερών στην Κατερίνη και τα οποία επαναβεβαιώθηκαν και στην σύσκεψη που έγινε χθες Παρασκευή στην Χαλάστρα.

Στην σύσκεψη αυτή μετείχε και ο αγροτοσυνδικαλιστής από τον Προμαχώνα Παύλος Αραμπατζής, ο οποίος μετά τη σύσκεψη ήρθε στην Λάρισα και είχε συνάντηση με τον Βαγγέλη Μπούτα από το μπλόκο της Νίκαιας. Μεταξύ των δύο επήλθε συμφωνία σε 9 αιτήματα αλλά και συμμετοχής του Β. Μπούτα στην σημερινή συνάντηση στον Προμαχώνα.

Εξάλλου, αποφάσεις θα λάβουν και οι παραγωγοί του Πανελλαδικού Συντονιστικού Οργάνου των Αγροτών που συναντήθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής με την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, μία μαραθώνια συνάντηση που ολοκληρώθηκε όμως χωρίς αποτέλεσμα.

Η κα Μπατζελή ανακοίνωσε τη διοχέτευση ενός δισ. ευρώ στους αγρότες ως εγγύηση για τη λήψη δανείων, από το πακέτο των 28 δισ. που είχε δοθεί πέρυσι στις τράπεζες.

Επίσης δεσμεύτηκε για το «πάγωμα» των ενήμερων δανείων των αγροτών για δύο χρόνια, χορήγηση επιδόματος θέρμανσης από 300 – 500 ευρώ σε ευπαθείς ομάδες αγροτών και επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου σε ποσοστό 4% επί των τιμολογίων πώλησης των προϊόντων τους.

Τέλος, η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης προανήγγειλε ότι ξεκινούν άμεσα περιφερειακές συσκέψεις σε όλη τη χώρα, ώστε να εκφραστούν τα προβλήματα των αγροτών κάθε περιοχής.

Στο μεταξύ, την ερχόμενη Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου θα αποφασίσει το υπουργικό συμβούλιο της Βουλγαρίας εάν θα ζητήσει αποζημίωση από την Ελλάδα για τις απώλειες που έχουν προκληθεί λόγω των αγροτικών μπλόκων.
Αποκλεισμοί τελωνείων – οδικών κόμβων

Συνεχίζονται οι αποκλεισμοί τελωνείων και οδικών κόμβων όσο συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις ανάμεσα σε εκπροσώπους αγροτών στη Β. Ελλάδα και τη Θεσσαλία.

Αποκλεισμένη παραμένει η Εγνατία οδός, στη Χρυσούπολη και στα Κερδύλλια, τα τελωνεία Ορμενίου Έβρου και Δοϊράνης Κιλκίς, ενώ κλειστή είναι και η συνοριακή διάβαση Προμαχώνα Σερρών.

Ανοιχτά είναι τα τρία μπλόκα της Θεσσαλονίκης, ενώ αγρότες από τη Χαλκιδική δίνουν περιοδικά στην κυκλοφορία τους δρόμους Θεσσαλονίκης - Νέων Μουδανιών και Νέων Μουδανιών - Σιθωνίας, στα σημεία Νέα Τρίγλια και Καλύβες, αντίστοιχα. Κλειστά είναι τα σημεία Νίκαιας και Μικροθηβών στη Θεσσαλία, ενώ στους υπόλοιπους νομούς της Βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλίας τα τρακτέρ παραμένουν συγκεντρωμένα σε πολλά σημεία χωρίς να διακόπτουν την κυκλοφορία.
Skai

Δεν υπάρχουν σχόλια: