28.1.10

Μέχρι 5.500€ οι αμοιβές...

Αυστηρή ντιρεκτίβα για περικοπή της σπατάλης στο κράτος έβγαλε η χθεσινή συνεδρίαση της οικονομικής και κοινωνικής επιτροπής, που συνεδρίασε στην αίθουσα του υπουργικού συμβουλίου υπό την προεδρία του Θ. Πάγκαλου.

Αποφασίστηκε πρώτον, η συγχώνευση ή κατάργηση περισσότερων από 200 υπηρεσιών και οργανισμών του δημοσίου και, δεύτερον, η επιβολή πλαφόν 5.500 ευρώ σε όλους τους...

προέδρους και διευθύνοντες συμβούλους οργανισμών που ελέγχονται από το δημόσιο και δεν είναι εισηγμένοι στο χρηματιστήριο. Με αυτές τις κινήσεις, η κυβέρνηση θέλει να παρουσιάσει στη διεθνή κοινότητα απτά δείγματα νοικοκυρεμένης διαχείρισης και να στείλει μήνυμα αποφασιστικότητας στις αγορές που συνεχίζουν τα κερδοσκοπικά παιχνίδια.

Σε ό,τι αφορά στις αμοιβές των στελεχών, ουσιαστικά ως όριο τίθεται ο μισθός των βουλευτών. «Δεν είναι δυνατόν διορισμένοι από τους υπουργούς να παίρνουν δεκάδες χιλιάδες ευρώ» σημειώνουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου.

Ταυτόχρονα με το πλαφόν θα μειωθεί ο αριθμός των μελών των διοικητικών συμβουλίων και η αποζημίωση των μελών τους.

Κύριο θέμα της χθεσινής συνεδρίασης, όμως, ήταν το μάζεμα του κράτους. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είχε απέναντί του τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, την υπουργό Οικονομίας Λ. Κατσέλη, τον υπουργό Υποδομών Δ. Ρέππα, την υπουργό Περιβάλλοντος Τ. Μπιρμπίλη, την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Μπατζελή, την υπουργό Υγείας Μ. Ξενογιαννακοπούλου, τον υφυπουργό Οικονομικών Φ. Σαχινίδη, την υφυπουργό Παιδείας Ε. Χριστοφιλοπούλου, τον υφυπουργό Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη και τον προϊστάμενο του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού Κ. Θέο.

Από τα πρώτα του λόγια φρόντισε να καταστήσει σαφή τον επείγοντα χαρακτήρα του εγχειρήματος. «Εν όψει του Νταβός πρέπει να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα ότι μαζεύουμε το κράτος» τόνισε και έδωσε τον λόγο στον Γ. Παπακωνσταντίνου.

Τοποθετήσεις
Ο υπουργός Οικονομικών άρχισε να αναφέρει ονόματα οργανισμών και υπηρεσιών και να ζητά τοποθετήσεις από τους υπουργούς. Επί της αρχής τους βρήκε όλους σύμφωνους. Επί της διαδικασίας υπήρξαν ενστάσεις.

Οι περισσότεροι του ζήτησαν χρόνο, κυρίως για τις μεγάλες συγχωνεύσεις στις αστικές συγκοινωνίες, την ενέργεια, την παιδεία κ.ο.κ. Εθεσαν θέματα που είχαν να κάνουν με τις μισθολογικές διαφορές των εργαζομένων και τη βιωσιμότητα των νέων σχημάτων.

Επανέλαβαν και το αίτημα που είχαν θέσει στην πρώτη συνεδρίαση της οικονομικής και κοινωνικής επιτροπής: να προχωρήσει άμεσα η στελέχωση του κράτους, γιατί χωρίς νέα διοικητικά συμβούλια και διοίκηση δεν μπορεί να γίνουν αλλαγές στο κράτος και να εφαρμοστεί το πρόγραμμα σταθερότητας.

Για τον λόγο αυτό η πρώτη λίστα αφορά μικρότερα εγχειρήματα και οργανισμούς, πολλοί από τους οποίους ήταν μόνο στα χαρτιά. Η σύνταξη της σχετικής λίστας ανατέθηκε στον γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών, Η. Πλασκοβίτη.

Οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης
Ενοποιημένη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας

Σε πρώτη φάση αξιολογήθηκαν περισσότεροι από 200 δημόσιοι φορείς και τέθηκαν συγκεκριμένοι χρονικοί στόχοι για την οριστική απόφαση συγχώνευσης ή κατάργησης των περισσότερων από αυτούς. Σύμφωνα με ανακοίνωση της αντιπροεδρίας:

Πρώτον, εξετάζεται η δυνατότητα δημιουργίας ενός Πολυκλαδικού - Πολυτεχνολογικού Κέντρου που θα συμπεριλάβει φορείς όπως την Εταιρεία Τεχνολογικής Ανάπτυξης Κεραμικών και Πυρίμαχων Υλικών (ΕΚΕΠΥ) ΑΕ, την Εταιρεία Βιομηχανικής Ερευνας και Ανάπτυξης Μετάλλων (ΕΒΕΤΑΜ) ΑΕ, το Κέντρο Αργιλομάζης (ΕΛΚΕΑ) ΑΕ, το Ελληνικό Κέντρο Αργυροχρυσοχοΐας (ΕΛΚΑ) ΑΕ κ.ά. (Αρμοδιότητας υπουργείου Οικονομίας).

Δεύτερον, εξετάζεται η δυνατότητα δημιουργίας ενός Ενιαίου Φορέα Τυποποίησης - Μετρολογίας που θα συμπεριλάβει οργανισμούς όπως ο Ελληνικός Οργανισμός Τυποποίησης (ΕΛΟΤ), το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ), το Ελληνικό Ινστιτούτο Μετρολογίας (ΕΙΜ) αφού λυθούν τυχόν νομικά ζητήματα. (Αρμοδιότητας επίσης του υπουργείου Οικονομίας).

Τρίτον, προωθείται η απορρόφηση της Εταιρείας Διανομής Αερίου ΑΕ από τη Δημόσια Επιχείρηση Παροχής Αερίου ΔΕΠΑ ΑΕ. (Αρμοδιότητας υπ. Περιβάλλοντος).

Τέταρτον, προωθείται η ενοποίηση των διοικήσεων 16 οργανισμών αρμοδιότητας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε τρεις κατηγορίες με βάση το αντικείμενο δραστηριότητας ως εξής: Γεωργική Ερευνα - Κατάρτιση - Ενημέρωση, όπου περιλαμβάνονται το εθνικό Ιδρυμα Αγροτικής Ερευνας (ΕΘΙΑΓΕ), το Ινστιτούτο Γεωπονικών Ερευνών (ΙΓΕ), το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, ο Οργανισμός Γεωργικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Κατάρτισης και Απασχόλησης «Δήμητρα» (ΟΓΕΕΚΑ), το Κονιάρειο Ινστιτούτο Εσπεριδοειδών Κορινθίας και η Εταιρεία Ανάπτυξης Αλιείας (ΕΤΑΝΑΛ) ΑΕ. Τρόφιμα, όπου περιλαμβάνονται ο ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), ο Ελληνικός Οργανισμός Γάλακτος και Κρέατος (ΕΛΟΓΑΚ), ο Οργανισμός Πιστοποίησης και Επίβλεψης Γεωργικών Προϊόντων (ΟΠΕΓΕΠ), η Εθνική Επιτροπή Γάλακτος Ελλάδας, η Κεντρική Αγορά Αθήνας και η Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης.

Πληρωμές - Ελεγχοι, όπου περιλαμβάνονται ο Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ), ο Οργανισμός Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ), η ΑΓΡΟΓΗ και η ΚΤΓΚ.

Πέμπτον, προωθείται η κατάργηση του Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής ως ανενεργού (αρμοδιότητας υπουργείου Οικονομικών).

Εκτον, προωθείται η κατάργηση ανενεργών φορέων του υπουργείου Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων όπως η Ακαδημία Γραμμάτων και Επιστημών, η Ιόνιος Ακαδημία, το Διαπανεπιστημιακό Συμβούλιο Ερευνας, το Ιχθυοκαλλιεργητικό Κέντρο Αχελώου (ΙΧΘΥΚΑ) ΑΕ και η Εταιρεία Ανάπτυξης Ναυτικής Τεχνολογίας (ΕΑΝΤ) ΑΕ.

Σε δεύτερο στάδιο θα προχωρήσει η ενοποιημένη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου και συνεπώς και των οργανισμών που εμπλέκονται με αυτή. Ομοίως και ο εξορθολογισμός του συστήματος συγκοινωνιακών φορέων του Λεκανοπεδίου, θέματα για τα οποία η Επιτροπή θα λάβει αποφάσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ειπώθηκε η περίπτωση του ΜΕΤΡΟ όπου οι τρεις γραμμές έχουν... δύο διοικητικά συμβούλια!
Γιάννης Αντύπας - ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: