14.1.10

Γενέθλια με ορθοπεταλιές...

Ορθοπεταλιές για τη συνέχεια ήταν το «δώρο» που επιφύλαξε ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με τη συμπλήρωση των 100 ημερών από τη νίκη του στις εκλογές, επέτειος πάντως που δεν είχε τίποτε το πανηγυρικό. Αντίθετα είχε γκρίνια: μια συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομικών για την επίμαχη τροπολογία για τις γονικές παροχές οδήγησε τον Γ. Παπακωνσταντίνου στην απόσυρσή της, αφού προηγουμένως έγινε φανερό ότι είχε διχαστεί το ΚΤΕ ανάμεσα σε υποστηρικτές και επικριτές του.

Την ίδια ώρα, ο Πρωθυπουργός στο Ζάππειο σε μια συνέντευξη Τύπου- υπερπαραγωγή (κράτησε πάνω από δυόμισι ώρες) αποτιμούσε ως δείγμα υγείας τις διαφορετικές απόψεις «εντός των οργάνων», παραδεχόταν ότι η...

...κυβέρνησή του «μπορεί να έκανε και λάθη» σ΄ αυτό το 100ήμερο, δήλωνε πως η σημερινή κρίση είναι ευκαιρία για να «αλλάξουν όλα» και με εμφανή αποφασιστικότητα τόνισε ότι «η απάντηση είναι τώρα» στο ρητορικό ερώτημα «ή τώρα ή ποτέ». Κι όλα αυτά, ενώ τα σύννεφα που βρίσκονται από καιρό συγκεντρωμένα στον διεθνή ορίζοντα της χώρας έγιναν ακόμη πυκνότερα, με ακόμη μία απειλή υποβάθμισης της ελληνικής οικονομίας (από τον οίκο Μoody΄s) και την έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που προβλέπει περιορισμό της ρευστότητας και αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία από το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τη ρύθμιση των χρεών των επιχειρήσεων προς τις τράπεζες.

«Δεν θα πτωχεύσουμε»
Ο Γιώργος Παπανδρέου πάντως εμφανίστηκε στο Ζάππειο βέβαιος ότι η κυβέρνησή του θα τα καταφέρει με την κρίση, διαβεβαίωσε πως η χώρα δεν πρόκειται να πτωχεύσει, ότι δεν θα εξοβελιστεί από την ευρωζώνη και δεν θα τεθεί υπό την εποπτεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Βέβαιος για τον εαυτό του, αποφασιστικός και πάνω απ΄ όλα αισιόδοξος ότι το σχέδιό του για έξοδο από την κρίση θα επιτύχει, επειδή είναι σωστό, ακριβές και κυρίως επαρκές, ώστε να μη χρειαστεί να λάβει άλλα μέτρα η κυβέρνησή του (όπως για παράδειγμα την καθιέρωση ενιαίου ΦΠΑ), παρέσχε απόλυτη κάλυψη στον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος βάλλεται πανταχόθεν. «Ο υπουργός Οικονομικών είναι ένας ισχυρός υπουργός, γιατί είναι ένας ικανός υπουργός, ο οποίος κάνει καλά τη δουλειά του και έχει τη στήριξη όλων», τόνισε ο Πρωθυπουργός.

«Δείγμα ζωντάνιας οι κριτικές»
Παράλληλα διέψευσε ότι υπάρχει θέμα συντονισμού της κυβέρνησης ή καθυστερήσεων, όπως υπογράμμισαν χθες στο ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ οι πρώην υπουργοί Βάσω Παπανδρέου και Γιώργος Φλωρίδης. «Δείγμα ζωντάνιας» χαρακτήρισε ο Πρωθυπουργός τις κριτικές που διατυπώνονται στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, υποστήριξε ότι είναι λογικό μέσα στο πλαίσιο των αποφάσεων να υπάρχουν και διαφορετικές φωνές και πρόσθεσε πως «ο ρόλος της Βουλής είναι νομοθετικός αλλά και ελεγκτικός». Προειδοποίησε όμως ότι οι διαφορετικές απόψεις και η κριτική μπορεί να διατυπώνονται στο στάδιο της διαβούλευσης και του διαλόγου, όταν όμως ληφθεί μια απόφαση όλοι οφείλουν να τη δεχθούν.

«Αλλάζουμε ή βουλιάζουμε»
Ο Πρωθυπουργός, ο οποίος σημείωσε ότι το 2010 θα είναι έτος «μεγάλων αλλαγών και τομών» γιατί όπως επανέλαβε «αλλάζουμε ή βουλιάζουμε», προανήγγειλε ότι οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησής του θα εκδηλωθούν σε πέντε τομείς: ● Στο νέο φορολογικό σύστημα που θα επιφέρει δίκαιη κατανομή των φόρων ● Στη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού ● Στο πολιτικό σύστημα και το νέο εκλογικό νόμο ● Στις αλλαγές στο κράτος με αιχμή το σχέδιο Καλλικράτης για τη νέα αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης ● Στο νομοσχέδιο για τους μετανάστες που θα ενισχύσουν την οικονομία και τα ασφαλιστικά ταμεία ● Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Αντώνης Σαμαράς. Κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι τις πρώτες 100 ημέρες της διακυβέρνησής του μετέτρεψε τη χώρα σε «ακυβέρνητη πολιτεία», ενώ για την οικονομική κατάσταση υποστήριξε ότι με τον ακριβότερο δανεισμό αυξάνονται τα ελλείμματα και η κυβέρνηση «έχει χάσει τον έλεγχο».

«Παίζονται κερδοσκοπικά παιχνίδια»

Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ που εκτιμά ότι εις βάρος της χώρας διεθνώς υπάρχουν σκοπιμότητες και παίζονται κερδοσκοπικά παιχνίδια δήλωσε ότι όλα αυτά θα ανατραπούν όταν η χώρα επαναποκτήσει αξιοπιστία. Εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι το Πρόγραμμα Σταθερότητας, Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης που θα παρουσιάσει η χώρα θα πείσει τους εταίρους, αρκεί όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Δικαιολόγησε την απόφασή του η δημοσιονομική προσαρμογή να ολοκληρωθεί σε τρία χρόνια (αντί τέσσερα), επισήμανε ότι είναι απαραίτητο να απελευθερώσουμε τη χώρα από τα βάρη, αλλά και να δοθεί στο εξωτερικό το μήνυμα αποφασιστικότητας της κυβέρνησής του. Απέδωσε πάντως στον ανταγωνισμό των μέσων ενημέρωσης την εικόνα που βγαίνει προς τα έξω με την κυβέρνηση να παλινωδεί και αναγγέλλοντας μέτρα που εν συνεχεία αποσύρονται, ενώ κάλεσε και πάλι τα μέσα να μην καλλιεργούν κλίμα πανικού για την οικονομία. «Η κατάσταση που βρήκαμε στην οικονομία είναι για κλάματα» αλλά είναι ανάγκη, σημείωσε, «να μη δημιουργείται η αίσθηση ότι δεν είναι δυνατόν η χώρα να πετύχει τους στόχους της».

«Λεφτά υπήρχαν, αλλά πήγαν σε λάθος κατεύθυνση»

ΕΡΩΤΗΘΕΙΣ από «ΤΑ ΝΕΑ» ο Πρωθυπουργός για το τι θα κάνει σχετικά με τις προεκλογικές δεσμεύσεις του, τώρα που αποδείχθηκε ότι δεν υπάρχουν λεφτά και ο δανεισμός γίνεται όλο και πιο δυσχερής, υποστήριξε και πάλι ότι «λεφτά υπήρχαν» αλλά πήγαν σε λάθος κατεύθυνση. Και ανέφερε ως παράδειγμα μια σειρά σκανδαλωδών χρεών σε γραμματείες και οργανισμούς του υπουργείου Παιδείας όπως διαπιστώθηκε από την έρευνα που διεξήγαγε η κυβέρνηση.
NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: