9.2.10

Συντάξεις στην... κόψη των 1.500 ευρώ...

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Χρ. Παπαχρήστος
Μηδέν αύξηση για συντάξεις έως € 1.500, 1,5% στις χαμηλότερες. Και σκληρότερη πρόταση για συνταξιούχους των € 1.000...
Σε πάγωμα των συντάξεων από 1.500 ευρώ και πάνω και αύξηση των χαμηλών συντάξεων κατά 1,5% καταφεύγει η κυβέρνηση, κάνοντας ακόμη ένα βήμα για τη δημοσιονομική σταθεροποίηση της χώρας.
Η πρόταση, που αναμένεται να υιοθετηθεί σήμερα και συζητήθηκε χθες στη διάρκεια σύσκεψης υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θεόδωρο Πάγκαλο, αποτελεί μια ακόμη απόδειξη ότι η κυβέρνηση οδηγείται σε σκληρά μέτρα, τα οποία δεν θα αφήσουν ανεπηρέαστη καμία κοινωνική ομάδα. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, στη...



χθεσινή σύσκεψη υπήρξε και εναλλακτική, σκληρότερη πρόταση για πάγωμα των συντάξεων των 1.000 ευρώ που αν και συνεχίζει να βρίσκεται στο τραπέζι, φαίνεται δυσκολότερο να υιοθετηθεί.

Οριστικές πάντως αποφάσεις θα ληφθούν στη διάρκεια της σημερινής άτυπης συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, τις οποίες θα επικυρώσει την Παρασκευή το ίδιο στην τακτική του συνεδρίαση υπό πλήρη σύνθεση. Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να ανακοινώσει την εισοδηματική της πολιτική και γίνεται αγώνας δρόμου αυτό να πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα με τη φορολογική μεταρρύθμιση. Το πιο πιθανό είναι ότι τόσο η εισοδηματική πολιτική όσο και το φορολογικό νομοσχέδιο θα ανακοινωθούν μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, την προσεχή Παρασκευή.

Η πρώτη απόφαση που έχει ληφθεί είναι την επόμενη εβδομάδα να κατατεθεί στη Βουλή, υπό μορφή νομοσχεδίου, η εισοδηματική πολιτική και μία εβδομάδα αργότερα το φορολογικό νομοσχέδιο. Υπολογίζεται ότι αν συμβεί αυτό, ώς το τέλος του μήνα θα έχει ψηφιστεί και η φορολογική μεταρρύθμιση. Η κυβέρνηση, προκειμένου να αποφευχθούν κρούσματα αισχροκέρδειας στα καύσιμα, αναζητεί τρόπους να ψηφίσει τροπολογία για την αύξηση του φόρου τους, την προσεχή εβδομάδα. Ενδέχεται η ψήφιση να γίνει μέσω του νομοσχεδίου για την εισοδηματική πολιτική.

Αντιπαράθεση
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η εισοδηματική πολιτική από κοινού με τη φορολογική μεταρρύθμιση αποτέλεσαν πεδίο αντιπαράθεσης στη χθεσινή σύσκεψη με τη συμμετοχή του οικονομικού επιτελείου (Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Φίλιππος Σαχινίδης), των συμβούλων του υπουργείου Οικονομικών και του Μεγάρου Μαξίμου, αλλά και των Χάρη Παμπούκη και Χρήστου Παπουτσή, καθώς και πάλι τέθηκε το ζήτημα τα μέτρα να απαντούν στο αίτημα περί κοινωνικής δικαιοσύνης.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ

Αποφασίστηκε να υπάρξει επικοινωνιακή στρατηγική ώστε να γίνει κατανοητό στην κοινή γνώμη γιατί λαμβάνονται αυτά τα μέτρα

Όπως έγινε γνωστό, τη σύσκεψη απασχόλησαν επί μακρόν οι πιθανές νομικές εμπλοκές που μπορεί να δημιουργήσουν ορισμένες ρυθμίσεις (όπως για παράδειγμα οι επιβολές πλαφόν στο πάγωμα μισθών και συντάξεων ή οι περικοπές επιδομάτων), αλλά και η αποτελεσματικότητα των μέτρων, ειδικά αυτών της εισοδηματικής πολιτικής. Στη διάρκεια της σύσκεψης, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ Χρ. Παπουτσής έθεσε το ζήτημα η εισοδηματική πολιτική να συνδυάζεται με τη φορολογική μεταρρύθμιση, ώστε να αποφευχθούν μονομερείς αποφάσεις που θα πλήξουν ορισμένες κοινωνικές ομάδες. Πρότεινε επίσης η κυβέρνηση να μην αποφασίσει μόνο περικοπές μισθών και επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά να καθιερώσει και το ενιαίο μισθολόγιο, γιατί οι μεμονωμένες αποφάσεις θα δημιουργήσουν μέτωπα με ομάδες δημοσίων υπαλλήλων.

Η σύσκεψη απασχολήθηκε με το πώς ακριβώς θα παρουσιαστεί η εισοδηματική πολιτική και η φορολογική μεταρρύθμιση και αποφασίστηκε να υπάρξει επικοινωνιακή στρατηγική ώστε να γίνει κατανοητό στην κοινή γνώμη γιατί λαμβάνονται αυτά τα μέτρα και ποια είναι η προοπτική τους.

Στο Υπουργικό Συμβούλιο
Αργότερα, το απόγευμα της ίδιας ημέρας, συγκροτήθηκε νέα σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών με τη συμμετοχή των Γιώργου Παπακωνσταντίνου και Φίλιππου Σαχινίδη, προκειμένου να εξειδικευθούν οι διατάξεις της εισοδηματικής πολιτικής και της φορολογικής μεταρρύθμισης, προκειμένου να παρουσιαστούν στη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Αναφορικά με τη χθεσινή σύσκεψη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής υποστήριξε ότι η κατάσταση της χώρας είναι τέτοια που επιβάλλει τη λήψη άμεσων μέτρων και πως δεν υπάρχουν περιθώρια υπό τις παρούσες συνθήκες για διεκδικήσεις κοινωνικών ομάδων. «Σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές προέχει το δημόσιο συμφέρον», υποστήριξε ο εκπρόσωπος και πρόσθεσε: «Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το νέο ασφαλιστικό σύστημα, το νομοσχέδιο για την εισοδηματική πολιτική, οι ριζικές τομές στον αγροτικό τομέα, αλλά και η γενικότερη λειτουργία του κράτους αποτελούν πλέον μονόδρομο για μια Ελλάδα της προόδου και της ανάπτυξης που θα αφήσει πίσω της οριστικά όχι μόνο τη σημερινή κρίση, αλλά και τις χρόνιες αιτίες, τις αγκυλώσεις και τις παθογένειες που την έθρεψαν και τη διόγκωσαν».


Δέσμευση Γιώργου: Θα συνεισφέρουν περισσότερα οι έχοντες
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Δημήτρης Τζάθας- Μαρία Νταλιάνη

ΕΠΙΘΕΣΗ στους υπαλλήλους του Δημοσίου που αντιδρούν στις περικοπές των επιδομάτων, σε όσους παίρνουν φακελάκι, αλλά και διαβεβαιώσεις ότι με τα μέτρα της κυβέρνησης θα ελαφρυνθούν οι ασθενέστεροι και η μεσαία τάξη, ενώ θα συνεισφέρουν περισσότερα οι πιο εύποροι, οι εισοδηματίες, οι μεγαλομέτοχοι και οι μεγαλοϊδιοκτήτες, από τον Γιώργο Παπανδρέου χθες το βράδυ στη Βουλή, στο πλαίσιο της προ ημερησίας συζήτησης για το μεταναστευτικό.

Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός για πρώτη φορά αναφέρθηκε εμμέσως πλην σαφώς στη στάση των εταίρων της χώρας στην ευρωζώνη, λέγοντας πως «αν οι διεθνείς αγορές δεν συμμορφωθούν, δεν σεβαστούν τις προσπάθειες των χωρών του Νότου, το πρόβλημα μετατρέπεται από ευθύνη συγκεκριμένων χωρών σε πρόβλημα ευρωπαϊκό, σε πρόβλημα παγκόσμιο».

«Κοινωνική δικαιοσύνη»
Όσον αφορά τα μέτρα για το φορολογικό και το ασφαλιστικό, ο Πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι «στις αποφάσεις που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση αυτήν την εβδομάδα που μας έρχεται θα είναι πολύ σαφές το στίγμα της κοινωνικής δικαιοσύνης και της αναδιανομής», ενώ για το περίφημο φακελάκι δήλωσε πως «δεν ανέχεται πλέον η κοινωνία την ανισότητα και την αδικία, όπως να πληρώνει κάτω απ΄ το τραπέζι για υπηρεσίες που δικαιούται».

Ο Γ. Παπανδρέου ανέφερε ως παράδειγμα εφοριακούς και τελωνειακούς οι οποίοι αντέδρασαν ήδη με απεργία, ζητώντας να μην περικοπούν και φορολογηθούν τα επιδόματά τους. «Δεν μπορεί να υπάρχουν τελωνειακοί, εφοριακοί ή οποιαδήποτε κατηγορία υπαλλήλων που με τις πράξεις τους να μη συμβάλουν και αυτοί στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της χώρας, στην ευνομία και την έξοδο της οικονομίας από την κρίση» τόνισε, και προειδοποίησε πως «αν δεν αλλάξουμε όλοι μαζί θα βουλιάξουμε όλοι μαζί».

Νωρίτερα ο κ. Παπανδρέου εξήρε την ωριμότητα των πολιτών «οι οποίοι ανέλαβαν τη δική τους ευθύνη για το ξεπέρασμα αυτής της κρίσης», ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επιλογή των αγροτών να αποσυρθούν από τα μπλόκα. «Για εμάς δεν υπάρχει η λέξη ήττα, θα κερδίσουμε όλοι μαζί δουλεύοντας συλλογικά» είπε ο Γ. Παπανδρέου.


Και στο Λονδίνο ο Πρωθυπουργός

Και το Λονδίνο θα επισκεφθεί ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στην προσπάθεια να κάνει σαφή την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης για μείωση των ελλειμμάτων. Όπως έγινε γνωστό από έγκυρες πηγές, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει διήμερη επίσκεψη στη βρετανική πρωτεύουσα το διήμερο 18-19 Φεβρουαρίου, με την ευκαιρία μιας ομιλίας του σε αγγλικό πανεπιστήμιο. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κλεισμένο ραντεβού με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν, αλλά όπως πιστεύεται αυτό θα γίνει τις επόμενες ημέρες μέσω της διπλωματικής οδού, καθώς η ελληνική κυβέρνηση θα ήθελε να έχει από πρώτο χέρι τις θέσεις της βρετανικής κυβέρνησης για την οικονομική κρίση και τις επιθέσεις που δέχεται η Ελλάδα από το διεθνές κερδοσκοπικό κεφάλαιο.


Δύο σενάρια για την περικοπή των επιδομάτων
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ειρήνη Χρυσολωρά

ΜΕΤΑΞΥ της «τυφλής» περικοπής όλων των επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων κατά ενιαίο ποσοστό 10% και της αναλογικής μείωσής τους με βάση το ύψος τους αποφασίζει σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο.

Πρόκειται για μία από τις δυσκολότερες αποφάσεις που θα πάρει η κυβέρνηση, καθώς σε κάθε περίπτωση οι δημόσιοι υπάλληλοι θα δουν τα εισοδήματά τους να μειώνονται. Ήδη, όπως είναι γνωστό, ο Πρωθυπουργός έχει εξαγγείλει το πάγωμα όλων των μισθών στο Δημόσιο προκαλώντας μεγάλες αντιδράσεις στις τάξεις των δημοσίων υπαλλήλων. Η μείωση των επιδομάτων, που συζητήθηκε χθες σε πολύωρη σύσκεψη, ολοκληρώνει την εικόνα της λιτότητας για το Δημόσιο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο λύσεις που θα τεθούν σήμερα στο τραπέζι των υπουργών προβλέπουν:

1 Μείωση όλων των επιδομάτων, πλην των κοινωνικών, κατά 10%.

Η λύση αυτή πλήττει και τους χαμηλόμισθους υπαλλήλους που μπορεί να παίρνουν μικρά επιδόματα.

2 Μείωση των επιδομάτων έως 500 ευρώ κατά 5%, μεταξύ 500 και 1.000 ευρώ κατά 10% και από 1.000 ευρώ και άνω κατά 15%.

Το μειονέκτημα
Η δεύτερη λύση εμφανίζεται ως κοινωνικά δικαιότερη, πλην όμως δεν καταλήγει- σύμφωνα με τις πληροφορίες- στο επιθυμητό αποτέλεσμα που είναι η εξοικονόμηση 510 εκατ. ευρώ (η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης εξοικονόμηση 650 εκατ. ευρώ από την περικοπή των επιδομάτων, εκ των οποίων τα 510 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από την κεντρική κυβέρνηση, την οποία αφορά η εισοδηματική πολιτική).

Η πρώτη λύση, παρ΄ ότι έχει το μειονέκτημα ότι πλήττει εξίσου τους χαμηλόμισθους και τους υψηλόμισθους, επιφέρει μεγαλύτερη εξοικονόμηση καθώς περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό δημοσίων υπαλλήλων. Η μόνη αύξηση που μπορούν να αναμένουν οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι η ωρίμαση, που όμως σε πολλές περιπτώσεις θα αντισταθμιστεί κατά πολύ από την περικοπή των επιδομάτων.
ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: