31.3.10

Τεκμήρια και για συνταξιούχους...

«Αγριεύουν» τα τεκμήρια. Στον μηχανισμό των τεκμηρίων θα υπαχθούν, σύμφωνα με πληροφορίες, και όλοι οι συνταξιούχοι ηλικίας μέχρι 60 ή 65 ετών.
Παράλληλα, πιο αυστηρά θα είναι τα τεκμήρια για τους φορολογούμενους που κατέχουν πισίνες, σκάφη αναψυχής και αεροσκάφη.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι αλλαγές θα επέλθουν με τροπολογία που αναμένεται να καταθέσει ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου στη σημερινή...
τελευταία ημέρα συζήτησης του φορολογικού νομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.
Τεκμήρια και για συνταξιούχους

Στόχος της κυβέρνησης, όπως λένε στελέχη του οικονομικού επιτελείου, είναι η τσιμπίδα της εφορίας να πιάσει υψηλά εισοδήματα που με τις υπό συζήτηση ρυθμίσεις παραμένουν άθικτα και συνεπώς να αυξηθεί η φορολογητέα ύλη.

Μετά τις πιέσεις που ασκήθηκαν από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ οι οποίοι πρότειναν, μεταξύ άλλων, να περιληφθούν στα τεκμήρια οι "εξοργιστικές", όπως τις χαρακτήρισαν, περιπτώσεις συνταξιούχων που εργάζονταν σε ΔΕΚΟ και βγήκαν στη σύνταξη σε ηλικία 45 ή 50 ετών με εθελούσια έξοδο ή κάνοντας χρήση "προκλητικά ευνοϊκών ρυθμίσεων", το υπουργείο Οικονομικών κάνει αυστηρότερο το νέο σύστημα των τεκμηρίων.

Οι συνταξιούχοι, τους οποίους η αρχική ρύθμιση του νομοσχεδίου τούς εξαιρούσε από τα τεκμήρια, θα υπαχθούν στο καθεστώς και για έναν ακόμη λόγο, καθώς στο υπουργείο Οικονομικών φοβούνται ότι μπορεί να στηθεί... βιομηχανία μεταβιβάσεων ακινήτων σε ηλικιωμένους.

Ετσι το υπουργείο επιφέρει αλλαγές επί το αυστηρότερο στον μηχανισμό των τεκμηρίων διαβίωσης που προβλέπει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες:

- Στην "παγίδα" των τεκμηρίων θα πιάνονται και οι συνταξιούχοι ηλικίας έως 60 ή 65 ετών οι οποίοι είχαν εξαιρεθεί από την αρχική ρύθμιση. Στόχος του υπουργείου είναι να εντοπιστούν φορολογούμενοι που βγαίνουν νωρίς στη σύνταξη σε ηλικία 45 ή 50 ετών, όπως πρώην εργαζόμενοι ΔΕΚΟ, στρατιωτικοί κ.ά. και στη συνέχεια απασχολούνται με "μαύρη εργασία" και φοροδιαφεύγουν, αφού δεν δηλώνουν στην Εφορία τα εισοδήματα αυτά και παράλληλα αποκτούν περιουσιακά στοιχεία μεγάλης αξίας. Το τελικό ηλικιακό όριο δεν έχει "κλειδώσει", αλλά αναμένεται να μπει στα 60 ή τα 65 έτη.

- Αυξάνονται τα ποσά των τεκμηρίων για ορισμένα περιουσιακά στοιχεία όπως πισίνες, σκάφη αναψυχής, αεροσκάφη τα οποία, όπως επισημάνθηκε από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, είναι χαμηλά και δεν θίγουν τους έχοντες. Για παράδειγμα, για μια εξωτερική πισίνα 80 τ.μ. το τεκμήριο ανέρχεται σε 9.000 ευρώ, ενώ για μια πισίνα 100 τ.μ. φθάνει στα 12.000 ευρώ.

Μικρότερα σε σχέση με αυτά που ισχύουν σήμερα είναι τα τεκμήρια για τα σκάφη αναψυχής. Για ένα σκάφος 20 μέτρων το τεκμήριο είναι 27.000 ευρώ, ενώ με το σημερινό καθεστώς το τεκμήριο φθάνει στα 144.200 ευρώ.

ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχει υποβληθεί πρόταση που προβλέπει να μην ισχύει το αφορολόγητο ων 12.000 ευρώ για όσους δηλώνουν εισοδήματα χαμηλότερα από αυτά που προσδιορίζουν τα νέα τεκμήρια διαβίωσης. Σύμφωνα με την πρόταση, το τεκμαρτό εισόδημα το οποίο θα προκύπτει με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων, εφόσον είναι μεγαλύτερο του δηλωθέντος, θα πρέπει να φορολογείται από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 10%. Στη χθεσινή συνεδρίαση κατέθεσαν τις απόψεις τους οι εκπρόσωποι των κοινωνικών φορέων, οι περισσότεροι από τους οποίους παραπονέθηκαν ότι δεν συζήτησαν με την κυβέρνηση.

Κώστας Τσαχάκης, Μαρία Βουργάνα ΕΘΝΟΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: