10.4.10

Στα σκαριά συμφωνία...

Είναι ενδεικτικό πως οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες έκαναν λόγο για επίτευξη συμφωνίας όσον αφορά το επιτόκιο και το ποσό κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της προπαρασκευαστικής επιτροπής του Εκοφίν.
Συγκεκριμένα γίνεται αναφορά σε επιτόκιο κοντά στο 3,75% για δανεισμό από 20 έως 25 δισ. ευρώ. «Φθάσαμε σε συμφωνία» τόνισε αξιωματούχος μιλώντας στο πρακτορείο Ρόιτερ. Προσθέτοντας πως πρόκειται για ένα «επιτόκιο - αντίγραφο (καρμπόν) των όρων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου».
Στη συνέχεια ο ίδιος αξιωματούχος προσδιόρισε πως...
«για δάνεια διάρκειας έως τρία χρόνια το επιτόκιο του ΔΝΤ είναι SDR (δηλαδή 0,25%), συν spread 300 μονάδων βάσης, συν προμήθεια 50 μονάδων». Δηλαδή, συνολικά το επιτόκιο φθάνει στο 3,75%.

Αλλος ένας παράγοντας που επί της ουσίας οδηγεί την Ελλάδα σε προσφυγή είναι η χθεσινή ξαφνική υποβάθμιση από τον οίκο Fitch και μάλιστα κατά δύο κλίμακες.

Συγκεκριμένα, ο διεθνής οίκος υποβάθμισε την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας σε «BBB-» από «BBB+», με το «outlook» της χώρας να είναι «αρνητικό».

Θεωρείται βέβαιο πως η εξέλιξη αυτή θα εξακοντίσει σε νέα ιστορικά υψηλά τα spreads των ελληνικών ομολόγων, καθιστώντας επί της ουσίας απαγορευτική την προσφυγή στις αγορές για δανεισμό. Θα πρέπει να σημειωθεί πως υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος σχολιάζοντας τη χθεσινή υποβάθμιση σημείωνε πως πρόκειται για το «διαβατήριο» για τον μηχανισμό στήριξης.

Θα πρέπει να τονιστεί πως μόλις κυκλοφόρησαν στην αγορά οι πληροφορίες για την προσφυγή της Ελλάδας αλλά και τη συμφωνία για το επιτόκιο, τα χρηματιστήριο εκτοξεύτηκε στο +3,4% και το spread του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε στις 390 μονάδες βάσης από 425 νωρίτερα.

Εφόσον το ελληνικό αίτημα υποβληθεί αμέσως, πιθανότατα θα εξεταστεί στο άτυπο Εκοφίν της Μαδρίτης (16-17 Απριλίου), όπου θα αποσαφηνισθούν επιμέρους παράμετροί του. Νωρίτερα χθες το πρωί η κυβέρνηση διέψευσε διά του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου σενάρια περί άμεσης προσφυγής στον μηχανισμό. Αν και βέβαια σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να την προαναγγείλει. «Η Ελλάδα δεν σκοπεύει να κάνει χρήση του μηχανισμού» ξεκαθάρισε, αλλά παραδέχθηκε πως τις τελευταίες ημέρες γίνεται «μία συγκεκριμενοποίηση» των όρων του.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΕ μιλώντας στη γαλλική «Λε Μοντ» παραδέχθηκε ότι το σχέδιο αρωγής δεν θα είναι αξιόπιστο, παρά μόνο αν γίνει «επιχειρησιακό», και πρόσθεσε πως στα μέσα Απριλίου οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης «θα βρουν λύσεις στα προβλήματα που απομένουν».

Γ. Στουρνάρας: Η Ελλάδα πρέπει να ζητήσει βοήθεια

«Η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει το μεγάλο βήμα και να ζητήσει βοήθεια», δήλωσε χθες στους «Financial Times» ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, Γιάννης Στουρνάρας. Μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα, ο κ. Στουρνάρας είπε χαρακτηριστικά: «Αποφασιστικά στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού δεν θα δοθούν πριν από το καλοκαίρι... Είναι πολύ αργά για τις αγορές, με δεδομένη την τρέχουσα κατάσταση. Η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει το μεγάλο βήμα και να ζητήσει βοήθεια».

ΤΖ. ΣΟΡΟΣ
Καλεί το Βερολίνο να αλλάξει στάση

Χαμηλότοκα δάνεια από τη Γερμανία θα οδηγούσαν στην εκτόνωση της ελληνικής κρίσης, δήλωσε ο Τζορτζ Σόρος στο Reuters.

Σύμφωνα με τον δισεκατομμυριούχο μεγαλοεπενδυτή τα τρέχοντα επιτόκια δανεισμού της Ελλάδας είναι υπερβολικά, ως συνέπεια της ασάφειας που υπάρχει για τον μηχανισμό στήριξης που συμφωνήθηκε κατά την πρόσφατη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

«Αν η Γερμανία ήταν πρόθυμη να βρει έναν τρόπο να δανείσει με χαμηλά επιτόκια, τα επιτόκια της αγοράς θα υποχωρούσαν», δήλωσε ο κ. Σόρος καλώντας το Βερολίνο να αλλάξει άμεσα στάση έναντι της Ελλάδας: «Ελπίζω ότι η Γερμανία θα διαπιστώσει ότι το να συστήνει στην Ελλάδα να δανειστεί με επιτόκια αγοράς είναι λάθος». Αυτή η τακτική, λέει, ο κ. Σόρος, απειλεί να βυθίσει την Ελλάδα στην άβυσσο.

Οίκος UBS: Αναπόφευκτη πλέον η εμπλοκή του ΔΝΤ
«Πιθανή η παρέμβαση και μέσα στο Σαββατοκύριακο»

Στα χέρια της ΕΕ και του ΔΝΤ ωθούν την Ελλάδα οι ξένοι οίκοι, υπογραμμίζοντας ότι τα ωραία διατυπωμένα ανακοινωθέντα από τις Βρυξέλλες δεν αρκούν πλέον. Για να αποφύγει τη χρεοκοπία, υποστηρίζουν, η χώρα χρειάζεται άμεσα τον μηχανισμό στήριξης.

Στελέχη της UBS εκτιμούσαν χθες ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο θα υπάρξει ελληνικό αίτημα για βοήθεια. Σε έκθεσή τους ανέφεραν ότι «οι πρόσφατες εξελίξεις στις αγορές σημαίνουν ότι η εξωτερική παρέμβαση ίσως να είναι αναπόφευκτη και μπορεί αυτό να συμβεί πολύ σύντομα, καθώς η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Πιστεύουμε ότι η παρέμβαση μέσα στο Σαββατοκύριακο είναι μία εμφανής πιθανότητα».

Απουσία σχεδίου
Ο ελβετικός οίκος κρίνει ότι η εμπλοκή του ΔΝΤ είναι πλέον αναπόφευκτη, εξηγώντας ότι η Ελλάδα έφτασε σε αυτό το σημείο, γιατί η απουσία ενός λεπτομερούς σχεδίου που να συνοδεύει τον μηχανισμό στήριξης των Ευρωπαίων επέτρεψε την ταχύτατη επιδείνωση της κατάστασης στις αγορές. Να πιει το «σκληρό φάρμακο» του πολιτικού κόστους που κομίζουν οι απαιτούμενες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα αποτρέψουν μια χρεοκοπία ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση ο γνωστός οικονομολόγος και τέως επικεφαλής της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών, Γουίλιαμ Γουάιτ.

Η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας μονοπώλησε και χθες τα ξένα μέσα ενημέρωσης. Για τη «Wall Street Journal» οι εξελίξεις στις αγορές υποδεικνύουν ότι «οι προσπάθειες της ΕΕ να αμβλύνει την κρίση με μια θολή υπόσχεση για ένα πακέτο διάσωσης με τη στήριξη του ΔΝΤ έχουν αποτύχει».

Την εκτίμηση ότι η πιστωτική κρίση της Ελλάδας βρίσκεται ακόμα στην αρχή διατυπώνει ο «Economist». «Ο πρόεδρος της ΕΚΤ απέκλεισε το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας. Ωστόσο η λέξη που αρχίζει από «χ» είναι όλο και πιο συχνά στα χείλη των αναλυτών», γράφει το περιοδικό.

ΚΕΡΑΥΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗ FITCH
Νέα υποβάθμιση της οικονομίας

Κεραυνός εν αιθρία έπεσε χθες στην αγορά η είδηση της υποβάθμισης της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο αξιολόγησης Fitch.

Συγκεκριμένα ο διεθνής οίκος υποβάθμισε την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας σε «BBB-» από «BBB+» με το «outlook» της χώρας να είναι «αρνητικό».

Η υποβάθμιση κατά δύο βαθμίδες προκάλεσε αναταραχή σε τραπεζικά στελέχη κι αυτό καθώς θα επιβαρύνει το κόστος δανεισμού, μιας και οι τράπεζες αξιολογούνται πάντα με χαμηλότερη «βαθμολογία» σε σχέση με τη βασική αξιολόγηση της χώρας.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της Fitch η υποβάθμιση προκλήθηκε εξαιτίας του αυξημένου κόστους δανεισμού της Ελλάδας αλλά και των περιορισμένων προοπτικών ανάπτυξης.

Να σημειωθεί ότι προχθές η Standard and Poor’s είχε...απειλήσει την Ελλάδα με υποβάθμιση εάν δεν υποχωρήσουν τα spreads.
Κ. ΤΣΑΧΑΚΗΣ - Κ. ΚΟΣΜΑ ΕΘΝΟΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: