28.4.10

Οσα έσπειρε, θερίζει...

Λώρη Κέζα
Το Πρόγραμμα για την Αγροτική Ανάπτυξη 2007-2013 φέρει το όνομα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», για να τιμηθεί ο πολιτικός ο οποίος αφιερώθηκε στους αγροτικούς συνεταιρισμούς. Είναι κι αυτό μια δικαίωση για έναν άνθρωπο που αγωνίστηκε για το αγροτικό ζήτημα από το 1928 ως το 1985. Αραγε ποιος...
σύγχρονος πολιτικός θα μπορούσε διακριθεί με τον ίδιο τρόπο; Για την κυρία Κατερίνα Μπατζελή είναι σχεδόν απίθανο. Το μόνο που τη συνδέει με τον ιστορικό πολιτικό είναι η αίσθηση αναγραμματισμού των ονομάτων: Μπαλτατζής, Μπατζελή. Ως εκεί. Η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δρα με τον ακριβώς ανάποδο τρόπο. Δεν δημιουργεί τίποτε καινούργιο, παρά επιχειρεί να ισοπεδώσει το αγροτικό κατεστημένο. Δεν αφήνει τίποτε όρθιο: θα κλείσουν όλα τα γραφεία, όλοι οι φορείς και οργανισμοί που συνδέουν την περιφέρεια με το κέντρο λήψης αποφάσεων. Θα περιορίσει τις κοροϊδίστικες επιδοτήσεις, θα επιχειρήσει να κλείσει τη μαύρη τρύπα στα χρωστούμενα. Η κυρία Μπατζελή έχει αναλάβει καθήκοντα σε μια δύσκολη περίοδο και τούτο δύναται να αποβεί σε βάρος της.

Ενα μικρό δείγμα από τον τρόπο με τον οποίο κυβερνά πλέον η υπουργός από τη Φθιώτιδα. Ζητεί να επιστραφούν χρήματα από νέους αγρότες που ενισχύθηκαν επί Νέας Δημοκρατίας. Λέει ότι από τις ταυτοποιήσεις προκύπτει πως το 35% των δικαιούχων τσέπωσαν τα χρήματα και τα ροκάνισαν σε άλλους, ιδιοτελείς σκοπούς. Οχι πάντως στην αγροτική ανάπτυξη. Το πρόγραμμα αφορούσε νέους που δεσμεύονταν να εγκατασταθούν στην ύπαιθρο για δέκα χρόνια. Παρουσίαζαν τη γη (ιδιόκτητη ή ενοικιασμένη), περίμεναν τον πρώτο έλεγχο και μετά εξαφανίζονταν με τη βεβαιότητα ότι κανείς δεν θα τους αναζητήσει εκ νέου. Ετσι γινόταν επί μία δεκαπενταετία, γιατί να αλλάξει ξαφνικά εφέτος; Η κυρία Μπατζελή δεν βρέθηκε ενώπιον ενός άγνωστου προβλήματος, δεν είναι άμοιρη ευθυνών. Η ίδια υπήρξε γενική γραμματέας του υπουργείου και κατόπιν παρακολουθούσε τα αγροτικά από θέσεις ευθύνης. Ηταν ανέκαθεν στο αγροτικό διευθυντήριο του ΠαΣοΚ. Δεν λέει κανείς ότι είναι εσφαλμένες οι αποφάσεις της κυρίας Μπατζελή, όμως δεν μπορεί να εξανίσταται. Επί του πρακτέου: έχει ενδιαφέρον τίνι τρόπω θα επιστραφούν τα χρήματα της ενίσχυσης. Υπάρχουν πρακτικές δυσκολίες καθώς δεν υπάρχει νομικό ή φορολογικό προηγούμενο- τουλάχιστον όχι στον αγροτικό κόσμο. Ενας σοβαρός λόγος για να ανησυχεί η κυρία Μπατζελή είναι ότι έκλεισε η στρόφιγγα των ευρώ. Με την επιστροφή του 35% των ενισχύσεων υπολόγιζε να υλοποιήσει το νέο πρόγραμμα «Νέοι αγρότες». Αν θέλει να φανεί συνεπής, μπορεί απλώς να μετονομάσει το πρόγραμμα σε «Γέροι αγρότες»- στην αναμονή θα ασπρίσουν τα μαλλιά όλων. Οι αιτήσεις πάντως έχουν γίνει, υπάρχουν εθελοντές, υπέβαλαν τα σχέδιά τους και όλοι αναμένουν σε κλίμα αβεβαιότητας.

Εν τω μεταξύ το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης πρέπει να βρει 500 εκατ. ευρώ για να τα επιστρέψει στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Πρόκειται για το αντίδωρο που είχε κεράσει τους αγρότες ο κ. Σ. Χατζηγάκης προκειμένου να πάρουν τα τρακτέρ από τους δρόμους. Με κάτι τέτοιες εισοδηματικές ενισχύσεις στρεβλώνεται ο ανταγωνισμός και οι εταίροι δεν ανέχονται πλέον εξυπνάδες. Ο πρώην υπουργός είχε εφαρμόσει το γνωστό κολπάκι, νομίζοντας ότι ελέγχεται από κουτόφραγκους. Εδωσε τα χρήματα ως αποζημιώσεις, ότι δήθεν την παραγωγή την έκαψε το χιόνι και την έπνιξε η βροχή. Ηταν όμως μόνος του ο κ. Χατζηγάκης στα αγροτικά κολπάκια; Οχι, αυτή ήταν η διαχρονική στάση πασών των κυβερνήσεων: μοίραζαν το χρήμα αμετροεπώς, το πετούσαν από τα παραθυράκια χωρίς να ενδιαφέρονται καθόλου για την αγροτική ανάπτυξη. Η κυρία Μπατζελή καλείται τώρα να ξεριζώσει τα ζιζάνια που φύτρωσαν ολούθε με την ανοχή των προκατόχων της.

Σε λίγες ημέρες θα κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση το αναθεωρημένο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης «Αλέξανδρος Μπαλτατζής». Ο Μπαλτατζής είναι πάντοτε σημείο αναφοράς επειδή είχε σταθερή επαγγελματική συνείδηση. Υπηρέτησε σταθερά τις ίδιες αξίες. Ισχύει κάτι ανάλογο για τους επιγόνους του στον αγροτικό τομέα;
BHMA.


Δεν υπάρχουν σχόλια: