16.4.10

Eυρωταμείο προ των πυλών...

Με το ένα πόδι μέσα στον μηχανισμό διάσωσης ΕΕ και ΔΝΤ βρίσκεται η Ελλάδα...
Χθες, η ελληνική κυβέρνηση πήρε την πρωτοβουλία και με επιστολή του υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, προς τον πρόεδρο της ΕΚΤ Ζ. Κ. Τρισέ, τον γενικό διευθυντή του ΔΝΤ Στρος-Καν και τον επίτροπο Ολι Ρεν ζήτησε να ξεκινήσουν «διαβουλεύσεις» με βάση τις αποφάσεις του Εκοφίν του Φεβρουαρίου πάνω σε «ένα πολυετές πρόγραμμα οικονομικών πολιτικών», το οποίο θα υποστηριχθεί από την οικονομική βοήθεια προς τη χώρα μας. Επί της ουσίας στάλθηκε το...
μήνυμα «πείτε μας τα μέτρα που ζητάτε για το 2011 και το 2012 και μπαίνουμε στον μηχανισμό».

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση επιζητεί να γνωρίζει από σήμερα το ποσό που θα είναι διαθέσιμο από τον μηχανισμό σε επίπεδο τριετίας (2010-2012) και το οποίο νεότερες εκτιμήσεις ανεβάζουν στα 100 δισ. ευρώ.

Σήμερα και αύριο στη Μαδρίτη στο άτυπο Εκοφίν τίθενται επί τάπητος οι τελευταίες λεπτομέρειες του σχεδίου χρηματοδότησης και την επόμενη Δευτέρα καταφθάνει στην Αθήνα μεικτό κλιμάκιο στελεχών της Επιτροπής του ΔΝΤ και της ΕΚΤ προκειμένου να συζητηθούν τα μέτρα.

Οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να είναι σκληρές, καθώς χθες ο κ. Ρεν συνέστησε περικοπές 10% στις αποδοχές των ιδιωτικών υπαλλήλων και επιπρόσθετα στη γραπτή του ανακοίνωση δεν αναφέρθηκε στις αποφάσεις του Εκοφίν του Φεβρουαρίου όπως ο κ. Παπακωνσταντίνου, δείγμα τού ότι η διαπραγμάτευση θα ξεκινήσει από μηδενική βάση.

Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι η τοποθέτηση του επιτρόπου υπαγορεύτηκε από την επιθυμία της Γερμανίας, της Ολλανδίας αλλά και του ΔΝΤ για την υιοθέτηση επίπονων όρων και μέτρων, προκειμένου να δανειοδοτήσουν την Ελλάδα.

Η επιστολή
Τόσο το υπουργείο Οικονομικών όσο και ο κ. Ρεν ξεκαθάρισαν ότι η επιστολή δεν αποτελεί αίτημα ενεργοποίησης του μηχανισμού. Η επιστολή του κ. Παπακωνσταντίνου έχει ως εξής:

«Σύμφωνα με τη δήλωση της 11ης Απριλίου 2010 για τη στήριξη της Ελλάδας από τις χώρες-μέλη της Ευρωζώνης, οι ελληνικές αρχές ζητούν διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ πάνω σε ένα πολυετές πρόγραμμα οικονομικών πολιτικών, που θα στηρίζεται στα συμπεράσματα του Εκοφίν του Φεβρουαρίου και το οποίο θα μπορεί να υποστηριχθεί με οικονομική βοήθεια από τις χώρες-μέλη της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ, στην περίπτωση που οι ελληνικές αρχές αποφασίσουν να αιτηθούν μία τέτοια βοήθεια».

Οπως γίνεται αντιληπτό, μπορεί να μην πρόκειται για αίτημα ενεργοποίησης, αλλά η επιστολή πυροδότησε εξελίξεις και θεωρείται πλέον θέμα ημερών η υπαγωγή στον μηχανισμό.

Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε πως το Εκοφίν τον Φεβρουάριο είχε ζητήσει να επιταχυνθούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις (π.χ. ασφαλιστικό, εργασιακό, δημόσια διοίκηση) και να γνωστοποιηθούν εγκαίρως τα μέτρα που θα μειώσουν το έλλειμμα εντός του 2011 και του 2012.

Από την πλευρά του Ταμείου, η διευθύντρια εξωτερικών σχέσεων κ. Κ. Ατκινσον γνωστοποίησε ότι με βάση τη συνεισφορά της Ελλάδας στο ΔΝΤ, η χώρα «μπορεί να αντλήσει το 300% της συνεισφοράς της». Θα λάβει δηλαδή 3 δισ. ευρώ με επιτόκιο 2,26% και τα υπόλοιπα 7 με 12 δισ. ευρώ με επιτόκιο 3,26%.

Για φέτος είπε ότι τα μέτρα δείχνουν να είναι κατάλληλα. Πρόσθεσε όμως πως πρέπει «να υπάρξει πλήρης εικόνα της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί και τι μέτρα θα χρειασθούν στην πορεία».

Τώρα όσον αφορά τα διμερή δάνεια από τις χώρες της Ευρωζώνης, το επιτόκιο για τριετή ομόλογα θα είναι σταθερό 5% ή 3,85% κυμαινόμενο.

Η Ελλάδα δεν θα ζητήσει δάνεια μεγαλύτερης διάρκειας από την τριετία, γιατί αυτόματα το επιτόκιο ανεβαίνει κατά μία ποσοστιαία μονάδα

Τέλος, να σημειωθεί πως μόλις έγινε γνωστή η είδηση για την επιστολή, τα spreads του δεκαετούς ομολόγου έπεσαν από τα υψηλά των 426 μονάδων βάσης στις 395 και ο γενικός δείκτης από οριακή υποχώρηση έκλεισε με κέρδη 2,07%.

Δήλωση Δ. Δασκαλόπουλου
Ψήφος υπέρ του μηχανισμού στήριξης

«Ρεαλιστική επιλογή θα ήταν η υποβολή αιτήματος για την άμεση ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος. Ειδικότερα αναφέρει ότι «δεν έχει νόημα να διαπραγματευόμαστε το χρονοδιάγραμμα επιβολής από τις Βρυξέλλες και το ΔΝΤ διαρθρωτικών αλλαγών, που εδώ και χρόνια θα έπρεπε από μόνοι μας να είχαμε υλοποιήσει».

Ο κ. Δασκαλόπουλος επισήμανε ότι η παράταση της αβεβαιότητας πλήττει καθημερινά την παραγωγική οικονομία, ενώ κινδυνεύει να κάνει ακόμη πιο επαχθές το κόστος δανεισμού μας και ενδεχομένως να αποδυναμώσει την ευρωπαϊκή βούληση στήριξης της χώρας μας.

Τέλος να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος του ΣΕΒ άφησε αιχμές για τους χειρισμούς της κυβέρνησης λέγοντας ότι συνειδητοποίησε ότι «οι αγορές δεν πρόκειται να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία».

Κώστας Τσαχάκης ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: