29.5.10

Κόκκινες κάρτες από Σαμαρά...


Ενα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση του ξεκαθαρίσματος των σχέσεών του με το κυβερνητικό παρελθόν της ΝΔ και με τους αρνητικούς πρωταγωνιστές της τελευταίας εξαετίας, έκανε χθες ο κ. Αντ. Σαμαράς διαγράφοντας ουσιαστικά από το κόμμα τους κ...
Ρουσόπουλο και Βουλγαράκη. Με μία «σκληρή» δήλωσή του, ο πρόεδρος της ΝΔ κατέστησε σαφές -απευθυνόμενος και προς το εσωτερικό του κόμματός του- ότι δεν πρόκειται να απολογηθεί για το «χθες» και ότι δεν είναι ανεκτές από τον ίδιο συμπεριφορές «τύπου Παυλίδη, Ρουσόπουλου και Βουλγαράκη». Η τοποθέτησή του, η οποία προφανώς δεν είναι άσχετη με το κλίμα που έχει δημιουργηθεί μετά την ομολογία του κ. Τ. Μαντέλη αλλά και τις εξελίξεις στο σκάνδαλο με τη Μονή Βατοπεδίου, έχει ως εξής: «Εχω πάρει εντολή να χτίσω μία καινούργια ΝΔ. Δεν απολογούμαι για το χθες, δεν θα απολογούμαι για νοοτροπίες και συμπεριφορές τύπου Παυλίδη ή Βουλγαράκη ή Ρουσόπουλου. Οποιος -το ξεκαθαρίζω- έχει βλάψει την παράταξη, δεν θα είναι μαζί μας. Αλλά και δεν πρόκειται να αφήσω ποτέ κανέναν να στοχοποιηθεί άδικα».

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι οριστικές αποφάσεις για την επιλογή να διαγραφούν ουσιαστικά από το κόμμα, εκτός του κ. Παυλίδη, και δύο ακόμη πρώην υπουργοί των κυβερνήσεων Καραμανλή, ελήφθη αργά το βράδυ της Πέμπτης σε σύσκεψη του κ. Σαμαρά με τους κ. Λαζαρίδη, Παναγιωτόπουλο και Μουρούτη.

Υπόθεση Μαντέλη
Η άποψη που κυριάρχησε είναι πως η υπόθεση Μαντέλη αποτελεί αφορμή για το ξεκαθάρισμα του τοπίου και στη ΝΔ και πως δεν πρέπει πλέον ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος να εμφανίζεται ως «όμηρος» γεγονότων που έριξαν βαριά τη «σκιά» τους στις κυβερνήσεις Καραμανλή. Προφανώς, η χρονική στιγμή που επελέγη για τη δήλωση αυτή δεν είναι άσχετη -αν και η Ρηγίλλης το διαψεύδει κατηγορηματικά- με την τροπή που έχει πάρει η κοινοβουλευτική έρευνα (που ολοκληρώνεται την Τρίτη) για τη Μονή Βατοπεδίου, καθώς οι κ. Ρουσόπουλος και Βουλγαράκης είναι από τους βασικούς κατηγορουμένους.

Το βήμα, πάντως, που έκανε χθες ο κ. Σαμαράς, αποτελεί συνέχεια των όσων έχει δηλώσει για τα «βαρίδια» της παράταξης της ΝΔ και για το ότι κανείς εξ εκείνων που προσέβαλαν το κόμμα δεν πρόκειται να είναι ξανά υποψήφιος. Στελέχη της Ρηγίλλης επεσήμαναν, μάλιστα, ότι ο πρόεδρος της ΝΔ δεν προτίθεται να σταματήσει σε αυτά τα πρόσωπα και πως μέχρι το συνέδριο θα έχει ξεκαθαρίσει πλήρως το εσωκομματικό τοπίο. Αυτό που ενδεχομένως αναμένουν πλέον στη ΝΔ είναι η ολοκλήρωση των ερευνών της Εξεταστικής Επιτροπής για το Βατοπέδι και τα ομόλογα και ανάλογα με τα στοιχεία που θα υπάρξουν θα ληφθούν και οι αποφάσεις για τα πρόσωπα.

ΔΕΝ ΖΗΤΗΣΑ ΑΠΟ ΚΑΝΕΝΑN ΝΑ ΑΠΟΛΟΓΗΘΕΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ
Σκληρή απάντηση από τον Ρουσόπουλο

Οργισμένη ήταν η αντίδραση του κ. Θ. Ρουσόπουλου στην απόφαση του κ. Σαμαρά να τον θέσει ουσιαστικά εκτός ΝΔ.

Ο πρώην πανίσχυρος υπουργός των κυβερνήσεων Καραμανλή συνέδεσε απόλυτα τη δήλωση του προέδρου της ΝΔ με τις εξελίξεις στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου και κατηγόρησε ευθέως τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι «δεν σέβεται τις διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη στη Βουλή και στη Δικαιοσύνη και έχει εκδώσει ήδη τις αποφάσεις του». «Δεν ζήτησα ποτέ και από κανέναν, ούτε από τον κ. Σαμαρά» -προσέθεσε ο κ. Ρουσόπουλος- «να απολογηθεί για εμένα.

«Θα δικαιωθώ»
Η αλήθεια και το ήθος μου δεν έχουν ανάγκη από τέτοιου είδους υπερασπίσεις. Προσδοκώ να κριθώ από τη Δικαιοσύνη και όχι από κομματικούς μηχανισμούς και τις σκοπιμότητές τους. Θα το επιδιώξω μέχρι τέλους. Και θα δικαιωθώ πλήρως». «Δεν είμαστε όλοι ίδιοι κύριε Σαμαρά και εσείς αυτό το γνωρίζετε», κατέληξε.

ΛΙΣΤΕΣ
Θεσμική η σύνθεση της επιτροπής αξιολόγησης

Θεσμικά επέλεξε να «κινηθεί» ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαράς σε ό,τι αφορά τη συγκρότηση της επιτροπής αξιολόγησης προσώπων που επιθυμούν να ενταχθούν στους εκλογικούς συνδυασμούς του κόμματός του. Oπως ανακοίνωσε χθες, στην επιτροπή μετέχουν υπό τη θεσμική τους ιδιότητα ο γραμματέας της κεντρικής επιτροπής της ΝΔ κ. Λ. Ζαγορίτης, ο γραμματέας της ΚΟ κ. Κ. Τασούλας και η γενική διευθύντρια του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κ. Καραμανλής» κ. Κων. Μποτσίου.

Οπως αναφέρεται στο κείμενο της απόφασης του κ. Σαμαρά, «η Επιτροπή Αξιολόγησης αναλαμβάνει την αποστολή της διαρκούς αξιολόγησης και της ανανέωσης των στελεχών της ΝΔ, με στόχο ένα κόμμα αξιών και αξίων». Από τη σύνθεση της επιτροπής πάντως, καθίσταται σαφές ότι οι νυν βουλευτές και κατά συνέπεια ο πρώην πρωθυπουργός δεν θα τεθούν υπό τη διαδικασία ελέγχου, καθώς είναι βέβαιο ότι μέλη της ΚΟ της ΝΔ και, πολύ δε περισσότερο, ο ίδιος ο κ. Καραμανλής δύσκολα θα δεχθούν να κριθούν από μια επιτροπή στην οποία μετέχουν βουλευτές και τεχνοκράτες.

ΠΑΡΑΙΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΣΤΗ ΝΔ
Εν μέσω εμφυλίου στήνονται αύριο γαλάζιες κάλπες

Στον κομματικό μηχανισμό έχει μεταφερθεί πλέον η σύγκρουση του κ. Αντ. Σαμαρά και της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη, εν όψει των εσωκομματικών εκλογών που θα πραγματοποιηθούν αύριο σε ολόκληρη την επικράτεια για την ανάδειξη νέων προέδρων στις νομαρχιακές και τις τοπικές οργανώσεις της ΝΔ.

Σε κέντρο της αντιπαράθεσης εξελίσσεται η Κρήτη και ειδικότερα οι Νομοί Ηρακλείου και Χανίων. Στα Χανιά το βράδυ της Πέμπτης 480 στελέχη της ΝΔ υπέβαλαν ομαδικά τις παραιτήσεις τους, έπειτα από μια θυελλώδη συνεδρίαση της νομαρχιακής επιτροπής. Ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ, Γ. Βούρβαχης, κατήγγειλε προσωπικά τον κ. Σαμαρά ότι με την τακτική του μετατρέπει τη ΝΔ σε ΠΟΛΑΝ και κάλεσε τα μέλη του κόμματος να μη συμμετάσχουν στις σημερινές εκλογές.

Τα κομματικά στελέχη που παραιτήθηκαν ανήρτησαν μάλιστα έξω από τα γραφεία της ΝΟΔΕ ταμπέλα με την επιγραφή: «Κλειστόν λόγω Σαμαρά». Των 480 παραιτήσεων στα Χανιά είχαν προηγηθεί οι 187 αποχωρήσεις μελών της ΝΔ στο Ηράκλειο. Χθες την παραίτησή του υπέβαλε ο πρόεδρος της Α2 Νομαρχιακής της ΟΝΝΕΔ, κ. Γιάννης Θεοφίλης. Στην επιστολή του αναφέρει πως δεν μπορούσε να παραμείνει θεατής στην κατακρεούργηση της παράταξης που υπηρέτησε, η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, φτάνει στο τέλος της.

Στον Πειραιά, τέλος, το κλίμα είναι επίσης εκρηκτικό, καθώς πριν από λίγες ημέρες υπήρξε σοβαρότατο επεισόδιο ανταλλαγής καταγγελιών και ύβρεων μεταξύ μελών της ΝΟΔΕ.
ΕΘΝΟΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: