31.5.10

Λίστες γεμάτες «χορηγίες» ...

«Πράγματα και θαύματα» βρήκαν οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ στην περίφημη λίστα της Siemens με τα... δώρα. Από ένα πρώτο «ξεσκόνισμα» εντοπίστηκαν ονόματα πολιτικών, ανώτατων στελεχών της κρατικής διοίκησης, στελεχών και συνδικαλιστών του ΟΤΕ και αρκετοί δημοσιογράφοι να...
έχουν πάρει δώρα (σε είδος ή σε ρευστό, αυτό ερευνάται) που έφταναν ακόμη και τις 100.000 ευρώ κατά περίπτωση. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη λίστα φιγουράρει μεγάλη πολιτική οικογένεια αλλά και πρώην υπουργός της Νέας Δημοκρατίας, το όνομα του οποίου έχει συνδεθεί ουκ ολίγες φορές με υποθέσεις της Siemens και του επί χρόνια ισχυρού άνδρα της εταιρείας κ. Μιχάλη Χριστοφοράκου.
Μέρος των λιστών της Siemens με τα δώρα και τις χορηγίες
Μέρος των λιστών της Siemens με τα δώρα και τις χορηγίες

Θα πρέπει να τονιστεί ότι ο όγκος των στοιχείων είναι τεράστιος, με τους ελεγκτές να έχουν συγκεντρώσει σε τέσσερα κιβώτια υλικό 300 σελίδων και τουλάχιστον 15.000 εγγραφές-εμβάσματα.

Αν και ακόμη είναι νωρίς για να υπολογιστεί η αξία των δώρων, από το πλήθος των εγγραφών προκύπτει το συμπέρασμα πως αυτή θα φτάσει σε μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Στελέχη του ΣΔΟΕ εκτιμούν πως θα χρειαστούν μία ή ακόμη και δύο εβδομάδες για να ταυτοποιήσουν όλα τα ονόματα. Κι αυτό καθώς στις περισσότερες εγγραφές δεν υπάρχουν ονόματα, αλλά κωδικοί. Οταν ξεκαθαριστούν όλα τα στοιχεία, το ΣΔΟΕ θα αποστείλει το υλικό στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής.

Πιο αναλυτικά, στα χέρια των ελεγκτών έχουν πέσει 300 σελίδες με τις καταγραφές των «δώρων», τα οποία έστελνε η Siemens από τις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Σε κάθε σελίδα υπάρχουν 48 με 50 εγγραφές αποστολών, με τον συνολικό αριθμό τους να φτάνει στις 15.000. Στις λίστες υπάρχουν περίπου 3.000 κωδικοί, στους περισσότερους εκ των οποίων οι εγγραφές είναι περισσότερες της μίας.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι εγγραφές είναι χωρισμένες σε τρεις κατηγορίες.

Στην πρώτη αναγράφεται ένας κωδικός και το ποσό που αντιστοιχεί στο «δώρο». Στην παρούσα φάση επιχειρείται να αντιστοιχηθούν οι κωδικοί με τα ονόματα που έγιναν αποδέκτες των δώρων, αλλά και να διαπιστωθεί αν τα ποσά που αναγράφονται αφορούν παροχές σε είδος (ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές ή ρευστό).

Στη δεύτερη κατηγορία περιλαμβάνονται παρένθετα κατά τους ελεγκτές πρόσωπα (συγγενείς, σύμβουλοι ή ακόμη και οδηγοί πολιτικών ή άλλων κυβερνητικών αξιωματούχων) και συγκεκριμένα ποσά.

Τέλος, στην τρίτη κατηγορία έχουν καταχωριστεί ονόματα πολιτικών, συμπεριλαμβανομένων πρώην υπουργών, στελεχών και συνδικαλιστών του ΟΤΕ και δημοσιογράφων, καθώς και τα ποσά που έχουν λάβει ως δώρα. Και σε αυτή την περίπτωση δεν είναι ευκρινές ακόμη αν αναγράφεται η αξία των συσκευών που χαρίστηκαν ή το χρηματικό ποσό «χορηγίας».

Θα πρέπει να αναφερθεί πως στα... εμβάσματα τα ποσά ποικίλλουν, ξεκινώντας από τις 5.000 με 10.000 ευρώ και φτάνοντας ακόμη και τις 10.000 ευρώ ανά εγγραφή.

Με τα νέα αυτά δεδομένα και τα στοιχεία που βρήκε το ΣΔΟΕ μέσα σε μόλις δύο «επισκέψεις» των ελεγκτών του στα γραφεία της Siemens, γεννάται το ερώτημα γιατί δεν είχαν αποδώσει καρπούς οι προγενέστεροι έλεγχοι που έγιναν στην εταιρεία ακόμη και εντός του πρώτου εξαμήνου του 2009.

Το υλικό
Σύμφωνα με πηγή του ΣΔΟΕ, τότε όλο το υλικό, το οποίο συγκεντρώθηκε από τους ελέγχους, στάλθηκε στο γραφείο του ανακριτή κ. Νίκου Ζαγοριανού (ήταν τότε υπεύθυνος για την υπόθεση) ύστερα από σχετική εντολή, χωρίς η υπηρεσία να έχει άλλη εμπλοκή στην έρευνα και την αξιολόγηση των στοιχείων.

Η ίδια πηγή λέει ότι τώρα οι ελεγκτές «καλούνται να κάνουν μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα όσα δεν έγιναν επί χρόνια».

Βέβαια το έργο των ελεγκτών δεν σταματά εδώ και οι «επισκέψεις» τους στα κεντρικά γραφεία της Siemens στο Μαρούσι θα συνεχιστούν και εντός της τρέχουσας εβδομάδας.

Ευελπιστούν πως μέχρι το τέλος της εβδομάδας ή το αργότερο μέσα στην επόμενη θα είναι σε θέση να γνωστοποιήσουν τα ευρήματά τους στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής.

ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΑΧΑΚΗΣ ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: