31.5.10

Διεθνής καταδίκη της ισραηλινής επίθεσης...

Θορυβημένη εμφανίζεται η διεθνής κοινότητα μετά από το θάνατο τουλάχιστον 10 ακτιβιστών κατά τη διάρκεια ισραηλινής επίθεσης στη διεθνή νηοπομπή που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας. Έντονη ανησυχία εκφράζουν τόσο τα ευρωπαϊκά κράτη, όσο και η Τουρκία και ζητούν άμεσα εξηγήσεις. Πλήρη...
έρευνα ζήτησε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν, δηλώνοντας σοκαρισμένος από τα γεγονότα.

«Είναι ζωτικής σημασίας να υπάρξει πλήρης έρευνα για να διευκρινιστεί ακριβώς πώς έγινε η αιματοχυσία. Πιστεύω πως το Ισραήλ πρέπει να παράσχει επειγόντως πλήρη εξήγηση», όπως είπε.

Συγκλονισμένη από το αιματηρό επεισόδιο δήλωσε η Ναβί Πιλάι, ύπατη αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Τη «βαθιά λύπη» του εξέφρασε ο Λευκός Οίκος για τους θανάτους. «Οι ΗΠΑ λυπούνται βαθιά για την απώλεια ζωών και για τους τραυματισμούς και επιχειρούν να κατανοήσουν τις συνθήκες της τραγωδίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ουίλιαμ Μπέρτον.

H Ευρωπαϊκή Ένωση απηύθυνε έκκληση για τη διενέργεια έρευνας και κάλεσε το Ισραήλ να επιτρέψει την ελεύθερη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας. «Η Ύπατη Εκπρόσωπος Κάθριν Άστον εκφράζει τη βαθιά της λύπη για την είδηση της απώλειας ζωών και της βίας και μεταβιβάζει τα συλλυπητήριά της στις οικογένειες των νεκρών και των τραυματιών», δήλωσε εκπρόσωπος της Άστον.

Εκπρόσωπος της Κομισιόν ανακοίνωσε ότι οι πρεσβευτές των ευρωπαϊκών χσρών στην ΕΕ θα συναντηθούν σήμερα στις Βρυξέλλες με αντικείμενο τις εξελίξεις.

Έντονη είναι η αντίδραση της Αγκυρας, καθώς πληροφορίες θέλουν τους περισσότερους από τους νεκρούς, να είναι τουρκικής υπηκοότητας. Η Τουρκία ανακάλεσε ήδη τον πρεσβευτή της στο Ισραήλ, ενώ εσπεσμεύμενα στην Αγκυρα επιστρέφει από τη Χιλή ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ζητώντας την άμεση διεξαγωγή έρευνας για το περιστατικό και την τιμωρία των ενόχων.

Η επιχείρηση του ισραηλινού ναυτικού «είναι απαράδεκτη. Το Ισραήλ θα πρέπει να υποστεί τις συνέπειες της συμπεριφοράς του», υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Καταδικάζουμε τις απάνθρωπες πρακτικές του Ισραήλ», τονίζει το τουρκικό ΥΠΕΞ και σημειώνει ότι το λυπηρό αυτό επεισόδιο αποτελεί ξεκάθαρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και θα έχει «ανεπανόρθωτες συνέπειες» στις διμερείς σχέσεις Τουρκίας - Ισραήλ.

Την ίδια στιγμή ματαιώνονται τρία προγραμματισμένα στρατιωτικά γυμνάσια Τουρκίας - Ισραήλ, ενώ τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για αίτημα έκτακτης σύγκλησης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Στην Κωνσταντινούπολη, δεκάδες τούρκοι διαδηλωτές επιχείρησαν να εισβάλουν στο προξενείο του Ισραήλ. Όπως μετέδωσε το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN-Turk, οι διαδηλωτές πετούσαν πέτρες στο προξενείο και συγκρούστηκαν με ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας που φρουρούσαν το κτίριο.

«Δεν περιμέναμε να γίνει μιά τέτοια επίθεση σε διεθνή ύδατα», δήλωσε στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο ο Ομέρ Φαρούκ Κορκμάζ, εκπρόσωπος της φιλο-ισλαμικής ανθρωπιστικής οργάνωσης IHH, που συμμετέχει στην προσπάθεια μεταφοράς της βοήθειας στη Γάζα. «Η διεθνής κοινότητα δεν πρόκειται να συγχωρήσει το Ισραήλ», συμπλήρωσε.

Για εξηγήσεις καλεί τον Ισραηλινό πρεσβευτή στη Μαδρίτη και η Ισπανία, η οποία ασκεί την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Στο Βερολίνο, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βέστερβέλε εξέφρασε τη βαθειά του ανησυχία για τις πληροφορίες, που θέλουν πολλούς ακτιβιστές νεκρούς κατά την επιδρομή των ισραηλινών κομάντος. «Οι αρχικές πληροφορίες είναι ανησυχητικές», δήλωσε ο Γερμανός ΥΠΕΞ, προσθέτοντας ότι το υπουργείο του προσπαθεί να επιβεβαιώσει τα συμβάντα.

Την ίδια ώρα στη Στοκχόλμη ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Καρλ Μπιλντ δήλωσε ότι είναι καθοριστικής σημασίας να «διαπιστωθεί γρήγορα» τι συνέβη με τη νηοπομπή και εξέφρασε την έντονη ανησυχία της χώρας του. «Προσπαθούμε να διευκρινίσουμε τί συνέβη. Καλέσαμε τον ισραηλινό πρεσβευτή για να ενημερωθούμε», υπογράμμισε προσθέτοντας ότι είναι σε επαφή με την Κάθριν Αστον για να εξασφαλίσει ότι η ΕΕ θα δώσει «σαφή απάντηση εντός της ημέρας, όταν θα υπάρχει μια σαφέστερη εικόνα για το τι συνέβη». Ανάμεσα στα θέματα που πρέπει να διευκρινιστούν είναι αν τα γεγονότα διαδραματίστηκαν σε διεθνή ύδατα ή σε χωρικά ύδατα του Ισραήλ, επισήμανε ο Μπιλντ.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ δήλωσε «βαθύτατα συγκλονισμένος» από την ισραηλινή επίθεση στην ανθρωπιστική νηοπομπή στη Γάζα,. «Τίποτα δεν δικαιολογεί τέτοια χρήση βίας, την οποία και καταδικάζουμε. Δεν μπορούμε να κατανοήσουμε τον τραγικό απολογισμό, που ακόμη δεν είναι οριστικός, μίας τέτοιας επιχείρησης εναντίον μίας ανθρωπιστικής πρωτοβουλίας η οποία ήταν γνωστή εδώ και μέρες», παρατήρησε ο κ. Κουσνέρ.

Εξηγήσεις από τον πρεσβευτή του Ισραήλ στη χώρα της θα ζητήσει και η Ολλανδία, η οποία ζήτησε επίσης τη διεξαγωγή έρευνας.

«Με έχει συγκλονίσει βαθύτατα το γεγονός ότι θρηνούμε νεκρούς. Η Ολλανδία θέλει να διεξαχθεί μια σαφής έρευνα που να διευκρινίζει πώς μπόρεσε να συμβεί αυτό», τόνισε ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Μαξίμ Φερχάγκεν.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας Γενς Στόλτενμπεργκ χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την επίθεση και ζήτησε και αυτός τη διεξαγωγή μιας ανεξάρτητης διεθνούς έρευνας.

Ο Νορβηγός πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι ο ισραηλινός πρεσβευτής στο Όσλο εκλήθη στο υπουργείο Εξωτερικών. «Όποιες κι αν ήταν οι συνθήκες, είναι απαράδεκτο να εξαπολύσεις μια στρατιωτική επίθεση εναντίον αμάχων ανθρωπιστών ακτιβιστών», σημείωσε ο Στόλτενμπεργκ. Και διευκρίνισε ότι στα πλοία επέβαιναν Νορβηγοί, η τύχη των οποίων αγνοείται.

«Απάνθρωπη» χαρακτήρισε την επίθεση ο πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, προσθέτοντας ότι φέρνει το Ισραήλ ένα βήμα πιο κοντά στην εξαφάνισή του. «Οι απάνθρωπες ενέργειες του σιωνιστικού καθεστώτος εναντίον των Παλαιστινίων και η αποτροπή της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στο λαό της Γάζας δεν καταδεικνύει τη δύναμη του σιωνιστικού καθεστώτος, αλλά την αδυναμία του. Όλες αυτές οι ενέργειες υποδεικνύουν το τέλος του ειδεχθούς και ψεύτικου καθεστώτος και θα το φέρουν ακόμα πιο κοντά στο τέλος της ύπαρξής του», δήλωσε ο Αχμαντινετζάντ.

Έκτακτη σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου συγκάλεσε ο επικεφαλής του, Αμρ Μούσα, προκειμένου να συζητηθεί η «τρομοκρατική επίθεση» εναντίον της νηοπομπής. «Ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου συγκάλεσε έκτακτη σύνοδο σε επίπεδο εκπροσώπων προκειμένου να συζητήσουμε το ειδεχθές έγκλημα που διέπραξαν Ισραηλινές δυνάμεις εναντίον άοπλων πολιτών που άφησε σωρεία νεκρών και τραυματιών. Ο Αραβικός Σύνδεσμος καταδικάζει κατάφωρα αυτή την τρομοκρατική ενέργεια», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

«Την υπερβολική χρήση βίας» από το Ισραήλ καταδίκασε σήμερα και ο πρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ.

«Ο πρόεδρος Μουμπάρακ καταδικάζει την υπερβολική και αδικαιολόγητη χρήση βίας από το Ισραήλ και την απώλεια αθώων ανθρώπινων ζωών», αναφέρεται σε γραπτή δήλωση.

Ο Μουμπάρακ, προστίθεται στη γραπτή δήλωση, εκφράζει «την αλληλεγγύη του λαού και της κυβέρνησης της Αιγύπτου προς τον πληθυσμό στη Γάζα και επαναλαμβάνει ότι η παλαιστινιακή συμφιλίωση είναι ο δρόμος προς την άρση του αποκλεισμού και το τέλος των βασάνων των κατοίκων της περιοχής αυτής».

Συγκλονισμένος δήλωσε παράλληλα ο εκπρόσωπος του Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή Τόνι Μπλερ και ζήτησε τη διεξαγωγή έρευνας για το περιστατικό.

«Εκφράζω τη βαθειά μου λύπη και δηλώνω συγκλονισμένος για τις τραγικές αυτές ανθρώπινες απώλειες», είπε χαρακτηριστικά.

«Προφανώς πρέπει να υπάρξει μια πλήρης έρευνα γι'αυτό που συνέβη», πρόσθεσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: