11.7.10

Καραμπόλα Διαιτησίας με Δώρα...


Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΕΓΑ
Τα Δώρα του ιδιωτικού τομέα βρίσκονται στο επίκεντρο των παρεμβάσεων, εκβιασμών και διαπραγματεύσεων στο τρίγωνο κυβέρνηση - ΣΕΒ - ΓΣΕΕ μετά την ψήφιση του Ασφαλιστικού.Η απόσυρση, τελικά, της διάταξης για τη Διαιτησία αφ' ενός αναζωπύρωσε την αντιπαράθεση ΓΣΕΕ-Λοβέρδου για τις...
κρατικές παρεμβάσεις στις συλλογικές διαπραγματεύσεις και αφ' ετέρου οδήγησε τον ΣΕΒ σε σκλήρυνση της στάσης έναντι των συνδικάτων στο ζήτημα της διασφάλισης του 13ου και 14ου μισθού.

Ο υπουργός Εργασίας ανέφερε στη Βουλή ότι αποσύρει τη διάταξη για τη (μη) προσφυγή στη Διαιτησία καθώς, όπως είπε, υπήρχε συμφωνία ΓΣΕΕ-εργοδοτών για το περιεχόμενο της ρύθμισης των συλλογικών διαφορών. Κάτι που προκάλεσε τη σκληρή απάντηση της ΓΣΕΕ, η οποία με ανακοίνωσή της αναφέρει: «Ουδέποτε επήλθε συμφωνία της Συνομοσπονδίας με τους εργοδοτικούς φορείς για το θέμα της Διαιτησίας. Η απόφαση του υπουργείου Εργασίας να αποσύρει το σχετικό άρθρο δεν σχετίζεται σε καμία περίπτωση με κατάληξη σε κοινή θέση των κοινωνικών εταίρων».

Της απόσυρσης (της επίμαχης διάταξης) είχε προηγηθεί έντονο παρασκήνιο, με τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλο να φημολογείται ότι έχει παρέμβει σχετικά στο γραφείο του πρωθυπουργού και, ακολούθως, τον πρώην πρόεδρο της Βουλής Α. Κακλαμάνη αλλά και άλλους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να απειλούν ότι θα καταψηφίσουν τη διάταξη. Τελικά, με την απόσυρση των διάταξης για την κατάργηση της Διαιτησίας φαίνεται ότι εκτονώθηκαν και οι αντιδράσεις για τις βίαιες ρυθμίσεις στο Ασφαλιστικό.

Απογοητευμένος ο ΣΕΒ

Να σημειωθεί ότι η απόσυρση της διάταξης με την οποία αφαιρούνταν το καταφύγιο της Διαιτησίας για τους εργαζομένους προκάλεσε και την έντονη αντίδραση του ΣΕΒ. Ο πρόεδρος των βιομηχάνων Δ. Δασκαλόπουλος φέρεται να εξέφρασε την... απογοήτευσή του για την εμπλοκή των κομμάτων και των πολιτικών στις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Υπονοώντας δηλαδή την εμπλοκή του Μαξίμου στην απόσυρση της λεόντειας ρύθμισης υπέρ των εργοδοτών. Εστω και αν η ανατροπή του σημερινού status επιχειρήθηκε και πάλι με νόμο, δηλαδή κρατική παρέμβαση.

Μετά την εξέλιξη αυτή ετέθησαν νέα εμπόδια στις συλλογικές διαπραγματεύσεις για τους μισθούς ασφαλείας στον ιδιωτικό τομέα, με τον ΣΕΒ να διαμηνύει ότι δεν δέχεται ενσωμάτωση του 13ου και του 14ου μισθού στις πάγιες μηνιαίες αποδοχές (διάχυση ουσιαστικά στους υπόλοιπους 12). Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός της προσεχούς εβδομάδας αναμένεται νέα συνάντηση ΓΣΕΕ και εργοδοτών, αλλά δεν αναμένεται πρόοδος στο ζήτημα της διασφάλισης των Δώρων. Εκτός ίσως από κάποια διακήρυξη από τους εργοδότες περί σεβασμού των επιπλέον μισθών. Κάτι που δεν διασφαλίζει ότι αυτοί δεν θα μπουν στο μάτι των επιτηρητών και της κυβέρνησης σε ένα επόμενο κύμα μέτρων «προσαρμογής». Πόσο μάλλον όταν ακόμη και οι αμοιβές του ιδιωτικού τομέα ελέγχονται από την τρόικα των επιτηρητών για τη μειωμένη... ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

Αντιρρήσεις από ΔΕΚΟ

Αντίθετοι στην ενσωμάτωση των Δώρων είναι και ορισμένοι συνδικαλιστές, κυρίως των ΔΕΚΟ. Το επιχείρημα ότι αποτελεί «κατάκτηση του κινήματος και αν θέλει η κυβέρνηση ας τα καταργήσει και ας αναλάβει και το κόστος», μπορεί να συμπληρωθεί και από την πληροφορία ότι σε ορισμένες περιπτώσεις με την ενσωμάτωση των πρόσθετων αμοιβών οι μηνιαίες αποδοχές ξεπερνούν το πλαφόν των 5.900 ευρώ μικτών αποδοχών τον μήνα και άρα αυτές «παγώνουν». Ως προς τις ΔΕΚΟ, όπου τα Δώρα αντικαταστάθηκαν από επίδομα 1.000 ευρώ τον χρόνο (για όσους έχουν αμοιβές κάτω των 3.000 ευρώ τον μήνα), τυχόν ενσωμάτωση ανοίγει και πάλι το ζήτημα της καταβολής ολόκληρων των αμοιβών. Σε κάθε περίπτωση τυχόν ενσωμάτωση του 13ου και του 14ου μισθού στις βασικές αποδοχές του ιδιωτικού τομέα (εισαγωγικός μισθός ανειδίκευτου εργάτη) δεν συνεπάγεται ευθύγραμμη ενσωμάτωση σε όλους τους κλάδους εργαζομένων.

Επιμένει σε ενσωμάτωση

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ φέρεται αποφασισμένος να διεκδικήσει δεσμευτική πρόβλεψη στη σύμβαση για ενσωμάτωση των Δώρων, έστω και αν αυτό γίνει κατά τα επόμενα χρόνια, και να συνομολογήσει ακόμη και μηδενικές αυξήσεις για φέτος. Σε περίπτωση τριετούς σύμβασης (2010-2012), όσο διαρκεί το Μνημόνιο δηλαδή, για τα δύο επόμενα έτη οι αυξήσεις δεν αναμένεται να υπερβούν το 1,5% τον χρόνο (στα επίπεδα του ευρωπαϊκού πληθωρισμού). Πάντως, με αυτές τις προοπτικές δεν συνεπάγεται και επικύρωση της συμφωνίας από τη διοίκηση της ΓΣΕΕ. Ο κ. Παναγόπουλος και η ΠΑΣΚΕ δεν έχουν την απαιτούμενη πλειοψηφία για μια τέτοια συμφωνία. Κατά συνέπεια όλα βρίσκονται κυριολεκτικά στον «αέρα». Από την αξιοπιστία των διαπραγματεύσεων, τη συμφωνία των κοινωνικών εταίρων για τον τρόπο επίλυσης των συλλογικών διαφορών (εάν τα μέρη δεν έρθουν σε συμφωνία ο τρόπος προσφυγής στη Διαιτησία και το Σώμα των Διαιτητών θα διαμορφωθούν με υπουργική απόφαση) μέχρι τα Δώρα και τις αυξήσεις. *

* Με επιχειρήματα... Λοβέρδου και επίθεση στην ΠΑΣΚΕ (αναφέρεται σε «εσωκομματικές και συνδικαλιστικές αντιδράσεις») ο ΣΕΒ κάνει λόγο για «δυνάμεις αναχρονισμού» που επιδίωξαν να μπλοκάρουν «κάθε αλλαγή... για τη ριζική αναθεώρηση της Διαιτησίας». Με non paper ο ΣΕΒ, τελικά, ποιεί την ανάγκη φιλοτιμία και δηλώνει ότι θα συμμετάσχει στην αναδημιουργία ενός σύγχρονου οργανισμού Διαιτησίας.
Χαριστική ρύθμιση

Στο μεταξύ, με τροπολογία της τελευταίας στιγμής προσφέρεται μία ακόμη ευκαιρία, η δεύτερη εντός του έτους, για χαριστική ρύθμιση των χρεών προς το ΙΚΑ και τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία.

Ετσι, προσφέρεται: Εκπτωση 80% επί των πρόσθετων τελών σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης του χρέους και Εκπτωση 60% επί των πρόσθετων τελών σε περίπτωση τμηματικής εξόφλησης (36 δόσεις). Υπολογίζεται ότι έτσι ευνοούνται περί τους 350.000 εργοδότες και ασφαλισμένοι οι οποίοι οφείλουν εισφορές και θα έχουν την ευχέρεια λήψης ασφαλιστικής ενημερότητας προκειμένου να προχωρήσουν σε δανειακές συμβάσεις ή να εισπράξουν οφειλές από το Δημόσιο. Υπενθυμίζεται ότι οι οφειλές στα Ταμεία ανέρχονται σε περισσότερα από 12 δισ. ευρώ. Με τη νέα ρύθμιση δεν σημαίνει ότι αυτά τα χρήματα θα εισπραχθούν κιόλας. Το μόνο σίγουρο είναι θα διευκολυνθούν οι οφειλέτες.
5% οι απολύσεις

Πέραν της Διαιτησίας, η Βουλή επικύρωσε τη μείωση του χρόνου προειδοποίησης στις περιπτώσεις απόλυσης (σε 2 έως 6 μήνες έναντι 2 έως 24 που ίσχυε έως τώρα), ενώ αύξησε το ποσοστό απολύσεων σε 5% για επιχειρήσεις άνω των 151 εργαζομένων και 6 άτομα το μήνα για επιχειρήσεις από 21 έως 150 άτομα.

Κάτω των 20 δεν ισχύει κανένα όριο στις απολύσεις ανά μήνα.
ENET.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια: