24.7.10

Μαριχουάνα, φάρμακο για την οικονομική κρίση...

http://ourweed.com/wp-content/uploads/2009/10/mm2.jpgΤα άδεια ταμεία του φιλοδοξεί να γεμίσει το δημοτικό συμβούλιο του Οκλαντ στην Καλιφόρνια των Ηνωμένων Πολιτειών αδειοδοτώντας τέσσερα μεγάλα εργοστάσια για την επεξεργασία της ινδικής κάνναβης. Η αμερικανική πόλη πρόκειται να επιτρέψει τη μαζική παραγωγή και διάθεση της μαριχουάνας στο ευρύ κοινό από τα τέσσερα αυτά κέντρα, τα οποία, εκτός από κάνναβη για ιατρικούς σκοπούς, θα...


κατασκευάζουν και άλλα προϊόντα από το «χόρτο», όπως λάδι σώματος, είδη ρουχισμού, ακόμη και τρόφιμα.

Τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου αναμένεται να εγκρίνουν το σχέδιο με στόχο να βγάλουν χρήματα από τις άδειες λειτουργίας και τη φορολογία για την πόλη, που υποφέρει από έλλειμμα εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων. Αν το σχέδιο υλοποιηθεί, το Οκλαντ θα γίνει η πρώτη περιοχή στις Ηνωμένες Πολιτείες που θα έχει επιτρέψει τη λειτουργία τέτοιων εγκαταστάσεων. Στην Καλιφόρνια η χρήση της μαριχουάνας για ιατρικούς σκοπούς είναι νόμιμη αλλά τον Νοέμβριο θα πραγματοποιηθεί ψηφοφορία για τη νομιμοποίησή της και για «ψυχαγωγικούς» σκοπούς. «Η δημιουργία ενός μόνιμου, υπεύθυνου και ελεγχόμενου συστήματος για τη δημιουργία και τη λειτουργία αυτών των βιομηχανικών εγκαταστάσεων είναι ένα σημαντικό βήμα όσον αφορά τη δημόσια ασφάλεια, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τα εισοδήματα της πόλης» σημείωσε η Ρεμπέκα Κάπλαν, μέλος του δημοτικού συμβουλίου του Οκλαντ.

Οι αντιδράσεις στο φιλόδοξο σχέδιο δεν προέρχονται από τους συντηρητικούς αλλά από τους μικροκαλλιεργητές ινδικής κάνναβης που δραστηριοποιούνται στην περιοχή και υποστηρίζουν ότι η δημιουργία των εργοστασίων θα τους καταστρέψει οικονομικά, κάνοντας λόγο για «μακντοναλντικοποίηση» της καλλιέργειας.

«Κανείς μας δεν θέλει να το δει αυτό» λέει ο Νταν Σκάλι, ένας από τους 400 μικροκαλλιεργητές του Οκλαντ που εφοδιάζουν με κάνναβη τα φαρμακεία. «Είναι σαν να ανοίγουν τέσσερα τεράστια εμπορικά κέντρα και να εξαναγκάζουν σε λουκέτο εκατοντάδες μικρές και δοκιμασμένες επιχειρήσεις» εξηγεί.

Η κυρία Κάπλαν ισχυρίζεται ότι οι εγκαταστάσεις των μικροκαλλιεργητών αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ασφαλείας. Συνιστούν κίνδυνο για εκδήλωση πυρκαγιάς, λέει, καθώς σε αυτές χρησιμοποιούνται πολλοί λαμπτήρες υψηλής ισχύος που βοηθούν τα φυτά να μεγαλώσουν.

Μία από τις εταιρείες που επιθυμεί να αποσπάσει άδεια λειτουργίας από το συμβούλιο είναι η iGrow, που παρέχει πληροφορίες και εξοπλισμό για την καλλιέργεια κάνναβης αλλά όχι το ίδιο το φυτό. Τον περασμένο χρόνο το Οκλαντ ψήφισε υπέρ της φορολόγησης των φαρμακείων που πωλούν μαριχουάνα, γεγονός που αναμένεται να επιφέρει στα ταμεία της πόλης περίπου ενάμισι εκατομμύριο δολάρια. Η φορολόγηση των τεσσάρων εργοστασίων
θα είναι πολύ πιο επικερδής. ...
ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: