21.8.10

Σοκ για ΔΕΚΟ και νοσοκομεία...

Νέα θεραπεία - σοκ για την ελληνική οικονομία προβλέπεται στο αναθεωρημένο μνημόνιο στο οποίο κατέληξαν η ελληνική κυβέρνηση και η τρόικα και δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Μεταξύ των άλλων περιλαμβάνει επώδυνες παρεμβάσεις για την ενίσχυση των εσόδων των νοσοκομείων, την κάλυψη της «μαύρης τρύπας» των ΔΕΚΟ με έμφαση στην αναδιάρθρωση του ΟΣΕ και τη...

...συγκράτηση της μισθολογικής δαπάνης στο Δημόσιο.

Ετσι θα αυξηθεί η συμμετοχή των ασθενών στα εξωτερικά ιατρεία και τις διαγνωστικές υπερωρίες. Την ίδια ώρα έρχονται απολύσεις σε ΟΣΕ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ και μείωση αποδοχών κατά 20%. Μοντέλο το οποίο θα υιοθετηθεί σταδιακά και στις υπόλοιπες κρατικές επιχειρήσεις του κλάδου μεταφορών. Για την ώρα θα ψαλιδιστούν επιδόματα και υπερωρίες

Επιπλέον το... νέο μνημόνιο ανάβει το πράσινο φως για παράκαμψη των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και την ελαστικοποίηση του χρόνου εργασίας. Στο μέτωπο του ασφαλιστικού προαναγγέλλονται νέες αλλαγές, με τις επικουρικές συντάξεις και τα βαρέα - ανθυγιεινά να μπαίνουν στο στόχαστρο.

Στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας έρχονται αυξήσεις τιμολογίων από την 1η Ιανουαρίου 2011, σε συνδυασμό με μία «ομαλή» διαδικασία απελευθέρωσης, καθώς επί του παρόντος δεν τίθεται ζήτημα ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ.

Προσαρμογή
Για τη δημοσιονομική προσαρμογή στο μνημόνιο υπογραμμίζεται πως ο στόχος για μείωση του ελλείμματος στο 8,1% του ΑΕΠ (ή ακόμη και 7,8% λόγω του υψηλότερου ονομαστικού ΑΕΠ) είναι εφικτός, παρά την υστέρηση των εσόδων, καθώς μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται να διατηρηθεί ένα «μαξιλάρι» 4 δισ. ευρώ στο σκέλος των δαπανών.

Πάντως, όπως τονίζεται, η κυβέρνηση είναι έτοιμη «ανά πάσα στιγμή να λάβει πρόσθετα μέτρα» για να καλύψει τυχόν αστοχίες.

Πιο αναλυτικά, στην Υγεία και μέσα στο φθινόπωρο θα αυξηθεί η συμμετοχή ασφαλισμένων στα εξωτερικά ιατρεία και τις διαγνωστικές υπηρεσίες κατά την ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων. Κάτι που δεν προβλέπεται σε σχετικό νομοσχέδιο που έχει περάσει το αρμόδιο υπουργείο.

Οι εντολές του νέου μνημονίου είναι σαφείς:

- «Η κυβέρνηση θα εφαρμόσει την είσπραξη της συμμετοχής των 3 ευρώ για τις τακτικές υπηρεσίες εξωτερικών ιατρείων στα δημόσια νοσοκομεία και την επέκταση της ολοήμερης λειτουργίας των νοσοκομείων (απογευματινή βάρδια), προκειμένου να αναπτυχθούν και να βελτιωθούν οι υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης και να αυξηθούν τα έσοδα των νοσοκομείων, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης της συμμετοχής των ασφαλιζόμενων στα εξωτερικά ιατρεία και στις διαγνωστικές υπηρεσίες».

Στις συγκοινωνίες έρχεται «Αρμαγεδδών» στον ΟΣΕ αλλά και στις υπόλοιπες προβληματικές δημόσιες επιχειρήσεις. Στο σχέδιο αναδιάρθρωσης του ΟΣΕ υπάρχει πρόβλεψη για μείωση του προσωπικού ακόμη και κατά 35% στη μητρική και 50% στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Οι αποδοχές του προσωπικού θα περικοπούν κατά 20%.

Σύμφωνα με το σχέδιο, οι λειτουργικές υποχρεώσεις- επιδοτήσεις θα περιοριστούν σε 50 εκατομμύρια ευρώ ετησίως και καμία νέα εγγύηση χρέους από το κράτος δεν θα δοθεί στην αναδιαρθρωμένη σιδηροδρομική επιχείρηση, η οποία πρέπει να διακόψει μια μακρά ιστορία μεγάλων ζημιών. Επίσης, η τρόικα ζητεί «το κλείσιμο ζημιογόνων γραμμών, την αύξηση των τιμών και τη μείωση των μισθών και του προσωπικού».

Για τις υπόλοιπες συγκοινωνιακές ΔΕΚΟ, στο μνημόνιο σημειώνεται πως η κυβέρνηση θα ενισχύσει την αποδοτικότητα των μεγάλων ελλειμματικών κρατικών επιχειρήσεων, ώστε να μειωθούν οι ενδεχόμενοι κίνδυνοι για τον προϋπολογισμό, «συμπεριλαμβανομένων της βελτίωσης της αποτελεσματικότητας, της αύξησης των εισιτηρίων στα δημόσια μέσα μεταφοράς και της περαιτέρω μείωσης των υπέρμετρων επιδομάτων και των υπερωριών».

Εξάλλου στο κείμενο υπάρχει αναφορά στο νέο ενιαίο μισθολόγιο στο οποίο απαγορεύονται οι αυξήσεις.

Θα αφορά όλους τους δημόσιους υπαλλήλους και θα αποτελεί μέρος της ευρύτερης μεταρρύθμισης του συστήματος διαχείρισης ανθρωπίνων πόρων. «Αυτό θα πρέπει να οδηγήσει σε ένα σύστημα με το οποίο η αμοιβή θα αντανακλά την παραγωγικότητα και τα καθήκοντα. Σαν γενικός κανόνας θα πρέπει να αποφεύγονται αυξήσεις στις αμοιβές των υπαλλήλων ως αποτέλεσμα της διαδικασίας μετάβασης στο νέο σύστημα», σημειώνεται για το πλαίσιο του νέου μισθολογίου. Τέλος, επαναλαμβάνεται ότι ξεκινούν οι διαδικασίες για άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων (δικηγόροι, φαρμακοποιοί, αρχιτέκτονες, μηχανικοί, συμβολαιογράφοι και ορκωτοί ελεγκτές).

Εντοκα γραμμάτια
Μηνιαίες τώρα οι δημοπρασίες

Ξεκινούν μηνιαίες δημοπρασίες εντόκων γραμματίων από τον Σεπτέμβριο, αντί των τριμηνιαίων που γίνονται έως τώρα, όπως ρητά αναφέρεται στο νέο μνημόνιο.Επιπλέον, το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να υποβάλει σχέδιο αναδιάρθρωσης της Αγροτικής Τράπεζας έως την 1η Οκτωβρίου. Ειδικά για το τραπεζικό σύστημα επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, πως οι συνθήκες ρευστότητας παραμένουν δύσκολες, αν και η αστάθεια στις αγορές έχει μειωθεί. Εξάλλου, σχεδιάζεται και θα υποβληθεί πριν από τα τέλη Δεκεμβρίου λεπτομερές σχέδιο αποκρατικοποιήσεων με καταρχήν στόχο την αποκόμιση εσόδων 1 δισ. ευρώ το 2011.
ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: