20.8.10

Σαφάρι της κυβέρνησης για τους φόρους...

«Οχι» σε νέα μέτρα...
Θετικά μηνύματα προς ανάσχεση του κλίματος απαισιοδοξίας, που επικρατεί στην ελληνική οικονομία λόγω της καλπάζουσας ύφεσης και της δραματικής εικόνας που...

διαμορφώνεται την αγορά, επιχείρησαν να εκπέμψουν χθες ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλος.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία (για κάποια ώρα) και του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου , οι κκ. Παπανδρέου και Προβόπουλος εξέτασαν πολλά εξειδικευμένα ζητήματα για τις πρωτοβουλίες και τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης κατά το διάστημα των προσεχών μηνών, προκειμένου να προχωρήσει η αναδιάρθρωση της οικονομίας. Λίγο νωρίτερα, κατά τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον υπουργό Οικονομικών, επιβεβαιώθηκε η απόφαση της κυβέρνησης να μη λάβει νέα έκτακτα μέτρα, αλλά να εντείνει τις προσπάθειές της, ώστε να εισπραχθούν οι νέοι φόροι που έχουν ήδη θεσπιστεί, όπως το ΕΤΑΚ και ο ΦΜΑΠ και να ολοκληρωθεί ταχύτατα η είσπραξη του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων.

Με δεδομένες τις διαπιστώσεις περί υστέρησης των εσόδων και υπό τον φόβο κυβερνητικών κύκλων για νέα αρνητικά δημοσιεύματα και εκτιμήσεις αναφορικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας και την εξέλιξη της ύφεσης, ο Πρωθυπουργός και ο διοικητής της ΤτΕ συζήτησαν επί αρκετή ώρα για τις απαιτούμενες ενέργειες και τις αναδιατάξεις που θα πρέπει να προωθηθούν στον τραπεζικό τομέα.

Εκτενής συζήτηση διεξήχθη για την Αγροτική Τράπεζα, όπου σύμφωνα με πληροφορίες κοινή ήταν η πεποίθηση πως απαιτείται «γενναία αναδιάρθρωση» σε όλες τις υποδομές και τη λειτουργία της. Η εν λόγω αναδιάρθρωση θα σημάνει, όπως συζητήθηκε, ένα ντόμινο εξελίξεων και κοινωνικών επιπτώσεων καθώς θα επιφέρει αλλαγές σε συνεταιρισμούς, χρηματοδοτήσεις, δανειοδοτήσεις, κτλ.

Πηγές και από τις δύο πλευρές αναφέρουν ότι συζητήθηκε η πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να συμμετάσχει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Αγροτικής Τράπεζας, κίνηση η οποία έχει λάβει το πράσινο φως της τρόικας, υπό την αυστηρή προϋπόθεση της αναδιάρθρωσης του οργανισμού.

Ενα άλλο ζήτημα που συζητήθηκε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν η απόφαση για τον ορισμό των τριών εταιρειών συμβούλων, που θα αναλάβουν την αποτίμηση των θέσεων των τεσσάρων «κρατικών» τραπεζών. Ειδικότερα, ως τα τέλη Σεπτεμβρίου, οι ΗSΒC, Lazard και Deutsche Βank θα αναλάβουν την αποτίμηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, της Αγροτικής Τράπεζας, της Τράπεζας Αττικής και του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.

Οι κκ. Παπανδρέου και Προβόπουλος συζήτησαν και για την αγορά Ενέργειας, όπου επισημάνθηκε ότι πρέπει να προχωρήσει η απελευθέρωση, πέραν των όσων έχουν προταθεί για μεταβίβαση του 40% των λιγνιτωρυχείων. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέτρα απελευθέρωσης που έχουν προταθεί ως τώρα χαρακτηρίζονται αποσπασματικά. Π αράλληλα, τέθηκε επί τάπητος το πρόβλημα που προξενεί στην ελληνική οικονομία η κατάσταση στον τομέα της Υγείας. Η εισήγηση του κ. Προβόπουλου ήταν να μελετηθεί και να αξιοποιηθεί η διεθνής εμπειρία του ΟΟΣΑ για την αναδιάρθρωση του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Το ζήτημα των δημοσίων εσόδων εξετάστηκε επίσης κατά τη χθεσινή συνάντηση ΠαπανδρέουΠροβόπουλου. Η ανησυχία του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος είναι γνωστή και εκφράστηκε και κατά τη χθεσινή συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό, όπου επισημάνθηκε το πρόβλημα που προκάλεσε στα έσοδα η λευκή απεργία στο Δημόσιο, μετά τις εξαγγελίες των μέτρων. Παρά ταύτα, η ΤτΕ θεωρεί ότι πρόκειται για μείζον ζήτημα και υπάρχει πιεστική ανάγκη να γίνει πράξη η ουσιαστική επανίδρυση του κράτους και των εισπρακτικών μηχανισμών.

Ο κίνδυνος να περιπέσει η παγκόσμια οικονομία και μαζί της και η ελληνική σε διπλή ύφεση, προτού καν σημειωθεί ανάκαμψη, αναλύθηκε επίσης κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης, όπου όμως εκτιμήθηκε ότι θα αποτραπεί.

Στις δημόσιες δηλώσεις τους πάντως οι κκ. Παπανδρέου και Προβόπουλος θέλησαν να μεταδώσουν αισιόδοξα μηνύματα για την περαιτέρω πορεία της ελληνικής οικονομίας. Απευθυνόμενος προς τον Πρωθυπουργό ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος τόνισε: «Το ευχάριστο, κ. πρόεδρε, είναι ότιτα δημοσιονομικά έχουν τεθεί υπό έλεγχο παρά τις δυσκολίεςφυσικά, οι οποίες εξακολουθούν να υπάρχουν. Στο πεδίο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων έχουν αναληφθεί πολύ τολμηρές πρωτοβουλίες, οι οποίες θα αρχίσουν να αποδίδουν καρπούς από εδώ και πέρα. Νομίζω ότι σε αυτό το πλαίσιο διαμορφώνονται συνθήκες ενάρετου κύκλου και με τον τρόπο αυτόν η χώρα αφήνει πίσω της έναν φαύλο κύκλο που την ταλαιπώρησε όλο αυτό το χρονικό διάστημα» .

Ο κ. Παπανδρέου απάντησε λέγοντας ότι είναι «σημαντικό το μήνυμα» του κ. Προβόπουλου και συμπλήρωσε: «Πιστεύω ότι έχουμε κατακτήσει τους πρώτους μεγάλους στόχους που είχαμε θέσει. Υπάρχουν βεβαίως ακόμη στόχοι, οι οποίοι με την επίτευξή τους θα δώσουν πρώτα από όλα στον κάθε πολίτη την αίσθηση ασφάλειας, σιγουριάς, κοινωνικής δικαιοσύνης, αλλά παράλληλα και αναπτυξιακής προοπτικής. Με επιμονή και αποφασιστικότητα- που έχουμε- θα μπορέσουμε να δώσουμε αυτήν την προοπτική στη χώρα, στον επιχειρηματία, στον εργαζόμενο, στην ελληνική οικονομία. Θα συνεργαστούμε».
ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: