20.8.10

Σφαγές και ψίθυροι...

Ψιθύρους και αρνητικά σχόλια εντός της κυβέρνησης προκάλεσαν οι χθεσινές δηλώσεις της υπουργού Περιβάλλοντος Τίνας Μπιρμπίλη με τις οποίες απέκλεισε κατηγορηματικά την...

υποψηφιότητά της στην Περιφέρεια Αττικής.

Κατά την έξοδό της από το Μέγαρο Μαξίμου όπου είχε συνεργασία με τον Πρωθυπουργό, σχολίασε κοφτά σε σχέση με το ενδεχόμενο να διεκδικήσει την περιφέρεια "ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα" για να προσθέσει πως "οι στόχοι μου είναι διαφορετικοί". Η δήλωση της κ. Μπιρμπίλη έκανε αμέσως τον γύρο των υπουργικών γραφείων, ενώ ορισμένοι κυβερνητικοί παράγοντες εξέφραζαν στις μεταξύ τους συζητήσεις την δυσαρέσκειά τους για το περιεχόμενο των δηλώσεών της, χωρίς ωστόσο να μεταφέρουν τις απόψεις του κ. Παπανδρέου. Επισήμως το Μαξίμου σχολίαζε πάντως ότι δεν δημιουργείται θέμα με τις δηλώσεις της υπουργού, "δεν υφίσταται καν" έλεγαν χαρακτηριστικά.

Κυβερνητικοί παράγοντες εμφανώς ενοχλημένοι από το ύφος και όχι τόσο από την ουσία των δηλώσεων της Τίνας Μπιρμπίλη έλεγαν πως "η υπουργός εκθέτει τον Πρωθυπουργό επειδή μιλάει για προσωπικούς στόχους ενώ είναι μέλος μίας συλλογικότητας" και προσέθεταν πως "από την στιγμή που απορρίπτει με τόση σφοδρότητα την προοπτική να μεταπηδήσει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση θα είναι τρομερά δύσκολο στον κ. Παπανδρέου να ζητήσει την κάθοδο από άλλους υπουργούς".

Πάντως, αργότερα σε συνομιλητές της η κ. Μπιρμπίλη έλεγε ότι ο Γ. Παπανδρέου δεν τής έκανε την παραμικρή κουβέντα σε σχέση με ενδεχόμενη κάθοδό της στην περιφέρεια, ενώ αναρωτιόταν από πού εκπορεύονται τα σενάρια που την εμφανίζουν ως υποψήφια. Τόνιζε δε ότι "η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι έξω από τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνομαι την πολιτική" προσθέτοντας ότι "αυτόν τον τρόπο σκέψης της τον γνωρίζει καλά ο Πρωθυπουργός". Μάλιστα στις δηλώσεις της έξω από το Μαξίμου εξέπεμψε εμμέσως το μήνυμα πως στον επικείμενο ανασχηματισμό δεν θα μετακινηθεί λέγοντας πως "συζητήσαμε για τις προτεραιότητες του υπουργείου για την νέα σεζόν". Σε σχέση με το timing της συνάντησής της κ. Μπιρμπίλη με τον Πρωθυπουργό στο Μαξίμου, η υπουργός είπε σε συνεργάτες της ότι επρόκειτο να συναντηθεί με τον κ. Παπανδρέου στην Πάρο αλλά λόγω υποχρεώσεων μετέθεσαν το ραντεβού τους για την Αθήνα. Ως προς την ουσία της συζήτησης, δήλωσε ότι συζητήθηκε το ζήτημα για τους δασικούς χάρτες, θέματα πολεοδομίας καθώς και για την ενέργεια και την απελευθέρωση που ως γνωστόν θα ολοκληρωθεί σύμφωνα με τις προθεσμίες της τρόικας εως το τέλος Δεκεμβρίου.

Την ίδια ώρα κι ενώ η κ. Μπιρμπίλη απορρίπτει την προοπτική καθόδου της, ο αποπεμφθείς βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Δημαράς κατέθετε την διαθεσιμότητά του για την περιφέρεια Αττικής: "Επιθυμώ βαθύτατα και διακαώς να είμαι υποψήφιος για την περιφέρεια Αττικής με την στήριξη του ΠΑΣΟΚ. Αλλά αυτό είναι μία απόφαση του κόμματος και θα μπορούσα να υποστηρίξω τον υποψήφιο που θα επέλεγε το ΠΑΣΟΚ" δήλωσε στο Κανάλι 1 για να προσθέσει πως είναι σεβαστή η όποια απόφαση του Κινήματος, αλλά νομιμοποιείται ο καθένας εξ ημών να διατυπώσει την ένστασή του. Στο μεταξύ, μιλώντας στον ίδιο σταθμό ο γραμματέας του κόμματος Σωκράτης Ξυνίδης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο διαγραφής του Αλέξη Μητρόπουλου σε περίπτωση που κατέλθει ως υποψήφιος στην περιφέρεια Αττικής με τον ΣΥΡΙΖΑ. Πάντως ο κ. Μητρόπουλος με δηλώσεις του στην ΕΡΑ διευκρίνισε ότι θα αποδεχόταν μία τέτοια πρόταση αν στηριζόταν πέρα από τον ΣΥΡΙΖΑ και από διάφορους χώρους που έχουν την ίδια αγωνία και κινούνται σ΄ ένα δίπολο- τρίπολο- τετράπολο: εθνικά θέματα, προστασία του δημόσιου πλούτου, επανοικοδόμηση του κοινωνικού κράτους.

Με τη Δημοκρατική Αριστερά
Εντός των επόμενων ημερών θα αποσαφηνίσει, σύμφωνα με πληροφορίες, το ΠΑΣΟΚ τη θέση του απέναντι στην πρόταση της Δημοκρατικής Αριστεράς για από κοινού στήριξη υποψηφιότητας στον Δήμο Αθηναίων. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το ΠΑΣΟΚ κρίνει πολύ ενδιαφέρουσα την πρόταση της Δημοκρατικής Αριστεράς και ότι ήδη έχει ενημερωθεί και ο Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου για το συγκεκριμένο πρόσωπο το οποίο αποδέχεται την κάθοδό του υπό την προϋπόθεση ότι θα υποστηριχθεί και από τα δύο κόμματα.
ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: