26.8.10

Δίκες-εξπρές για εκκαθάριση φορολογικών υποθέσεων ...


Εντονος προβληματισμός επικρατεί στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης καθώς σύμφωνα με πληροφορίες τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού κινήθηκαν κάτω από τον στόχο και τον Αύγουστο. Για τον λόγο αυτόν προχωρεί σε δίκες-εξπρές για την εκκαθάριση φορολογικών υποθέσεων που...
εκκρεμούν στα δικαστήρια, ενώ αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια της έκτακτης σύσκεψης που έγινε χθες στο υπουργείο Οικονομικών να πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση αύριο Παρασκευή στις 11 π.μ. παρουσία όλων των στελεχών του οικονομικού επιτελείου και αυτό διότι τη συγκεκριμένη ημέρα θα υπάρχει σαφής εικόνα για την πορεία των εσόδων του τρέχοντος μηνός. Παράλληλα χθες ελήφθη η απόφαση η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων μέσω του συστήματος ΤΑΧΙS να παρακολουθεί σε καθημερινή βάση τα στοιχεία των εσόδων που εισπράττουν οι εφορίες και να ενημερώνει άμεσα τις κεντρικές υπηρεσίες για τις αποκλίσεις που εμφανίζουν οι Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες στα έσοδα, στην πορεία των εισπράξεων από ληξιπρόθεσμα χρέη κτλ.

Κατά τη διάρκεια της ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες δόθηκε εντολή στους διευθυντές του υπουργείου να επισπεύσουν τις διαδικασίες είσπραξης του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, να σταλούν άμεσα τα εκκαθαριστικά σημειώματα τόσο για τις φορολογικές δηλώσεις όσο και για το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων του 2009 και να τοποθετηθούν με ταχύτατες διαδικασίες οι νέοι διευθυντές σε όλες τις εφορίες της επικράτειας.

Επίσης, στο πλαίσιο είσπραξης εσόδων, το υπουργείο Δικαιοσύνης ετοιμάζει νομοθετικές πρωτοβουλίες ώστε να γίνουν ταχύτερες οι διαδικασίες εκδίκασης των φορολογικών υποθέσεων που εκκρεμούν στα διοικητικά δικαστήρια και να εισπραχθεί μέρος έστω των 33 δισ. ευρώ που υπολογίζεται ότι είναι το σύνολο των ποσών των προσφυγών.

Δίκες-«εξπρές»
Εν τω μεταξύ, τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Οικονομικών ετοιμάζουν νομοθετικά μέτρα για την ταχύτερη εκκαθάριση φορολογικών υποθέσεων προκειμένου να εισρεύσουν όσο το δυνατόν συντομότερα στα ταμεία του κράτους βεβαιωμένες οφειλές φυσικών ή νομικών προσώπων από φόρους ή φορολογικές παραβάσεις. Οι διατάξεις για να διεξάγονται φοροδίκες-«εξπρές» από τα αρμόδια διοικητικά δικαστήρια αναμένεται να προωθηθούν προς ψήφιση στη Βουλή το αμέσως προσεχές διάστημα, ενδεχομένως και μέσα στον Σεπτέμβριο. Μάλιστα, θα περιλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου για την επιτάχυνση της απονομής της Ποινικής και Διοικητικής Δικαιοσύνης.

Τα παραπάνω προκύπτουν από χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Χ. Καστανίδη, ο οποίος ερωτηθείς σχετικά κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου αναφέρθηκε σε μέτρα που θα αφορούν πολίτες οι οποίοι φαίνονται να παραβιάζουν τη φορολογική νομοθεσία ή να ξεχνούν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Ο κ. Καστανίδης συγκεκριμένα είπε ότι ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας κ. Κ. Μενουδάκος επεξεργάζεται με τη συνεργασία του υπουργείου Οικονομικών ρυθμίσεις που θα θεσπιστούν ειδικά για τη φορολογική δίκη.

Να σημειωθεί ότι ο κ. Καστανίδης δεν ανέφερε ποια ακριβώς θα είναι τα μέτρα αυτά. Πηγές ωστόσο του υπουργείου Δικαιοσύνης τόνιζαν ότι παρά τη δυσμενή οικονομική συγκυρία οι νέες ρυθμίσεις δεν θα θίγουν τον πυρήνα των συνταγματικών δικαιωμάτων και δεν θα ανοίξουν νέο κύκλο δικαστικών προσφυγών από φορολογουμένους.

BHMA.

Δεν υπάρχουν σχόλια: