3.9.10

Συντάξεις εξπρές ...


Σύνταξη από τέσσερα έως και επτά χρόνια νωρίτερα και μάλιστα με... εκπτώσεις στην εξαγορά έχουν τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν από το 2011 οι ασφαλισμένοι. Οι υποψήφιοι συνταξιούχοι μπορούν από τη νέα χρονιά να αναγνωρίσουν πλασματικά έτη ασφάλισης και να αποφύγουν την παραμονή τους στην εργασία μέχρι το 65ο έτος.
Χθες η...
ηγεσία του υπουργείου Εργασίας (Ανδρέας Λοβέρδος και Γιώργος Κουτρουμάνης) έδωσε στη δημοσιότητα την εγκύκλιο για την αναγνώριση των πλασματικών ετών ασφάλισης. Τα πλασματικά έτη που μπορούν να αναγνωριστούν ξεκινούν από τέσσερα το 2011 και σταδιακά αυξάνονται για να φτάσουν τα επτά το 2014.

Μάλιστα από τη νέα χρονιά η αναγνώριση της στρατιωτικής θητείας θα γίνεται σε... τιμή ευκαιρίας, καθώς στον τελευταίο ασφαλιστικό νόμο προβλέπεται έκπτωση 30%. Ακόμα πιο φτηνά θα γίνεται η εξαγορά του στρατού από το 2015 και μετά (με την έκπτωση να φτάνει το 50%), ενώ αντιθέτως δεν υπάρχει έκπτωση για όσους θεμελιώνουν φέτος δικαίωμα.

Σε όσες περιπτώσεις η εξαγορά γίνεται με το ημερομίσθιο ανειδίκευτου εργάτη -π.χ. στις σπουδές- το ποσό είναι 170 ευρώ τον μήνα (δηλαδή 2.040 ευρώ τον χρόνο). Πάντως, οι ασφαλισμένοι έχουν τη δυνατότητα είτε να καταβάλλουν τα χρήματα σε δόσεις είτε να τα δώσουν εφάπαξ και να επωφεληθούν από μία «έξτρα» έκπτωση.

Ποιους αφορά
Οι ευνοϊκές ρυθμίσεις για την αναγνώριση των πλασματικών ετών αφορούν όσους ασφαλισμένους πληρούν δύο προϋποθέσεις:

* Θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα κατ’ αποκλειστικότητα από 1ης Ιανουαρίου 2011 και μετά. Για όσους έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2010 -ανεξάρτητα αν ασκήσουν φέτος αυτό το δικαίωμα- εφαρμόζονται οι διατάξεις του νόμου 2084/92 (και όχι οι νέες ρυθμίσεις).
* Εχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον 3.600 ημέρες ή 12 έτη ασφάλισης.

Στην εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας καταγράφονται οι περιπτώσεις που μπορεί ένας ασφαλισμένος να αναγνωρίσει πλασματικά έτη ασφάλισης. Συγκεκριμένα επιτρέπεται:

* Η αναγνώριση της στρατιωτικής θητείας.
* Η προσμέτρηση χρόνου επιδότησης λόγω ασθένειας και ανεργίας. Θα μπορούν να συνυπολογισθούν 600 ημέρες επιδότησης λόγω ασθένειας και τακτικής ανεργίας -300 για κάθε αιτία- ανεξάρτητα από τον χρόνο που έλαβε χώρα η ανεργία ή επήλθε η ασθένεια.
* Η αναγνώριση του χρόνου σπουδών.
* Η αναγνώριση του χρόνου ανεργίας, μετά την υπαγωγή στην ασφάλιση οποιουδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης ή του Δημοσίου. Ως χρόνος ανεργίας -πέραν του χρόνου εγγραφής στα μητρώα του ΟΑΕΔ-θεωρείται κάθε κενό χρονικό διάστημα, μετά την έναρξη του εργασιακού βίου του ασφαλισμένου και την υπαγωγή του στα μητρώα οποιουδήποτε ασφαλιστικού οργανισμού, για το οποίο δεν υπάρχει ασφάλιση.
* Η προσμέτρηση του χρόνου απουσίας των απασχολούμενων μητέρων από την εργασία τους, λόγω κύησης και λοχείας.
* Η αναγνώριση του χρόνου απεργίας.
* Η προσμέτρηση του πλασματικού χρόνου του άρθρου 141 του ν. 3655/2008, ανεξάρτητα από τον χρόνο γέννησης των παιδιών.
* Η αναγνώριση του χρόνου μαθητείας, όπως ορίζεται από τις ισχύουσες διατάξεις και μέχρι ένα έτος. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ως χρόνος μαθητείας θεωρείται ο χρόνος απασχόλησης σε προγράμματα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας (stage).
* Ειδικά για τους ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ, η αναγνώριση του χρόνου αποδεδειγμένης άσκησης επαγγελματικής δραστηριότητας, πριν από την εγγραφή στα μητρώα του οικείου οργανισμού, και μέχρι πέντε χρόνια, εφόσον δεν έχουν καταβληθεί εισφορές.

Παλιό σύστημα
Ποιοι εξαιρούνται από τη νέα ρύθμιση

Oσοι ασφαλισμένοι συμπληρώνουν τον χρόνο ασφάλισης που απαιτείται για συνταξιοδότηση λόγω γήρατος μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2010 -με αναγνώριση των χρόνων που προβλέπονται στο άρθρο 40 του ν.2084/1992, όπως ισχύει σήμερα- εφόσον η σχετική αίτηση αναγνώρισης υποβληθεί μέχρι και το 2013, ακολουθούν τις κατά περίπτωση προϋποθέσεις συνταξιοδότησης που ισχύουν το τρέχον έτος. Παραδείγματα:

* Μητέρα ανήλικου τέκνου έχει πραγματοποιήσει στην ασφάλιση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ 5.000 ημέρες ασφάλισης μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2010. Η συγκεκριμένη ασφαλισμένη έχει ανήλικο παιδί και έχει και δύο χρόνια εκπαιδευτική άδεια (χρόνος που προβλέπεται από το άρθρο 40 του ν. 2084/92).

Αν υποβάλει αίτηση αναγνώρισης του χρόνου εκπαιδευτικής άδειας μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2013, θα κριθεί με τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης που απαιτούνται το 2010 (5.500 ημέρες και 55 ετών για πλήρη σύνταξη ή 50 ετών για μειωμένη) και ως εκ τούτου δεν επηρεάζεται από την αύξηση του ορίου ηλικίας, από 1 Ιανουαρίου 2011, που προβλέπεται από τις διατάξεις της παρ. 17 του άρθρου 10.

* Ανδρας που έχει πραγματοποιήσει στην ασφάλιση του πρώην ΤΣΕΥΠ Αθηνών 23,6 χρόνια ασφάλισης μέχρι τέλους του 2010 και έχει υπηρετήσει στον στρατό 20 μήνες. Αν υποβάλει αίτηση αναγνώρισης των 18 μηνών της στρατιωτικής του υπηρεσίας μέχρι τέλους του 2013, θα κριθεί με τις προϋποθέσεις που απαιτούνται το 2010 (25 χρόνια και 60 ετών) και δεν επηρεάζεται από την αύξηση του ορίου ηλικίας, από 1η Ιανουαρίου 2011, που προβλέπεται από τις διατάξεις της παρ. 15 του άρθρου 10. Βέβαια στη συγκεκριμένη περίπτωση ο ασφαλισμένος δεν μπορεί να επωφεληθεί από την καταβολή του ποσού εξαγοράς μειωμένου κατά 30%.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: