4.9.10

Εξι αλλαγές ...


Με τη δέσμευσή του ότι θα προχωρήσει στις μεγάλες αλλαγές για την αναμόρφωση της χώρας, μαζί με την τιτάνια προσπάθεια για την οριστική αποφυγή της χρεοκοπίας, «υποδέχτηκε» χθες ο Γιώργος Παπανδρέου το κομματικό ακροατήριο στο Κλειστό Γυμναστήριο του Φαλήρου.Το «φόντο» της...
εκδήλωσης φιλικό. Εκατοντάδες στελέχη από όλη τη χώρα, με αφορμή την επέτειο της 3ης του Σεπτέμβρη, και έτοιμα να αδράξουν δεσμεύσεις ελπίδας.

Για το πέρασμα από τα αναγκαία σκληρά μέτρα σε πρωτοβουλίες και κινήσεις, όσες και οι «χαραμάδες» - τα περιθώρια για τη σύμπλευση με την κοινωνική πολιτική.

Ο κ. Παπανδρέου επρόκειτο να μιλήσει ταυτόχρονα (και κυρίως) ως πρωθυπουργός και ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, θέλοντας να υπογραμμίσει στα στελέχη του κόμματος την πεποίθησή του ότι παρά τις μεγάλες δυσκολίες (και εντός του 2011) η κυβέρνηση θα καταφέρει να προωθήσει μεταρρυθμίσεις σε όλους τους κρίσιμους τομείς και να απαντήσει στα πραγματικά διλήμματα και διακυβεύματα της εποχής.

Ο κορμός της ομιλίας του παρέμενε ίδιος, όλες τις προηγούμενες ώρες της συγγραφής. Ωστόσο, αρκετές φράσεις, ολόκληρες παράγραφοι διεγράφησαν από την ομιλία, άλλες προστέθηκαν την τελευταία στιγμή και πολλά σημειώματα συνεργατών του (και των «επίσημων» λογογράφων του) είτε αφομοιώθηκαν πλήρως στο κείμενο, είτε τροποποιήθηκαν, είτε... παραλείφθηκαν.

Ο πρωθυπουργός είχε εκ των προτέρων αποφασίσει να κάνει εκτενή αναφορά στα πεπραγμένα. Τον απολογισμό των όσων έγιναν από τον ίδιο και τους συνεργάτες του στην κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του κινδύνου της χρεοκοπίας - από την επομένη που ανέλαβε.

Επίσης προσανατολιζόταν στο να εξηγήσει τι σημαίνει «η κληρονομιά των αρχών και των ιδεών του ΠΑΣΟΚ στη σύγχρονη εποχή» και να αναδείξει την προτεραιότητά του για την αναμόρφωση της χώρας στην εποχή του μνημονίου.

Το σύνθημα
«Αν δεν αναμορφώσουμε τη χώρα, δεν πρόκειται να τη σώσουμε», είναι το μότο του πρωθυπουργού, που θεωρεί ότι το πρώτο μεγάλο βήμα της σύγκρουσης για τις μεγάλες αλλαγές θα είναι ο «Καλλικράτης» - «πρέπει να μετατραπεί σε ψήφο, σε «ναι ή όχι για τη νέα Ελλάδα και τις μεγάλες αλλαγές»», είναι η φράση εισαγωγής στο «διά ταύτα» της ομιλίας του.

Απευθυνόμενος στο σύνολο των πολιτών (και όχι μόνο στα κομματικά στελέχη), ο κ. Παπανδρέου θα «θίξει» με σαφή, όμως, τρόπο το ζήτημα της επιλογής προσώπων, αυτών που πρέπει να επιλεγούν για να τεθούν στην πρώτη γραμμή της μάχης.

Το στοίχημα για τον πρωθυπουργό -λένε στενοί συνεργάτες του- είναι αυτό που περιγράφει στην ομιλία του:

«Αν επιλέξουμε πρόσωπα και ανθρώπους που αντιλαμβάνονται τη νέα νοοτροπία που χρειαζόμαστε για τη λειτουργία κάθε θεσμού ή αν επιλέξουμε ανθρώπους με πελατειακή λογική που νοιάζονται μόνο για την καρέκλα».

Χωρίς τη συμμετοχή των πολιτών -κατά τον κ. Παπανδρέου- δεν πρόκειται να κινηθεί η διαδικασία του τολμηρού βηματισμού. Γι’ αυτό και θέλει να σκιαγραφήσει το πλέγμα των υποχρεώσεων που δημιουργεί στην κυβέρνηση, στα κόμματα, στην αυτοδιοίκηση, παντού, η υιοθέτηση αρχών για το πέρασμα από τη γραφειοκρατία και το χάος στην αξιοκρατία και τη διαφάνεια - και εντέλει την ανάπτυξη.

Σε ό,τι αφορά την επιλογή του μνημονίου, ετοιμαζόταν μέσω της ομιλίας του να επιτεθεί στη ΝΔ, εγκαλώντας ηγεσία και στελέχη για καιροσκοπισμό και φόβο για το πολιτικό κόστος. «Τους έσκιαξε το πολιτικό κόστος», λέει συχνά στους συνομιλητές του, θέλοντας να δείξει ότι η ψήφιση του μνημονίου ήταν η μόνη επιλογή για τον δανεισμό της χώρας - για το μεταβατικό στάδιο, από την επιχείρηση σωτηρίας της οικονομίας στην ανάπτυξη.

Ανάπτυξη
Παρουσίαση του σχεδίου στη ΔΕΘ

Ειδικά για το κομμάτι της ανάπτυξης ο κ. Παπανδρέου θα κάνει πλήρη παρουσίαση των προτεραιοτήτων του στη ΔΕΘ. Για την κοινωνική πολιτική, όμως, έχει έτοιμο σχέδιο ανά τομέα. Ανακοινώνει τα βασικά σημεία του σχεδιασμού, αναμένοντας ότι αυτά σήμερα θα εξεταστούν λεπτομερώς στα πέντε «στρογγυλά τραπέζια», όπου υπουργοί και κομματικά στελέχη θα ανταλλάξουν ιδέες και προτάσεις για την παιδεία, την υγεία, τις νέες τεχνολογίες και φυσικά για την αγορά εργασίας, όπου προχωρούν στην επιδότηση 300.000 θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα.

Ως προς την εξοικονόμηση και την αξιοποίηση πόρων, εκτιμούν ότι πρέπει να μπει τέλος κατ’ αρχάς στην ανεξέλεγκτη επιδοματική πολιτική. Τα αρμόδια υπουργεία μελετούν την εισαγωγή κριτηρίων με βάση τα εισοδηματικά και περιουσιακά στοιχεία, ώστε να σταματήσουν να λαμβάνουν επιδόματα (π.χ. για καύσιμα) ταυτόχρονα με τις ευπαθείς ομάδες και οι οικονομικά ισχυροί.

Φώφη Γιωτάκη ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: