6.10.10

Αλβανικές παρατράπεζες προσφεύγουν στο ΕΔΑΔ κατά της Ελλάδας...


Την ανάκτηση των περίπου 15-20 εκατ. δολαρίων που φυγαδεύτηκαν από την Αλβανία στην Ελλάδα το 1997 διεκδικούν 2 αλβανικές παρατράπεζες, με προσφυγή τους στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Την προσφυγή υποστηρίζει και το αλβανικό Δημόσιο, το οποίο ήδη προσέλαβε νομικό επιτελείο από την Ελλάδα για την υπόθεση.
Σύμφωνα με...
πηγές που επικαλείται η εφημερίδα «Το Βήμα», πριν από περίπου δύο μήνες η αλβανική κυβέρνηση ανέθεσε την υπόθεση σε ημεδαπό δικηγορικό γραφείο- και αναμένεται να προσληφθεί και δεύτερο-, το οποίο διερεύνησε την τύχη των περίπου 15-20 εκατ. δολαρίων που φυγαδεύτηκαν από την Αλβανία στην Ελλάδα το 1997 και συνηγόρησε υπέρ της προσφυγής κατά της χώρας μας στο Στρασβούργο. Ο αλβανικός Τύπος αναφέρει ότι η αμοιβή των δικηγόρων που έχει κανονιστεί ισούται με το 15% του ποσού που θα ανακτηθεί στην περίπτωση που η αλβανική πλευρά κερδίσει τη δίκη.
Τα χρήματα των παρατραπεζών, οι οποίες δεν λειτουργούν πλέον, δεσμεύτηκαν από το Ελληνικό Δημόσιο μετά την κατάρρευση της αλβανικής οικονομίας λόγω της έκνομης προέλευσής τους, κατ΄ εφαρμογήν των προβλεπομένων από την εθνική και διεθνή χρηματοπιστωτική νομοθεσία.
Οι αλβανικές παρατράπεζες VΕFΑ και η Cenaj προσφεύγουν κατά της Ελλάδας στο Διεθνές Δικαστήριο του Στρασβούργου, αφού προηγουμένως έχασαν τη δικαστική μάχη με το Δημόσιο σε όλες τις βαθμίδες των ελληνικών δικαστηρίων, σημειώνει «Το Βήμα». Συγκεκριμένα η παρατράπεζα VΕFΑ ζητεί από την Ελλάδα να της επιστραφεί ποσό της τάξεως των 2,5 εκατ. δολαρίων, το οποίο είναι δεσμευμένο από το ελληνικό κράτος, ενώ η παρατράπεζα Cenaj διεκδικεί περί τα 8 εκατ. δολάρια που βρίσκονται σε λογαριασμούς ελληνικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.
Στην υπόθεση, μάλιστα, θα εκπροσωπηθεί, και το αλβανικό Δημόσιο, μέσω των συνηγόρων του, ως τρίτο μέρος στο Διεθνές Δικαστήριο έπειτα από σχετική εξουσιοδότηση από τον Φορέα Εποπτείας και Διαχείρισης των περιουσιακών στοιχείων των παρατραπεζών.
Η εξαπάτηση χιλιάδων Αλβανών το 1997 από τις αλβανικές παρατράπεζες προκάλεσε πολιτικοοικονομική κρίση στη χώρα, με αποτέλεσμα την πτώση της κυβέρνησης του νυν πρωθυπουργού κ. Σαλί Μπερίσα. Οι παρατράπεζες φυγάδευσαν από τη χώρα δεκάδες εκατομμύρια δολάρια, τα οποία κατατέθηκαν σε μια σειρά τράπεζες της Τουρκίας, της Ιταλίας, της Αυστρίας, της Ουγγαρίας, της Ελβετίας, αλλά και της Ελλάδας.
Ανάλογες δικαστικές προσφυγές αναμένονται και κατά άλλων χωρών, όπως της Τουρκίας, η οποία αρνείται να ανοίξει τους λογαριασμούς ζητώντας την προσκόμιση των νομίμων αποδεικτικών εγγράφων.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές από την Αλβανία, που επικαλείται η εφημερίδα, πρόκειται πρωτίστως για ζήτημα εσωτερικής κατανάλωσης το οποίο λειτουργεί ως δόλωμα ούτως ώστε οι εξαπατηθέντες Αλβανοί πολίτες να «ξεχάσουν» ότι ουδείς τους είχε προστατεύσει το 1997, όταν και επικράτησε ο «νόμος του Καλάσνικοφ» και η Αλβανία γνώρισε το μεγαλύτερο κύμα μετανάστευσης προς το εξωτερικό λόγω της κατάρρευσης της οικονομίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: