25.10.10

Ο Γ. Παπανδρέου «ξορκίζει» τη χαλαρή ψήφο...


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βούλα Κεχαγιά
Και ζητεί ψήφο ευθύνης από τους πολίτες...
Ο Γιώργος Παπανδρέου κατάτην επίσκεψή του το Σάββατο στο εκλογικό κέντρο του υποψήφιου δηµάρχου Αλεξανδρούπολης Μιχάλη Κογιοµτζή. Ο Πρωθυπουργός δήλωσε πως «η πορεία για τη σωτηρία της χώρας δεν ανακόπτεται. Η προσπάθειά µας θα ολοκληρωθεί»
Ψήφο εµπιστοσύνης στην κυβέρνησή του αναµένεται να ζητήσει από τους πολίτες στις 7 Νοεµβρίου ο Γιώργος Παπανδρέου. Και¬ στη διακαναλική συνέντευξη που θα παραχωρήσει απόψε από το Μέγαρο Μαξίµου θα εκπέµψει σαφές µήνυµα πως η κυβέρνηση δεν θα µπορέσει σε κλίµα πολιτικής αστάθειας να οδηγήσει τη χώρα στην έξοδο από την κρίση και την υπανάπτυξη.

Ο κ. Παπανδρέου θα καλέσει τον ελληνικό λαό να επιβεβαιώσει την εµπιστοσύνη του προς την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ υπονοώντας πως αν το αποτέλεσµα της κάλπης, κυρίως στον πρώτο γύρο, δείξει εικόνα ανατροπής στον εκλογικό συσχετισµό, δεν µπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα προσφυγής σε εκλογές.

Ο Πρωθυπουργός, σύµφωνα µε πληροφορίες, θα προσπαθήσει να αποφύγει να χρησιµοποιήσει τη λέξη εκλογές, κάτι που συµφωνήθη κε άλλωστε σε σύσκεψη που πραγµατοποιήθηκε χθες το απόγευµα στο Καστρί παρουσία στενών συνεργατών του όπως οι κ.κ. Ραγκούσης, Χυτήρης, Γερουλάνος, Αθανασάκης, Πεταλωτής, Πετρουλάκης, Ελενόπουλος. Θα επαναλάβει όµως µε σαφήνεια τα πολιτικά διλήµµατα της προσεχούς κρίσιµης αναµέτρησης. Ο κ. Παπανδρέου θα τονίσει µε έµφαση ότι οι πολίτες καλούνται στις 7 Νοεµβρίου να επιλέξουν ανάµεσα στην προοπτική σωτηρίας της χώρας ή στην απειλή της χρεοκοπίας και θα επισηµάνει: «Ή αφήνουµε την προσπάθεια να πάει χαµένη µαζί µε τις θυσίες ενός ολόκληρου λαού ή χτίζουµε πάνω στην έως σήµερα πορεία µας και την ολοκληρώνουµε».

«Οχι σε νέα µέτρα»
Το περίγραµµα όσων θα αναφέρει στη σηµερινή, βαρύνουσας πολιτικής σηµασίας συνέντευξή του το έδωσε µε ευκρίνεια ο Πρωθυπουργός µε χθεσινό άρθρο του στο «Βήµα της Κυριακής», όπου ακόµη µία φορά εµφανίστηκε αποφασισµένος να µην αποδεχθεί την εφαρµογή νέων µέτρων στην πλάτη του ελληνικού λαού. «Οι υποχρεώσεις µας είναι δεδοµένες. Εξίσου δεδοµένη είναι η αποφασιστικότητά µας να τηρήσουµε τις δεσµεύσεις που έχουµε αναλάβει, γιατί είναι ζήτηµα επιβίωσης της Ελλάδας. Αλλά έως εκεί», ανέφερε στο άρθρο του ο Γ. Παπανδρέου. Πολιτικό το διακύβευµα
Παράλληλα και ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης µε συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» επιβεβαιώνει ότι το διακύβευµα των εκλογών για την Αυτοδιοίκηση είναι βαθύτατα πολιτικό. «Ή θα έχουµε τον λαό µαζί µας – και όταν λέω τον λαό εννοώ µόνο τον λαό – και έτσι θα κερδίσουµε για τη χώρα τον πόλεµο της επιβίωσης και της ανάπτυξης, ή δεν θα έχουµε τη συµπαράταξη των πολιτών και κατά συνέπεια όσο και να θέλουµε δεν θα καταφέρουµε να βγάλουµε την Ελλάδα από τον φαύλο κύκλο της παρακµής και της υπανάπτυξης» τονίζει.

Σύµφωνα µε αρµόδιες πηγές, το Μέγαρο Μαξίµου ποντάρει πολλά στη σηµερινή τηλεοπτική εµφάνιση του Πρωθυπουργού την οποία εκτιµάται ότι θα παρακολουθήσουν 3 - 4 εκατ.

πολίτες, δηλαδή πολύ περισσότεροι από όσους παρακολούθησαν τη συνέντευξη Τύπου στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης. Κυβερνητικοί παράγοντες επιβεβαιώνουν ότι ουσιαστικά ο κ. Παπανδρέου, το πρόσωπο που έχει φθαρεί λιγότερο κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους, παίρνει πάνω του το µεγαλύτερο βάρος της επικείµενης πολιτικής µάχης. Ωστόσο παραδέχονται ότι η συνέντευξη ενέχει και το ρίσκο να µην αποδώσει τα αναµενόµενα πολιτικά οφέλη για την κυβέρνηση.

Αλλαγή στρατηγικής
Η διακαναλική συνέντευξη του Πρωθυπουργού αποφασίστηκε µετά τη διαπίστωση ότι µεγάλη µερίδα των ψηφοφόρων σκέφτεται να προσέλθει στις κάλπες µε χαλαρή διάθεση, εποµένως δεν θα είχε πρόβληµα να «τιµωρήσει» την κυβέρνηση. Εντάσσεται µάλιστα στην αλλαγή στρατηγικής που αποφασίστηκε τις τελευταίες ηµέρες και συνοδεύτηκε από σκλήρυνση της εικόνας της κυβέρνησης και την παρουσίαση πολιτικών διληµµάτων. Ως εκ τούτου, στόχος στις εκλογές του Νοεµβρίου είναι να αναδειχθεί το ΠΑΣΟΚ πρώτο κόµµα από τον πρώτο γύρο, παρά τα επώδυνα µέτρα που αναγκάστηκε να λάβει µέσα σε ένα χρόνο. Στην πράξη αυτό σηµαίνει ότι το κυβερνών κόµµα την πρώτη Κυριακή δεν θα µετράει πράσινες περιφέρειες και πράσινους δήµους, αλλά το άθροισµα που του δίνουν οι ψήφοι που θα συγκεντρώσει από τους υποψηφίους του. «Ακόµη και µε τέσσερις µονάδες να βγούµε µπροστά από τη Νέα Δηµοκρατία, θα έχουµε κάθε λόγο να λέµε πως µολονότι ο ελληνικός λαός αναγκάστηκε να κάνει θυσίες εξακολουθεί να στηρίζει το ΠΑΣΟΚ», αναφέρει θεσµικός παράγων της κυβέρνησης εξηγώντας το σκεπτικό της νέας στρατηγικής.

Πονοκέφαλος Ευρωπαίων
Κορυφαίος υπουργός έλεγε χθες στα «ΝΕΑ» πως ήταν επιβεβληµένο να τεθούν από την κυβέρνηση και από τον Πρωθυπουργό πολιτικά διλήµµατα ενόψει εκλογών και εξηγούσε πως οι ευρωπαίοι αξιωµατούχοι «τρέµουν στην ιδέα πως θα µπορούσε να προκληθούν εκλογές καθώς στην παρούσα φάση εµπιστεύονται µόνο τον Γ. Παπανδρέου».

«ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΕΙ ΧΑΜΕΝΗ»

«Ή αφήνουµε την προσπάθεια να πάει χαµένη µαζί µε τις θυσίες του λαού ή χτίζουµε πάνω στην πορεία µας και την ολοκληρώνουµε»


Στις 9 η διακαναλική συνέντευξη από το Μέγαρο Μαξίµου

ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ Μαξίµου και όχι στο ραδιοµέγαρο της Αγίας Παρασκευής – όπως γίνεται µε τα debate – θα δοθεί η διακαναλική συνέντευξη του Πρωθυπουργού σε επτά δηµοσιογράφους τηλεοπτικών καναλιών.

Η συνέντευξη που θα µεταδοθεί ζωντανά θα αρχίσει στις εννέα το βράδυ και θα έχει διάρκεια περίπου µιάµισης ώρας. Την τηλεοπτική κάλυψη έχει αναλάβει η ΕΡΤ, η οποία θα στήσει οκτώ κάµερες στο πρωθυπουργικό γραφείο και θα δώσει «pool» εικόνα ταυτόχρονα σε όλα τα κανάλια. Η συνέντευξη θα είναι εφ’ όλης της ύλης, δεν θα περιλαµβάνει θεµατικές ενότητες, ωστόσο όπως συµφωνήθηκε χθες σε συνάντηση των δηµοσιογράφων που θα υποβάλουν τις ερωτήσεις, θα κυλήσει σε δύο γύρους, κάτι που σηµαίνει ότι καθένας από τους επτά «ανακριτές» του Πρωθυπουργού θα έχει τη δυνατότητα να του υποβάλει τουλάχιστον δύο ερωτήσεις. Σε περίπτωση πάντως που κάποιος από τους συµµετέχοντες δηµοσιογράφους θέλει διευκρινίσεις από τον κ. Παπανδρέου θα έχει τη δυνατότητα να επανέλθει µετά το τέλος της πρωθυπουργικής απάντησης σε νέα ερώτηση επί του ιδίου θέµατος. Τη συνέντευξη αυτή τη φορά δεν θα συντονίζει δηµοσιογράφος, αλλά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, ο οποίος και θα δίνει τον λόγο στους εκπροσώπους των καναλιών.

Στη χθεσινή συνάντηση των δηµοσιογράφων έγινε ψηφοφορία για τη σειρά µε την οποία θα υποβληθούν οι ερωτήσεις. Ετσι, πρώτο θα υποβάλει ερώτηση το Μega µε την Ολγα Τρέµη, ακολούθως ο Αntenna µε τη Μαρία Χούκλη, στη συνέχεια το Star µε τον Αιµίλιο Λιάτσο, ο Αlter µε τον Ανδρέα Κωνσταντάτο, ο Αlpha µε τον Αντώνη Σρόιτερ, στη συνέχεια ο Σκάι µε τη Σία Κοσιώνη και στο τέλος η ΝΕΤ µε τον Προκόπη Δούκα.


Σαµαράς: «Οχι στα ψευτοδιλήµµατα»
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Διονύσης Νασόπουλος , nasopoulos@dolnet.gr

ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ φθοράς στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Γ. Παπανδρέου είναι αποφασισµένος να κλιµακώσει ο Αντ. Σαµαράς έως τις κάλπες για την Αυτοδιοίκηση, εκτιµώντας ότι αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την πολιτική ανάκαµψη της Ν.Δ.

Στη Ρηγίλλης δεν κρύβουν τον προβληµατισµό τους από τα δηµοσκοπικά ευρήµατα, που δείχνουν ότι η αξιωµατική αντιπολίτευση αδυνατεί να πείσει ως εναλλακτική λύση και να συσπειρώσει την κοµµατική βάση της. Ωστόσο θεωρούν ότι αυτό θα συµβεί σε επόµενο στάδιο, από τη στιγµή που η κυβέρνηση εισέλθει σε έναν κύκλο παρατεταµένης φθοράς. Γι’ αυτό τον λόγο θεωρούν καθοριστικής σηµασίας να βγει το ΠΑΣΟΚ «ζεµατισµένο» από τις εκλογές για την Αυτοδιοίκηση, όπως λέει µε κάθε ευκαιρία ο κ. Σαµαράς, και να δηµιουργηθεί στην κοινή γνώµη η εντύπωση ότι η κυβέρνηση κινείται πλέον µε «ηµεροµηνία λήξης». «Μπροστά σε µια λαβωµένη κυβέρνηση, η αξιωµατική αντιπολίτευση κερδίζει ευκολότερα ζωτικό χώρο και έχουν µεγαλύτερη απήχηση οι παρεµβάσεις της», λένε στενοί συνεργάτες του προέδρου της Ν.Δ., προεξοφλώντας ότι έως την προσεχή άνοιξη η αξιωµατική αντιπολίτευση θα έχει βρεθεί σε τροχιά ραγδαίας ανόδου.

Με αυτό τον στόχο, ο πρόεδρος της Ν.Δ. επιλέγει τη µετωπική σύγκρουση µε την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό, ακόµη και µε απαξιωτικές αναφορές εις βάρος του.

Στη γραµµή αυτή θα κινηθεί και µετά τη διακαναλική συνέντευξη του κ. Παπανδρέου απόψε, την οποία – κατά πληροφορίες – ο κ. Σαµαράς αναµένεται να σχολιάσει άµεσα. «Οχι» σε πρόωρες κάλπες
Στη Ρηγίλλης εκτιµούν ότι ο Πρωθυπουργός θα αφήσει ανοιχτό το ενδεχόµενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες εάν η κυβέρνηση εµφανιστεί ανίσχυρη µετά τις δηµοτικές και περιφερειακές εκλογές και γι’ αυτό ο πρόεδρος της Ν.Δ. σπεύδει από προχθές να προκαταλάβει την πρωθυπουργική παρέµβαση.

«Σε ώρες µεγάλης και βαθιάς οικονοµικής κρίσης µια κυβέρνηση σοβαρή πρέπει να επενδύει στην αλήθεια και όχι στο ψέµα. Τα ψευτοδιλήµµατα, τα οποία όλοι καταλαβαίνουµε ότι πρόκειται να βάλει τις επόµενες ηµέρες ο κ. Παπανδρέου, θα πέσουν στο κενό», ήταν το δικό του µήνυµα. Στους ίδιους τόνους κινήθηκε και χθες ο κ. Σαµαράς επαναλαµβάνοντας σε συνοµιλητές του ότι η Ν.Δ. δεν πρόκειται να ζητήσει εκλογές ακόµη και αν στις κάλπες για την Αυτοδιοίκηση η κυβέρνηση υποστεί βαριά ήττα.

Περί συνεργασιών
Συνεργάτες του κ. Σαµαρά δεν αποκλείουν σε αυτή την περίπτωση να επανέλθουν πιεστικά τα σενάρια περί κυβερνητικών συνεργασιών (όπως ήδη ζητεί ο Γ. Καρατζαφέρης), αναγκάζοντας και την αξιωµατική αντιπολίτευση να επανακαθορίσει τη στάση της. Μέχρι σήµερα, ως γνωστόν, ο πρόεδρος της Ν.Δ. απορρίπτει κατηγορηµατικά κάθε συζήτηση για τη συµµετοχή της Ν.Δ. σε οικουµενική κυβέρνηση.

Από χθες, πάντως, ο κ. Σαµαράς περιοδεύει στον τόπο καταγωγής του, τη Μεσσηνία, στέλνοντας σαφές µήνυµα ότι η υποψηφιότητα του Δηµ. Δράκου για την Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι, µαζί µε του Βασ. Κικίλια στην Αττική, ανάµεσα στα προσωπικά στοιχήµατά του. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. επισκέπτεται για δεύτερη φορά µέσα σε είκοσι ηµέρες την Πελοπόννησο µε σκοπό τη στήριξη του κ. Δράκου.
nEA.

Δεν υπάρχουν σχόλια: