29.10.10

Μέρα Αγνοουμένων η σημερινή με απόφαση της Βουλής...


Στο πλευρό των συγγενών αγνοουμένων πολιτεία, κόμματα και Εκκλησία...
Λευκωσία: Τη συμπαράστασή του προς τις οικογένειες και τους συγγενείς των αγνοουμένων εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Σε δήλωσή του, με αφορμή τη σημερινή Ημέρα Αγνοουμένων, ο Πρόεδρος Χριστόφιας τονίζει ότι μαζί με...
γραπτή τις οικογένειες, η Κυβέρνηση δίνει καθημερινό αγώνα για την πλήρη διακρίβωση της τύχης όλων των αγνοουμένων. Επισημαίνει επίσης ότι το πρόγραμμα εκταφών της Διερευνητικής Επιτροπής δημιουργεί κλίμα αισιοδοξίας για διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων.

Αναφέρει, ωστόσο, ότι μόνο με τις εκταφές και τις ταυτοποιήσεις, δεν μπορεί να γίνεται λόγος για πλήρη εξιχνίαση.

Για το λόγο αυτό, καταλήγει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, καταβάλλονται προσπάθειες ώστε η Τουρκία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και να ανοίξει τα αρχεία του στρατού και άλλων υπηρεσιών, που θα βοηθήσουν στην πλήρη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων.

Ημέρα Αγνοουμένων με απόφαση της Βουλής

Η Ημέρα Αγνοουμένων, όπως έχει κηρυχθεί με απόφαση της Βουλής, τιμάται σήμερα για πρώτη φορά.

Η Παγκύπρια Οργάνωση Συγγενών Αδήλωτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων, κάλεσε τους πολίτες να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις.

Η οδηγοί άναψαν τα φώτα των αυτοκινήτων τους από τις 7 μέχρι τις 10 το πρωί, δηλώνοντας παρόντες στον ανθρωπιστικό αγώνα για διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων της τραγωδίας του 1974.

Σε διακήρυξή της η Οργάνωση τονίζει ότι ακόμη και σήμερα, η Τουρκία δεν δείχνει στοιχειώδη ανθρωπιστική διάθεση να δώσει εξηγήσεις για την τύχη στρατιωτών και αμάχων που εκτελέσθηκαν εν ψυχρώ, ή αιχμαλώτων που κρατούνταν παράνομα.

Στο πλευρό των συγγενών και η Εκκλησία

Η Εκκλησία θα συνεχίσει να προσφέρει όλη τη βοήθεια και στήριξη προς τους συγγενείς των αγνοουμένων στο δίκαιο αίτημά τους για διακρίβωση της ζωής των αγαπημένων τους προσώπων, αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος.

Υπογραμμίζει επίσης ότι ουδέποτε θα αποδεχθεί το κλείσιμο με συνοπτικές διαδικασίες του ανθρωπιστικού αυτού προβλήματος.

Ο Μακαριώτατος καλεί τους ισχυρούς της γης και όλους τους πολιτισμένους λαούς του κόσμου να συστρατευθούν με την Κύπρο και να εργαστούν αποτελεσματικά για την επίλυση, σύντομα, του καθαρά ανθρωπιστικού προβλήματος των αγνοουμένων.

Μήνυμα συμπαράστασης από τα κόμματα

Τιμώντας την ημέρα των κομμάτων, τα κόμματα σε μηνύματά τους επαναλαμβάνουν τη συμπαράστασή τους στους συγγενείς των αγνοουμένων.

Επισημαίνουν ότι η διαδικασία της εκταφής και ταυτοποίησης οστών πρέπει να επιταχυνθεί, με στόχο την πλήρη διαλεύκανση της τύχης όλων των αγνοουμένων.
www.philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: