19.10.10

Αντιδράσεις για την ακύρωση των προστίμων των υποκλοπών...


Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε η απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου Επικρατείας να ακυρώσει τα πρόστιμα που επέβαλλε η Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) στις εταιρείες Vodafone (76 εκατ. ευρώ) και Ericsson (7,3 εκατ. ευρώ) για την υπόθεση των υποκλοπών. H ακύρωση έγινε για τυπικούς λόγους, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η ΑΔΑΕ.

Το θέμα τέθηκε από...
την βουλευτή του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Λόγο για «πρωτοφανή απόφαση που αποδυναμώνει τη λειτουργία των ανεξάρτητων αρχών και συνιστά μείζον θεσμικό ζήτημα» έκανε ο πρόεδρος της επιτροπής Μιλτιάδης Παπαϊωάννου.

Ιδιαίτερα οξύς ήταν ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης. "Το σύστημα κατόρθωσε να τινάξει στον αέρα ένα τεράστιο έργο σε αντίθεση με όλη την προσπάθεια συγκάλυψης του σκανδάλου των υποκλοπών. Πολλά από τα εκατομμύρια αυτά πήγαν σε όσους έχουν την αρμοδιότητα να αποκαλύπτουν, οι οποίοι βεβαίως πώς θα αποκάλυπταν με μπουκωμένο στόμα", είπε, αφήνοντας αιχμές και για τα ΜΜΕ,

Ο Προκόπης Παυλόπουλος είπε ότι δεν σχολιάζει την απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας, αλλά συμπλήρωσε ότι «η Αρχή μπορεί να συνέλθει εκ νέου και να πάρει την ίδια απόφαση», θέση με την οποία συμφώνησε και ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου: «Η ΑΔΑΕ έβγαλε πολύ σύντομα πόρισμα γιατί το ήθελε, ενώ δεν το ήθελε η Δικαιοσύνη».

Η απάντηση της ΑΔΑΕ

Σχολιάζοντας την απόφαση του ΣτΕ, η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών ανέφερε ότι "δεν εξέτασε το βάσιμο των αιτιάσεων των ανωτέρω εταιρειών, αλλά φέρεται, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, να ακύρωσε για τυπικούς λόγους τις αποφάσεις της ΑΔΑΕ [σ.σ. επειδή η συνεδρίαση της ΑΔΑΕ δεν ήταν δημόσια]".

Η ΑΔΑΕ σημειώνει ότι συνεδριάζει, όπως και όλες οι υπόλοιπες Ανεξάρτητες Αρχές, σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία και το άρθρο 19 του Συντάγματος, που κατοχυρώνουν το απόρρητο της επικοινωνίας. Ο Κανονισμός της ΑΔΑΕ προβλέπει ότι οι συνεδριάσεις των συλλογικών διοικητικών οργάνων είναι μυστικές, υπογραμμίζει.

"Οι δικαστικές αποφάσεις είναι σεβαστές και η ΑΔΑΕ θα πράξει το καθήκον της", καταλήγει η ανακοίνωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: