26.10.10

Πρωθυπουργός στη διακαναλική: Δηµοψήφισµα οι αυτοδιοικητικές...


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Χρ. Παπαχρήστος
«Ζητώ ψήφο εµπιστοσύνης»...
Ο Πρωθυπουργός υποστήριξε ότι δεν είναι µεν στις προθέσεις του να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, αλλά αν το αποτέλεσµα των εκλογών της 7ης Νοεµβρίου είναι αρνητικό για το ΠΑΣΟΚ, θα συνεκτιµηθεί κατά πόσο θα επιβαρύνει την προσπάθεια που κάνει η χώρα να αντιµετωπίσει την κρίση, και όπως συµβαίνει σ’ αυτές τις περιπτώσεις, τη λύση θα τη δώσει ο κυρίαρχος λαός. Πρόκειται στην ουσία για ...
την επιβεβαίωση της εκτίµησης ότι το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί µια θεαµατική στροφή στη στρατηγική που ώς τώρα είχε χαράξει σε σχέση µε τις εκλογές, και επιλέγει τη µετωπική σύγκρουση µε την αντιπολίτευση, σηκώνοντας το γάντι µιας αναµέτρησης µε σαφή χαρακτήρα δηµοψηφίσµατος, υπέρ ή κατά των µέτρων, και σχηµατικά υπέρ ή κατά
του Μνηµονίου.
Σύµφωνα µε όσα είπε ο Πρωθυπουργός στη χθεσινή διακαναλική συνέντευξη, στις εκλογές της µεθεπόµενης Κυριακής οι Ελληνες πρέπει να επιλέξουν «αντί ψήφο διαµαρτυρίας, ψήφο ελπίδας και αλλαγής» και επανέλαβε αρκετές φορές ότι δεν είναι στις προθέσεις του να πάει σε εκλογές. Θα εξαναγκαστεί όµως να προσφύγει στις κάλπες αν διαπιστώσει ότι δηµιουργούνται αδιέξοδα, δυσκολεύει η προσπάθεια της χώρας να ανακάµψει και επικρατούν συνθήκες τέτοιες που υπονοµεύουν αυτήν την προσπάθεια. Ολα αυτά «θα συναθροιστούν», δήλωσε, διότι όπως τόνισε «στη δηµοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα, υπάρχει ο κυρίαρχος λαός».

Σε µια συνέντευξη που στην ουσία ολοκληρώθηκε στα πρώτα 10 λεπτά, µετά τα δύο-τρία πρώτα ερωτήµατα, αυτά δηλαδή που αφορούσαν το αν είναι στις προθέσεις του να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές σε περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ ηττηθεί στις αυτοδιοικητικές εκλογές, ο κ. Παπανδρέου επιχείρησε να πολιτικοποιήσει την ψήφο της 7ης Νοεµβρίου και να καταστήσει σαφές ότι αυτή δεν µπορεί να είναι ψήφος διαµαρτυρίας διότι αυτόµατα θα σηµάνει αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης και ουσιαστικά της χώρας.

Ο Πρωθυπουργός, που χρησιµοποίησε έναν πολύ απλό και κατανοητό λόγο για να περιγράψει το δίληµµα των εκλογών, υπογράµµισε ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές δεν µπορεί µε κανέναν τρόπο να αποσυνδεθούν από τις γενικότερες πολιτικές εξελίξεις και στην ουσία η ήττα των υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ, ειδικά στις περιφερειακές εκλογές, θα δυσχεράνει την προσπάθεια της κυβέρνησης για τη συνέχεια. «Οποιος νοµίζει ότι αδυνατίζοντας την κυβέρνηση θα ωφεληθεί στο εσωτερικό ή το εξωτερικό κάνει λάθος», τόνισε και πρόσθεσε ότι «δεν θα µπορέσουµε να επαναδιαπραγµατευθούµε τους επαχθείς όρους που µας έχουν επιβληθεί (...) µια ισχυρή κυβέρνηση µπορεί να βγάλει τη χώρα όσο πιο γρήγορα γίνεται από την επιτήρηση».

«Κανένα νέο µέτρο»
Ο ίδιος τόνισε κατηγορηµατικά ότι δεν προτίθεται να πάρει νέα µέτρα, όπως ισχυρίζεται η αξιωµατική αντιπολίτευση, «η οποία φέρει» – όπως είπε – «την κύρια ευθύνη για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα» και επιτέθηκε ουσιαστικά στον πρόεδρο της Ν.Δ. Αντ. Σαµαρά τόσο για τις «µαγικές συνταγές», όσο και για τον άλλο δρόµο που υποστηρίζει ότι υπάρχει. «Ποιος είναι αυτός ο διαφορετικός δρόµος, ας µας τον πει», επεσήµανε. «Νέα µέτρα δεν θα υπάρξουν», τόνισε κατηγορηµατικά. «Αρκετά έχει πληρώσει ο ελληνικός λαός, αρκετά ο συνταξιούχος, αρκετά ο µισθωτός».

Ο Πρωθυπουργός δεσµεύθηκε ότι το 2013 η χώρα θα απαλλαγεί από το Μνηµόνιο και σηµείωσε ότι το 2011 θα είναι δύσκολη χρόνια, ενώ από το 2012 θα αρχίσει η ανάκαµψη. «Η Ελλάδα δεν γυρίζει πίσω», υπογράµµισε, στέλνοντας µήνυµα στα συµφέροντα και την αξιωµατική αντιπολίτευση, που επιδιώκουν να ανακοπεί η προσπάθεια που γίνεται για την έξοδο από την κρίση. Και προειδοποίησε ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται σε «έκτακτη κατάσταση», ότι «δεν έχει λήξει ο συναγερµός» και πως «η Ελλάδα χρειάζεται σταθερότητα».

Περιέγραψε µε ρεαλιστικό τρόπο την κατάσταση στην οποία παρέλαβε τη χώρα – «πήραµε µια βόµβα έτοιµη να σκάσει», είπε –, αναφέροντας ότι η Ελλάδα βρέθηκε ένα βήµα πριν από τη χρεοκοπία και την κατάρρευση, απαξιωµένη εντελώς στο εξωτερικό, µη µπορώντας να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, να πληρώσει µισθούς και συντάξεις. Κατά τα λοιπά, στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη ο Πρωθυπουργός υποστήριξε ότι κατά τη διάρκεια του ενός χρόνου που κυβερνά τη χώρα έχουν γίνει πολλά βήµατα για τον εκσυγχρονισµό της. Τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι ο περιορισµός της φοροδιαφυγής και κάλεσε τους πολίτες να πληρώνουν τους φόρους που τους αναλογούν. Επανέλαβε πολλές φορές ότι είναι αποφασισµένος να αλλάξει τη χώρα, αδιαφορώντας για το πολιτικό κόστος – «δεν θέλω χειροκροτήµατα», είπε – και σηµείωσε ότι γίνεται µια τιτάνια προσπάθεια για να σωθεί η χώρα, προσπάθεια στην οποία πρέπει να συνεισφέρουν όλοι οι Ελληνες...
ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: