26.10.10

Καθαρή νίκη, αλλιώς εκλογές...


Ξεκάθαρο δίλημμα για καθαρή νίκη του ΠΑΣΟΚ στον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών ή πρόωρες εθνικές εκλογές έστειλε, μέσω της διακαναλικής συνέντευξης που παραχώρησε χθες, ο Γ. Παπανδρέου. Ο πρωθυπουργός είπε ότι «όλα τα μετεκλογικά δεδομένα θα συναθροισθούν, θα συνεκτιμηθούν και αν προκύψουν αδιέξοδα, που θα αδυνατίσουν τη θέση της κυβέρνησης, τότε τον λόγο θα έχει και πάλι ο ελληνικός λαός».

«Αν τώρα λυγίσουμε, αν δεν....
συνεχίσουμε: πρώτον, θα χαθούν οι θυσίες, δεύτερον, θα κατρακυλήσουμε στο παρελθόν και, τρίτον, θα βρεθούμε σε χειρότερη μοίρα» προειδοποίησε τους πολίτες ο Γ. Παπανδρέου και ζήτησε τη στήριξή τους. «Κάνω πρόσκληση ευθύνης στο κοινωνικό μέτωπο της αλλαγής, να μη μείνει η προσπάθεια στη μέση» είπε χαρακτηριστικά, δίνοντας δραματική διάσταση στην τοποθέτησή του.

Μίλησε για «ψήφο ελπίδας και αλλαγής απέναντι στην ψήφο διαμαρτυρίας» και έθεσε δύο στόχους: τη σωτηρία και την αναμόρφωση της χώρας. «Θετική ψήφος θα είναι αν φανεί ότι η δική μας παράταξη είναι μπροστά, μια καθαρή νίκη στον πρώτο γύρο» έθεσε τον πήχη ο πρωθυπουργός.

Στο πλαίσιο αυτό ξεκαθάρισε τη δική του στάση: «Δεν με ενδιαφέρει η καρέκλα, με ενδιαφέρει να σωθεί η χώρα, εγώ είμαι αποφασισμένος για την αλλαγή, αλλά δεν αρκεί η δική μου απόφαση». «Οι πολίτες», συνέχισε, «πρέπει να στείλουν μήνυμα σε όσους επιδιώκουν την αποσταθεροποίηση της χώρας στο εσωτερικό και καραδοκούν στο εξωτερικό».

«Δεν διακυβεύεται το ποιος θα εκλεγεί δήμαρχος ή περιφερειάρχης, αλλά το αν θα πάμε μπροστά ή πίσω και οι πολίτες θα πρέπει να ξέρουν τα παιχνίδια που παίζονται», προσέθεσε. Κινούμενος σταθερά στη γραμμή της πολιτικοποίησης της επερχόμενης αναμέτρησης, κάλεσε την αντιπολίτευση «να μας πει ποιος είναι ο άλλος δρόμος» και υπογράμμισε πως «όσοι πιστεύουν ότι αν αδυνατίσουν την κυβέρνηση θα πετύχουν καλύτερα αποτελέσματα στις διαπραγματεύσεις που έρχονται κάνουν λάθος».

Επαναδιαπραγμάτευση
Αφησε, όμως, ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου αν είναι ισχυρή η κυβέρνηση. «Η χώρα χρειάζεται ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση» τόνισε, «εγώ είμαι εδώ για να βοηθήσω». Υπογράμμισε, ακόμη, δύο στοιχεία: πως όσο πιο γρήγορα γίνουν οι αλλαγές τόσο πιο γρήγορα θα αποκατασταθούν οι αδικίες και ότι η σύγκρουση για να γυρίσει η χώρα σελίδα δεν αφορά μόνο τον ίδιο και 15-16 υπουργούς, αλλά όλους τους πολίτες.

«Ολα θα συνεκτιμηθούν, στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα, υπάρχει ο κυρίαρχος λαός» ολοκλήρωσε το σκεπτικό του ο πρωθυπουργός και απευθύνθηκε και πάλι στους πολίτες: «Αξιολογήστε τα 5,5 χρόνια της προηγούμενης κυβέρνησης και τους 12 μήνες της δικής μας».

Απαντώντας στα ερωτήματα των δημοσιογράφων διευκρίνισε πως «ο στόχος μου δεν είναι οι εκλογές, όμως η πορεία είναι δύσκολη και υπάρχουν δυνάμεις που θέλουν να την ανακόψουν αξιοποιώντας τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές». «Δεν έχω πρόθεση να πάω σε εκλογές, αν όμως βαρύνει η κατάσταση θα πρέπει να υπάρξει απόφαση του ελληνικού λαού» διεμήνυσε.

Ο Γ. Παπανδρέου ζήτησε τη θετική ψήφο των πολιτών θέτοντας το σχέδιο δράσης από εδώ και πέρα: «Το 2011 θα ολοκληρωθούν οι διαρθρωτικές αλλαγές, το 2012 η οικονομία θα γυρίσει στην ανάπτυξη και το 2013 θα είναι η χρονιά εξόδου από το μνημόνιο». Προφανώς, αυτό θα είναι και το διακύβευμα της επόμενης εθνικής αναμέτρησης, αν το δίλημμα που έθεσε χθες ο πρωθυπουργός δεν περάσει στην κοινή γνώμη.

Τι θέλει να αποφύγει
Ο Γ. Παπανδρέου κατέληξε στο δίλημμα «νίκη ή εκλογές» βλέποντας τις δημοσκοπήσεις να φέρνουν τους υποψήφιους του ΠΑΣΟΚ σε μειονεκτική θέση στην πλειονότητα των περιφερειών. Προ του κινδύνου να βρεθεί υπό πολιτική ομηρεία και να ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση της κυβέρνησής του, ο πρωθυπουργός επέλεξε να βάλει στο τραπέζι το πιστόλι, αναλαμβάνοντας το ρίσκο. Με αυτόν τον τρόπο θέλει να αποφύγει τη χαλαρή ψήφο, την αποχή και, το κυριότερο, το να περάσει στην κοινή γνώμη η αίσθηση πως αν καταψηφίσει τους υποψηφίους του κυβερνώντος κόμματος θα χαλαρώσει η οικονομική πολιτική.

Γι’ αυτόν τον λόγο επανέλαβε πως ο συναγερμός δεν έχει λήξει και ότι ο ίδιος δεν δείλιασε προ του κινδύνου της χρεοκοπίας, όπως έκανε ο προκάτοχός του. «Θυμηθείτε πού ήμασταν πριν από έναν χρόνο, όταν υπήρχε κίνδυνος για τις καταθέσεις και διακινούνταν φήμες για επιστροφή στη δραχμή» επισήμανε.

Οι επιτελείς του εξηγούσαν στους δημοσιογράφους πως «έχουμε μπροστά μας δύσκολες αποφάσεις, που δεν μπορούν να ληφθούν αν η αντιπολίτευση, τα συνδικάτα έχουν επιχειρήματα να αμφισβητούν τη νομιμοποίηση της κυβέρνησης» έλεγαν χαρακτηριστικά.

«Δεν γίνεται να κλείσουμε το 2010 με ήττα, ούτε να μπούμε στο 2011 με βαρίδια» προσέθεταν. «Τώρα όλοι ξέρουν την αλήθεια, δεν μπορούσαμε να επιτρέψουμε στη ΝΔ να κλέψει την ψήφο των πολιτών» υποστήριζαν μετά το πέρας της συνέντευξης οι συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου, εκφράζοντας την απόλυτη ικανοποίησή τους για τις τοποθετήσεις του πρωθυπουργού.

Περιμένουν τις μετρήσεις
Σήμερα είναι μία κρίσιμη ημέρα, καθώς στο Μέγαρο Μαξίμου θα φθάσουν οι μετρήσεις που γίνονταν την ώρα της συνέντευξης και όσες θα ακολουθήσουν σήμερα το πρωί.

Οι πρώτες εκτιμήσεις από τις επικοινωνίες που είχαν οι επιτελείς του με δημοσκόπους ανέφεραν πως «το μήνυμα πέρασε, η συσπείρωση ανεβαίνει». Αναγνωρίζουν, βέβαια, ότι το ρίσκο της πρωθυπουργικής κίνησης είναι υψηλό, καθώς «αν δεν περάσει το δίλημμα, η κυβέρνηση θα οδηγηθεί σε κάλπες χωρίς να έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων ή το στοιχείο του αιφνιδιασμού».

Γιάννης Αντύπας ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: