9.11.10

Επιστράτευση για τον β' γύρο...


Από τα πολιτικά διλήμματα στη διοικητική ικανότητα και την αυτοδιοικητική επάρκεια των υποψηφίων του στρέφεται το ΠΑΣΟΚ για το δεύτερο «ημίχρονο» των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών.
Στόχος του κυβερνώντος κόμματος είναι η «διακριτική υποστήριξη» των ...
υποψηφίων του εν όψει της δεύτερης Κυριακής, ώστε οι πολίτες να αποφασίσουν για τον καλύτερο «κυβερνήτη» της περιοχής τους, χωρίς να εγκλωβίζονται στη λογική της «πολιτικής ψήφου», που ενδεχομένως θελήσουν να αναδείξουν διατηρώντας την αντιμνημονιακή επικάλυψη άλλες αντιπολιτευτικές παρατάξεις.
Αισιοδοξία για Σγουρό, Καμίνη, Μπουτάρη και Μίχα στον δεύτερο γύρο την ερχόμενη Κυριακή
Αισιοδοξία για Σγουρό, Καμίνη, Μπουτάρη και Μίχα στον δεύτερο γύρο την ερχόμενη Κυριακή

Στην Ιπποκράτους, από νωρίς χθες το πρωί, ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Καρχιμάκης έκανε γύρο τηλεφωνημάτων με τους υποψήφιους περιφερειάρχες, καλώντας τους να του υποδείξουν τη «στρατηγική» που διευκολύνει τη μάχη τους και τη «σωστή δόση» για τη συμμετοχή υπουργών και βουλευτών στο φινάλε της εκστρατείας.

Είναι πασιφανές ότι ειδικά για την Περιφέρεια Αττικής το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να κρατήσει ισορροπίες που δεν θα διαταράξουν το πολιτικό περίγραμμα, στο οποίο οι ίδιοι οι ψηφοφόροι εντάσσονται.

Ο συναγερμός πάντως που «ήχησε» χθες στην Ιπποκράτους, αλλά και στην ομάδα πολιτικού σχεδιασμού του κόμματος, αφορούσε τον καλύτερο συντονισμό των ενεργειών υπέρ της ουσιαστικής συμβολής στον αγώνα των υποψηφίων τους για την επικράτηση στον δεύτερο γύρο και παρότι τα «προγνωστικά» δεν ήταν απαραίτητα και για όλες τις περιοχές αποθαρρυντικά.

Το πρώτο βήμα έγινε με την αποσαφήνιση του «διακυβεύματος» της προσεχούς Κυριακής.

Ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης με δήλωσή του έδωσε έμφαση στη μάχη υπέρ της αναγκαίας και άνευ εμποδίων εφαρμογής του «Καλλικράτη» και της εκλογής των ικανών προσώπων.

«Για τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση το πολιτικό σκέλος των εκλογών αυτών έκλεισε οριστικά χθες το βράδυ. Για εμάς την εβδομάδα αυτή υπάρχουν πλέον μόνο οι αρχές και οι αξίες του «Καλλικράτη», οι γνώσεις, τα προσόντα και η αποφασιστικότητα των υποψηφίων να κάνουν πράξη αυτές τις αρχές και τις αξίες και βεβαίως επ’ αυτών στο τέλος η ετυμηγορία των πολιτών την Κυριακή 14 Νοεμβρίου» επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Ραγκούσης, ενώ τον «ακολούθησε» στους ίδιους τόνους και ο Γιώργος Πεταλωτής με δήλωσή του.

Ευρύτερες συμμαχίες
Ποια είναι η «αθέατη» πλευρά της στρατηγικής του ΠΑΣΟΚ; Στις ποιοτικές έρευνες διακρίνουν την προτεραιότητα που θέτουν οι πολίτες και αφορά την ανάδειξη εκείνου που μπορεί να διαχειριστεί τα προβλήματά του καλύτερα. Ετσι θεωρούν όρο που δεν πρέπει να παραβούν να αφήσουν «χώρο» στους υποψηφίους τους να αναπτύξουν τη δυνατότητα επικοινωνίας με τον κόσμο τους χωρίς κηδεμονίες και χωρίς να δίδεται η αίσθηση της καθοδήγησης από τα «κεντρικά» του κόμματος.

Στους υποψήφιους περιφερειάρχες και δημάρχους υπογραμμίστηκε όμως ότι πρέπει να βρουν τον δρόμο των ευρύτερων συμμαχιών και να ζητήσουν από βουλευτές και στελέχη να τους τροφοδοτήσουν με την «τεχνογνωσία» τους για την προτεινόμενη «συμπεριφορά» στην περιοχή τους.

Από την «αποστολή» θα βρίσκεται δίπλα, αλλά όχι στο επίκεντρο ο Γιώργος Παπανδρέου, αλλά κορυφαία στελέχη θα κληθούν να συνδράμουν κυρίως για τη μητέρα των μαχών στην Αττική. Η τακτική τους θα αναπροσαρμόζεται αναλόγως των «πλεονεκτημάτων» που εντοπίζονται ή όχι στην αντίστοιχη των αντιπάλων.

ΘΕΤΙΚΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΡΕΙΣ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ
Αισιοδοξία για Αττική, δύσκολες μάχες σε 5 περιφέρειες

Στην Αττική ο Γιάννης Σγουρός φαίνεται ότι μπορεί να κερδίσει την «παρτίδα» από τον Β. Κικίλια, τον οποίο και καλεί σε «ντιμπέιτ». Ζητούμενο παραμένει το «ραπόρτο» σχετικά με την πρόβλεψη για τη στάση των συνυποψηφίων του κ. Σγουρού.

Το κόμμα του κ. Κουβέλη, διά στελεχών του, δηλώνει τη στήριξή του στον Γ. Σγουρό, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η ανακοίνωση της παράταξης του κ. Γ. Δημαρά.

Ενδεικτικό του κλίματος που διαμορφώνεται είναι ότι ο «συντάκτης» αποφεύγει τη χρήση της λέξης «μνημόνιο», αλλά αντιθέτως προτάσσει την ανάγκη για την «καλύτερη δυνατή διαχείριση των κοινών στην Περιφέρεια Αττικής».

Στην ανακοίνωση καταγράφεται η είδηση ότι για την τελική στάση συνεχίζονται οι συσκέψεις, που ουσιαστικά αποκαλύπτει την πρόθεση τουλάχιστον για μια πρώτη προσέγγιση των περιθωρίων για τη μία ή την άλλη επιλογή.

Οι γνωρίζοντες λένε ότι δεν αποκλείεται, έπειτα από λεπτομερή ανάλυση των δεδομένων και με τον αναγκαίο διάλογο μεταξύ των ενδιαφερόμενων πλευρών, να αυξηθούν τα βήματα συνεργασίας.

Από το ΠΑΣΟΚ, πάντως, εκείνο που επισημαίνουν είναι ότι οι υποψήφιοι έχουν «στίγμα» και οι πολίτες τη δυνατότητα να επιλέξουν μεταξύ των δύο μονομάχων (σ.σ.: του κ. Σγουρού και του κ. Κικίλια με το κεντροδεξιό προφίλ).

Στις άλλες περιφέρειες δεν λείπουν οι δυσκολίες για την επικράτηση των υποψηφίων. Ωστόσο, ο νέος κύκλος πρωτοβουλιών από την Ιπποκράτους αρχίζει και αποδίδει.

Ο κ. Καρχιμάκης είχε χθες επικοινωνία με βουλευτές και στελέχη της Αν. Μακεδονίας-Θράκης.

Το κλίμα δείχνει άνοδο και επικράτηση του υποψηφίου του ΠΑΣΟΚ, ενώ στελέχη υποστηρίζουν ότι δεν «γίνεται να χάσουν στην περιοχή, όπου πέντε βουλευτές (οι κ. Πεταλωτής, Ξυνίδης, Τιμοσίδης, Ντόλιος, Αηδόνης) έχουν κάθε λόγο για να βάλουν και να κερδίσουν το στοίχημα».

Το ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίζει σίγουρη τη νίκη στη Δυτική Ελλάδα επίσης, δύσκολες τις μάχες σε Ηπειρο, Θεσσαλία, Δυτική Μακεδονία και Βόρειο Αιγαίο, ενώ ποντάρουν σε «αξιοπρεπή» εμφάνιση στην Κεντρική Μακεδονία με μικρή διαφορά στο ενδεχόμενο ήττας. Νίκη διεκδικούν βασίμως στη Στερεά Ελλάδα και στα Ιόνια Νησιά, όπου «επίσημος» και «αντάρτης» έχουν αθροιστικά υπεροχή.

Η Πελοπόννησος εξακολουθεί να «πρωταγωνιστεί», αφού ο Π. Τατούλης φαίνεται ότι μπορεί να αξιοποιήσει τα περιθώρια αύξησης των δυνάμεών του, ώστε να θέσει εκτός μάχης τον κ. Δράκο που δείχνει να έχει «πιάσει ταβάνι» στα ποσοστά του.

Ελπιδοφόρα για το ΠΑΣΟΚ είναι τα προγνωστικά για την Αθήνα (στην παράσταση νίκης διαμορφώνεται κλίμα υπέρ του Γ. Καμίνη), τη Θεσσαλονίκη (με τον Γ. Μπουτάρη) και τον Πειραιά (με προβάδισμα του κ. Μίχα), ενώ στην Πάτρα οδεύουν για την αναμέτρηση μεταξύ δύο «πρασίνων»...

ΕΘΝΟΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: