8.11.10

Εκλεισε ο δρόμος προς τις κάλπες...


Καθαρό πεδίο τριών ετών, ελεύθερο εκλογικών αναμετρήσεων, αλλά γεμάτο μεγάλων αλλαγών που πρέπει να γίνουν σε ΔΕΚΟ και Δημόσιο, εξασφάλισε χθες η κυβέρνηση. Το εκλογικό δίλημμα που εμπνεύστηκαν ο Γ. Παπανδρέου και ο Γ. Ραγκούσης «δούλεψε», οδηγώντας σε μεγάλη ανατροπή στην Περιφέρεια Αττικής, όπου ο Γ. Δημαράς από ...
φαβορί βρέθηκε εκτός δεύτερου γύρου. Επιπλέον, το ΠΑΣΟΚ αύξησε τη συσπείρωσή του, διατηρώντας αριθμητικό και ποσοστιαίο προβάδισμα από τη ΝΔ. «Μετάαπό έναν χρόνο, στον οποίο χρειάστηκε να ανατρέψει ολόκληρο το προεκλογικό του πρόγραμμα για να σώσει τη χώρα από τη χρεοκοπία» σημειώνουν οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου. Κάθε λόγο να αισθάνεται ικανοποιημένος είναι και ο Α. Σαμαράς.
Εκλεισε ο δρόμος προς τις κάλπες

Παρά τις προβλέψεις, ο Β. Κικίλιας πέρασε στον δεύτερο γύρο στην Αττική, ενώ ένα σημαντικό κομμάτι του χάρτη θα βαφτεί μπλε τη δεύτερη Κυριακή. Το ΚΚΕ αύξησε τα ποσοστά του, ο ΛΑΟΣ διατήρησε τη θέση του στο πολιτικό σύστημα και η Δημοκρατική Αριστερά είδε τον Γ. Καμίνη και τον Γ. Μπουτάρη, που υποστηρίχθηκαν και από το ΠΑΣΟΚ, να περνούν με πιθανότητες επικράτησης στη δεύτερη Κυριακή.

Ετσι, ο Γ. Παπανδρέου είχε τα στοιχεία που χρειαζόταν για να πει τις δύο κωδικές φράσεις που έκλεισαν οριστικά το θέμα των πρόωρων εκλογών: «Συνεχίζουμε τη δουλειά μας - Προχωράμε, δεν σταματάμε»! Ο πρωθυπουργός έδωσε και το χρονοδιάγραμμα των εξελίξεων από εδώ και πέρα. Είπε πως «το 2011 θα είναι η τελευταία χρονιά της ύφεσης, το 2012 το έτος επιστροφής στην ανάπτυξη και το 2013 (που είναι και εκλογικό) η χρονιά απαλλαγής από το μνημόνιο». Στην απόφαση του Γ. Παπανδρέου να κλείσει τις κάλπες, πέραν του εκλογικού αποτελέσματος, διαδραμάτισαν ρόλο δύο ακόμη παράγοντες:

Πρώτον, τα ποσοστά της κοινής γνώμης που κατέγραψαν οι δημοσκοπήσεις ως ενάντια στην πρόωρη προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία και, δεύτερον, η αρνητική τοποθέτηση των περισσότερων υπουργών που συνομίλησαν μαζί του στην Ιπποκράτους, στο Μέγαρο Μαξίμου αλλά και στο τηλέφωνο. «Μπορεί το ΠΑΣΟΚ να κέρδιζε τη ΝΔ σε αυτή τη συγκυρία, αλλά θα έχανε το πολιτικό πλεονέκτημα της αξιοπιστίας, στο οποίο έχει επενδύσει πολλά» είναι η άποψη που κυριάρχησε στους κυβερνητικούς κύκλους. Αλλωστε, το εκλογικό δίλημμα είχε επιτελέσει τον ρόλο του.

Διπλή ανάγνωση
Το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής, βέβαια, έδινε στον Γ. Παπανδρέου το δικαίωμα να κάνει όποια επιλογή ήθελε. Του έδινε επιχειρήματα και να συνεχίσει χωρίς εκλογές, όπως τελικά έπραξε, αλλά και να οδηγήσει τη χώρα στις κάλπες στις 5 ή στις 12 Δεκεμβρίου. Τελικά, όμως, πρυτάνευσε η λογική της σταθερότητας, ώστε να μην προκληθούν κι άλλο τα ευαίσθητα αντανακλαστικά του εκλογικού σώματος.

Η «ευαισθησία» αυτή έγινε κάτι παραπάνω από αισθητή στο ποσοστό συμμετοχής. Η αποχή χτύπησε κόκκινο, κινούμενη στα χαμηλά επίπεδα που έχουμε συνηθίσει για ευρωεκλογές. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που υποχρέωσε τον πρωθυπουργό να επιφυλαχθεί, ώστε να το μελετήσει περισσότερο.

Μια πρώτη ανάλυση, πάντως, από τους επιτελείς του αναφέρει πως «όσοι επέλεξαν να κάτσουν στο σπίτι τους απέφυγαν να μας καταδικάσουν ανοιχτά, μας δίνουν δηλαδή χρόνο να αποδείξουμε ότι μπορούμε να κάνουμε αυτά που λέμε».

Η επόμενη μέρα
Γκάζι για επενδύσεις και έλλειμμα

Πέραν της δεύτερης Κυριακής που εκκρεμεί, στο Μέγαρο Μαξίμου στρέφουν, πλέον, το ενδιαφέρον τους στην οικονομία. Ο Γ. Παπανδρέου συνομίλησε χθες με τον Δ. Ρέππα και την Τ. Μπιρμπίλη και τους ζήτησε να προχωρήσουν άμεσα τα επενδυτικά έργα που υπάρχουν στους τομείς αρμοδιότητάς τους.

Παρόμοια εντολή έλαβε και ο Γ. Παπακωνσταντίνου, που έχει μπροστά του έναν δύσκολο μήνα: να κλείσει το έλλειμμα του 2009, τον προϋπολογισμό του 2010 και να οριστικοποιήσει τον προϋπολογισμό του 2011. Το ζητούμενο, όμως, είναι να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές αλλαγές σε ΔΕΚΟ, νοσοκομεία και αγορές, που αποτελούν εκ των ων ουκ άνευ προϋποθέσεις για την αντιμετώπιση των ελλειμμάτων και την αποκλιμάκωση των τιμών.

Οι συμμαχίες
Η κυβέρνηση, μετά την απόφασή της να συνεχίσει και να ολοκληρώσει τη θητεία, πέραν της αποτελεσματικότητας που πρέπει να επιδείξει, είναι ταυτόχρονα υποχρεωμένη να ξαναδεί το θέμα των κοινωνικών και πολιτικών της συμμαχιών. Στο Μέγαρο Μαξίμου παραδέχονται ότι οι πολιτικές των τελευταίων 12 μηνών έχουν μπερδέψει τους πολίτες και έχουν «ρευστοποιήσει» ορισμένες από τις σταθερές του εγχώριου πολιτικού συστήματος. Εξ ου και το τεράστιο ποσοστό αποχής, το οποίο δείχνει ότι οι πολίτες είναι ανικανοποίητοι και σε φάση αναζητήσεων. «Στη δύσκολη πορεία χρειάζονται όλοι, πρέπει να πείσουμε και τον πιο δύσπιστο πολίτη» επισήμανε σχετικά ο πρωθυπουργός.

Γιάννης Αντύπας ΕΘΝΟΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: