15.11.10

«Κληρώνει» για νέα μέτρα...


Συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών είχαν τη Δευτέρα οι επικεφαλής της τρόικας, στο πλαίσιο του νέου ελέγχου της ελληνικής οικονομίας και με απώτερο στόχο την εκταμίευση της τρίτης δόσης του δανείου.

Οι αξιωματούχοι θα εξετάσουν την εκτέλεση του τρέχοντος προϋπολογισμού και...
τα μεγέθη του νέου, αλλά και την πορεία των διαρθρωτικών αλλαγών που έχουν ζητήσει.

Με δεδομένο πλέον ότι η τρόικα θα ζητήσει νέα μέτρα, η κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθειες να υπάρξουν εναλλακτικές λύσεις, όσο το δυνατόν λιγότερο επώδυνες. Ο υπουργός Οικονομικών έχει διαμηνύσει ότι δεν θα υπάρξουν πρόσθετα φορολογικά μέτρα εις βάρος μισθωτών και συνταξιούχων, και οι κινήσεις στη φορολογία θα περιορισθούν στην αναπροσαρμογή των συντελεστών ΦΠΑ.

Το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει την ερχόμενη Πέμπτη, με την κατάθεση του νέου προϋπολογισμού στη Βουλή, ενώ ο υπουργός Οικονομικών θα ενημερώσει τους ομολόγους του για τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία, στα συμβούλια Eurogroup και Ecofin, που συνέρχομαι την Τρίτη και την Τετάρτη, αντίστοιχα.

Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Βιτόρ Κονστάνσιο, τόνισε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να λάβει νέα μέτρα για να πετύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους για το 2010 και το 2011 και επεσήμανε ότι η ανοδική αναθεώρηση του ελλείμματος καθιστά δυσκολότερη την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί στην Ελλάδα.

Η μείωση των μισθών και των τιμών είναι η μοναδική διέξοδος από το φαύλο κύκλο του χρέους για την Ελλάδα, επισημαίνει σε μελέτη του ο ελβετικός οίκος Credit Suisse. Ο οίκος υπολογίζει ότι οι μισθοί θα πρέπει να μειωθούν κατά 8% τα επόμενα πέντε χρόνια, ώστε η χώρα να κερδίσει εκ νέου την ανταγωνιστικότητά της. Αντίστοιχα συστήνει μείωση μισθών κατά 9,1% στην Ιρλανδία και 7,7% στην Ισπανία.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του γερμανικού Οικονομικού Ινστιτούτου Ερευνών Ifo Χανς -Βέρνερ Ζιν, τόνισε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αναδιαρθρώσει το χρέος της σύντομα, γιατί το βάρος από τα τοκοχρεολύσια θα είναι δυσβάστακτο μακροπρόθεσμα. Ο Ζιν πρόσθεσε πως θεωρεί απίθανο να χρειαστεί να αναδιαρθρώσουν το χρέος τους η Ιρλανδία και η Πορτογαλία. Αποφεύγει, ωστόσο, να αναφερθεί στην πιθανότητα να προσφύγει και η Ιρλανδία στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, ώστε να μπορέσει να αποπληρώσει το χρέος της.
skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: