25.11.10

«Ανάσα» σε χιλιάδες επιχειρήσεις από τις αναχρηματοδοτήσεις των δανείων τους...


«Ανάσα» στην αγορά δίνουν οι αναχρηµατοδοτήσεις των δανείων, στις οποίες προχωρούν τους τελευταίους µήνες, η µία µετά την άλλη, χιλιάδες επιχειρήσεις λόγω της κρίσης.

Από την αρχή του 2010, σύμφωνα με Τα Νέα, έχει προχωρήσει σε διακανονισµό µια στις τέσσερις επιχειρήσεις, ενώ το ύψος των επιχειρηµατικών δανείων, για τα ...
οποία έγινε επαναδιαπραγµάτευση, φτάνει τα 34 δισ. ευρώ, από το σύνολο των 129 δισ. ευρώ που είναι η συνολική χρηµατοδότηση προς τις επιχειρήσεις.

Μάλιστα, από την αρχή του χρόνου υπολογίζεται ότι από τις 100.000 αιτήσεις διακανονισµού παλαιών επιχειρηµατικών δανείων έχουν ήδη εγκριθεί περίπου 80.000.

Στελέχη από την τραπεζική αγορά δηλώνουν ότι, µε δεδοµένη την κατάσταση στην αγορά,δεν υπάρχει άλλη λύση από την αναχρηµατοδότητη των δανείων.

Προϋπόθεση για να εγκριθεί η αναχρηµατοδότηση από την τράπεζα είναι και οι ίδιοι οι επιχειρηµατίες να δείξουν «καλά δείγµατα» για το µέλλον της επιχείρησής τους. Έτσι, πολύ συχνά, οι τράπεζες ζητούν να δουν σχέδια αναδιάρθρωσης της επιχείρησης.

Όµως και οι τράπεζες ενδιαφέρονται πολύ περισσότερο να ρυθµίσουν τα επιχειρηµατικά τους δάνεια.

Ένα επιχειρηµατικό δάνειο 1 εκατ. ευρώ ισοδυναµεί µε 100 καταναλωτικά ή περισσότερες από 300 πιστωτικές κάρτες.

Και ενώ τράπεζες και επιχειρήσεις αναζητούν λύσεις σωτήριας για την αγορά, οι µικροµεσαίοι επιχειρηµατίες ζητούν περαιτέρω διευκολύνσεις και σε ό,τι αφορά την αποπληρωµή των υποχρεώσεών τους και από τα δάνεια των προγραµµάτων του Ταµείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων, καθώς, σύµφωνα µε εκτιµήσεις, το 20% τωνµικροµεσαίων αδυνατεί να καλύψει τις υποχρεώσεις του.

Οι εµποροβιοτέχνες ζητούν επαναδιαπραγµάτευση µε τιςτράπεζες και τριετή παράταση.

Ηδη, οι εκπρόσωποι των τραπεζών και των µικροµεσαίων έχουν ξεκινήσει επαφές και έχουν πραγµατοποιήσει συναντήσεις, ενώ το θέµα εξετάζει και η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, καθώς στηναγορά από την αρχή του έτους έχει εκδηλωθεί επιδηµία λουκέτων, µε τον τελευταίο µήνα να έχουν κατεβάσει ρολά περίπου 4.000 µικροµεσαίες επιχειρήσεις και από την αρχή του χρόνου να έχουν κλείσει σε όλους τους κλάδους περισσότερες από 27.500.

Δεν υπάρχουν σχόλια: