31.10.10

Η Μπεκατώρου, νέα Βλαχοπούλου...

Έλα... Τουρνά στον τόπο σου...
Σοβαρά το 'πε. Δεν έκανε πλάκα. Η Μπεκατώρου, που τη δουλεύουν και της φουσκώνουν τα μυαλά-δυστυχώς αλα Θώδη-είναι...

κατά τον κύριο Τουρνά, "η νέα Ρένα Βλαχοπούλου" .
Θα λέγαμε-αλλά μας φαίνεται βαρύγδουπη η λέξη-ιεροσυλία.
Ατυχέστατο. Και να ζητήσει συγνώμη...

Πάλι καλά που δε γράψαν Ο ΛΕΥΤΕΡΗΣ με τα ψηλά ρεβέρ...

Όλα σε θυμίζουν. Υπέροχο τραγούδι. Μουσική, Μάνος Λοΐζος. Ποίηση, Λευτέρης Παπαδόπουλος. Τι έγραφε η...

κάρτα την ώρα που το τραγουδούσαν ο Καραφώτης και η Φιλίνη; Στίχοι, Λάκης Παπαδόπουλος.
Οι κριτές, κουβέντα. Δεν το ήξεραν (ήμαρτον κύριε) ;
Κάποια στιγμή ο Καπουτζίδης είπε "μου λένε από το κοντρόλ ότι οι στίχοι είναι του Λευτέρη Παπαδόπουλου" .
Θα 'βγαλε καντήλες-αν δεν κατέβαζε καντήλια-ο πρόεδρος...

Αφορμής δοθείσης...

Βεβαίως, ο Δημαράς είπε-τον ακούσαμε όλοι- "συνάντησα όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, πλην Παπανδρέου" .
Κι άρχισαν οι πυροβολισμοί από...

την Αλέκα και τον μικρό Αλέξη. "Δε συναντηθήκαμε μαζί του" .
Είναι ψεύτης ο Δημαράς; Όχι, βέβαια. Το αντίθετο. Ειλικρινέστατος. Και ίσως αυτό να είναι ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία, που τον κάνει συμπαθή στον κόσμο.
Τι έχει συμβεί; Υποθέτουμε το απλούστερο. Συναντήθηκαν, τα είπαν-όλη τη μέρα στη Βουλή είναι-αλλά μια κουβέντα στο διάδρομο, στα έδρανα ή το κυλικείο δε θα μπορούσε να θεωρηθεί "συνάντηση" με την έννοια που προσδίδουν στη λέξη οι πολιτικοί.
Και βρήκαν ευκαιρία...

Τις αγορευειν βουλεται; ...

Καλό είναι να βγαίνουν οι υποψήφιοι στα παράθυρα. Αλλά να μην καλοπερνάνε. Να...

τους κάνουν και καμιά-έτσι ολίγον βασανιστική-ερωτησούλα. Οι κύριοι Αλαβάνος και-ιδιαιτέρως αυτός-Μαντούβαλος είπαν ό,τι ακριβώς ήθελαν-κάποια από τα οποία σήκωναν βαριές αντιρρήσεις-χωρίς καμία όχληση.
Δεν υπήρχε χρόνος, είπατε; Ας μην έβγαιναν...

Παρντόν δηλαδή....

Όποιος καλύπτει το ρεπορτάζ της Ν.Δ. , πρέπει να ταυτίζεται και με τις απόψεις του κόμματος αυτού; Ή εν πάση περιπτώσει να τις υπερασπίζεται με φανατισμό, όπως...

απόψε η κυρία Σπυράκη;
Με ιδιαίτερα αυστηρό τόνο στη φωνή της, απηύθυνε ερώτηση-που έμοιαζε με προειδοποίηση-στον Μπουτάρη, στην οποία εμπεριείχετο η διαπίστωση ότι το ΠΑΣΟΚ έχει πολιτικοποιήσει τις εκλογές.
"Σας στηρίζει το ΠΑΣΟΚ, που πολιτικοποιεί τις εκλογές" .
Αν δε απατώμεθα, το ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε μιλώντας περί Καλλικράτη-Κλεισθένη, Ξενοκράτη, που λέει και ο Ντερμπεντέρης-και τα τοιαύτα και μόλις δυο βδομάδες πριν τις εκλογές, δια του προέδρου του, στη διακαναλική συνέντευξη αναγκάστηκε να απαντήσει-με τον όποιο τρόπο, που θα το κρίνει ο κόσμος-στην έντονη πολιτικοποίηση που σχεδόν σύσσωμη η αντιπολίτευση είχε επιβάλλει στην προεκλογική ατζέντα με όχημα το αντιμνημόνιο.
Νομίζουμε...

Ναι, Μουτζαχεντίν...

Γιατί να το πάρω πίσω; ...
Αμετακίνητος ο Μπουτάρης στην κόντρα με τον Άνθιμο. "Αυτό που είπε (δε θα δεις εσύ δημαρχία, όσο εγώ ζω) , αποτελεί προσβολή για τους πολίτες. Ο Μητροπολίτης επιλέγει δήμαρχο; " . Ο Στραβελάκης τον ρώτησε, αν...

παρότι ήταν προφανές, επιμένει στο χαρακτηρισμό "μουτζαχεντίν" .
"Ναι. Γιατί να το πάρω πίσω; " .
Να δούμε πως θα το πάρει και ο Άνθιμος...

Μάθημα (τηλεοπτικής) πολιτικής οικονομίας...

Με φαντασιώσεις...
Με απλουστεύσεις-και όχι απαραιτήτως με ειδικούς-τα κανάλια, με αφορμή τις δηλώσεις Πάγκαλου-και την κόντρα που ξέσπασε με τη Ν.Δ. -αποδύθηκαν σε...

μια προσπάθεια εκγύμνασης του τηλεοπτικού κοινού, γύρω από τις έννοιες "αναδιάρθρωση" και "επιμήκυνση" του χρέους.
Ταυτόχρονα, παρουσίασαν και τις εξηγήσεις Παγκάλου τε και Πεταλωτή (περί φαντασιώσεων διαστροφής και λοβοτόμησης) , σε συνδυασμό με τις ανακοινώσεις της Ν.Δ. περί γκάφας, ή κρυφής ατζέντας.
Τι κατάλαβε ο κόσμος;
Νομίζουμε, τίποτα...

«Ελληνόφρονες» εναντίον Δραγώνα...

ΛΑΪΚΟΣ Ορθόδοξος Συναγερμός (ΛΑΟΣ)- υπουργείο Παιδείας:2- 0. Αφού έστειλε «στο σπίτι της» την ιστορικό και συγγραφέα του περίφημου...

βιβλίου της Ιστορίας της Στ΄ τάξης του Δημοτικού κυρία Μαρία Ρεπούση, ο πολιτικός χώρος που εκπροσωπεί το κόμμα του κ. Γ.
Καρατζαφέρη κατάφερε να διώξει από το υπουργείο Παιδείας και την ακτιβίστρια πανεπιστημιακό κυρία Θάλεια Δραγώνα, η οποία αποτέλεσε το πρόσωπο-«κλειδί» πίσω από τις αλλαγές στο πρόγραμμα των σχολείων. Και αυτό γιατί συνδέθηκε ιδεολογικά με την πρόταση καθηγητών να σταματήσουν να διδάσκονται η Ιστορία και τα Θρησκευτικά ως υποχρεωτικά μαθήματα στις δύο τελευταίες τάξεις του Λυκείου. « Μου κάνει εντύπωση
πού ξετρυπώνουν όλους αυτούς τους χαρακτήρες » δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Καρατζαφέρης μιλώντας στο «Βήμα». « Κανείς ελληνόφρων δεν υπάρχει σ΄ αυτό το υπουργείο; Πρόκειται για άτομα με μια δική τους αντίληψη για τα πράγματα.Εγώ το δήλωσα ευθέως. Εάν υπάρχουν διαθέσεις λεηλασίας της ελληνικής ιστορίαςεμείς θα αντιδράσουμε » συνεχίζει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.

Η κυρία Δραγώνα δεν είχε την τύχη της συναδέλφου και φίλης της κυρίας Ρεπούση, την οποία και υπερασπίστηκε γενναία και μέχρι τέλους η τότε υπουργός Παιδείας κυρία Μαριέττα Γιαννάκου με τα επακόλουθα αποτελέσματα για τη δημόσια εικόνα και την πολιτική της καριέρα. Αντιθέτως, αποτέλεσε μια αιρετική φιγούρα που έμοιαζε να «βαραίνει» τη νυν υπουργό Παιδείας κυρία Αννα Διαμαντοπούλου σε περίοδο μάλιστα φορτισμένη από την προεκλογική αντιπαράθεση.

«Ηρθα στο υπουργείο με όραμα»
« Δεν θέλω να μακροημερεύσω ως πολιτικός. Εγώ απλώς ήθελα να αλλάξω τον κόσμο και τον τρόπο που βλέπουμε κάποια πράγματα. Γιατί ήρθα στο υπουργείο Παιδείας με όραμα » φέρεται να δήλωνε τις προηγούμενες ημέρες η κυρία Δραγώνα σε στενό της συνεργάτη στο κτίριο του Αμαρουσίου. « Θα γυρίσω στη Θράκη όπου έχω προσφέρει εκπαιδευτικό έργο στις μουσουλμανικές μειονότητες και θέλω να συνεχίσω να προσφέρω » έλεγε.

Οι ίδιες προτάσεις για τις αλλαγές στα σχολεία προκάλεσαν όμως οργή και στην Ιεραρχία της Εκκλησίας φέρνοντας αναστάτωση στους φοιτητές των θεολογικών σχολών και στους θεολόγους όλης της χώρας. Ο κύκλος των αντιδράσεων έκλεισε με τους πανεπιστημιακούς των θεωρητικών σπουδών και τους εκπροσώπους των επιστημονικών τους ενώσεων που ξεσηκώθηκαν καταγγέλλοντας ότι συρρικνώνεται το επιστημονικό τους αντικείμενο.

«Από την πρώτη εβδομάδα που ανέλαβα τη θέση μου στο υπουργείο Παιδείας μου είπαν ότι έχω στοχοποιηθεί μέχρι τέλους » φέρεται να δήλωσε η κυρία Δραγώνα σε φίλους και συνεργάτες της τις προηγούμενες ημέρες εξηγώντας την απόφασή της να παραιτηθεί. « Θέλει δύναμη για να αντιμετωπίσει κάποιος την ανθρωποφαγία και εγώ δεν άντεχα άλλο αυτές οι σκοτεινές ομάδες του παρακράτους από πάνω μουνα μου στέλνουν διαρκώς μηνύματα ότι θα βρεθώ μια ημέρα σε ένα χαντάκι » έλεγε χαρακτηριστικά.

« Τα φαινόμενα αυτά πρέπει να αντιμετωπιστούν με μια σταθερή δημοκρατική στάση και να κυνηγηθούνόχι να αδιαφορούμε γι΄ αυτά » υπογράμμιζαν συνεργάτες της που συζητούσαν όλη την προηγούμενη εβδομάδα μαζί της.

Τελικά, η κυρία Δραγώνα, πρόσωπο με πλούσια δράση στον χώρο των μειονοτικών σχολείων, πανεπιστημιακός με προοδευτικό προφίλ που έτρεχε στους καταυλισμούς των Τσιγγάνων για να τους πείσει να μπουν στα σχολεία, αποφάσισε ότι δεν αντέχει άλλο τον «πόλεμο» πολιτικών κομμάτων, μερίδας του Τύπου, αλλά και μεμονωμένων ακροδεξιών ομάδων που της έστελναν ηλεκτρονικά μηνύματα με τις φράσεις «Θα πεθάνεις», «Θα μετανιώσεις», «Θα σε θάψουμε». Οπως λένε άνθρωποι του περιβάλλοντός της δεν ήταν μια ή δυο οι φορές που χτύπησε το τηλέφωνο στο σπίτι της τους τελευταίους μήνες τα ξημερώματα και άκουσε τις φωνές αγνώστων να απειλούν την ίδια και την οικογένειά της.

Η κυρία Δραγώνα ακολούθησε για λίγους μήνες τη συμβουλή φίλων της στην κυβέρνηση, «Μη διαβάζεις τις εφημερίδες», όταν δεχόταν επιθέσεις για τα θέματα των παρεμβάσεών της στη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης. Οταν όμως το θέμα της Ιστορίας επανήλθε στο προσκήνιο, ο κόμπος έφτασε στο χτένι...

Το παρασκήνιο της παραίτησης
Η πρώην Γραμματέας Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας υπέβαλε τελικά την παραίτησή της στην υπουργό Παιδείας κυρία Αννα Διαμαντοπούλου, η οποία και την έκανε δεκτή. Το παρασκήνιο αναφέρει ότι η κυρία Δραγώνα υποστήριζε επίμονα τις προτάσεις ομάδας καθηγητών, εν όψει των αλλαγών στα σχολεία, που χαρακτήριζαν ως υποχρεωτικά μαθήματα στις δύο τελευταίες τάξεις του Λυκείου μόνο τη Λογοτεχνία, τη Γυμναστική και τα Αγγλικά. Η Ιστορία, σύμφωνα με την ίδια πρόταση, θα διδασκόταν εντατικά μόνο στους μαθητές που θα επέλεγαν τη Θεωρητική κατεύθυνση, όπως άλλοι θα επέλεγαν τα Μαθηματικά, τη Φυσική, τη Βιολογία ή όποιο μάθημα θα τους έδινε την κατάλληλη υποδομή στην επιστημονική κατεύθυνση που επιθυμούσαν να επιλέξουν. Το ίδιο και τα Θρησκευτικά.

Το θέμα βέβαια έφτασε στη Βουλή, η υπουργός Παιδείας το διέψευσε, ενώ ανέφερε (όπως άλλωστε ήταν γνωστό) ότι πρόκειται μόνο για μια από τις προτάσεις που «κυκλοφορούν» στο υπουργείο Παιδείας εν όψει των αλλαγών στο Λύκειο. Οπως λένε στελέχη του υπουργείου Παιδείας που είναι σε θέση να ξέρουν, εκπαιδευτικοί προσπαθούσαν να «διαρρεύσουν» προς διάφορες κατευθύνσεις τις προηγούμενες εβδομάδες την πρόταση αυτή με στόχο να πετύχουν την αποδοχή της και από την ηγεσία του.

Για την κυρία Δραγώνα ωστόσο η έκταση που πήρε το θέμα, τα δημοσιεύματα, αλλά και οι επιθέσεις αποδείχθηκαν αρκετά για να την ωθήσουν σε έξοδο από το υπουργείο Παιδείας. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι η ψυχολογική πίεση που της ασκήθηκε λόγω της κατάστασης που διαμορφώθηκε γύρω από το θέμα την οδήγησαν ένα πρωινό από το γραφείο της στο νοσοκομείο, καθώς διαπίστωσε ότι έχει υψηλή πίεση.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ
Η κυρία Δραγώνα δεν είναι «χθεσινή».

Εχει συνεργαστεί στα θέματα της εκπαίδευσης της μειονότητας στη Θράκη με έξι υπουργούς Παιδείας,τρεις επί Νέας Δημοκρατίας και τρεις επί ΠαΣοΚ,είναι πρωτοβάθμια καθηγήτρια εδώ και μια δεκαπενταετία και σίγουρα- όπως λένε και άνθρωποι από το περιβάλλον της- δεν ήθελε να υποτιμήσει τη διδασκαλία της Ιστορίας,αλλά να την εντάξει σε ένα διαφορετικό πλαίσιο,με λιγότερο φόρτο στις τελευταίες τάξεις του Λυκείου εν όψει εξετάσεων.«Δεν είμαι ιστορικός αλλά κοινωνικός επιστήμονας και πιστεύω και θα πιστεύω πάντα ότι η Ιστορία είναι η μητέρα των κοινωνικών επιστημών» δήλωνε η ίδια πρόσφατα.

Ανθρωποι που ξέρουν την κυρία Δραγώνα αναφέρουν ότι ήταν πάντα η πολιτικός που ανεξαρτήτως θέσεως έτρεχε στα απομακρυσμένα μουσουλμανικά χωριά της Ροδόπης όπου τα παιδιά δεν ήξεραν εν έτος 1999 τι θα πει ηλεκτρισμός και μετέφερε εκπαιδευτικά βοηθήματα.Επί χρόνια έχει εργαστεί πάνω στα ζητήματα ένταξης μειονοτήτων στην εκπαίδευση.

Είναι χωρισμένη,με μια κόρη 37 ετών που είναι νηπιαγωγός και έχει δύο εγγόνια.Είναι σύντροφος του πανεπιστημιακούΝίκου Μουζέληκαι όπως λένε όλοι όσοι την ξέρουν «έχει μια εξαιρετική προσωπική ζωή».Αξιζαν οι επιθέσεις και η πίεση των προηγούμενων μηνών; Το επόμενο διάστημα θα δείξει.
ΤΟ ΒΗΜΑ

Ξεκαθάρισμα στο "Πόλις" ...

Έκρηξη εκρηκτικού μηχανισμού σημειώθηκε στις 17.50 στο νυχτερινό κέντρο «Πόλις» επί της οδού Πέτρου Ράλλη 20 - 22 στα Πετράλωνα, το οποίο...

αυτή την περίοδο βρίσκεται εκτός λειτουργίας.

Σύμφωνα με την αστυνομία, από την έκρηξη προκλήθηκαν υλικές ζημιές στο κέντρο, σε παρακείμενα κτήρια αλλά και σε διερχόμενο όχημα.

Όπως έγινε γνωστό, δεν υπήρξε προειδοποίηση, ενώ η έκρηξη σημειώθηκε στο εσωτερικό του κέντρου. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις αξιωματικών της ΕΛΑΣ η επίθεση είναι πιθανό να οφείλεται σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών.

Επί τόπου βρίσκονται πυροτεχνουργοί του τμήματος εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών. Κλειστή είναι αυτή την ώρα η Π. Ράλλη και στα δύο ρεύματα.

ΑΠΕ - ΜΠΕ

Αντίο και από τον "Καιρό" ...

Συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό η αλλαγή του προφίλ της Ελευθεροτυπίας αφού όλες οι στήλες και ενότητες που επί χρόνια αποτελούσαν το...

σήμα κατατεθέν της εφημερίδας "αποσύρονται". Σήμερα ήταν η σειρά του "Καιρού" στην τελευταία σελίδα να ανακοινώσει ότι σταματάνει οι "προβλέψεις" του.
Όπως όλα δείχνουν η ολοκλήρωση της αλλαγής στον Νέο Κόσμο θα γίνει σύντομα αφού ουσιαστικά απομένει μόνο ο "Ιός" η ομάδα του οποίου ωθείται σε έξοδο με τις συνεχείς περικοπές στις μέρες έκδοσης αλλά και τις σελίδες του. Το ερώτημα που τίθεται τώρα είναι αν θα υπάρξει μια νέα γενιά από στήλες γνώμης ή θεματικά ρεπορτάζ που θα αντικαταστήσουν όσα αποσύρθηκαν και θα φέρουν ταυτόρονα το νέο στίγμα που θέλει η ιδιοκτησία να έχει η εφημερίδα ή αν το κενό θα καλυφθεί απλά από γενικότερη δημοσιογραφική ύλη..
enimerosi24.gr

Γιώργο, διώξε τον Πάγκαλο...

Σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Πάνος Παναγιωτόπουλος, αναφέρει πως «ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, με τις σημερινές διαδοχικές του δηλώσεις, ότι ‘’μπορεί να επιδιώξουμε...

αναδιάρθρωση του χρέους’’ κλπ, δημιουργεί μείζον θέμα για τη σταθερότητα της ελληνικής οικονομίας και του ευρώ».

Σημειώνει μάλιστα πως «‘’αναδιάρθρωση του χρέους’’ σημαίνει σοβαρά προβλήματα με τους πιστωτές μας, τρομακτικές συνέπειες για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, αλλά και για την ίδια τη χώρα. Γιατί, με βάση τη διεθνή εμπειρία, χώρες που προχώρησαν σε ‘’αναδιάρθρωση του χρέους τους’’ βρέθηκαν εκτός διεθνών αγορών για μεγάλο χρονικό διάστημα».

Ο κ. Παναγιωτόπουλος επισημαίνει πως ο Πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στην εφημερίδα Real News, αποκλείει το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους, υπογραμμίζοντας μάλιστα, πως τα σενάρια αυτά προέρχονται από εκείνους που δεν θέλουν την επιτυχία μας.

Με βάση τα παραπάνω, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ΝΔ, «δύο πράγματα μπορεί να συμβαίνουν: είτε ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του κ. Παπανδρέου ‘’επενδύει στη χρεοκοπία της χώρας’’, όπως λέει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός για όσους μιλούν για ‘’αναδιάρθρωση του χρέους’’, είτε άθελά του ο κ. Πάγκαλος αποκάλυψε στον ελληνικό λαό το πραγματικό περιεχόμενο και τον σκοπό του πρόσφατου εκλογικού εκβιασμού του κ. Παπανδρέου».

Καλεί, λοιπόν, τον κ. Παπανδρέου να απαντήσει -άμεσα- ο ίδιος επί της ουσίας και αν μεν ο αντιπρόεδρός του έβλαψε τη χώρα, να τον αποπέμψει.

Διαφορετικά, όπως λέει, «ο Πρωθυπουργός οφείλει να πει όλη την αλήθεια, γι αυτά που κρύβει πίσω από τον πολιτικό εκβιασμό του για εκλογές και άθελά του τα αποκάλυψε σήμερα ο κ. Πάγκαλος»...

28ος Κλασικός Μαραθώνιος Αθηνών! ...







φωτο: adena-gr.blogspot.com

Δεν είχα πρόταση από τον Σαμαρά...

Διάψευση του "αποκλειστικού" της Real...
O Δημαράς παραδέχτηκε το πρωί στο Mega πως συνάντησε το Σαμαρά (όπως και τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς, πλην του πρωθυπουργού, όπως είπε) αλλά δεν δέχτηκες καμία πρόταση και...

...δεν έγινε καμία συζήτηση για να πάρει το χρίσμα του υποψηφίου -όπως γράφει η Realnews- από τη Ν.Δ.

Τον χτυπούν ύπουλα κι αλύπητα από παντού. Κι όσο βλέπουν πως τίποτα δεν μπορεί να του ανακόψει τη φόρα προς τη νίκη, τόσο πληθαίνουν οι προβοκάτσιες...

Τι να κάνει η γυναίκα...

Αφού αποχώρησε από το «Πρωινό mou» έξαλλη, καταγγέλλοντας ότι η Φαίη Σκορδά και ο Γιώργος Λιάγκας δεν της έδειξαν τον σεβασμό που της όφειλαν, η πασιονάρια της σοουμπίζ Βάνα Μπάρμπα δήλωσε: «Κάποια στιγμή πρέπει να...

...αντιδράσουμε. Αν όμως αρχίσω να μιλάω και να εξηγώ την πράξη μου θα είναι σαν τα τη ματαιώνω!».

Ακολούθως μίλησε για την πράξη της σε κανάλια και σε εφημερίδες. Γιατί, κι αν έτσι τη ματαίωνε, δεν έπαυε να διαφημίζει τις επικείμενες εμφανίσεις της στο θέατρο. Αυτό δεν ήταν το ζητούμενο;...
BHMA

Προτίμησε να δει την κυρία Μπακογιάννη κι όχι εμένα...

Παρότι δηλώνει ότι δεν είναι εχθρός με τον Δημαρά, του τα χώνει κανονικά. Το μεσημέρι στη διακαναλική ζήτησε από τους ψηφοφόρους της Αριστεράς να μην δώσουν την ψήφο τους στο Γιάννη Δημαρά γιατί έχει στο συνδυασμό του αντιπεριφερειάρχη άνθρωπο της...

...Ντόρας. Δεν παρέλειψε μάλιστα να καρφώσει τον ανεξάρτητο υποψήφιο, που σήμερα το πρωί στο Mega δήλωσε πως είδε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, λέγοντας πως "Εμένα δεν με είδε. Προτίμησε την κυρία Μπακογιάννη".

Στην ερώτηση όμως τι θα κάνει στο β΄ γύρο με διεκδικητές της περιφέρειας Σγουρό και Δημαρά απέφυγε, κατά τα γνωστά, ν' απαντήσει...

Πόλεμος από την Ιπποκράτους...

Διαρροές για ανατροπή του σκηνικού...
Ως συνήθως συμβαίνει, τα γκάλοπ που φτάνουν στα γραφεία των κομμάτων την εβδομάδα που απαγορεύεται η δημοσίευση τους αλλάζουν άρδην το σκηνικό. Σύμφωνα με...

...διαρροές λοιπόν από την Ιπποκράτους, ξαφνικά ανακάμπτει ο Σγουρός και μειώνει τη διαφορά με τον Δημαρά στη 1 μονάδα.

Όσοι πιστοί... πιστεύετε...

Μετά την ψυχρολουσία, σούπα στη Bouillabaisse...

"Ποιο ντέρμπι;" έλεγε μια βδομάδα πριν...
Αφού βρίστηκε μιλώντας από το κινητό με τον Πατέρα κι έριξε τις μούντζες στον Μήτρογλου και τα "κοσμητικά" επίθετα στους Κάκο και Βαλβέρδε, πήρε το στρατό του (42 ιδιωτικούς φρουρούς) κι έφυγε από το γήπεδο. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης δεν...

πίστευε πως θα χάσει η ομάδα του. Το περασμένο Σάββατο έλεγε με έπαρση για τον αγώνα Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού "Ποιο ντέρμπι;".

Μες την τσατίλα και την πίκρα, κατέληξε το βράδυ στην Bouillabaisse για σούπα...

Κάτω τα χέρια από τον Στάλιν...

Περισσός vs ΕΡΤ
ΤΗΝ ΟΡΓΗ του Περισσού και προσωπικώς του εκπροσώπου του και εκ των θεματοφυλάκων των «ιερών και οσίων» του ΚΚΕ κ. Μ. Μαΐλη, δοκίμασε ο υπουργός Πολιτισμού κ. Π. Γερουλάνος με αφορμή το πρόσφατο ντοκυμαντέρ που προβλήθηκε από την ΕΤ1 υπό τον τίτλο «Soviet Story» με...

...θέμα τον Ιωσήφ Βησσαριόνοβιτς Τζουγκασβίλι- γνωστότερο ως Στάλιν. Τόσο κεντρικά όσο και διά του εκπροσώπου του,ο οποίος τηλεφώνησε στον κ. Π. Γερουλάνοδιαμαρτυρόμενος εντόνως για την προβολή του εν λόγω ντοκυμαντέρ, το ΚΚΕ κατήγγειλε την κρατική ΕΡΤ για «αντικομμουνιστική φρενίτιδα», καθώς θεωρεί ότι ο ευθύς παραλληλισμός, που επιχειρείται από τους δημιουργούς του ντοκυμαντέρ, του Στάλιν με τον Χίτλερ ισοδυναμεί με πλήρη παραχάραξη της Ιστορίας και «βρώμικη προπαγάνδα», ενώ δεν διστάζει να καταγγείλει την ΕΡΤ ως «φορέα» του «πιο βρώμικου γκεμπελισμού». Η κυβερνητική πλευρά απέφυγε να εμπλακεί σε «πόλεμο» με το ΚΚΕ, η στάση του οποίου εντάσσεται στη συνολικότερη θεώρησή του για τη σταλινική «κληρονομιά» την οποία υπερασπίζεται με κάθε τρόπο.

Εξοργισμένα τα στελέχη του ΚΚΕ παρακολουθούσαν στους δέκτες τους το βράδυ της περασμένης Κυριακής το «Soviet Story» το οποίο παρέβαλλε τον Στάλιν με τον Χίτλερ και εμφάνιζε την ΚGΒ να συνεργάζεται με τα γερμανικά SS, αποδίδοντάς του ότι παρέδωσε χιλιάδες εβραίους στα χέρια των Γερμανών, ότι ευθύνεται για τη σφαγή στο Κατίν, όπως και για την εξόντωση εκατομμυρίων αθώων σοβιετικών πολιτών, ακόμη και παιδιών που ζητιάνευαν. Η πρώτη αντίδραση ήταν να εκδοθεί ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου κάνοντας λόγο για «κατάπτυστο ντοκυμαντέρ αντάξιο των γκεμπελίσκων που διευθύνουν την ΕΡΤ», ενώ προειδοποιείτο η κυβέρνηση και ο υπουργός Πολιτισμού ότι «κάνουν λάθος αν πιστεύουν ότι με τον αντικομμουνισμό θα συγκαλύψουν τη βάρβαρη πολιτική που εφαρμόζουν υπέρ της πλουτοκρατίας» , αλλά και ότι «θα αλιεύσουν ψήφους με τέτοιες χυδαιότητες» .

Η διοίκηση της ΕΡΤ επιχείρησε να αμβλύνει τη διάσταση που έλαβε η προβολή του ντοκυμαντέρ, επισημαίνοντας ότι το περιεχόμενό του «απηχεί την άποψη του δημιουργού του και για κανέναν λόγο η ΕΡΤ δεν ταυτίζεται με αυτό» και ότι «οι τυχόν ανακρίβειες, υποκειμενικές κρίσεις, διαστρεβλώσεις ιστορικής αλήθειας ή ακραίες θεωρήσεις βα ρύνουν αποκλειστικά τους συντελεστές της συγκεκριμένης παραγωγής».

Ο Περισσός εξέλαβε ως «πρόκληση» τις διευκρινίσεις της διοίκησης, σχολιάζοντας ότι «είναι πρωτάκουστο να προσπαθούν να αποσείσουν τις ευθύνες τους» και «αφού λένε ότι δεν ταυτίζονται με το περιεχόμενο του ντοκυμαντέρ τότε γιατί το πρόβαλαν ή τουλάχιστον γιατί δεν το είδαν προτού το προβάλουν;». Για το ΚΚΕ πίσω από την προβολή του ντοκυμαντέρ κρύβεται «κυβερνητική εντολή και επιλογή».

Το ντοκυμαντέρ γυρίστηκε το 2008 και αγοράστηκε από την ΕΡΤ το 2009, ενώ μεταδόθηκε για πρώτη φορά. Σύμφωνα με τον Περισσό «δημιουργήθηκε κατά παραγγελία της λετονικής κυβέρνησης, η οποία πρωτοστατεί στον αντικομμουνισμό» και με σπόνσορα την ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου «Ενωση για την Ευρώπη των Εθνών», στην οποία συμμετείχαν ακροδεξιά και εθνικιστικά κόμματα και μέρος της οποίας κατόπιν συγχωνεύτηκε με συναφείς δυνάμεις στην ομάδα «Ευρώπη Ελευθερίας και Δημοκρατίας».

Το θέμα ωστόσο έλαβε επιπλέον διαστάσεις καθώς άλλο ένα ντοκυμαντέρ, αυτή τη φορά του ΒΒC, προκάλεσε νέα οργισμένη αντίδραση του Περισσού ο οποίος σχολίασε ότι «η αθλιότητα επαναλαμβάνεται» . Επρόκειτο για τη σειρά «Ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος πίσω από τις κλειστές πόρτες».

Επιστροφή στην κληρονομιά του «μεγάλου πατερούλη»
[Για την ηγετική ομάδα του ΚΚΕ η «αντικομμουνιστική υστερία» εναντίον του Στάλιν οφείλεται στο ότι «οι τοποθετήσεις του επαληθεύτηκαν όχι μόνον όσο ζούσε, αλλά ιδιαίτερα μετά τον θάνατό του» ]
Για την ηγετική ομάδα του ΚΚΕ η «αντικομμουνιστική υστερία» εναντίον του Στάλιν οφείλεται στο ότι «οι τοποθετήσεις του επαληθεύτηκαν όχι μόνον όσο ζούσε, αλλά ιδιαίτερα μετά τον θάνατό του»
Πίσω από την ιστορική διάσταση του θέματος και τις διαφορετικές ιδεολογικές/ πολιτικές προσεγγίσεις, αλλά και τις προπαγανδιστικές επιδιώξεις, η υπεράσπιση του Στάλιν και της «κληρονομιάς» του είναι για το ΚΚΕ αδιαπραγμάτευτη. Η επίσημη στροφή του κόμματος στο τελευταίο συνέδριο με την «αποκατάσταση» του Στάλιν μέσω της υιοθέτησης των ντοκουμέντων για τα αίτια της πτώσης του «υπαρκτού σοσιαλισμού», αποτέλεσε την κορύφωση των επεξεργασιών και των αναλύσεων της ηγεσίας του ΚΚΕ μετά την κατάρρευση του άλλοτε «υπαρκτού σοσιαλισμού». Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε ο Περισσός 21 χρόνια μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου και 19 χρόνια μετά την υποστολή της σημαίας της ΕΣΣΔ από το Κρεμλίνο, είναι ότι η συνεπής επαναστατική πορεία στην οικοδόμηση του σοσιαλισμού στην πάλαι ποτέ πανίσχυρη Σοβιετική Ενωση ανακόπηκε μετά τον θάνατο του Στάλιν με αφετηρία το 20ό Συνέδριο του ΚΚΣΕ (1956) υπό την ηγεσία του Νικίτα Χρουστσόφ, για να ξεκινήσει έκτοτε η «δεξιά οπορτουνιστική στροφή», η οποία εμπεδώθηκε επί Λεονίντ Μπρέζνιεφ (1964) και κορυφώθηκε με την «περεστρόικα» του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ (1985) και τη νίκη των «αντεπαναστατικών δυνάμεων».

Για το ΚΚΕ δεν είναι τυχαίο ότι «η σοσιαλιστική οικοδόμηση ιδιαίτερα επί Στάλιν, συγκεντρώνει τα ιδεολογικά και πολιτικά πυρά του διεθνούς ιμπεριαλισμού», ενώ έχει διακηρυχθεί ότι από το 20ό συνέδριο του ΚΚΣΕ που επέφερε τη λεγόμενη «αποσταλινοποίηση», «παγιώθηκαν αναθεωρητικές και οπορτουνιστικές απόψεις στο (σοβιετικό) κόμμα, με αποτέλεσμα σταδιακά να χάσει τα επαναστατικά του χαρακτηριστικά». Ο Περισσός εορτάζει πλέον δίχως να το κρύβει τις επετείους από τη γέννηση του Στάλιν, επανεκδίδει βιβλία του και αφιερώνει σελίδες επί σελίδων στα κομματικά έντυπα βάλλοντας εναντίον όσων ασκούν κριτική στο ΚΚΕ για την «αγιοποίησή» του.

Για την ηγετική ομάδα του ΚΚΕ υπό την κυρία Αλέκα Παπαρήγα, η υπεράσπιση του Στάλιν και των πεπραγμένων του ( «παρά τις όποιες υπερβολές και τα λάθη» ) ισοδυναμεί με υπεράσπιση του σοσιαλισμού και της οικοδόμησής του στη Σοβιετική Ενωση, οι βάσεις του οποίου τέθηκαν υπό την καθοδήγησή του. Υπό αυτό το πρίσμα, στον Περισσό θεωρούν ότι «το έργο του, θεωρητικό και πρακτικό, αποτελεί παρακαταθήκη για την παγκόσμια εργατική τάξη» και ότι η «αντικομμουνιστική υστερία» εναντίον του γίνεται καθώς «οι τοποθετήσεις του Στάλιν, για τις οποίες δέχτηκε και δέχεται σφοδρή επίθεση επαληθεύτηκαν, όχι μόνον όσο ζούσε, αλλά ιδιαίτερα μετά τον θάνατό του», υπονοώντας την κατάρρευση του «υπαρκτού σοσιαλισμού» με την κυριαρχία «αντεπαναστατικών δυνάμεων» στο σοβιετικό Κομμουνιστικό Κόμμα...
BHMA

Επίθεση αυτοκτονίας...

Τουλάχιστον 22 τραυματίες από την έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη...
Τουλάχιστον 22 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 12 πολίτες και 10 αστυνομικοί -οι δύο σοβαρά-, τραυματίσθηκαν από έκρηξη στην πλατεία Ταξίμ, στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, σε σημείο όπου σταθμεύουν μόνιμα αστυνομικές δυνάμεις.

«Πιστεύουμε ότι πρόκειται για...

...επίθεση αυτοκτονίας», δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας Χουσεΐν Τσαπκίν, σημειώνοντας πως ο δράστης επιχείρησε να εισβάλει σε ένα από τα αστυνομικά οχήματα που βρίσκονται στο σημείο.

Όπως ανέφερε ο νομάρχης Κωνσταντινούπολης, «ο δράστης είναι άντρας και σκοτώθηκε κατά την επιχείρηση αυτοκτονίας».

Το ΡΚΚ, αλλά και άλλες οργανώσεις έχουν πραγματοποιήσει βομβιστικές επιθέσεις στο παρελθόν στην Κωνσταντινούπολη.

Η Αλ-Κάιντα ήταν πίσω από τις βομβιστικές επιθέσεις στην Κωνσταντινούπολη το 2003 που στοίχισαν τη ζωή σε 57 ανθρώπους και τραυμάτισαν εκατοντάδες.

Η αστυνομία απέκλεισε την πλατεία Ταξίμ όπου έχει μεταβεί ομάδα πυροτεχνουργών...

Η επιφοίτηση του Σκάι...

Από τον Ιο της Ελευθεροτυπίας
Η αλλαγή στάσης του συγκροτήματος Αλαφούζου στην υπόθεση Βατοπεδίου και η σταυροφορία που ξεκίνησε από τα τέλη Σεπτεμβρίου για να μας πείσει ότι δεν υπάρχει «ζημία του Δημοσίου» και κατά συνέπεια σκάνδαλο, στηρίζεται σε μια...

...επιστολή που απέστειλε την 1.7.2010 ο πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου του ΣΟΕ προς το υπουργείο Οικονομικών.

Ακόμα και σήμερα, στην ιστοσελίδα του Σκάι είναι αναρτημένο το σχετικό δημοσίευμα της 28.9.2010 («Βατοπέδι: Δεν υπάρχει ζημία για το Δημόσιο») στο οποίο επισυνάπτεται ως «ντοκουμέντο» η επιστολή αυτή. Βέβαια, όπως ήδη έχουμε αποκαλύψει, η επιστολή αναφέρεται ρητά σε ζημία του Δημοσίου, την οποία αποδίδει στην «αλλαγή των χαρακτηριστικών με τα οποία μεταβιβάστηκαν τα ακίνητα, αφού στα συμβόλαια των ανταλλαγών τα χαρακτηριστικά των ακινήτων είναι διαφορετικά από τα χαρακτηριστικά τους που ελήφθησαν υπόψη κατά τη σύνταξη των εκθέσεων εκτίμησης του ΣΟΕ».

Η χρήση επομένως αυτού του εγγράφου ως «αποδεικτικού» της θεωρίας ότι δεν υπήρξε ζημία είναι δείγμα απόλυτης έλλειψης επιχειρημάτων. Αλλωστε το έγγραφο αυτό είχε κυκλοφορήσει πολύ νωρίτερα. Πρώτη δημοσίευση έγινε στις 27.7.2010, δύο ολόκληρους μήνες δηλαδή πριν από την «αποκάλυψη» του Σκάι, στο ιστολόγιο Δεξί Εξτρέμ, το οποίο εκφράζει τη «γνήσια δεξιά» της Θεσσαλονίκης. Ονομα και πράμα δηλαδή. Για τους λάτρεις των συνωμοτικών θεωριών ενδιαφέρον έχει ότι το «ντοκουμέντο» του Σκάι είναι ακριβώς το ίδιο, έχει παρθεί δηλαδή από το «Δεξί Εξτρέμ», όπως μαρτυρούν τα στοιχεία του fax που συνοδεύουν το έγγραφο. Μπορεί καθένας να το διασταυρώσει.

Για ποιο λόγο, τώρα, «θυμήθηκε» μετά από δυο μήνες ο Σκάι το τόσο τρομερό αυτό ντοκουμέντο; Και εδώ έχουμε την απάντησή μας. Εγινε θαύμα!

Την παραμονή του Δεκαπενταύγουστου το ραδιόφωνο του συγκροτήματος φιλοξένησε τον ηγούμενο Εφραίμ, ο οποίος τελούσε λειτουργία στο «μετόχι της Μονής Βατοπεδίου», δηλαδή στη Βιστωνίδα. Στη συνέντευξη ο Εφραίμ αναφέρθηκε στα πάμπολλα θαύματα της τοπικής εικόνας («που είναι αντίγραφο της γνήσιας»), ενώ από τη δημοσιογράφο του σταθμού κλήθηκε να απαντήσει σε μια μόνο ερώτηση που αφορούσε το σκάνδαλο: «Γέροντα, όλος αυτός ο θόρυβος γύρω από το όνομά σας παραπέμπει λίγο και στους διωγμούς των χριστιανών άλλων εποχών, σας έχει κλονίσει;»!!!

Μετά από την τρομερή ερώτηση, ο Εφραίμ ευλόγησε τη συνομιλήτριά του. Τα υπόλοιπα τα γνωρίζουμε...

Η μεθόδευση των ανταλλαγών...

Από τον Ιο της Ελευθεροτυπίας
Με αφορμή την έρευνα του «Ιού» για τη ζημία του Δημοσίου στην υπόθεση του Βατοπεδίου, το Εποπτικό Συμβούλιο του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών (ΣΟΕ) απέστειλε την ακόλουθη επιστολή:

Ο «ΙΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ», στην «Κ.Ε.» της 3 Οκτωβρίου 2010, στο πολύ ενδιαφέρον αφιέρωμά του για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου, αναφέρει ανάμεσα στα άλλα ότι...

...το πόρισμα της Ν.Δ. (της πρώτης Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής) κατέληγε με πρόταση «για δίωξη των στελεχών του ΣΟΕ».

Προφανώς δεν γνωρίζετε ένα παρατράγουδο αυτής της θλιβερής ιστορίας.

Το παραπάνω συμπέρασμα της Ν.Δ., όσον αφορά τις αιτιάσεις του για το Εποπτικό Συμβούλιο του ΣΟΕ, στηρίχθηκε εκ παραδρομής σε λάθος νομοθεσία, η οποία αναφέρεται στο πόρισμά της (δηλαδή στο άρθρο 9 του Π.Δ. 226/1992, το οποίο αναφέρεται στο Σώμα Ορκωτών Ελεγκτών - Λογιστών και όχι στο Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών).

Μετά από σχετική αλληλογραφία μεταξύ του ΣΟΕ και του προέδρου της πρώτης Εξεταστικής Επιτροπής Χρ. Μαρκογιαννάκη, ο τελευταίος αναγνώρισε το σφάλμα της Επιτροπής εγγράφως, με επιστολή του της 22 Απριλίου 2009 προς τον Πρόεδρο της Βουλής Δ. Σιούφα. Επιπλέον αυτό φαίνεται και στο πόρισμα των μελών της Ν.Δ., στη δεύτερη Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, όπου αναφέρονται τα εξής:

«Από τη διαδικασία προέκυψε ότι το Εποπτικό Συμβούλιο του ΣΟΕ, μετά τη δημοσιότητα που πήρε το θέμα, εξάντλησε τα όρια των αρμοδιοτήτων του προβαίνοντας σε όλες τις ενδεδειγμένες ενέργειες από το Νόμο. Πιο συγκεκριμένα, έδωσε εντολή στα όργανα του Σώματος για τη διεξαγωγή δύο εσωτερικών ελέγχων (ΕΔΕ). Επίσης ζήτησε την προσφυγή σε εξωτερικό εκτιμητικό φορέα διεθνούς κύρους για τον λεπτομερή έλεγχο των εκθέσεων εκτίμησης που συντάχθηκαν από τους ορκωτούς εκτιμητές του ΣΟΕ».

Ακόμα επισημαίνουμε το γεγονός ότι το ΣΟΕ, σε ανύποπτο χρόνο, με εντολή του προέδρου του Εποπτικού του Συμβουλίου καθηγητού Ιωάννη Μουρμούρα, με πληρωμένη καταχώριση στην «Κ.Ε.» της 22 Ιουλίου 2007, αποκάλυψε πρώτο τη μεθόδευση των ανταλλαγών (αλλαγή χρήσης στα συμβόλαια, μετά την ολοκλήρωση και παράδοση των εκτιμήσεων). Στη βάση αυτής της αποκάλυψης επενέβη τότε ο αρμόδιος Εισαγγελέας αλλά το Δεκέμβριο του 2007 η υπόθεση μπήκε στο αρχείο... Εποπτικό Συμβούλιο ΣΟΕ

Δεν υπάρχει σκευωρία που να κόβεται στα 3...

Το ΣΟΕ «απαντά» στη Νέα Δημοκρατία...
Aπό τον Ιο της Ελευθεροτυπίας
Και τώρα τι γίνεται με το Βατοπέδι; Μπλεγμένα σε έναν περίπλοκο νομικό κυκεώνα και επηρεασμένα ασφαλώς από τις πολιτικές συνέπειες που θα έχει η τελική τους απόφανση, τα πέντε κόμματα της Βουλής κατέληξαν (για τρίτη φορά) σε πέντε διαφορετικά πορίσματα, άλλα καταλογίζοντας συγκεκριμένες ευθύνες και άλλα απαλλάσσοντας τους κρινόμενους υπουργούς από...

...κάθε υπόνοια κακοδιαχείρισης και δόλου.

Για την ακρίβεια, η Ν.Δ. δεν κατέληξε σε «πόρισμα», εφόσον είχε αποχωρήσει από την ειδική επιτροπή, αλλά διατύπωσε με συνέντευξη τύπου τη δική της θέση ότι δεν υπάρχει «σκάνδαλο», αλλά πρόκειται για «σκευωρία» ή, κατά τον κ. Στυλιανίδη, «Βατο-γκέιτ».

Οσο κι αν επιμένουν ορισμένοι ότι «ο λαός» θέλει να δει κάποιον να μπαίνει στη φυλακή, και επομένως το βασικό ζητούμενο είναι να υποδειχτεί κάποιος ένοχος έτσι ώστε να ικανοποιηθεί το «περί δικαίου αίσθημα» -λες και βρισκόμαστε σε ρωμαϊκή αρένα- το πραγματικό ζητούμενο αυτής της υπόθεσης είναι να δοθεί μια τεκμηριωμένη απάντηση στο κεντρικό ερώτημα που παραμένει μέχρι σήμερα αναπάντητο.

Αυτό που θέλει να μάθει η κοινή γνώμη είναι το αν από τις πολύμηνες αυτές διαδικασίες των εξεταστικών επιτροπών προκύπτει πραγματικό «σκάνδαλο», δηλαδή εσκεμμένη «ζημία του Δημοσίου», ή πρόκειται για μια σειρά «παρεξηγήσεων» και -στη χειρότερη περίπτωση- για μια πραγματική «σκευωρία» που έστησαν ηγετικά στελέχη της σημερινής κυβέρνησης από την εποχή που βρίσκονταν στην αντιπολίτευση.

Οι υπονομευμένες εκτιμήσεις

Το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ με τα πορίσματα που κατέθεσαν στη Βουλή επιμένουν στην αρχική θέση ότι υπήρξε σκάνδαλο, δηλαδή ότι ζημιώθηκε το δημόσιο από αυτές τις συναλλαγές μεταξύ Ιεράς Μονής Βατοπεδίου και Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου (ΚΕΔ). Διαφωνούν βέβαια στο αν το σκάνδαλο υπήρξε δικομματικό και στο ποιοι υπουργοί έχουν ευθύνη γι' αυτό, αλλά η τελική σύμπτωση των τριών κομμάτων σε προτάσεις παραπομπής αποδυναμώνει απολύτως τη θεωρία της «σκευωρίας». Το ΛΑΟΣ μετέβαλε την αρχική άποψή του και επικαλείται διάφορα καινοφανή επιχειρήματα για την ανυπαρξία ζημίας, ενώ, ως προς την τελική του πρόταση για ευθύνη προσώπων καλύπτεται πίσω από τη θέση ότι τα τυχόν αδικήματα έχουν ήδη παραγραφεί. Ακόμα πιο ρηξικέλευθη είναι η θέση της Ν.Δ., η οποία ακυρώνει όχι μόνο όσα έλεγε μέχρι τον περασμένο Ιούνιο, αλλά εμφανίζεται και ανακόλουθη με την αποπομπή των λεγόμενων «Βατοπεδινών».

Κεντρικό στοιχείο αυτής της επιχειρηματολογίας περί «μη σκανδάλου» είναι ο ισχυρισμός ότι από το χειρισμό της υπόθεσης της Βιστωνίδας και των ανταλλαγών δεν υπήρξε ζημία του Δημοσίου. Τον επίσημο τόνο σ' αυτό τον ισχυρισμό τον έδωσε ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός, με τη γνωστή επιστολή του προς την επιτροπή της Βουλής. Οπως αναλύσαμε σε περασμένο δημοσίευμα, η επίκληση των εκτιμήσεων του ΣΟΕ (Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών) είναι μπούμερανγκ για τη Ν.Δ., εφόσον οι εκτιμήσεις αυτές στηρίζονται σε ορισμένα δεδομένα τα οποία οι ίδιοι οι εκτιμητές του ΣΟΕ θεωρούν σαθρά. Αφενός μεν το ΣΟΕ δεν εξέτασε ποτέ το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Βιστωνίδας, αφετέρου δεν γνώριζε ότι τα ακίνητα για τα οποία ζητήθηκαν οι εκτιμήσεις του προορίζονταν για ανταλλαγές, ενώ και οι περιγραφές (ακόμα και τα τοπογραφικά) που του δόθηκαν για τις εκτιμήσεις ήταν λανθασμένα ή ελλιπή.

Με επιστολή του προς την «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», το Εποπτικό Συμβούλιο του ΣΟΕ ξεκαθαρίζει τη θέση του ως προς τις ευθύνες που του απέδιδε το πρώτο πόρισμα της Ν.Δ. Η εξαιρετικά ενδιαφέρουσα αυτή επιστολή δημοσιεύεται σε ξεχωριστή στήλη στην επόμενη σελίδα. Οι παρατηρήσεις, όμως, του ΣΟΕ δίνουν μια νέα διάσταση στην υπόθεση, γιατί ανατρέπουν τα όψιμα επιχειρήματα περί «μη σκανδάλου» που επικαλείται σήμερα η Ν.Δ. Συνοψίζουμε:

* Η ουσία του σκανδάλου δημοσιοποιήθηκε για πρώτη φορά σε ολοκληρωμένη μορφή με τα δημοσιεύματα του Κώστα Λασκαρέλια στην «Ελευθεροτυπία» (και την «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία») το καλοκαίρι του 2007, έναν ολόκληρο χρόνο πριν αρχίσει η καταιγιστική ενασχόληση των τηλεοπτικών καναλιών.

* Το ΣΟΕ είχε αντιδράσει σε εκείνα τα δημοσιεύματα με πληρωμένη καταχώριση στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» (22.7.2007), όπου περιέγραφε με λεπτομέρεια τη σκανδαλώδη διαδικασία: «Ειδικά για το ακίνητο στην κτηματική περιφέρεια Ουρανούπολης», γράφει το ΣΟΕ, «αυτό εκτιμήθηκε ως δασική έκταση, με βάση τα στοιχεία της αυτοψίας που πραγματοποιήθηκε και το χαρακτηρισμό της στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο "χώρος προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος του δάσους και των δασικών εκτάσεων", διάταξη που ίσχυε την ημέρα σύνταξης της έκθεσης εκτίμησης». Και η ανακοίνωση συμπληρώνει: «Σημειώνεται ότι δεν προσκομίσθηκε στο ΣΟΕ ο αποχαρακτηρισμός που υπονοείται στο δημοσίευμα της "Ελευθεροτυπίας". Πλέον αυτών, είναι γνωστό ότι οι δασικές εκτάσεις ουσιαστικά σήμερα είναι εκτός συναλλαγής, με πλήθος απαγορεύσεων, μη αξιοποίησης, μη μεταβίβασης και πολλών άλλων περιορισμών. Επίσης είναι φανερό ότι κανένα επενδυτή δεν θα ενδιέφερε η αγορά της δασικής έκτασης (πευκόδασος) στο τίμημα των 8.470.695 της ΔΟΥ».

Με την τυποποιημένη επίσημη φρασεολογία, το ΣΟΕ περιγράφει σ' αυτές τις λίγες γραμμές τον πυρήνα του σκανδάλου των ανταλλαγών. Το γεγονός δηλαδή ότι τα ακίνητα του Δημοσίου εκτιμήθηκαν ως δασικά -επομένως χαμηλής αξίας- και ανταλλάχθηκαν με προοπτική τον αποχαρακτηρισμό και συνεπώς τον πολλαπλασιασμό της αξίας τους.

Ατύχησε, λοιπόν, η Ν.Δ. που σήμερα βασίζει όλη της την επιχειρηματολογία στις εκθέσεις του ΣΟΕ. Εξάλλου η στήριξή της σ' αυτές της εκθέσεις είναι πολύ όψιμη. Αρκεί να δει κανείς αυτά που έγραφαν οι βουλευτές της στο πόρισμά τους που κατέθεσαν με την ολοκλήρωση των εργασιών της πρώτης εξεταστικής, το Δεκέμβριο του 2008 (επί κυβέρνησης Καραμανλή δηλαδή). Σ' αυτό το πόρισμα αποδίδονταν ευθύνες «βαρύτατης αμέλειας» στους εκτιμητές.

Οπως επισημαίνει η επιστολή του ΣΟΕ προς τον «Ιό», η τοποθέτηση αυτή της Ν.Δ. συνοδεύτηκε από «παρατράγουδα». Στη βιασύνη τους δηλαδή να βρουν αποδιοπομπαίους τράγους σε κατώτερο από το υπουργικό επίπεδο, οι βουλευτές της Ν.Δ. έσπευσαν να αποδώσουν ευθύνες και στο Εποπτικό Συμβούλιο του ΣΟΕ, το οποίο ασκεί, σύμφωνα με το νόμο, μόνο έλεγχο νομιμότητας και όχι έλεγχο σκοπιμότητας στις εκτιμήσεις των ορκωτών εκτιμητών. Για να συμβεί μάλιστα αυτό, έφτασαν να μπερδέψουν το Π.Δ. που αφορά το Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών (279/1979) με το Π.Δ. που αναφέρεται στο Σώμα Ορκωτών Ελεγκτών-Λογιστών (226/1992). Περιττό να προσθέσουμε ότι κανένα άλλο κόμμα δεν υπέπεσε στο ίδιο λάθος και κανένα δεν απέδωσε ευθύνες στο Εποπτικό Συμβούλιο του ΣΟΕ.

Μετά από σχετική αλληλογραφία, ο πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής -και στέλεχος τότε της Ν.Δ.- Χρήστος Μαρκογιαννάκης απευθύνθηκε για τη «διόρθωση» στον πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Σιούφα, τέσσερις ολόκληρους μήνες μετά την κατάθεση του πορίσματος: «Κύριε Πρόεδρε, εν συνεχεία του από 5.1.2009 εγγράφου μου και προς συμπλήρωσή του διευκρινίζω ότι οι διατάξεις, οι οποίες είναι σχετικές με τις αρμοδιότητες του Εποπτικού Συμβουλίου του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών, είναι αυτές του Π.Δ. 279/1979 και όχι του Π.Δ. 226/1992, όπως από προφανή παραδρομή έχει γραφτεί στη σελίδα 72 του Πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής, και, επομένως, το Εποπτικό Συμβούλιο του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών δεν ασκεί όμοια μορφή εποπτείας και ελέγχου με το Εποπτικό Συμβούλιο του Σώματος Ορκωτών Ελεγκτών, που είναι νομικό πρόσωπο διαφορετικού θεσμικού χαρακτήρα, με διακριτό τρόπο λειτουργίας του εποπτεύοντος οργάνου του».

Το έγγραφο που καίει

Είχε προηγηθεί μια αναλυτική τοποθέτηση του Νίκου Κωνσταντόπουλου, πληρεξούσιου δικηγόρου του Εποπτικού Συμβουλίου του ΣΟΕ, προς τον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Δημήτρη Σιούφα. Το έγγραφο, το οποίο κοινοποιήθηκε και στο γραφείο του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, φέρει ημερομηνία 22.12.2008 και επισημαίνει ότι για το γεγονός ότι οι εκτιμήσεις του ΣΟΕ έγιναν με ελλιπή στοιχεία δεν μπορεί να αποδοθεί ευθύνη στους εκτιμητές, ενώ διαπιστώνεται και το γεγονός ότι οι βουλευτές της Ν.Δ. που υπογράφουν το πόρισμα επικαλούνται λάθος Π.Δ. για να αποδώσουν ευθύνες και στο Εποπτικό Συμβούλιο του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών, συγχέοντας τους ορκωτούς εκτιμητές με τους ορκωτούς ελεγκτές!

Αλλά το έγγραφο αυτό προχωρά και σε μια συνοπτική παρουσίαση της υπόθεσης του Βατοπεδίου με τρόπο που να μην αφήνεται καμιά αμφιβολία για το χαρακτήρα του σκανδάλου.

«Το Εποπτικό Συμβούλιο του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών στην πολύ σοβαρή υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου ενήργησε με αίσθημα ευθύνης και γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, συχνά μάλιστα πέραν του στενού πλαισίου των αρμοδιοτήτων του. Ενδεικτικά αναφέρουμε: α) Το Εποπτικό Συμβούλιο του ΣΟΕ, σε ανύποπτο χρόνο, δεκατέσσερις μήνες πριν το ξέσπασμα του σκανδάλου, με πληρωμένη καταχώρηση στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία" της 22 Ιουλίου 2007, είχε πρώτο ενημερώσει την κοινή γνώμη για την προσπάθεια αποχαρακτηρισμού δασικής έκτασης 8.600 στρεμμάτων στην Ουρανούπολη του Ν. Χαλκιδικής, β) Ο Πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου του ΣΟΕ, στην κατάθεσή του στην Εξεταστική Επιτροπή της 10.11.2008, με γνώμονα την προστασία του δημόσιου συμφέροντος και συμβάλλοντας στην προσπάθεια της Κυβέρνησης προς ακύρωση των επίμαχων ανταλλαγών, πρώτος υπέδειξε το μη σύννομο μίας πλειάδας συμβολαίων ανταλλαγής (κάτι το οποίο υιοθετήθηκε πλήρως και στο Πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής της Ν.Δ., βλ. σελ. 70): Πιο συγκεκριμένα, όπως ο ίδιος επιχειρηματολόγησε, το σκάνδαλο στην υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου, πέραν του ιδιοκτησιακού, βρίσκεται και στις ενέργειες που έγιναν μετά την ολοκλήρωση των εκτιμήσεων από τους Ορκωτούς Εκτιμητές, κυρίως με την αλλαγή των χαρακτηρισμών και των χρήσεων γης των επίμαχων εκτάσεων με μεταγενέστερα -των εκτιμήσεων- τοπογραφικά διαγράμματα, τα οποία ποτέ δεν προσκομίστηκαν στο ΣΟΕ. Ποτέ δεν ζητήθηκε από το ΣΟΕ επανεκτίμηση με βάση τα νέα δεδομένα, όπως οι συμβαλλόμενοι όφειλαν. Ως αποτέλεσμα αυτού, μία πλειάδα από τα συμβόλαια ανταλλαγής είναι μη σύννομα, διότι λείπει η έκθεση εκτίμησης του ενός εκ των δύο ανταλλασσόμενων ακινήτων. Η εκτίμηση του ακινήτου του Δημοσίου που επισυνάφθηκε στα σχετικά συμβόλαια αφορά "άλλο" ακίνητο, όχι γεωγραφικά αλλά ουσιαστικά. Αφορά ακίνητο με διαφορετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά, λόγω αλλαγής της χρήσης γης και, άρα, πολλαπλάσιας εμπορικής αξίας. Ετσι προκύπτει η ζημία για το Δημόσιο, αποκλειστική ευθύνη για την οποία έχουν τα συμβαλλόμενα μέρη, που υπέγραψαν τα επίμαχα συμβόλαια ανταλλαγών».

Το έγγραφο του νομικού εκπροσώπου του ΣΟΕ δεν αφήνει καμιά σκοτεινή πλευρά. Εξηγεί ότι, «πέραν του ιδιοκτησιακού», το σκάνδαλο βρίσκεται στις ενέργειες που έγιναν μετά τις εκτιμήσεις, «κυρίως με την αλλαγή των χαρακτηρισμών και των χρήσεων γης των επίμαχων εκτάσεων».

Για όλα αυτά που εκπορεύονται από το ΣΟΕ, που τόσο όψιμα ανακάλυψαν την εγκυρότητά του, δεν έχουν τίποτα να πουν οι θεωρητικοί του «μη σκανδάλου».

Το δις εξαμαρτείν

Ολα αυτά αφορούν βέβαια την πρώτη εξεταστική, που ολοκλήρωσε τις εργασίες της επί κυβέρνησης Ν.Δ. Θα περίμενε λοιπόν κανείς στη δεύτερη εξεταστική, που παρέδωσε το πόρισμά της τον περασμένο Ιούνιο, επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, να είχε τροποποιηθεί η στάση των βουλευτών της Ν.Δ. έναντι του ΣΟΕ.

Κατ' αρχήν το πόρισμα της Ν.Δ. στη δεύτερη εξεταστική επιβεβαιώνει την ύπαρξη ζημίας του Δημοσίου: «Αδιαμφισβήτητα δε, απεδείχθη η ελλειμματική λειτουργία όλων σχεδόν των φορέων και των υπηρεσιών που ενεπλάκησαν, καθώς και τα κενά του θεσμικού και νομοθετικού πλαισίου που επέτρεψαν την παρεκτροπή της εν λόγω υπόθεσης και την πρόκληση ζημίας σε βάρος των συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου» (σελ. 220).

Οσο για το ΣΟΕ, το δεύτερο πόρισμα ανασκευάζει μεν την γκάφα περί ευθύνης του Εποπτικού Συμβουλίου του ΣΟΕ, αλλά κατά τα άλλα επιμένει στις «βαρύτατες αμέλειες» των εκτιμητών και απαξιώνει πλήρως τη διαδικασία των ανταλλαγών: «Επομένως, η αποτίμηση της αξίας των ανταλλαχθέντων ακινήτων από τους Ορκωτούς Εκτιμητές, χωρίς τήρηση των παραπάνω και ειδικότερα χωρίς συλλογή και αξιολόγηση των απαραίτητων στοιχείων, συνιστά τουλάχιστον βαρύτατη αμέλεια των ανωτέρω προσώπων» (σ. 275).

Τώρα ποιοι φαεινοί εγκέφαλοι υπέδειξαν στον πρώην πρωθυπουργό να στηρίξει την επιχειρηματολογία του στις εκθέσεις του ΣΟΕ, σ' αυτές δηλαδή τις εκθέσεις που το κόμμα του έκρινε μόλις πριν από λίγους μήνες ως διάτρητες, αυτό μόνο ο κ. Ρουσόπουλος και ο κ. Αγγέλου μπορεί να μας το αποκαλύψουν...

Ο ρουφιάνος...

Του Χρήστου Ξανθάκη
ΕΧΟΥΝ ΤΟΝ ΚΑΗΜΟ τους με τον Προβόπουλο στην ΕΡΤ, έχουν και τους ρουφιάνους να τους φέρνουν την αστυνομία στο Ραδιομέγαρο! Εντάξει, τη δημοτική αστυνομία, μιλάμε για πιο light καταστάσεις, αλλά και πάλι δεν τους καταπίνεις και τόσο εύκολα τους ένστολους.

Συνέβη την περασμένη Τρίτη το πρωί, όταν έκπληκτοι οι εργαζόμενοι αντίκρισαν στον τρίτο όροφο του κτιρίου μια...

...ομάδα δημοτικών αστυνομικών από την Αγία Παρασκευή. «Ποιος είναι ο κύριος προϊστάμενος εδώ πέρα;» ζητούσαν να μάθουν οι μουσαφίρηδες, «Και τι τον θέλετε δηλαδή τον κύριο προϊστάμενο;» απαντούσαν οι παριστάμενοι. Εν τέλει, διευκρινίστηκε ότι κάποιο καλό παιδί είχε καρφώσει στους αγιοπαρασκευιώτες φύλακες της τάξης ότι στο Ραδιομέγαρο καπνίζουν ως άλλοι θερμαστές Γουίλι και αυτοί αποφάσισαν να αναλάβουν δράση. Αποτέλεσμα; Μια σειρά από πρόστιμα, 500 ευρώ για τον «κύριο προϊστάμενο» και από 50 ευρώ για όσους φουμαδόρους συνελήφθησαν επί το έργον.

Το ωραίο; Ο δήμαρχος Αγίας Παρασκευής (που αναζητήθηκε αλλά δεν βρέθηκε την ώρα της επέμβασης) είχε φιλοξενηθεί σε πάνελ της ΕΡΤ προ δεκαημέρου! Οσο για τον ρουφιάνο, οι θεριακλήδες της ΕΡΤ απειλούν: Εμείς πληρώνουμε πρόστιμα για το κάπνισμα, αλλά αυτός θα γίνει καπνιστός...
Μέσα και media-Ελευθεροτυπία

Τερμάτισε ο πρωθυπουργός...

Πριν λίγα λεπτά, ο Γιώργος Παπανδρέου μπήκε στο Καλλιμάρμαρο και πέρασε τη γραμμή του τερματισμού.

Ο...

...πρωθυπουργός συμμετείχε στην κούρσα των 10 χιλιομέτρων...

Άλλο μπάλα κι άλλο καβάλα...

Αλλο να χτίζεις την καριέρα του Σάκη Ρουβά και άλλο να υπηρετείς μια πρωτεύουσα σαν την Αθήνα. Η εμφάνιση του υποψήφιου δημοτικού συμβούλου Ηλία Ψινάκη στην εκπομπή της...

...Τατιάνας Στεφανίδου επιβεβαίωσε την πεποίθησή μας ότι είναι καλύτερο να ασχοληθεί εκ νέου με το μανατζαριλίκι των ποπ σταρ και να αφήσει την πόλη (τα πραγματικά προβλήματα της οποίας αγνοεί) στη μελαγχολική ησυχία της.

Η ενασχόληση με τα κοινά δεν μπορεί να εκλαμβάνεται ως άλλη μία συμμετοχή στο «Ελλάδα έχεις ταλέντο»...
BHMA

Χωρίς ακτοπλοϊκή σύνδεση το Καστελόριζο...


Μέσω Τουρκίας όλες οι συναλλαγές...
Τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης προμηθεύονται πλέον από την … Τουρκία, οι λιγοστοί κάτοικοι του ακριτικού Καστελόριζου, αφού αφού το υπουργείου Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας «έκοψε» τα τρία επιδοτούμενα μοναδικά δρομολόγια που εκτελούνταν κάθε εβδομάδα.

Έτσι πλέον οι...
κάτοικοι εξυπηρετούνται για τις προμήθειες τους, από τις απέναντι τουρκικές ακτές ενώ για να μεταβούν στη Ρόδο χρησιμοποιούν … τουρκικά δρομολόγια, προς το νησί.

Στο παρελθόν χρειάστηκε ακόμα και ασθενείς να διακομιστούν από το Καστελόριζο σε νοσοκομεία στα μικρασιατικά παράλια.

Την παρέμβαση του πρωθυπουργού κ.Γιώργου Παπανδρέου, ώστε να βρεθεί άμεσα λύση, ζήτησε με επιστολή του ο δήμαρχος Κατσελόριζου κ.Γιώργος Πανηγήρης

«Τις τελευταίες 15 ημέρες η επικοινωνία μας με τη Ρόδο γίνεται μέσω Τουρκίας, καθώς και όλες μας οι προμήθειες. Ο λόγος: Η ενέργεια του υπουργείου Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας να σταματήσει τα τρία επιδοτούμενα δρομολόγια που εκτελούσε το Ε/Γ - Ο/Γ "Πρωτεύς" χωρίς να τα αντικαταστήσουν» αναφέρει μεταξύ άλλων στην επιστολή του ο κ.Πανηγήρης, καταγγέλλοντας πως η πολιτεία συμπεριφέρεται στους ακρίτες σαν να είναι πολίτες μιας άλλης χώρας.

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ.Δημήτρης Χαλκιώτης, επέρριψε την αποκλειστική ευθύνη για τη διακοπή των δρομολογίων προς το Καστελόριζο, στην εταιρείας «ΑΝΕΣ» που σύμφωνα με τον ίδιο δεν τήρησε τις συμβατικές της υποχρεώσεις (κατάθεση εγγυητικής επιστολής),. Παράλληλα έκανε γνωστό πως ο υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων Νήσων και Αλείας κ.Γιάννης Διαμαντίδης, έχει ζητήσει απάντηση τη Δευτέρα από το νομικό συμβούλιο τους κράτους και ότι το θέμα θα λυθεί το συντομότερο δυνατό.
protothema.gr

Τα μυστικά γκάλοπ...


Η μάχη του δεύτερου γύρου είναι για το ΠΑΣΟΚ εξίσου κρίσιμη, αλλά στην Ιπποκράτους κυριαρχεί η άποψη ότι αν την πρώτη Κυριακή επικρατήσει κλίμα εμπιστοσύνης υπέρ των υποψηφίων του, θα δημιουργηθεί εν συνεχεία «ρεύμα» απόρριψης ετερόκλητων σχημάτων που κατέρχονται με την...
«αντιμνημονιακή σημαία». Καθαρός στόχος του κυβερνώντος κόμματος είναι ταυτόχρονα το προβάδισμα (έστω και με... μία ψήφο διαφορά) έναντι των «γαλάζιων» αντιπάλων του στις περιφέρειες, για τις οποίες και η ΝΔ έχει αποκτήσει εικόνα ντέρμπι.


Η αλήθεια είναι ότι ο Μιχάλης Καρχιμάκης ζήτησε και έχει, σύμφωνα με εγκυρότατες πληροφορίες, γκάλοπ που «φωνάζουν» για τη δέουσα τακτική των τελευταίων επτά ημερών.

Πρώτο μέλημα, η άνετη επικράτηση από τον πρώτο γύρο στις «σίγουρες» Περιφέρειες που δεν... επιδέχεται αμφισβήτηση η ηγεμονία των υποψηφίων του (π.χ. Κρήτη, Δυτική Ελλάδα και Νότιο Αιγαίο).

Γκάλοπ και αντάρτες
Δεύτερο «στοίχημα», είναι η ασφαλής «μετάφραση» των μυστικών γκάλοπ, σε περιοχές όπως η Ηπειρος, η Θεσσαλία και η Στερεά Ελλάδα, στις οποίες οι υποψήφιοι περιφερειάρχες μπορούν να κάνουν τη διαφορά, αρκεί να πείσουν και να κινητοποιήσουν εγκαίρως τους αμφιταλαντευόμενους ψηφοφόρους.

Τρίτη και εξέχουσα προϋπόθεση να πριονίσει τη δυναμική των «ανταρτών» -στην Αττική και στα Ιόνια- ώστε να περιορίσει τις «διαρροές» και ει δυνατόν να ανατρέψει κάθε πρόβλεψη για τα δίδυμα (και τη σειρά) που θα φτάσουν στον δεύτερο γύρο. Εκτός αυτού στην Ιπποκράτους διατηρούν τη φιλοδοξία να πετύχουν την έκπληξη σε περιοχή, όπου η Ρηγίλλης θεωρεί δεδομένη τη νίκη των υποψηφίων της (π.χ. στη Δυτική Μακεδονία).

Η μόνη μέρα που το ΠΑΣΟΚ δεν είχε στα χέρια του δύο και τρία γκάλοπ για την Αττική ήταν η 28η Οκτωβρίου λόγω αργίας! Τις υπόλοιπες μέρες και μετά τα «διακαναλικά» διλήμματα του πρωθυπουργού, η συσπείρωση των «πρασίνων» ανέβηκε αισθητά - σε βαθμό μάλιστα που στην Ιπποκράτους έχουν πια βάσιμες ενδείξεις ότι ο Γιάννης Σγουρός ελαχιστοποιώντας τη διαφορά από τον Γ. Δημαρά (ήδη σε υποχώρηση) θα καταφέρει να κόψει πρώτος το νήμα την 7η Νοέμβρη.

Τα γκάλοπ «συμφωνούν» επίσης ότι τα δύο μεγάλα κόμματα θα αυξήσουν περαιτέρω τη συσπείρωσή τους μέχρι την κάλπη, συμπέρασμα που οδηγεί σε γρίφο σχετικά με το «πλαφόν» της ανόδου του κ. Κικίλια.

Στον δεύτερο γύρο
Σε ανοδική πορεία έναντι του «πράσινου αντάρτη» στα Ιόνια βρίσκεται ο Ηλίας Μπεριάτος, ο οποίος βάσει των γκάλοπ θα αντιπαρατεθεί στον δεύτερο γύρο με τον Σπ. Σπύρου της ΝΔ. Πάντως, ο κ. Μπεριάτος καλείται να λύσει το πρόβλημα στην Κέρκυρα, το μοναδικό αλλά και πολυπληθέστερο νησί, όπου πρώτος παραμένει ο Σπ. Καλούδης.

Τρεις Περιφέρειες θεωρούνται σίγουρες και στο ΠΑΣΟΚ προβλέπουν νίκη από τον α' γύρο. Πρόκειται για την Κρήτη, το Νότιο Αιγαίο και τη Δυτική Ελλάδα, ενώ ακολουθεί η Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, όπου ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ, Τ. Γιαννακίδης, προηγείται σταθερά.

Η εκτίμηση του ΠΑΣΟΚ παραπέμπει επίσης σε βέβαιη νίκη, συνυπολογίζοντας στη στήριξη των μειονοτικών περιοχών και στην αντιμετώπιση τοπικών συγκρούσεων.

Ισχυρή πρωτιά έχει στην Πελοπόννησο σε όλα τα γκάλοπ ο Πέτρος Τατούλης (γράφει -λένε- 4 μπροστά...), ωστόσο ο «γαλάζιος» υποψήφιος εμφανίζει άνοδο στη Μεσσηνία και Λακωνία.

Εκτιμάται ότι το αποτέλεσμα υπέρ του κ. Τατούλη θα γυρίσει οριστικά και θα κριθεί από τη σθεναρή στήριξη της Κορινθίας και της Αργολίδας, καθώς στην Αρκαδία διαπλέκονται σε δημοτικό επίπεδο οι ψήφοι προς «αντάρτικα» ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ.

Κεντρική Μακεδονία και Βόρειο Αιγαίο φαίνεται ότι θα καταγραφούν στις γαλάζιες νίκες, παρότι ο Μάρκος Μπόλαρης στις δημοσκοπήσεις «διαβεβαιώνει» ότι έχει την προοπτική της μάχης στον δεύτερο γύρο και ο Ν. Γιακαλής μπορεί να αναθερμάνει τις παλιές σχέσεις του με το τοπικό ΚΚΕ (άλλωστε ο ίδιος έχει ταχθεί κατά του μνημονίου).

Συμπέρασμα; Το ΠΑΣΟΚ απομακρύνεται από την «κόλαση», αλλά δεν έχει σαφή εικόνα για την απόσταση που τον χωρίζει από τον... παράδεισο!

Οι γνωρίζοντες εξηγούν ότι το αποτέλεσμα στις 13 Περιφέρειες μπορεί να... γυρίσει και στο παρά πέντε - είτε πριμοδοτώντας τους υποψηφίους και δίνοντας τη νίκη τουλάχιστον στις 7 μάχες είτε χάνοντας την πλειοψηφία και τον αγώνα με τους «αντάρτες» στην Αττική των δυόμισι εκατ. ψηφοφόρων και στα κατά την... παράδοση πράσινα Ιόνια Νησιά...

Πως βάφεται ο χάρτης της Ελλάδας λίγο πριν από το νήμα

* Σύμφωνα με τα γκάλοπ του ΠΑΣΟΚ μπορούν θα κερδηθούν από τον πρώτο γύρο οι περιφέρειες της Κρήτης, του Νοτίου Αιγαίου και της Δυτικής Ελλάδας, ενώ σίγουρες θεωρούνται και οι περιφέρειες της Πελλοπονήσου, όπου υποστηρίζεται ο ανεξάρτητος Πέτρος Τατούλης και της Ανατολικής Μακεδινίας και Θράκης.
* Ο Πέτρος Τατούλης σε όλα τα γκάλοπ προηγείται συγκεντρώνοντας ποσοστά πάνω από 40%, ωστόσο ο «γαλάζιος» υποψήφιος εμφανίζει άνοδο στη Μεσσηνία και Λακωνία. Ισως για αυτό στα γκάλοπ της ΝΔ δείχνει ότι η εκλογή περιφερειαχη στην Πελλοπόνησο θα εξελιχθεί σε ντέρμπι.
* Ντέρμπι δείχνουν τόσο τα γκάλοπ του ΠΑΣΟΚ, όσο και της ΝΔ σε Ηπειρο, Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα. Στη Στερεά Ελλάδα ο Κλέαρχος Περγαντάς κατάφερε να μειώσει την ψαλίδα που αρχικά έδινε προβάδισμα στον «γαλάζιο» υποψήφιο κ. Χειμάρα.
* Η ΝΔ πιστεύει ότι θα κερδίσει ίσως και από τον πρώτο γύρο την Κενρική Μακεδονία με τον Π. Ψωμιάδη, ενώ στη Δυτική Μακεδονία η ΝΔ εκτιμά ότι έχει σημαντικές πιθανότητες επιτυχίας, καθώς ο κ. Γ. Δάκης συνεχίζει να διατηρεί ένα προβάδισμα που ξεπερνά τις έξι ποσοστιαίες μονάδες.

Τα ντέρμπι και η ανατροπή
Τέσσερις μάχες μπορούν να κάνουν τη διαφορά

Στο ΠΑΣΟΚ έχουν αρκετούς λόγους να επιμένουν ότι ξεκινώντας με τη θετική πρόβλεψη στις πέντε περιφέρειες (Κρήτη, Ν. Αιγαίο, Αν. Μακεδονία-Θράκη, Δυτική Ελλάδα, Πελοπόννησο), δύνανται να κερδίσουν κάποιο ή κάποια από τα ντέρμπι σε Ηπειρο, Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα με αιχμή του δόρατος τους κ.κ. Αργύρη, Παπατόλια και Περγαντά αντίσοιχα. Τελευταίες μετρήσεις «διευκρινίζουν» ότι το οριακό προβάδισμα που καταγράφουν οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ ενδέχεται να ενισχυθεί στο επταήμερο.

Ζητούμενο παραμένει η συμπεριφορά των ψηφοφόρων στον β' γύρο -π.χ. στη Θεσσαλία οι του ΚΚΕ «μοιράζονται» βάσει των γκάλοπ μεταξύ του πράσινου και γαλάζιου αντιπάλου. Ενα στοίχημα της τελευταίας στιγμής αφορά την πρόβλεψη για ανατροπή στη Δυτική Μακεδονία, αν και σε πρόσφατο γκάλοπ ο «γαλάζιος» υποψήφιος προηγείται τρεις μονάδες. Τα ποιοτικά στοιχεία όμως «μιλούν» για «αουτσάιντερ» εκ των «πρασίνων», που ενδέχεται να κάνει την έκπληξη. Σε κάθε περίπτωση, η κινητικότητα των ψηφοφόρων σχετίζεται εν πολλοίς και από τη δυναμική των υποψηφίων δημάρχων που υποστηρίζει το ΠΑΣΟΚ. Οπου έχει να αντιμετωπίσει «αντάρτικους» συνδυασμούς, ελλοχεύει ο κίνδυνος εσωκομματικών συγκρούσεων, καθοριστικών σε κάποιες περιοχές για τη συνεργασία στις 14 Νοέμβρη.

ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ ΕΘΝΟΣ.

Ο 28ος κλασικός μαραθώνιος που σηματοδοτεί και την επέτειο των 2.500 χρόνων από τη μάχη του Μαραθώνα...


Ρεκόρ συμμετοχής αναμένεται στον 28ο χρυσό μαραθώνιο που σηματοδοτεί και την επέτειο των 2.500 χρόνων από τη μάχη του Μαραθώνα.

Χιλιάδες πολίτες κάθε ηλικίας και εθνικότητας, αθλητές, πολιτικοί, προσωπικότητες και καλλιτέχνες θα δώσουν το παρών κατά την εκκίνηση, στις 9 το πρωί της Κυριακής, τόσο ...της κλασικής διαδρομής όσο και των αγώνων δρόμου 5 και 10 χλμ, που θα ξεκινήσουν από το Παναθηναϊκό Στάδιο.

Ο ΣΚΑΪ πιστός στο ραντεβού του με τα σημαντικά γεγονότα θα καλύψει απευθείας τον μαραθώνιο μέσω της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου του ομίλου αλλά και της ιστοσελίδας Woop.gr.

Στις 8 το πρωί της Κυριακής θα μεταδoθεί από την Τηλεόραση του ΣΚΑΪ το ντοκιμαντέρ «2.500 χρόνια από τη μάχη του Μαραθώνα». Στις 8 και μισή θα προβληθεί ειδική εκπομπή με πληροφορίες για όλα όσα θα ακολουθήσουν και στις 9 θα δοθεί η εκκίνηση του αγώνα.

Όλο το επιτελείο του σταθμού θα βρίσκεται επί ποδός και θα σας μεταφέρει λεπτό προς λεπτό την εξέλιξη του αγώνα από τη στιγμή της εκκίνησης μέχρι και τη στιγμή της κορύφωσης, δηλαδή του τερματισμού των αθλητών στο Καλλιμάρμαρο.

Φέτος καταρρίπτεται και το ρεκόρ συμμετοχών καθώς περισσότερα από 20.000 άτομα αναμένεται να δώσουν το παρόν από 88 χώρες όλου του κόσμου, αθλητές από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής μέχρι και από το Μακάου, τις Παρθένους Νήσους, τη Σρι Λάνκα και το Παλάου.

Στα 10 χιλιόμετρα θα τρέξει ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος είχε αγωνιστεί και πριν από 6 χρόνια. Ο πρίγκιπας Φίλιππος της Σερβίας θα πάρει μέρος για πρώτη φορά σε μαραθώνιο, όπως και μέλη της βασιλικής οικογένειας του Μπαχρέιν. Στα δέκα χιλιόμετρα έχει δηλώσει συμμετοχή ο υπουργός εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, ενώ ο ομόλογός του της Σλοβενίας Σάμουελ Ζμπόγκαρ -πιο τολμηρός- θα τρέξει στην κλασική διαδρομή.

Τις αντοχές τους θα δοκιμάσουν αρκετοί καλλιτέχνες και γενικότερα άνθρωποι του θεάματος, χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Μαρίας Μενούνος. Για όλους άλλωστε αποτελεί τιμή να τρέξουν τη κλασική διαδρομή στην οποία δοξάστηκε ο Σπύρος Λούης το 1896.
skai.gr

Τα 4 σενάρια της πρόωρης κάλπης...


ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΡΟΥΣΤΑΛΛΗ
Δύσκολα υλοποιήσιμα σενάρια για τα ελληνικά δεδομένα όπως αυτά των συμμαχικών κυβερνήσεων, ακόμη και αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης σε μια ακραία περίπτωση, προβάλλουν από την κάλπη των πιθανών πρόωρων εκλογών, οι ...
οποίες θα διεξαχθούν με έναν νέο νόμο, τον λεγόμενο «νόμο Παυλόπουλου». Σε ένα ρευστό εκλογικό τοπίο όπου εκκολάπτονται νέα κόμματα, με τις σιωπηλές διεργασίες που αναταράσσουν μια κοινωνία η οποία κινείται σε λεπτές ισορροπίες, καθίστανται δύσκολες οι προβλέψεις για το αποτέλεσμα των εκλογών. Τα επιτελεία των κομμάτων έχουν ξεσκονίσει τον νέο εκλογικό νόμο και έχουν αναλύσει όλα τα σενάρια που προκύπτουν από αυτόν στην περίπτωση που ο κ. Γ. Παπανδρέου αποφασίσει να προκηρύξει εθνικές εκλογές.

Το ίδιο έκανε και «Το Βήμα» με τη βοήθεια ειδικών αναλυτών καταγράφοντας τέσσερα σενάρια και τρεις εκδοχές: την εκλογή κυβέρνησης με οριακή αυτοδυναμία, τον σχηματισμό του μεγάλου συνασπισμού ΠαΣοΚ και ΝΔ και τον μικρό συνασπισμό ο οποίος θα προκύψει από τη συνεργασία του ΠαΣοΚ με κάποια από τα μικρότερα κόμματα που θα καταφέρουν να υπερβούν το πλαφόν του 3%. Το ερώτημα είναι αν το πολιτικό σύστημα έχει προετοιμαστεί να δώσει τέτοιες πολιτικές λύσεις στο αποτέλεσμα της κάλπης.

Η εκδοχή του «μικρού συνασπισμού»
Για να υλοποιηθεί προϋποθέτει να διατηρήσουν τα δύο μεγάλα κόμματα τις δυνάμεις τους αλλά και τη μεγάλη διαφορά μεταξύ τους, πάνω από 8 μονάδες. Επίσης, να μπουν στη Βουλή όλα τα υπάρχοντα κόμματα και όλα τα καινούργια. Η πρόγνωση για Βουλή οκτώ κομμάτων διευκολύνει τις συμμαχικές κυβερνήσεις. Στο σενάριο αυτό το ΠαΣοΚ αναδεικνύεται πρώτο κόμμα με ποσοστό 40,24% αλλά καταλαμβάνει μόνο 146 έδρες. Η ΝΔ θα φτάσει στο 31,78% με 48 έδρες. Η πτώση των δύο μεγάλων κομμάτων στο σενάριο αυτό είναι μικρή και με την κατανομή των εδρών στα μικρά κόμματα δημιουργείται μια δεξαμενή βουλευτών από την οποία το ΠαΣοΚ μπορεί άνετα να συμπληρώσει τις έδρες που του λείπουν. Η περίπτωση της «αυτοδυναμίας»
Στο δεύτερο σενάριο το ΠαΣοΚ και η ΝΔ παρουσιάζουν σχετική πτώση στα ποσοστά τους αλλά διατηρείται ακόμη η μεγάλη διαφορά μεταξύ τους. Στην περίπτωση αυτή επιτυγχάνεται οριακή αυτοδυναμία με ποσοστό 39,32% και 151 έδρες για το πρώτο κόμμα. Στη Βουλή μπαίνουν μόνο τα κόμματα που υπάρχουν και σήμερα συν οι Οικολόγοι-Πράσινοι. Σε αυτή την εκδοχή η κυβέρνηση κινείται επί ξυρού ακμής καθώς διαθέτει οριακή αυτοδυναμία και ένα δύσκολο πρόγραμμα να εφαρμόσει ως το καλοκαίρι του 2011.

Η λύση του «μεγάλου συνασπισμού»
Σε αυτή την περίπτωση λαμβάνεται υπόψη η φθορά της κυβέρνησης από την εφαρμογή του μνημονίου αλλά και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία δεν καταφέρνει να καρπωθεί τη δυσαρέσκεια του κόσμου. Τα δύο μεγάλα κόμματα παρουσιάζουν μεγάλη πτώση στα ποσοστά τους, εξακολουθεί όμως να διατηρείται η διαφορά ασφαλείας μεταξύ τους και μπαίνουν άνετα στη Βουλή και τα οκτώ μικρότερα κόμματα. Η κυ βέρνηση συνεργασίας είναι η μόνη λύση καθώς κανένα κόμμα δεν επιτυγχάνει αυτοδυναμία. Το ΠαΣοΚ μπορεί ακόμη να ρίξει γέφυρες στα μικρότερα κόμματα, τα «συνοικέσια» όμως δυσκολεύουν καθώς το πρώτο κόμμα έχει απολέσει σημαντικό κομμάτι της δύναμής του. Στον ορίζοντα προβάλλει ισχυρό το ενδεχόμενο του συνασπισμού ΠαΣοΚ και ΝΔ για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Το σενάριο «χάους και ακυβερνησίας»
Το ΠαΣοΚ και ο ΛΑΟΣ, δηλαδή τα δύο κόμματα που επικύρωσαν με την ψήφο τους στη Βουλή το μνημόνιο, εισπράττουν τη δυσαρέσκεια του εκλογικού σώματος και καταποντίζονται. Η ΝΔ καταφέρνει να αυξήσει λίγο τα ποσοστά της και μπαίνουν στη Βουλή όλα τα μικρότερα κόμματα, πλην αυτού της κυρίας Μπακογιάννη, το οποίο επίσης εισπράττει το αντιμνημονιακό κλίμα. Στην περίπτωση αυτή κατεδαφίζεται το κομματικό σύστημα όπως το γνωρίζαμε ως σήμερα. Ο σχηματισμός κυβέρνησης προβάλλει αδύνατος, εκτός και αν αποφασιστεί μια κυβέρνηση συνεργασίας των δύο μεγάλων κομμάτων (ΠαΣοΚ και ΝΔ) ή μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Εναλλακτική λύση, να προκηρυχθούν ξανά εκλογές.
BHMA.

Επικίνδυνο εκλογικό παιχνίδι...


Ενώ η χώρα βρίσκεται σε κρίση τα κομματικά κριτήρια υπερτερούν των εθνικών
Από πολιτικές ακροβασίες στις οποίες πρωταγωνιστούν κυβέρνηση και Ν.Δ. συνοδεύεται, μεσούσης της οικονομικής κρίσεως, η πορεία της χώρας προς τις αυτοδιοικητικές εκλογές της προσεχούς Κυριακής. Ο ...
πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου έθεσε αίφνης ζήτημα πρόωρων εκλογών εάν το αποτέλεσμα στην επερχόμενη αναμέτρηση είναι αρνητικό για το κυβερνών κόμμα, παρότι η Ν.Δ. ουδέποτε υποστήριξε ότι υφίσταται δυσαρμονία μεταξύ του εκλογικού σώματος και της παρούσας Βουλής. Πάντως, και η Ρηγίλλης δεν είναι άμοιρη ευθυνών για την πολιτική περιπέτεια στην οποία έχει εμπλακεί από την περασμένη Δευτέρα η χώρα, καθώς είχε σπεύσει να προσδώσει στις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση χαρακτήρα δημοψηφίσματος για το Μνημόνιο.

Σε κάθε περίπτωση, τα κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν πως το εκλογικό δίλημμα που έθεσε ο κ. Παπανδρέου συνιστούσε μονόδρομο. Οπως αναφέρουν, η κυβέρνηση καλείται το 2011 να υλοποιήσει πολιτικές με υψηλό κόστος και να προωθήσει διαρθρωτικές αλλαγές που θα πυροδοτήσουν μεγάλες κοινωνικές εντάσεις. Και τούτο δεν είναι δυνατόν να συμβεί εάν από τις κάλπες της Κυριακής προκύψει ότι δεν διαθέτει ισχυρή πολιτική νομιμοποίηση.

Τα 10+1 μηνύματα Προβόπουλου - Bρυξελλών

Δέκα μηνύματα έστειλε με την ενδιάμεση έκθεσή του για την πορεία της οικονομίας ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος. Και μια «συμβουλή» απηύθυναν οι Βρυξέλλες, ευκαιρίας δοθείσης: «Περιορίστε κι άλλο το «λίπος» από τις δαπάνες».

Οι εφημερίδες της Κυριακής...


ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ. Βγήκε λάδι και κάνει καριέρα στο Μόναχο.
ΤΟ ΑΡΘΡΟ. Απαγορεύουν τις εκλογές!

Οι εφημερίδες σήμερα...


VETO. ΒΑΤΕΡΛΩ Η ΔΑΚΑΝΑΛΙΚΗ.
Το 84% λέε "όχι" στο Γιώργο.
REALNEWS.Δεν μπλοφάρω , δεν δραπετεύω"!

Καριέρα στο Μόναχο...


Ο συμμαθητής της Ντόρας, που σήμερα δεν την γνωρίζει, τα βόλεψε μια χαρά.
Τους δούλεψε όλους, τελευταία την Εξεταστική Επιτροπή, και...
γελάει πανευτυχής στο Μόναχο για τα κατορθώματά του.
Τον αφήσανε να φύγει (ο ανακριτής κ.Ζαγοριανός έχει τεράστια ευθύνη), κι από εκεί και πέρα γνωρίζοντας πολύ καλά την νοοτροπία των πολιτικών, που τόσο χρόνια τους λάδωνε, ο Χριστοφοράκος τα οργάνωσε όλα τέλεια.
Δεν είπε λέξη, βγήκε λάδι, και ξανακάνει καριέρα και μια νέα πλούσια ζωή στο Μόναχο.
Εις υγείαν των κορόιδων, που σήμερα στην Ελλάδα σφίγγουν το ζωνάρι τους...

30.10.10

Η σκιά του Πανίκα...


Δεν τον αφήνει ούτε στιγμή. Από πίσω , συνέχεια.
Ακόμη και για -μετά συγχωρήσεως- κατούρημα να πάει, ο Απόστολος είναι πίσω του.
Έτσι του έχει πεί ο Αντώνης. "Δεν...
θα τον αφήνεις τον Παναγιώτη στιγμή από τα μάτια σου. Θα΄ σαι συνέχεια μαζί του".
Ο λόγος? Σύμφωνα με την εκτίμηση διακεκριμένων πολιτικών αναλυτών- με ειδικότητα την Ρηγίλλης- ο Σαμαράς θέλει να τον κάνει τον Απόστολο Τζιτζικώστα, το νέο αστέρι του Βορρά.
Και τον κολλάει δίπλα στο Πανίκα για να αρχίσει να παίρνει κάποια λάμψη.
Φοβερή ανάλυση...

Μπροστά στα Χανιά ο Αρχοντάκης...

Ο άνθρωπος του Μητσοτάκη...
Ο επίτιμος βγάζει δικό του δήμαρχο στα Χανιά. Ο Αρχοντάκης, σύμφωνα με...

...όλες τις δημοσκοπήσεις, είναι μακράν πρώτος. Ίσως να πάρει τον δήμο κι απ' την πρώτη Κυριακή.

Γενικά πάντως το Μητσοτακέικο κάνει ζημιά σ' όλους τους νομούς στους υποψηφίους της Νέας Δημοκρατίας. Ο Σαμαράς θεωρείται βέβαιο πως τη νύχτα των αποτελεσμάτων θα κατηγορήσει την οικογένεια ότι βοήθησε το ΠΑΣΟΚ να βάψει πράσινο γι' άλλη μια φορά τον χάρτη της Κρήτης...

Ανοιχτή γραμμή...

Από κοντά κι ο Κιλτίδης...
Ο Μάκης Βορίδης μπορεί μεν να δήλωσε -τι άλλο, άλλωστε μπορούσε να κάνει- κομματική νομιμοφροσύνη αλλά συνεχίζει να μιλάει με τη Ντόρα. Έχει...

...ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας μαζί της. Κι αν δεν είχε κάνει το πρώτο βήμα ο Καρατζαφέρης ("Τιμώ τον Μάκη Βορίδη") ο βουλευτής θα βρισκόταν στο πλάι της Ντόρας την 21η Νοεμβρίου, ημέρα της αναγγελίας της ίδρυσης του νέου κόμματος.

Ο Κ. Κιλτίδης εξάλλου ήταν προχθές μια ώρα στο γραφείο της Ντόρας στην Αθήνα και μάλλον θα 'ναι από τους πρώτους που θα πλαισιώσουν το κόμμα της...

Κόψαν την καλημέρα...

Περίοδο μεγάλης ψυχρότητας στις σχέσεις τους περνάνε οι αδερφοί Γιαννακόπουλοι. Αιτία η έντονη διαφωνία που έχει προκύψει στα...

...οικονομικά τους.

Το μόνο που τους ενώνει είναι ο Παναθηναϊκός. Αλλά κι εκεί πάνε χώρια. Κοινοί φίλοι προσπάθησαν να ρίξουν γέφυρες μεταξύ τους, αλλά μέχρι στιγμής δεν τα 'χουν καταφέρει...

Οξεία τενοντίτιδα...

Πρόβλημα στο αριστερό χέρι παρουσίασε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς. Σύμφωνα με τους γιατρούς πρόκειται για οξεία τενοντίτιδα και χρειάστηκε να του το επιδέσουν μ' ένα είδος νάρθηκα. Του...

...ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση γιατί με το ένα χέρι δεν μπορεί να κυβερνήσει την Ελλάδα.

Και για τους κακοήθεις που ενδεχομένως να ετοιμάζονται να πουν καμιά εξυπνάδα, να τους πούμε να προσέχουν. Τ' αριστερό είναι...

Σισέ-Βαλβέρδε 2-1...

Μορφή του ντέρμπι ο Γάλλος Σισέ που μέσα σε 4 λεπτά (57' και 63') ισοφάρισε το σκορ και έδωσε με πέναλτι το προβάδισμα και την νίκη στην ομάδα. Ο Ολυμπιακός από το 63΄ έπαιζε με 10 παίκτες μετά την αποβολή του Παπαδόπουλου ενώ...
ο τρόπος που αντέδρασε ο Βαλβέρδε ήταν απογοητευτικός
Η αλλαγή του Μήτρογλου ήταν 100% αποτυχημένη. Έβαλε ένα παίχτη σε μια κρίσιμη στιγμή του αγώνα, και το μόνο που κατάφερε ήταν να έρθει 2 φορές σε επαφή με την μπάλα.
Ανύπαρκτος ο Ντουντού , χώμα ο Μέλμπεργκ, αναποτελεσματικός ο Ζαϊρί.
Λίγος ο Τοροσίδης.
Πως να κερδίσει?...