30.11.10

Γιούχα στο Σόμπολο...

Έτρεξε πίσω από τα ΜΑΤ για να γλιτώσει...
Τον αποδοκίμασαν έντονα έξω από το υπουργείο Εργασίας και αναγκάστηκε να τρέξει πίσω από τα ΜΑΤ για να σωθεί. Στη συνέχεια, φυγαδεύτηκε μέσα από το υπουργείο. Στην...

πορεία που έγινε από το κτίριο της ΕΣΗΕΑ μέχρι το υπουργείο Εργασίας πήραν μέρος πάνω από 3.000 απεργοί των ΜΜΕ.
Έξω απ' το υπουργείο, εκτός των εκπροσώπων των κλαδικών σωματείων, μίλησαν οι εργασιακοί εκπρόσωποι του ΣΚΑΪ, της Απογευματινής και του ΔΟΛ.
Ο Σόμπολος δε μίλησε, γιουχαϊστηκε και πήρε δρόμο...
Πηγή: financialcrimesnews.blogspot.com

Ατύχημα ή έγκλημα; ...

Το ερώτημα ετέθη από το βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Θεόδωρο Δρίτσα. Πρόκειται για ατύχημα ή έγκλημα; Τραγική ειρωνεία το...

θεωρεί ο βουλευτής το χαρακτηρισμό "τροχαίο ατύχημα" .
"Έγκλημα πρέπει να θεωρείται το λεγόμενο ατύχημα ή δυστύχημα" , είπε απόψε, μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση του σχέδιου νόμου του υπουργείου Υποδομών, για σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας...

Γλέντι στον πύργο του σοφού Ανδρέα...

"Σοφό επιχειρηματία" , δεν τον είχε αποκαλέσει ο Χατζηνικολάου; Πώς, λοιπόν, να μην τον καλέσει κι αυτός απόψε στον πύργο του στην Εκάλη, όπου κάνει πάρτυ για τη γιορτή του;
Απ' ότι μαθαίνουμε, έχει καλέσει και όλο τον καλό κόσμο. Τους...

Τριανταφυλλόπουλο, Κουρή, Πατέρα, μεγαλοεπιχειρηματίες, εφοπλιστές (φυσικά, πλην Απόστολου Βεντούρη και Βαγγέλη Μαρινάκη) και άλλους.
Ο σοφός Ανδρέας είναι μεγαλόψυχος. Καμιά 200αριά εκατομμυριάκια του χρωστάει ο Κουρής, αλλά πάρα ταύτα τον κάλεσε στο πάρτυ.
Ό,τι άλλο μάθουμε, θα σας το πούμε...

Κομήτης Περράτης...

Στο παρά πέντε πάει να αλλάξει την κατάθεσή του...
Η επιστολή του στον πρόεδρος της Επιτροπής.

Το διασώστη του Δούκα, στην υπόθεση των ομολόγων, επιχειρεί να κάνει την τελευταία στιγμή ο πρόεδρος του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων, Παύλος Περράτης. Βλέποντας ότι το...

ΠΑΣΟΚ αξιολόγησε την κατάθεσή του ως στοιχείο επιβαρυντικό για το Δούκα, έσπευσε στο παρά πέντε να θολώσει τα νερά με επιστολή του προς τον πρόεδρος της Επιτροπής.
Το κείμενο:

ΠΡΟΣ :

Τον κ. Πρόεδρο της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης των ομολόγων

Χρήστο Πρωτόπαπα

Αθήνα, 29 Νοεμβρίου 2010

Κύριε Πρόεδρε,

Στο προσχέδιο του πορίσματος της επιτροπής που προεδρεύετε, σχετικά με το δομημένο προϊόν XS 0251384904 στο οποίο επένδυσε το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων μετά από φερόμενη έγκριση του ιδίου του τότε Υφυπουργού Οικονομικών, στις σελίδες 69 και 70 αναφέρεται ότι δήλωσα ότι «...όχι μόνο γνώριζε αλλά είχε δώσει και την έγκριση του ο τότε Υφυπουργός Οικονομικών κ. Π. Δούκας».

Το συμπέρασμα που βγάζετε είναι τελείως λανθασμένο και βασίζεται στην δήλωση που έκανα ότι «....ζητήθηκε η έγκριση από το Υπουργείο για την τροποποίηση του προϋπολογισμού από την αρμόδια Διεύθυνση Προϋπολογισμού Δ/39 του Γ.Λ.Κ. που απαιτείται για κάθε τροποποίηση του προϋπολογισμού του Ταμείου».

Σας θυμίζω ακόμη ότι στην ερώτηση της Βουλευτού κας Γιαννακά,

«Δεν ενημερώσατε, δεν είπατε στον φίλο σας για την αγορά των Ομολόγων;»

έδωσα κατηγορηματική απάντηση,

«΄Οχι, γιατί δεν χρειαζόταν καμιά έγκριση από το Υπουργείο για τις επενδύσεις του Ταμείου, γιατί σύμφωνα με την νομοθεσία, το Διοικητικό Συμβούλιο έχει την αποκλειστική ευθύνη για τις επενδύσεις του».

Η απάντηση μου σε δική σας ερώτηση «Δεν περπατά καμιά επένδυση εάν δεν μεταβιβαστεί στο εποπτεύον Υπουργείο», αναφερόταν στην τροποποίηση του προϋπολογισμού και μόνο.

Αυτή είναι η αυθεντική και πραγματική αλήθεια των δηλώσεων μου.

Παρακαλώ να κοινοποιηθεί στα Μέλη της επιτροπής.


Με τιμή ΠΑΥΛΟΣ ΠΕΡΡΑΤΗΣ

Άλλοι με τραμ πηγαίνουνε...

Και άλλοι με κουρσάρες (Mercedes) ...
Επινίκια. Μωρέ καλά κάνουν οι άνθρωποι. Λίγο ήταν που γλίτωσε την παραπομπή ο Ριρής; Το γλεντήσαν. Το τι Mercedes, θηριώδη τζιπ (από 4.000 κυβικά και πάνω) , Μπε-Μπες (γερμανικές, από τα εργοστάσια της Μέρκελ) συνωστίζονταν έξω από το σπίτι του Ριρή και της Μάρας στο Παλιό Ψυχικό, δε λέγεται. Είχαν...

σχηματίσει ουρά έξω από το φτωχικό του ζεύγους.
Οι οδηγοί δε, σκόνταφταν ο ένας πάνω στον άλλο, καθώς μετέφεραν τις κούτες με τα γλυκά και τα δώρα (είχε συμπέσει και η γιορτή της Μάρας) .
Χρόνια πολλά. Και εις υγείαν των κορόιδων...

Στο μείον τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια...

Η κρίση χρέους των χωρών της ζώνης του ευρώ κυριάρχησε για άλλη μία ημέρα στις συνεδριάσεις των μεγάλων χρηματιστηριακών αγορών, με τις απώλειες όμως να...

μετριάζονται προς το τέλος της ημέρας.

Πιο αναλυτικά, ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο έκλεισε στις 5.528,27 μονάδες με πτώση 0,41%, ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη υποχώρησε οριακά κατά 0,14% στις 6.688,49 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έχασε το 0,73% της αξίας του για να κλείσει στις 3.610,44 μονάδες...

Συνδιάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα στο Κανκούν...


Να μην επαναληφθεί το φιάσκο της Κοπεγχάγης ζητούν οι Οικολόγοι Πράσινοι...
Καθαρές και συγκεκριμένες δεσμεύσεις, και λήψη αποφάσεων για τα κρίσιμα θέματα ενόψει της τελικής Συμφωνίας, ζητούν οι Οικολόγοι Πράσινοι ενόψει της Συνδιάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα που αρχίζει σήμερα στο Κανκούν του Μεξικού. Η διάσκεψη ξεκινά με ελάχιστες προοπτικές για άμεση οριστική Συμφωνία, όμως... οι ηγέτες του κόσμου οφείλουν να αντιστρέψουν την κατάσταση αναζωογονώντας τις διαπραγματεύσεις [...]

Ένα χρόνο μετά το φιάσκο της Κοπεγχάγης, εξακολουθεί να μην υπάρχει στις κυβερνήσεις και τους διαπραγματευτές η πολιτική βούληση για δίκαιη και αποτελεσματική παγκόσμια συμφωνία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Μάλιστα στον πιο κρίσιμο παίκτη, τις ΗΠΑ, το ενδιαφέρον και οι προτεραιότητες για κάτι τέτοιο φαίνεται πως έχουν υποχωρήσει σημαντικά από πέρυσι, ενώ η ΕΕ αδυνατεί να παίξει στην προσπάθεια αυτή τον ηγετικό ρόλο που της αναλογεί.

Με δεδομένη τη μέχρι τώρα συλλογική αυτή αποτυχία, είναι καθήκον της ΕΕ να δώσει πνοή στις διεθνείς διαπραγματεύσεις εξασφαλίζοντας τουλάχιστον την υιοθέτηση αποφάσεων σε συγκεκριμένα κρίσιμα θέματα που θα καθορίσουν και το πλαίσιο μιας μελλοντικής συνολικής συμφωνίας.

Για τους Οικολόγους Πράσινους, οι αποφάσεις που κατ’ ελάχιστον πρέπει να υιοθετηθούν στο Κανκούν έχουν να κάνουν με:

- Το πλαίσιο καταγραφής και παρακολούθησης των απορροφήσεων CO2 από τα δάση και την παροχή δίκαιων και βιώσιμων κινήτρων σε αναπτυσσόμενες χώρες να περιορίσουν την αποδάσωση

- Το μηχανισμό παροχής «κλιματικής βοήθειας» από τις πλούσιες προς τις αναπτυσσόμενες χώρες

- Τη δυνατότητα των φτωχότερων χωρών να αποκτήσουν πρόσβαση σε καθαρές τεχνολογίες

Μια από τις αποτυχίες της Κοπεγχάγης ήταν η ζημιά στις σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ πλούσιων και αναπτυσσόμενων κρατών. Η ζημιά αυτή κάθε άλλο παρά έχει επουλωθεί από τότε. Χαρακτηριστικό είναι πως δεν έχουν ακόμα υλοποιηθεί ούτε καν οι υποσχέσεις της Κοπεγχάγης για άμεση χρηματοδότηση ύψους 30 δις δολαρίων. Η ΕΕ έχει εδώ σημαντικό μερίδιο ευθύνης, με την προσπάθειά της να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της μέσω δανείων και μεταφορά κονδυλίων από υφιστάμενους προϋπολογισμούς για ανθρωπιστική βοήθεια, συμψηφίζοντας έτσι τις δεσμεύσεις για το κλίμα με ήδη υφιστάμενες υποχρεώσεις της.

Το άλλο κρίσιμο ζήτημα έχει να κάνει με το πόσο φιλόδοξες είναι οι δεσμεύσεις για μειώσεις εκπομπών. Είναι κοινός τόπος πλέον στους επιστήμονες πως ο στόχος της ΕΕ (από το 2007) για μειώσεις 20% μέχρι το 2020 είναι εντελώς ανεπαρκής. Η άμεση αναβάθμιση της δέσμευσης της ΕΕ σε μειώσεις 30% θα είναι όχι μόνο περισσότερο συμβατή με τις προκλήσεις για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής, αλλά και ταυτόχρονα θα αποτελέσει ένα ερέθισμα για αναζωογόνηση των διαπραγματεύσεων, κίνητρο για τις υπόλοιπες χώρες να προχωρήσουν σε πιο φιλόδοξες δεσμεύσεις και χειρονομία καλής θέλησης για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης με τις χώρες του Νότου.
Αναρτήθηκε από Αλεξάνδρα Μαρία Τράγκα
/kontiloforos.blogspot

Στην Κύπρο για τριήμερη επίσημη επίσκεψη ο υφυπουργός Άμυνας της Αρμενίας


Λευκωσία: Ο Υφυπουργός Αμυνας της Αρμενίας Alik Mirzabekyan, πραγματοποιεί 3ήμερη επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, από τη Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου, κατόπιν πρόσκλησης του Υπουργείου Αμυνας.

'Οπως ...

αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου, το πρόγραμμα της επίσημης επίσκεψης περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, συνάντηση με το Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Aμυνας, Χρίστο Μαληκκίδη, στο πλαίσιο υπογραφής πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ Κύπρου - Αρμενίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Έχουμε φυσικό αέριο νοτίως της Κρήτης, αλλά δεν το εκμεταλλευόμαστε!...


sfakaonline.blogspot
Με στοιχεία από τις μελέτες και τις έρευνες των αμερικανικών και των γαλλικών γεωλογικών υπηρεσιών, καθώς και με τα αποτελέσματα των γεωτρήσεων νορβηγικών εταιρειών στο νότιο τμήμα της λεκάνης του Ηροδότου, για λογαριασμό της Αιγύπτου, ο καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Αντώνης Φώσκολος, μιλώντας στους φοιτητές του Ανοικτού Πανεπιστημίου Ιεράπετρας, απέδειξε ότι νότια της Κρήτης υπάρχουν ...

ανεκμετάλλευτα κοιτάσματα φυσικού αερίου, με την αξιοποίηση των οποίων η χώρα μας μπορεί να ισχυροποιήσει τη γεωπολιτική της θέση στη Μεσόγειο και με τα οικονομικά οφέλη που θα αποκομίσει να καταφέρει να βγει σύντομα από την επιτήρηση του ΔΝΤ.
Η πλούσια σε φυσικό αέριο λεκάνη του Ηροδότου ξεκινά νότια της Κρήτης, με το βόρειο τμήμα της να ανήκει στην Ελλάδα, το νότιο στην Αίγυπτο και το μικρότερο τμήμα της ανατολικά στην Κύπρο. Η Ελλάδα μέχρι σήμερα δεν έχει τολμήσει να αξιοποιήσει τον ορυκτό πλούτο της, όπως κάνουν η Αίγυπτος, το Ισραήλ και η Κύπρος.
«Οι μελέτες των Αμερικανών, που κάνουν γεωτρήσεις για λογαριασμό του Ισραήλ, έχουν δείξει ότι τα κοιτάσματα φυσικού αερίου της λεκάνης του Ηροδότου ξεπερνούν τα 3,5 τρισ. κυβικά μέτρα. Είναι δηλαδή περισσότερα από τα κοιτάσματα της Αλάσκας», υποστήριξε ο καθηγητής κ. Αντώνης Φώσκολος.
Ένα αμερικανικό γεωτρύπανο τρυπά στο Ισραήλ σε βάθος 6,5 χιλιομέτρων για φυσικό αέριο, ενώ ένα δεύτερο, που έχει έρθει από το Μεξικό, θα φτάσει μέχρι τα 7,5 ως 8 χιλιόμετρα για να βρει πετρέλαιο. Από αυτές τις γεωτρήσεις οι Ισραηλινοί προσδοκούν πάνω από 4,2 δισ. βαρέλια αργού πετρελαίου.
Την ίδια ώρα, οι Αιγύπτιοι στο νότιο τμήμα της λεκάνης του Ηροδότου έχουν προχωρήσει στην εξόρυξη φυσικού αερίου, το οποίο μεταφέρουν υγροποιημένο στην Ελλάδα οι εταιρείες των ομίλων Βαρδινογιάννη και Μυτηλιναίου.
«Στην Αίγυπτο οι γεωτρήσεις γίνονται από Νορβηγούς, που έχουν φέρει τα γεωτρύπανά τους από το Μεξικό. Νορβηγοί έχουν κάνει και τις γεωφυσικές μελέτες στα κοιτάσματα της Κύπρου, που δε φοβάται τους Τούρκους. Την ίδια ώρα, οι Νορβηγοί αγοράζουν τα ελληνικά ομόλογα γιατί ξέρουν ότι η Ελλάδα δεν είναι μια κατεστραμμένη οικονομικά χώρα, την ώρα που διαθέτει πλούσια κοιτάσματα φυσικού αερίου», προσθέτει ο κ. Αντώνης Φώσκολος.
«Οι ξένοι δίνουν μεγάλη σημασία στα κοιτάσματα φυσικού αερίου που είναι νότια της Ιεράπετρας»,. προσθέτει.
Κέρδος 250 δις. ευρώ
«Οι Γάλλοι ερευνητές υποστηρίζουν ότι όσα κοιτάσματα υπάρχουν στο Ισραήλ, την Κύπρο και την Αίγυπτο, άλλα τόσα υπάρχουν και στο ελληνικό τμήμα της λεκάνης του Ηροδότου, νότια της Κρήτης», συμπλήρωσε ο κ. Φώσκολος.
Αν η Ελλάδα αποκτήσει κάποτε ενεργειακή πολιτική και παραχωρήσει τα κοιτάσματά της για εκμετάλλευση, όπως κάνουν οι άλλες χώρες της Μεσογείου, το κέρδος της χώρας μας θα είναι η ισχυροποίηση της γεωπολιτικής της θέσης στη Μεσόγειο και την Ευρώπη, και η εξασφάλιση 250 δισ. ευρώ περίπου, που θα μας επιτρέψει να καλύψουμε το δημόσιο χρέος και να βγούμε από την επιτήρηση της τρόικας, με την αποπληρωμή των δανείων που οδηγούν στην πτώχευση τους Έλληνες φορολογούμενους πολίτες.

Παράταση μέχρι τις 28 Δεκεμβρίου για την περαίωση...


Παρατείνεται μέχρι τις 28 Δεκεμβρίου η προθεσμία για την υπαγωγή στην περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων που έληγε σήμερα. Η παράταση προβλέπεται σε απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών, Δημήτρη Κουσελά, λαμβάνοντας υπόψη την αθρόα προσέλευση των φορολογουμένων τις τελευταίες ημέρες όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.
Το Υπουργείο Οικονομικών, σημειώνει στη σχετική ανακοίνωση ότι προκειμένου να ικανοποιήσει το αίτημα των φορολογούμενων που...
επιθυμούν να ρυθμίσουν τις φορολογικές τους εκκρεμότητες, δίνει μια τελευταία ευκαιρία σε όσους επιθυμούν να ενταχθούν στη ρύθμιση, με καταληκτική ημερομηνία στις 28 Δεκεμβρίου. Συγκεκριμένα, σύμφωνα και με την Υπουργική Απόφαση, οι προθεσμίες που προβλέπονται έχουν ως εξής: ” για την αποδοχή από τους επιτηδευματίες των εκκαθαριστικών σημειωμάτων που εκδόθηκαν από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΠΠΣ) μέχρις τις 28 Δεκεμβρίου, ” για την έκδοση των εκκαθαριστικών σημειωμάτων από τις Δ.Ο.Υ. μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου, ” για την αποδοχή των εκκαθαριστικών σημειωμάτων που εκδίδονται και διορθώνονται από τις Δ.Ο.Υ. μέχρι τις 28 Δεκεμβρίου, ” για την υποβολή αίτησης επίλυσης των διαφορών εκκρεμών υποθέσεων μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου, ” για την υποβολή ειδικού σημειώματος δήλωσης της λήψης ή έκδοσης μη νόμιμων φορολογικών στοιχείων μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου.

” Η επίλυση της διαφοράς επί υποθέσεων για τις οποίες οι σχετικές αιτήσεις υποβλήθηκαν μέχρι τις 29 Νοεμβρίου πραγματοποιείται μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου. ” Επιτηδευματίες για τους οποίους δεν έχει εκδοθεί από τη ΓΓΠΣ ή από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. το εκκαθαριστικό σημείωμα ή έχει εκδοθεί, αλλά δεν έχει παραληφθεί από αυτούς, μπορούν να υποβάλλουν αίτηση μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου.

Να σημειωθεί ότι μέχρι τώρα, η προσέλευση των φορολογουμένων κρίνεται άκρως ικανοποιητική, καθώς μέχρι την Παρασκευή 26 Νοεμβρίου το συνολικό ποσό είσπραξης είχε ξεπεράσει τα 560 εκ. ευρώ, με το συνολικό ποσό της βεβαίωσης να φτάνει το 1 δισ. ευρώ. Επισημαίνεται ότι περίπου 350.000 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες προσήλθαν για να υπαχθούν στη ρύθμιση.

Πηγή:Μagoula Online

Γιαννόπουλος: Δεν έκανε αποστασία η Ντόρα...


Αποστάσεις από τον όρο “αποστασία”, που χρησιμοποιούν κορυφαία στελέχη της Ρηγίλλης για να χαρακτηρίσουν την κίνηση της Ντόρας Μπακογιάννη κράτησε σήμερα ο Θανάσης Γιαννόπουλος.
Δημ.: Η ηγεσία του κόμματός σας έκανε ανοιχτά λόγο για αποστασία.
Γιαννόπουλος: “Ο πρόεδρος της ΝΔ, ο Αντώνης Σαμαράς δεν...
χρησιμοποίησε ποτέ τον όρο «αποστασία». Η λέξη «αποστασία» χρησιμοποιήθηκε από το επιτελείο. Εγώ πιστεύω ότι δεν ήταν τόσο δόκιμη η έκφραση αυτή. Διότι δεν είναι αποστασία, αυτό που θέλει να χαρακτηρίσει κανείς με υπαινιγμούς”, τόνισε βουλευτής Φθιώτιδας, μιλώντας στο Ράδιο 9. Ο κ. Γιαννόπουλος υποστήριξε ότι το 2011 θα διεξαχθούν πρόωρες εθνικές εκλογές και διαβεβαίωσε ότι θα είναι υποψήφιος με τη Νέα Δημοκρατία.

Πηγή:Typhoon

Γιορτάζει σήμερα η Πάτρα...


syllektiko-pazari.blogspot

Αγιος Ανδρέας, Προστάτης και Πολιούχος της Πάτρας
Χρόνια πολλά με υγεία
Απολαυστε μέσα από παλιές καρτ-ποστάλ, γραμματόσημα και τηλεκάρτες τους Ι.Ν. του Αγίου Ανδρέα, παλαιό και νέο, στην Πάτρα...


«Πράσινες» επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα...


Ο κλάδος των ΑΠΕ έχει μέλλον...
Τις επενδυτικές ευκαιρίες που καταγράφονται στην Ελλάδα στον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας παρουσίασε η πρόεδρος της Invest in Greece, Δρ. Παρασκευή Μπουφούνου στο Black Sea Business Forum: «The New Era of Green Entrepreneurship».

H Δρ. Μπουφούνου στην ομιλία της...
«Greece: A New Investment Era in Energy & Renewable Sources» αναφέρθηκε στο νέο νόμο στρατηγικών επενδύσεων, που αναμένεται να αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο στη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος της χώρας.

Το φόρουμ διοργανώθηκε από το Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) και το Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), υπό την αιγίδα του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών και της Παρευξείνιας Τράπεζας Εμπορίου & Αναπτύξεως, ενώ διεξήχθη παράλληλα με τη σύνοδο υπουργών Εξωτερικών των χωρών ΟΣΕΠ (Οργανισμού Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου), στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας του οργανισμού το 2ο εξάμηνο του 2010.

Η έναρξη των εργασιών του φόρουμ έγινε από τον Δρ. Αθανάσιο Λαβίδα, αντιπρόεδρο και επικεφαλή διεθνών δράσεων του ΣΕΒ, τον πρόεδρο του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, Νικόλαο Πέντζο, τον πρόεδρο της Παρευξείνιας Τράπεζας Εμπορίου και Αναπτύξεως, Andrey Kondakov και τον υφυπουργό Εξωτερικών, Σπύρο Κουβέλη.

Στο περιθώριο του φόρουμ η Invest in Greece πραγματοποίησε προγραμματισμένες επαφές και κατ’ ιδίαν συνομιλίες με επιχειρηματίες παρευξείνιων χώρων και εκπροσώπους ελληνικών εταιρειών και φορέων, για την καταγραφή επενδυτικού ενδιαφέροντος και νέων συνεργειών.

Πηγή: energypress.gr

Σχέδιο για απλούστευση της αδειοδότησης εμπορικών καταστημάτων...


Σχέδιο υπουργικής απόφασης για την απλούστευση της διαδικασίας αδειοδότησης των εμπορικών καταστημάτων θα υπογραφεί το επόμενο διάστημα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.Μιλώντας το απόγευμα σε εκδήλωση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου για την παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης του κλάδου ανέφερε ακόμη πως...

είναι έτοιμα τρία νομοσχέδια (για τα εμπορικά σήματα, το σήμα ελληνικού προϊόντος, την αναμόρφωση του πλαισίου λειτουργίας της Επιτροπής Ανταγωνισμού , ετοιμάζονται αλλαγές στη διαδικασία κατασχέσεων για την καταπολέμηση του παρεμπορίου και βρίσκεται στην τελική ευθεία η ανακοίνωση του νέου επενδυτικού νόμου που θα περιλαμβάνει φοροαπαλλαγές, αποσβέσεις και άλλα κίνητρα.Σημείωσε επίσης ότι το Δημόσιο σε λίγες ημέρες θα παράσχει εγγυήσεις προς την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων προκειμένου να ανοίξουν γραμμές χρηματοδότησης ύψους 2 δισ. ευρώ προς τις ελληνικές τράπεζες με τελικό αποδέκτη τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Επανέλαβε εξάλλου ότι από το νέο έτος θα λειτουργήσει το νέο ταμείο χρηματοδότησης των επιχειρήσεων καθώς και ότι ο στόχος απορρόφησης κονδυλίων από το ΕΣΠΑ θα είναι 18% για το 2010 και 35% για το 2011, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 5,5 δισ. ευρώ.
epirusgate.blogspot

Κοινός αγώνας Ιατρών, δημοσιογράφων και προποτζήδων στα Τρίκαλα...


Απεργούν σήμερα και αύριο οι γιατροί του ΙΚΑ στα Τρίκαλα στο πλαίσιο 48ωρης πανελλαδικής κινητοποίησης ζητώντας την άμεση ανανέωση των συμβάσεων τους.
Επίσης απεργούν οι δημοσιογράφοι που διαμαρτύρονται για την μείωση των αποδοχών τους και τις απολύσεις που σημειώνονται στον εργασιακό τους χώρο.

Λόγω της ...
κινητοποίησης δεν θα κυκλοφορήσουν εφημερίδες την Τετάρτη και δεν θα μεταδοθούν αύριο ραδιοφωνικές, τηλεοπτικές ενημερωτικές εκπομπές και δελτία ειδήσεων.

Χθες και σήμερα απεργούν και πάλι οι πράκτορες του ΟΠΑΠ, αντιδρώντας στα νέα μέτρα φορολόγησης τους.
trikalanews.gr

Βράβευση της Σκιάθου στο Money Show...


Ο νεοεκλεγείς Περιφερειάρχης της Κεντρικής Μακεδονίας κ. Παναγιώτης Ψωμιάδης έδωσε τα συγχαρητήριά του στο Δήμαρχο Σκιάθου διότι αναβαθμίζει συνεχώς τις τουριστικές υπηρεσίες του νησιού, προβάλλει με τον καλύτερο τρόπο και διατηρεί την υψηλή ανταγωνιστικότητα του νησιού με αποτέλεσμα να διατηρείται και να διαδίδεται η καλή φήμη της Σκιάθου ως...
ένας από τους καλύτερους τουριστικούς προορισμούς
Πραγματοποιήθηκε η βράβευση της νήσου Σκιάθου από το περιοδικό VIA TRAVEL FASHION καθώς και την ομότιτλη τηλεοπτική εκπομπή, η οποία προβάλλεται σε 20 τηλεοπτικά κανάλια σε όλη την Ελλάδα, ως τον πιο δημοφιλή τουριστικό προορισμό της Ελλάδας για το 2010 στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης MONEY SHOW, που έλαβε χώρα στην Θεσσαλονίκη στο πολυτελές ξενοδοχείο HΥΑTT REGENCY.
Η έκθεση προσέλκυσε όλες τις δυνάμεις της Πολιτείας, των εθνικών θεσμικών φορέων της αγοράς χρήματος, των μεγάλων επενδύσεων...
και των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών Επιχειρήσεων.
Συμμετείχαν εκπρόσωποι Υπουργείων, Επιμελητηρίων, Θεσμικών φορέων χρήματος, Ανεξάρτητων αρχών, Συντεχνιακών – κλαδικών φορέων, Πανεπιστημιακών φορέων, Κολλεγίων, Real Estate, Εταιριών αγοράς χρήματος και εξαγωγικών Επιχειρήσεων.
Έτσι, την Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010 και ώρα 20:00, απονεμήθηκε τιμητική πλακέτα στο Δήμαρχο Σκιάθου κ. Νικόλαο Πλωμαρίτη μέσα σε μια ζεστή και φιλική ατμόσφαιρα.
Ο Δήμαρχος Σκιάθου με συγκίνηση παρέλαβε την τιμητική πλακέτα από τον Περιφερειάρχη της Κεντρικής Μακεδονίας κ. Παναγιώτη Ψωμιάδη και επεσήμανε πως είναι μεγάλη χαρά και τιμή να βραβεύεται η Σκιάθος στο κέντρο της Μακεδονίας, στην πατρίδα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Τόνισε επίσης ότι υπάρχει ιδιαίτερη φιλία και συνεργασία ανάμεσα στη Β. Ελλάδα και τις Βόρειες Σποράδες.
Ο νεοεκλεγείς Περιφερειάρχης της Κεντρικής Μακεδονίας κ. Παναγιώτης Ψωμιάδης ανέφερε ότι θα συμβάλει και ο ίδιος να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο αυτή η συνεργασία και τόνισε ότι τα τελευταία δύο χρόνια υπήρξαν έντονες προσπάθειες για καλύτερη ακτοπλοϊκή σύνδεση των Β. Σποράδων με τη Β. Ελλάδα. Επίσης έδωσε τα συγχαρητήριά του στο Δήμαρχο Σκιάθου διότι αναβαθμίζει συνεχώς τις τουριστικές υπηρεσίες του νησιού, προβάλλει με τον καλύτερο τρόπο και διατηρεί την υψηλή ανταγωνιστικότητα του νησιού με αποτέλεσμα να διατηρείται και να διαδίδεται η καλή φήμη της Σκιάθου ως ένας από τους καλύτερους τουριστικούς προορισμούς.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σκιάθου κ. Ιωάννης Κουκουλάκης και κ. Αλέκος Ευσταθίου, οι οποίοι συμβάλλουν με το καλύτερο δυνατό τρόπο από την δική τους πλευρά στην προώθηση του τουριστικού προϊόντος της Σκιάθου. Επίσης συμμετείχαν και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Σκιάθου κ. Ιωάννης Μπούρτζικας και κ. Νικόλαος Χαλκιάς.
Με μεγάλο ενθουσιασμό οι παρευρισκόμενοι παρακολούθησαν την εκδήλωση και ήταν τόσοι πολλοί που στέκονταν και όρθιοι για να μπορέσουν ν’ απολαύσουν αυτή την όμορφη εκδήλωση.
http://efimerida-sporades.blogspot.

Μία Ισπανίδα... ιδιοκτήτρια του Ηλιου!...


Σε μία Ισπανίδα, ανήκει πλέον ο Ηλιος, δισεκατομμύρια χρόνια μετά τον σχηματισμό του, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή στην ιστοσελίδα της η εφημερίδα «La Voz de Galicia».

Η Ισπανίδα παρουσιάστηκε ενώπιον ενός συμβολαιογράφου για να ανακηρυχθεί ιδιοκτήτρια του άστρου.

«Είμαι...

ιδιοκτήτρια του Ηλιου, ενός αστεριού φασματικού τύπου G2, που βρίσκεται στο κέντρο του ηλιακού μας συστήματος, σε απόσταση περίπου 149,6 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από την Γη», αναφέρει η συμβολαιογραφική πράξη, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Η νέα ιδιοκτήτρια του Ηλιου, Ανχελες Ντουράν, εξήγησε στην εφημερίδα ότι υπάρχει μια διεθνής σύμβαση που «απαγορεύει στις χώρες να είναι ιδιοκτήτριες πλανητών». Η σύμβαση δεν αφορά μεμονωμένα άτομα...

«Μάλιστα, υπάρχει ένας Αμερικανός που με παρόμοια συμβολαιογραφική πράξη στοχεύει να γίνει... ιδιοκτήτης της ........Σελήνης και σχεδόν όλων των άλλων πλανητών» ανέφερε η Ισπανίδα στην εφημερίδα.

Η κ. Ντουράν, η οποία μένει στην πόλη Σαλβατέρα ντε Μίνιο, στην βορειοδυτική Ισπανία, σημείωσε ότι έγινε ιδιοκτήτρια του Ηλιου έχοντας την «επικαρπία»,... επειδή δεν υπάρχει ένας μόνο ιδιοκτήτης που να είναι γνωστός εδώ και 5 δισεκατομμύρια χρόνια.
από kafeneio

Και όμως υπάρχουν ακόμη ΑΝΘΡΩΠΟΙ!...


Μαθήματα ανθρωπιάς, ήθους και αξιοπρέπειας παρέδωσε ένας Ηρακλειώτης, ο οποίος υπό καθεστώς πλήρους ανωνυμίας,
έσπευσε να καταβάλλει τα χρήματα που χρωστούσε συμπολίτης μας προκειμένου να γλυτώσει το σπίτι του από πλειστηριασμό. Είχε διαβάσει το σχετικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα «Πατρίδα»
προχθές και ένιωσε συγκλονισμένος από το...
γεγονός ότι κάποιος κινδύνευε να μείνει στο δρόμο για ένα ποσό της τάξεως περίπου των 6.000 ευρώ.
Όπως γράφει σήμερα η Ευ.Καρεκλάκη στην 'Πατρίδα' σε μία εποχή οικονομικής κρίσης, ανέχειας και ηθικής κατάπτωσης, ο άνθρωπος αυτός απέδειξε εμπράκτως την ευαισθησία και την μεγαλοψυχία του με μοναδικό γνώμονα να σώσει από την οικονομική καταστροφή κάποιον παντελώς άγνωστο σε αυτόν. Έπραξε αυτό που του
έλεγε η συνείδηση και η καρδιά του με ταπεινότητα.
Μακριά από φανφάρες και επικοινωνιακά τερτίπια. Και αυτό είναι το πιο συγκινητικό αλλά και παρήγορο συνάμα. Τέτοιες πράξεις σε κάνουν να χαμογελάς αισιόδοξα, αναφωνώντας: Και όμως υπάρχουν άνθρω-
ποι!
Τα στοιχεία του Ηρακλειώτη είναι στη διάθεση της εφημερίδας ωστόσο διατηρούν την ανωνυμία του, σεβόμενοι απόλυτα την επιθυμία του. Ήταν λίγο μετά τις 5 το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής όταν
επισκέφθηκε τα γραφεία της εφημερίδας ένας καλοσυνάτος κύριος. Ζητούσε να μάθει πληροφορίες σε σχέση με το ρεπορτάζ που δημοσιεύαμε την ίδια ημέρα σχετικά με τον Ηρακλειώτη ο οποίος κινδύνευε
να χάσει το σπίτι που είχε κληρονομήσει από τη μητέρα του, στην περιοχή της Θερίσσου, για ένα χρέος περίπου 6.000 ευρώ από επιταγή.
Ο πλειστηριασμός έχει προγραμματιστεί για αύριο στο Ειρηνοδικείο Ηρακλείου και ο ιδιοκτήτης του διαμερίσματος βρισκόταν σε κατάσταση απόγνωσης αφού δεν είχε την οικονομική δυνατότητα να ξεπληρώσει την οφειλή του προς τον ιδιώτη.
Ο κύριος ζήτησε μόνο το τηλέφωνο του δικηγόρου Ιάσονα Παπαστεφανάκη, ο οποίος έχει αναλάβει να κάνει την ανακοπή κατά του προγράμματος πλειστηριασμού για λογαριασμό του ιδιοκτήτη του ακινήτου.
«Θέλω να βοηθήσω αυτήν την οικογένεια με όλη μου την ψυχή», μας εξομολογήθηκε ο 65χρονος Ηρακλειώτης με την ευγενική φυσιογνωμία. «Δεν θα ηρεμήσει η ψυχή μου και η συνείδηση μου όσο ξέρω ότι θα μπορούσα να σώσω το σπίτι του και δεν το έκανα. Εγώ, ξέρετε, μεγάλωσα ξυπόλυτος, σε μεγάλη φτώχεια. Η ζωή τα έφερε έτσι και σήμερα έχω οικονομική άνεση. Όσο ζω και όσο μπορώ, θα βοηθώ συνανθρωπους μου»
www.cretalive.gr

Με αφορμή την σημερινή απεργία των δημοσιογράφων...


istorikesphotografies.blogspot
ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΟ ΑΠΟ ΤΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ''ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ'' ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΣΩΚΡΑΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ. ΚΑΘΗΜΕΝΟΣ Ο ΓΝΩΣΤΟΣ ΩΣ ...

ΓΑΒ (ΑΠΟ ΤΑ ΑΡΧΙΚΑ ΤΟΥ (ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΓΓΕΛΟΥ ΒΛΑΧΟΣ), ΙΔΡΥΤΗΣ ΚΑΙ ΕΚΔΟΤΗΣ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΚΑΙ ΟΡΘΙΟΣ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΣΗΕΑ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΡΑΝΙΩΤΑΚΗΣ.

"Ο οίκος του θεού και ο σκύλος"...


Δείτε από ποιους απαρτίζεται το εκκλησιαστικό σύνολο. Ποιοι είναι αυτοί που φροντίζουν τον «οίκο του Θεού».
Η κακία και η απανθρωπιά στο μεγαλείο της!
Πριν από λίγο ώρα 7.30 πρωί διέσχιζα το προαύλιου του αγίου Νικολάου του Βόλου.
Ένα "κακό σκυλί" τόλμησε να ανέβη τα σκαλιά της εκκλησίας και να κουρνιάσει πεινασμένο μπροστά στην πόρτα της.
Βγήκε όμως "ο άνθρωπος του θεού" νεοκόρος μάλλον με έναν
κουβά νερό και το έριξε όλο πάνω στο ζωάκι που κοιμόταν.
Άρχισα να του φωνάζω και να τον... βρίζω αλλά εξαφανίστηκε χωρίς λέξη. Βιαζόμουνα για την δουλειά αλλιώς δεν θα τον άφηνα …….
Να μπορούσα να του κάνω το ίδιο, να πάω με ένα κουβά νερό την ώρα που κοιμάται …αλλά βέβαια …αυτός είναι "άνθρωπος""
ANAΓΝΩΣΤΗΣ από volospress.blogspot

Πώς να μειώσετε την κακή χοληστερόλη;...


Χωρίς να πάρετε φάρμακα...
Τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερο γίνεται λόγος για την 'κακή' χοληστερόλη και τις βλαβερές συνέπειες που προκαλεί στην υγεία μας. Μάλιστα, σύμφωνα με τις επιστημονικές έρευνες, τα κρούσματα των ανθρώπων που αποκτούν υψηλά επίπεδα χοληστερόλης αυξάνονται κάθε χρόνο με ταχύτατους ρυθμούς.

Κι όμως, χωρίς να...
χρειαζόμαστε πάντα τη βοήθεια φαρμάκων, μπορούμε εύκολα να ελέγξουμε τη χοληστερόλη στο αίμα μας, διατηρώντας τη στο σωστό επίπεδο. Το μόνο που χρειάζεται είναι να ακολουθήσουμε τις σωστές διατροφικές επιλογές, καθώς και έναν υγιεινό τρόπο ζωής! Ο καλύτερος τρόπος λοιπόν, για να μειώσουμε με φυσικό τρόπο τη βλαβερή χοληστερόλη στον οργανισμό μας, είναι με το να τροποποιήσουμε τον τρόπο της διατροφής μας, καθώς και τον τρόπο της ζωής μας.

Αναλυτικότερα:

Αλλαγή διατροφής:

* Επιλέγουμε να καταναλώνουμε κυρίως προϊόντα με χαμηλά ή καθόλου λιπαρά και αντικαθιστούμε τα τηγανητά φαγητά με ψητά ή στη σχάρα.
* Συμπεριλαμβάνουμε στη διατροφή μας σε μεγάλη συχνότητα φαγητά πλούσια σε Ω3 λιπαρά οξέα, όπως ψάρια (σολομός, σαρδέλες, σκουμπρί, κ.ά.), φουντούκια και ίνες λιναριού δυο φορές την εβδομάδα.
* Αποφεύγουμε την κατανάλωση αναψυκτικών και αντιθέτως, πίνουμε όσο το δυνατόν περισσότερο νερό, άπαχο γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα, τα οποία είναι πλούσια σε Βιταμίνη D και ασβέστιο, που ενισχύουν με τον καλύτερο τρόπο την καρδιά και τα οστά μας.
* Μειώνουμε τα προϊόντα που περιέχουν άσπρο αλεύρι και στη θέση τους επιλέγουμε δημητριακά και ψωμί ολικής αλέσεως. Επίσης, αντικαθιστούμε τα ζυμαρικά με όσπρια, τα οποία είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και καλή χοληστερόλη.
* Αυξάνουμε τα φρούτα και τα λαχανικά. Οι ιδανικότερες επιλογές είναι το σπανάκι, το μπρόκολο και τα πολύχρωμα φρούτα, όπως το μάγκο.
* Πίνουμε αλκοολούχα ποτά με μέτρο. Μάλιστα, ένα με δυο ποτήρια άσπρου ή κόκκινου κρασιού βοηθούν την καλή λειτουργία της καρδιάς.
* Αποφεύγουμε να τρώμε περισσότερους από 4 κρόκους αβγού την εβδομάδα, καθώς και τη συχνή κατανάλωση γαρίδων και αλλαντικών.
* Όταν ψωνίζουμε στο σούπερ-μάρκετ, ελέγχουμε πάντα τις ετικέτες των προϊόντων και να επιλέγουμε αυτά που περιέχουν λιγότερο από 15 γρ. λίπους, αν πρόκειται για γεύμα και λιγότερο από 3 γρ., αν πρόκειται για σνακ.
* Μειώνουμε την κατανάλωση του αλατιού. Η σωστή ποσότητα για έναν ενήλικα είναι 1 κουταλάκι ημερησίως.

Αλλαγή τρόπου ζωής:

Ασκούμαστε. Όλοι οι επιστήμονες, ανεξαιρέτως, συνιστούν την άσκηση ως την καλύτερη πρόληψη κατά της χοληστερόλης. Τώρα, εάν δεν ανήκουμε στην κατηγορία 'των φίλων της γυμναστικής', μπορούμε να επικεντρωθούμε στο συχνό περπάτημα.

Χάνουμε βάρος ή το διατηρούμε σε ένα σταθερό επίπεδο. Βέβαια, η μείωση του βάρους θα πρέπει να γίνει με μία ισορροπημένη δίαιτα, επιλέγοντας μεν φαγητά της προτίμησής μας, αλλά σε σωστές μερίδες και ποσότητες.

Κόβουμε το κάπνισμα. Δυστυχώς, το να ελαττώσουμε απλώς το κάπνισμα, δεν αρκεί, αφού ακόμα και αν καπνίζουμε από ένα μέχρι πέντε τσιγάρα την ημέρα, το αποτέλεσμα θα είναι να εξαντλήσουμε το αμυντικό σύστημα του οργανισμού μας και να αυξήσουμε τον κίνδυνο εμφράγματος.

Δεν ξεχνάμε ποτέ. Η πρόληψη είναι το κλειδί για μια ζωή γεμάτη υγεία! Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, οι επισκέψεις στον γιατρό μας βοηθούν, όχι μόνο να αντιμετωπίσουμε, αλλά κυρίως να προλάβουμε τυχόν προβλήματα υγείας. Το ιδανικό λοιπόν, είναι να κάνουμε μία φορά τον χρόνο ένα τσεκ-απ για να ενημερωνόμαστε για τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα μας, έτσι ώστε να είμαστε πάντοτε υγιείς.

Οι 10 πολύτιμες τροφές

Στον παρακάτω πίνακα ακολουθούν εκείνες οι τροφές, οι οποίες σύμφωνα με διακεκριμένους διατροφολόγους έχουν αποδειχτεί ότι συντελούν με καθοριστικό τρόπο στη μείωση της κακής χοληστερόλης.

1. Σαρδέλες. Σημαντική πηγή λιπαρών οξέων Ω3 και νιασίνης.
2. Σκουμπρί. Εξαιρετική πηγή λιπαρών, Ωμέγα 3, καθώς και του ανόργανου στοιχείου σεληνίου.
3. Φουντούκια. Καλή πηγή ωφέλιμων λιπαρών.
4. Τοφού. Σύμφωνα με τους επιστήμονες μειώνει σημαντικά την 'κακή' χοληστερίνη.
5. Φρέσκα και ξερά δαμάσκηνα. Περιέχουν μεγάλες ποσότητες φυτικών ινών, σιδήρου και βιταμίνης Β.
6. Βρώμη. Έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και τονώνει τον οργανισμό μας.
7. Φασόλια και ρεβίθια. Έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, χαμηλά λιπαρά και είναι πλούσια σε φυτικές ίνες.
8. Κριθάρι. Βοηθά στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας και είναι μία θαυμάσια πηγή σιδήρου και αρκετών ανόργανων στοιχείων.

Προσοχή! Δεν πρέπει μόνο να αποβάλλουμε από τη διατροφή μας τα βλαβερά φαγητά, αλλά και να φροντίζουμε να καταναλώνουμε τα ωφέλιμα.

Καθημερινά λοιπόν, θα πρέπει να καταναλώνουμε τουλάχιστον 5 φρούτα ή λαχανικά σε συνδυασμό με προϊόντα ολικής αλέσεως.

Έξυπνο πλάνο: Προβλέπουμε και δρούμε προκαταβολικά. Η πρόληψη είναι το κλειδί για μια ζωή χωρίς τον φόβο καρδιακών παθήσεων. Οι συχνές επισκέψεις σε γιατρούς μας βοηθούν όχι μόνο να αντιμετωπίσουμε αλλά να προλάβουμε τυχόν προβλήματα υγείας. Κάνουμε συχνά τσεκ-απ για να ενημερωνόμαστε για τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα μας και ρωτάμε τον γιατρό μας για τα επιθυμητά επίπεδα που πρέπει να φροντίζουμε να έχουμε.

Άλλοι επικίνδυνοι παράγοντες:

Η κληρονομικότητα. Αν έχουμε στην οικογένειά μας κληρονομικά καρδιακά νοσήματα, πρέπει να είμαστε ακόμα πιο προσεκτικοί, καθώς έχουμε τα γονίδια καρδιακών παθήσεων στον οργανισμό μας. Πάντα πρέπει να είμαστε ενήμεροι για το ιατρικό οικογενειακό ιστορικό.

Τριγλυκερίδια: Στα λιπίδια του αίματος συμπεριλαμβάνονται και τα τριγλυκερίδια, τα οποία κυκλοφορούν στο αίμα και αυξάνουν τον κίνδυνο για αρτηριοσκληρύνσεις, δηλαδή τη συσσώρευση λίπους στα τοίχωμα των αρτηριών, υπεύθυνες για εμφράγματα και εγκεφαλικά. <150 mg / dL κανονικό επίπεδο τριγλυκεριδίων. Μεταβολικό σύνδρομο: Ο συνδυασμός πολλών επικίνδυνων παραγόντων ισοδυναμεί με το Μεταβολικό σύνδρομο. Δηλαδή αν κάποιος συνδυάζει 2-3 από τους παρακάτω παράγοντες διατρέχει μεγάλο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Οι παράγοντες: * Παχυσαρκία * Υψηλά επίπεδα βλαβερής χοληστερόλης * Υψηλά τριγλυκερίδια * Υψηλή αρτηριακή πίεση * Υψηλό ζάχαρο Έλεγχος: Η πρόληψη των καρδιακών νοσημάτων δεν είναι κάτι εύκολο και αυτό γιατί μπορεί να υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που μπορούμε να ελέγξουμε αλλά υπάρχουν και κάποιοι άλλοι που δυστυχώς δεν είναι στο χέρι μας να τους ελέγξουμε. Δηλαδή: Παράγοντες που δεν μπορούμε να ελέγξουμε: * Την ηλικία. Η επικίνδυνη ηλικία για τους άντρες είναι τα 45 και άνω, ενώ για τις γυναίκες τα 55 και άνω. * Το φύλο. Τα καρδιακά νοσήματα εμφανίζονται τόσο στους άντρες όσο και στις γυναίκες, αλλά έχει παρατηρηθεί ότι περισσότερες γυναίκες πεθαίνουν από καρδιά. * Οικογενειακό ιστορικό. Εξαιρετικά επικίνδυνη η περίπτωση αν κοντινό μέλος της οικογένειάς μας έπασχε κατά το παρελθόν σε νεαρή ηλικία από καρδιά. * Διαβήτης. Ο τύπος 1 διαβήτη είναι πολύ επικίνδυνος παράγοντας στην εμφάνιση προβλημάτων καρδιάς * Λίπος. Άνθρωποι που τείνουν να παχαίνουν στην περιοχή της κοιλιάς μόνο (άνιση κατανομή λίπους) έχουν περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσουν προβλήματα με την καρδιά τους. Παράγοντες που μπορούμε να ελέγξουμε: * Το κάπνισμα. Πρέπει να το διακόψουμε, καθώς είναι η νούμερο ένα αιτία για καρδιακά νοσήματα * Τη διατροφή. Διατροφές πλούσιες σε κορεσμένα λίπη συντελούν στην αύξηση των πιθανοτήτων για καρδιακά προβλήματα * Το βάρος. Η παχυσαρκία που είναι δική μας επιλογή επειδή δεν μπορούμε να ελέγξουμε τον εαυτό μας στην ποσότητα φαγητού που καταναλώνουμε είναι σημαντικός παράγοντας για υψηλά επίπεδα πίεσης και χοληστερόλης. * Γυμναστική. Κρατά το σώμα και την καρδιά μας υγιή. * Διαβήτης τύπου 2. Το 80% με 90% των ατόμων που πάσχουν από αυτόν τον τύπο είναι υπέρβαρα, αλλά είναι στο χέρι τους να ελέγξουν και να μειώσουν το βάρος τους. * Πίεση. Μπορούμε μόνοι μας να ελέγξουμε το επίπεδο της πίεσής μας με το να φροντίζουμε τη διατροφή μας και να ασκούμαστε τακτικά. Όλοι οι άνθρωποι από τα 20 και πάνω πρέπει να ελέγχουν μια φορά κάθε 5 χρόνια τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα τους. Όλοι πρέπει να είμαστε ενημερωμένοι για θέματα που αφορούν την καρδιά, για την καλή και κακή χοληστερόλη και η καλύτερη πηγή για τις πληροφορίες αυτές είναι ο γιατρός μας. Τα εργαστηριακά τεστ δεν είναι πάντα ακριβή, γιατί πληθώρα παραγόντων παίζει ρόλο. Το κάπνισμα, η διατροφή μας, ο τρόπος ζωής και η κληρονομικότητα φέρνουν πιο κοντά τα προβλήματα καρδιάς. Έρευνες έχουν δείξει ότι κάθε χρόνο αυξάνονται τα κρούσματα ανθρώπων που έχουν υψηλά επίπεδα χοληστερόλης. Δεν πρέπει ποτέ να αναβάλλουμε τα τσεκ-απ γιατί μπορεί να αναδειχθούν σωτήρια.
Πηγή: iatronet.gr

Η απόφαση της δίκης για το παραδικαστικό (φάκελος Μπουρμπούλια - Καλούσης)...


Αποκλειστικό: politispierias.blogspot
Συνεδρίασε σήμερα στην Αθήνα το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων για την υπόθεση του Παραδικαστικού (φάκελος Μπουρμπούλια - Καλούσης)
Η απόφαση έχει ως εξής:
- Κωνσταντίνα Μπουρμπούλια:... 7 χρόνια κάθειρξη.
- Ευαάγγελος Καλούσης: 12 χρόνια κάθειρξη
- Σάκης Κεχαγιόγλου: Αθώος
- Γιώργος Νικολακόπουλος: Αθώος.

Είχε όγκο, της έδινε πανάκριβα βοηθήματα διατροφής...


Της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΚΑΤΗ

Πολλαπλές μεταστάσεις στα ζωτικά της όργανα υπέστη μια γυναίκα, που έπασχε από καρκίνο του μαστού, νόσο ιάσιμη στο 95% των περιπτώσεων, όταν πείστηκε από γιατρό ωτορινολαρυγγολόγο στην ειδικότητα, που της είχε συστηθεί και ως «ολιστικός», να εγκαταλείψει την ενδεδειγμένη θεραπεία (χειρουργείο-χημειοθεραπείες) και να καταφύγει στα... άλατα και στα πανάκριβα βοηθήματα διατροφής που της χορηγούσε ο ίδιος.

Και όταν η δίαιτα αποτοξίνωσης, στην οποία την υπέβαλε, της προκάλεσε βαριά βλάβη, που «κατέστησε τη νόσο μη ιάσιμη, μειώνοντας δραματικά το προσδόκιμο ζωής της», ο «ολιστικός», που έκοβε αποδείξεις ωτορινολαρυγγολόγου, έκοψε και... ρόδα μυρωμένα.

Η γυναίκα προσέφυγε τελικά στην κλασική ιατρική, αλλά και στη Δικαιοσύνη.

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθήνας, που δίκασε ερήμην τον 70χρονο γιατρό, Θωμά Χρηστίδη, τον καταδικάσε σε συνολική ποινή εφτά ετών, με αναστολή, για απάτη, αλλά και για τη βλάβη υγείας που υπέστη η μηνύτρια, αναγνωρίζοντάς του κατά πλειοψηφία το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου. Ο εισαγγελέας της έδρας είχε εισηγηθεί καταδίκη μόνο για βαριά σωματική βλάβη της παθούσης, Ευαγγελίας Θεοτοκάτου, οικονομολόγου, που έχει διατελέσει επιστημονικός βοηθός στο Πανεπιστήμιο Πειραιά.

Ολα ξεκίνησαν όταν η ασθενής, το 2003, που διαγνώστηκε η ασθένεια, και της είχε συστηθεί από γιατρούς του «Αγίου Σάββα» να υποβληθεί σε ολική αφαίρεση δέξιου μαστού, ζήτησε τη γνώμη του «ολιστικού», ο οποίος υποσχόταν σε ασθενείς με διάφορες νόσους θεραπεία με «εναλλακτικές μεθόδους».

Χρεώσεις χρυσάφι

Για να τους πείθει, είχε εγκαταστήσει στο ιατρείο του «ειδικά» μηχανήματα, με τα οποία πραγματοποιούσε διάφορα τεστ, που διαρκούσαν πολλή ώρα και τα χρέωνε με υπέρογκα ποσά. Οταν η μηνύτρια τον επισκέφτηκε, «της έκανε τεστ επί 4.30 ώρες και της πήρε με... έκπτωση 430 ευρώ, αντί 607. Της συνέστησε να αποφύγει τη συμβατική θεραπεία, γιατί θα οδηγούσε σε εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος και διάχυση του καρκίνου. Εντόπισε δε την αιτία του στις αλλεργιογόνες ουσίες με τις οποίες είχε βομβαρδισθεί από τον μέχρι τότε τρόπο ζωής της. Την υπέβαλε σε εκτεταμένη δίαιτα αποτοξίνωσης, με παράλληλη χρήση αλάτων και της χορηγούσε συμπληρώματα διατροφής, όπως βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, ομοιοπαθητικά, με κόστος από 350 έως 800 ευρώ τη φορά, τα οποία άλλοτε τα αγόραζε από φαρμακείο, άλλοτε της τα χορηγούσε ο ίδιος.

Οταν «άρχισε η κόπωση, καθώς μεγάλωσε ο όγκος μου, έλεγε -κατέθεσε η γυναίκα- ότι ο οργανισμός προσπαθούσε να τον αποβάλει, πράγμα που καταδείκνυε την επιτυχία της μεθόδου. Ελεγε ότι οι άσχημες αιματολογικές εξετάσεις μου οφείλονταν σε άγχος».

«Υστερα από τρία χρόνια και αφού κατέβαλλα υπέρογκα ποσά, τα περισσότερα χωρίς αποδείξεις, άρχισα να έχω αναπνευστική δυσφορία, αλλά έλεγε ότι ήταν αλλεργικά συμπτώματα, που οφείλονταν στους "ευρωμύκητες" που υπάρχουν στην Κέρκυρα -όπου ζω-, λόγω του υγρού κλίματος».

«Την άνοιξη του 2006, μεταβάλλοντας απόψεις, μου σύστησε να αφαιρέσω τον όγκο. Με παρέπεμψε σε εναλλακτικούς χειρουργούς, που μου σύστησαν να επιστρέψω στην κλασική Ιατρική. Ο ίδιος έκανε ομοιοπαθητικές ενέσεις γύρω από τον όγκο. Ακόμη και όταν διαπιστώθηκε η εξάπλωση του καρκίνου, έλεγε να μην κάνω χημειοθεραπεία και να συνεχίσω τη δική του».

«Η δραματική της κατάσταση -σημειώνεται στο παραπεμπτικό βούλευμα- την έκανε να ανακτήσει τη λογική της και να αποκρούσει τις προσπάθειές του να συνεχίσει να την απομυζά οικονομικά, εκμεταλλευόμενος την κατάσταση του νου ενός βαρέως νοσούντος ανθρώπου».

Οι πληρεξούσιοι δικηγόροι του κατηγορουμένου υποστήριξαν ότι «δεν έκρυψε ότι ασχολείται με ολιστική ιατρική και δεν έφαγε χρήματα. Η επιλογή ήταν αποκλειστικά δική της».
enet.gr

Χωρίς γιατρούς το ΙΚΑ και αύριο...


Σε 48ωρη απεργία προχωρούν από την Τρίτη 30 Νοεμβρίου οι γιατροί του ΙΚΑ. Ως εκ τούτου, οι υγειονομικές υπηρεσίες του Ιδρύματος θα λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας και θα δέχονται μόνο τα έκτακτα περιστατικά.

Η Ομοσπονδία των γιατρών του ΙΚΑ ζητεί:
- Ανανέωση των συμβάσεων όλων των υπηρετούντων γιατρών με ...

σύμβαση έργου και προκήρυξη αντίστοιχων θέσεων συμβάσεων αορίστου χρόνου, με κύριο κριτήριο την προϋπηρεσία στο ΙΚΑ.
- Κάλυψη των κενών που έχουν προκύψει από την αποχώρηση πολλών γιατρών.
- Εφαρμογή επιστημονικού βαθμολογίου από το υπηρεσιακό συμβούλιο, το οποίο δεν λειτουργεί τους τελευταίους έξι μήνες.

Μια «βόμβα» στο τραπέζι μας


Πατάτες, κρεμμύδια και καρότα που φθάνουν καθημερινά στο τραπέζι μας κρύβουν θανατηφόρα δηλητήρια, μολυσμένα με επικίνδυνα βαρέα μέταλλα που συχνά είναι 1000% πιο πάνω από τα επιτρεπτά όρια.

Περιοχές στον κάμπο των Θηβών και των Οινοφύτων που παράγουν τις μεγαλύτερες ποσότητες κρεμμυδιών, καρότων και πατάτας σε όλη την Ελλάδα, έχουν δηλητηριαστεί από...



τα νερά του ποταμού Ασωπού που δέχονται τα απόβλητα δεκάδων βιομηχανιών της περιοχής.

Επιδημιολογική μελέτη της καθηγήτριας του πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Αθηνάς Λινού στα Οινόφυτα έφερε στην επιφάνεια ένα φοβερό μυστικό για το οποίο κανείς δεν μιλάει εδώ και πολλά χρόνια.

Οι θάνατοι από καρκίνο στην περιοχή αυξάνονται από χρόνο σε χρόνο επικίνδυνα και πολλά παιδιά εμφανίζουν αρρώστιες που δεν είναι της ηλικίας τους.

Η επικινδυνότητα των προϊόντων της περιοχής Οινοφύτων προκύπτει και από μελέτη του Εργαστηρίου Χημείας Τροφίμων του Πανεπιστημίου της Αθήνας που παρουσιάστηκε στο 7ο Διεθνές Συνέδριο «Ημέρες Αναλυτικής Χημείας» στη Μυτιλήνη.

Η μελετητική ομάδα (Χ. Κιρκίληης, Γ.Πασσιάς, Σ.Μηνιάδου - Μειμάρογλου, Ν.Θωμαϊδης και Γ.Ζαμπετάκης) αγόρασε και σύγκρινε τρόφιμα - βολβούς (καρότα, κρεμμύδια, πατάτες) από την Θήβα και τα Οινόφυτα με άλλα που έχουν παραχθεί σε περιοχές με μικρή ή καθόλου βιομηχανική δραστηριότητα.

Η ομάδα του Πανεπιστημίου Αθηνών αγόρασε 13 παρτίδες παραγωγής από καθένα από τα παραπάνω τρία τρόφιμα που καλλιεργήθηκαν στη Θήβα, από 13 σούπερ μάρκετ της Αθήνας και το κάθε ένα από αυτά αναλύθηκε 3 φορές συγκρίθηκε με 2 δείγματα από «καθαρές» περιοχές κάθε ένα από τα οποία αναλύθηκε επίσης 3 φορές.

Η μελέτη φέρνει στο φως συγκλονιστικά στοιχεία:

Καρότα που παράχθηκαν στη Θήβα και αγοράστηκαν από σούπερ μάρκετ της Αθήνας, βρέθηκαν να έχουν έως και 700% νικέλιο παραπάνω από καρότα που παράχθηκαν σε μη βιομηχανικές περιοχές. Επίσης, ενώ στα καρότα από άλλες περιοχές το χρώμιο ήταν κατά μέσο όρο 20 μg/kg, στα καρότα Θήβας έφτασε μέχρι 76 μg/kg. Ακόμα, εντοπίστηκε μόλυβδος μέχρι και 43 μg/kg, ενώ ο μέσος όρος στα καρότα από άλλες περιοχές είναι 35 μg/kg.

Διπλάσιο είναι το κάδμιο στα καρότα Θήβας από τα καρότα άλλων περιοχών.

Κρεμμύδια που παράχθηκαν στη Θήβα περιέχουν έως 688 μg/kg νικελίου, ενώ ο μέσος όρος στα κρεμμύδια άλλων περιοχών είναι μόλις 57 μg/kg, δηλαδή 640% παραπάνω.

Στα κρεμμύδια άλλων περιοχών το χρώμιο ήταν κάτω από το όριο ανίχνευσης. Παρόλα αυτά σε κρεμμύδια Θήβας βρέθηκε έως και 26 μg/kg.

Επίσης, ενώ στα κρεμμύδια άλλων περιοχών ο μόλυβδος είναι κατά μέσο όρο 24 μg/kg σε αυτά της Θήβας βρέθηκε έως και 72 μg/kg. Λίγο αυξημένες ήταν οι τιμές του καδμίου στα κρεμμύδια Θήβας σε σχέση με άλλες περιοχές.

Πατάτες που παράχθηκαν στη Θήβα περιέχουν έως 1.894 μg/kg νικελίου, ενώ στις άλλες περιοχές ο μέσος όρος είναι 78 μg/kg, δηλαδή 926% πάνω!

Κι εδώ το χρώμιο σε άλλες περιοχές ήταν κάτω από τα ανιχνεύσιμα όρια, αλλά στη Θήβα έφτασε μέχρι και 170 μg/kg. Δηλαδή 350% παραπάνω.

Βρέθηκε ακόμη στις πατάτες Θήβας έως 36 μg/kg μολύβδου, ενώ στις άλλες περιοχές ο μέσος όρος είναι 18 μg/kg. Σε λογικά επίπεδα εντοπίστηκε κάδμιο.

Με βάση αυτά τα αποτελέσματα προκύπτει ότι τα καρότα, κρεμμύδια και πατάτες Θήβας είναι κατά υπερβολικό βαθμό επιβαρημένα με πολύ επικίνδυνα βαρέα μέταλλα και κυρίως με νικέλιο, χρώμιο και κάδμιο. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι η επιμόλυνση αυτή οφείλεται στη ρύπανση του Ασωπού και του υπόγειου υδροφορέα της ευρύτερης περιοχής.

Το θέμα είναι πόσο επικίνδυνα είναι τα επίπεδα νικελίου και χρωμίου στα τρόφιμα αυτά για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Αθηνών αν λάβουμε υπόψη την ανεκτή ημερήσια πρόσληψη νικελίου για παιδιά που είναι 300 μg την ημέρα, τότε από τα στοιχεία της έρευνας προκύπτει ότι αρκούν λίγα γραμμάρια καρότου, κρεμμυδιού και πατάτας Θήβας για να τεθεί σε κίνδυνο η υγεία ενός παιδιού!

newsbomb.gr

ΗΠΑ : Λουκέτο σε ιστοσελίδες με μαϊμούδες και πειρατική μουσική...


Ογδόντα δύο διαδικτυακούς τόπους που προωθούσαν προϊόντα – απομιμήσεις, κυρίως κινεζικής προέλευσης, πειρατική μουσική και ταινίες «έκλεισαν» χθες οι ΗΠΑ.

Οι διαδικτυακοί τόποι που έκλεισαν είχαν ονομασίες όπως handbagcom.com (γυναικείες τσάντες), mydreamwatches.com (ονειρεμένα ρολόγια), ή torrent-finder.com (για το παράνομο «κατέβασμα» ταινιών και μουσικής) και προσέφεραν ένα ...
ευρύ φάσμα από καταναλωτικά προϊόντα, από ρούχα, γυαλιά και αξεσουάρ έως παράνομα DVD και CD-Rom.

«Η πώληση απομιμήσεων αμερικανικών εταιρειών αποτελεί κλοπή της δημιουργικής εργασίας, κοστίζει στην οικονομία μας, στην αγορά εργασίας και στον κύκλο εργασιών και μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια των αμερικανών καταναλωτών», τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο διευθυντής της Υπηρεσίας Μετανάστευσης και Τελωνείων Τζον Μόρτον.

Ερωτηθείς για την πιθανότητα επανεμφάνισης αυτών των ιστοτόπων με διαφορετική ονομασία, ο Μόρτον τόνισε πως πιθανώς μπορεί να αναστηθούν «με ονόματα από διαφορετικές τοποθεσίες», αλλά αυτό «θα απαιτήσει χρόνο για να ξαναποκτήσουν την προηγούμενη κυκλοφορία τους».

Η κατάσχεση των domain name αυτών των ιστοσελίδων, κατόπιν δικαστικής διαταγής, αποτελεί τη δεύτερη φάση επιχείρησης που ξεκίνησε τον Ιούνιο με το κλείσιμο εννέα άλλων ισοτόπων που προσέφεραν πειρατικές ταινίες.

Προτού προσφύγουν στη βοήθεια της δικαιοσύνης, τα αμερικανικά τελωνεία είχαν παραγγείλει προϊόντα από τους ιστότοπους αυτούς για να διαπιστώσουν εάν επρόκειτο για απομιμήσεις
enet.gr

Επαφές παλαιού (Πασοκικού) τύπου...


Συνάντηση χθες βράδυ του Γιάννη Δημαρά, με τον εκφραστή των "προεδρικών" του ΠΑΣΟΚ, Παναγιωτακόπουλο.
Η...
συνάντηση έγινε σε γνωστό Ιταλικό εστιατόριο του Χαλανδρίου...

Πάρτι σπατάλης µέχρι... το ∆ιάστηµα...


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Πόπη ∆ιαµαντάκου Χρήστος Ν.Ε. Ιερείδης
Οργιο διασπάθισης δηµοσίου χρήµατος στη δορυφορική τηλεόραση (ΕΡΤ World) έδειξε το πόρισµα...
Χρυσή «κάνουλα» για την αποµύζηση δηµοσίου χρήµατος αποδείχθηκε η δορυφορική τηλεόραση για την τετραετία 2006-2010 (επί διοίκησης ΧρήστουΠαναγόπουλου), σύµφωνα µε το πόρισµα των επιθεωρητών και ελεγκτών ∆ηµόσιας ∆ιοίκησης.

Το πόρισµαδόθηκε στη δηµοσιότητα χθες από το...
υπουργείο Πολιτισµού και ήρθε να συµπληρώσει την απίστευτη εικόνα κατασπατάλησης που αποκάλυπτε το προηγούµενο πόρισµα της 29ης Ιουλίου 2010. Η έκθεση διαβιβάστηκε επίσης στα αρµόδια όργανα της ΕΡΤ για την άσκηση πειθαρχικών διώξεων κατά τεσσάρων υπεύθυνων υπαλλήλων, οι οποίοι εξακολουθούν να υπηρετούν. Και επίσης διαβιβάστηκε ήδη στην Εισαγγελία Εφετών για να ελεγχθεί και – εφόσον προκύψουν – να ασκηθούν περαιτέρω ποινικές διώξεις.

Το εντυπωσιακόείναιότι η πρώτη έρευνα του Σώµατος Επιθεωρητών ∆ηµόσιας ∆ιοίκησης (τέλος Ιουλίου 2010) αφορούσε µόλις το 5% του συνόλου της εταιρείας, αλλά και πάλι τα ευρήµατα σόκαραν, πόσω µάλλον οι ολιγωρίες της διοίκησης που κατέληγαν µονίµως σε διασπάθιση δηµοσίου χρήµατος, επεκτεινόµενες ώς τη δορυφορική τηλεόραση (ΕΡΤ World) µε επίκεντρο τις περιβόητες – και όπως αποδεικνύεται αµαρτωλές – µεικτές παραγωγές. Η ΕΡΤ διέθετε από στούντιο, εξοπλισµό, κάµερες, σκηνικά, αρχεία, παρουσιαστές, τεχνικούς και µακιγιέζ, οι οποίοι πληρώνονταν ξεχωριστά από το µισθολόγιο της κρατικής τηλεόρασης, ενώ η εκάστοτε εταιρεία µε την οποία υπέγραφε συµβόλαιο έβαζε µόνο το µοντάζ. Αυτό καθιστούσε το κόστος των εκποµπών, εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, πολύ υψηλό και πάντως υπέρογκο για την ΕΡΤ.

Εξ ου και το πόρισµα αναφέρει ρητώς ότι «οι αρµόδιες υπηρεσίες της ΕΡΤ Α.Ε. δεν µεριµνούν για την κοστολόγηση της δικής της συµµετοχής στις µεικτές παραγωγές, (σ.σ.: έγινε έλεγχος για συνολικά 13 εκποµπές), κατά παράβαση σχετικών διατάξεων, και έτσι δεν είναι δυνατόν να εξακριβωθεί το πραγµατικό κόστος των µεικτών παραγωγών, µε αποτέλεσµα σε πολλές περιπτώσεις να αµφισβητείται εάν οι µεικτές παραγωγές είναι πράγµατι συµφέρουσες οικονοµικά για την ΕΡΤ Α.Ε.».

Πολύ περισσότερο µάλιστα όταν υπήρχαν περιπτώσεις που οι εν λόγω εκποµπές χρησιµοποιούσαν έτοιµα ρεπορτάζ από τον τοµέα ειδήσεων και ενηµέρωσης των ΕΡΤικών καναλιών. Αφθονο το δωρεάν υλικό για χρυσοπληρωµένες, ωστόσο, παραγωγές, οι οποίες προκάλεσαν καίριες µεν ερωτήσεις βουλευτών (π.χ. του Περικλή Κοροβέση από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ και των Καρχιµάκη, Αηδόνη, Μπόλαρη, Παντούλα, Τσιρώνη και Παπαχρήστου από το ΠΑΣΟΚ), αλλά και απαντήσεις από την τότε διοίκηση της ΕΡΤ και τον υπουργό Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο, που ήταν περίπου άλλα λόγια ν’ αγαπιόµαστε. ∆ηλαδή, γενικότητες για την προσφορά της δορυφορικής τηλεόρασης στον Απόδηµο Ελληνισµό και το πόσο την παρακολουθούν οι Ελληνες της ∆ιασποράς, χωρίς βεβαίως καµιά απολύτως έρευνα να αποδεικνύει πόσο ευχαριστηµένοι είναι κιόλας από αυτό που έβλεπαν.

∆ΙΑΒΙΒΑΣΤΗΚΕ

στην Εισαγγελία Αθηνών για να ασκηθούν περαιτέρω ποινικές διώξεις, εφόσον προκύψουν


∆ύο κακουργήµατα και τέσσερα πληµµελήµατα

Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ της πρώτης έρευνας που διενήργησε η εισαγγελέας Πρωτοδικών Παναγιώτα Φάκου για τα πεπραγµένα της διοίκησης 2006-2010 είναι δύο κακουργήµατα και τέσσερα πληµµελήµατα για επτά κατηγορούµενους – στελέχη της τότε διοίκησης της ΕΡΤ.

Πάντως ενδιαφέρον και ενδεχοµένως και ενδεικτικό του κλίµατος που ευνόησε στην ΕΡΤ όλα τα ανωτέρω είναι ότι οι ελεγκτές αναφέρουν στο πόρισµα ότι παλαιότερες προτάσεις σε έκθεση αντίστοιχου ελέγχου που είχε γίνει το 2007 ουδέποτε υλοποιήθηκαν.


Ξαναπλήρωναν και τις επαναλήψεις!

Η ΕΡΤ είχε φτάσει ώς το σηµείο να ξαναπληρώνει και εκποµπές που προβάλλονταν σε επανάληψη, σύµφωνα πάντα µε το πόρισµα, να διπλοπληρώνει οδοιπορικά, προσωπικά έξοδα (µέχρι και καλλυντικά παρουσιαστών/ριών, αναµνηστικά κ.ά.) και να πληρώνει τις εταιρείες παραγωγής για συνεργάτες που ποτέ δεν χρησιµοποιήθηκαν.

Αλλά, σαν να µην έφθαναν αυτά, µεγάλη διαρροή χρήµατος (διαφυγόντα κέρδη) είχε η ΕΡΤ από γκρίζα διαφήµιση που γινόταν µέσω συγκεκριµένης εκποµπής.

Σύµφωνα µε το πόρισµα, από την εκποµπή προβάλλονταν εταιρείες και προϊόντα που κανονικά θα έπρεπε να πληρώνουν διαφήµιση, όπως ορίζουν οι συµβάσεις της ΕΡΤ.

Επίσης σε µια περίπτωση χορηγίας διαπιστώθηκε σκανδαλωδώς ευνοϊκή αντιµετώπιση του χορηγού, καθώς όχι µόνο ήταν µειωµένη η τιµολόγηση, αλλά δεν αναφερόταν καν στη σύµβαση το ποσό της χορηγίας. Στον χορό της έµµεσης διαφήµισης του χορηγού είχαν µπει µέχρι και οι παρουσιαστές της επίµαχης εκποµπής, αναφέροντας το όνοµά του.
ΝΕΑ.

Ο Λόρενς της Μεσογείου...


Νέες φήμες για έλευση επενδύσεων δημιουργεί η παρουσία του κ. Γ. Παπανδρέου (στο σκίτσο) στη Λιβύη. Ο Πρωθυπουργός ασφαλώς ταξίδευσε στη φίλη χώρα για να συμμετάσχει στη Διεθνή Διάσκεψη Ευρώπης- Αφρικής, αλλά... κάποιοι σκέφτηκαν ότι από τη Λιβύη ενδεχομένως θα προέλθει η «νέα επένδυση» για την οποία πολλοί μιλούν τις τελευταίες ημέρες στα κυβερνητικά γραφεία και η οποία υποτίθεται ότι θα συμβάλει ώστε να ξεχαστεί το φιάσκο με την επένδυση της κοινοπραξίας ιδιωτών και κυβέρνησης του Κατάρ στον Αστακό.
BHMAτοδότης.

Έληξε η απεργία των ναυτεργατών...


Κανονικά εκτελούνται τα δρομολόγια των πλοίων
Έκαναν πίσω τελικά οι ναυτεργάτες, οι οποίοι αποφάσισαν να αναστείλουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να δώσει εντολή για την πολιτική επιστράτευσή τους.

Σε συνεδρίαση που έγινε σήμερα στις 6:30 το πρωί, η...
Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία αποφάσισε να μην πραγματοποιηθεί τελικά η νέα 48ωρη απεργία που επρόκειτο να ξεκινήσει στις 6:00 κι έτσι τα δρομολόγια των πλοίων γίνονται χωρίς απολύτως κανένα πρόβλημα.

Χθες, μετά την περιπετειώδη συνάντηση που είχε η ηγεσία της ΠΝΟ με τον υπουργό Θαλάσσιων Υποθέσεων Γιάννη Διαμαντίδη, οι ναυτεργάτες αποφάσισαν να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις, με ψήφους 11 έναντι τεσσάρων.

Τα δεδομένα ωστόσο άλλαξαν όταν ανακοινώθηκε η πολιτική επιστράτευση και οι ναυτεργάτες τελικά έκαναν πίσω.
newsbeast.gr

Κατεβαίνει στο Ρέθυμνο...


Πολιτική απάτη το γκάλοπ...
Στο Ρέθυμνο σκοπεύει να κατέβει υποψήφια η Ντόρα, γι αυτό δέχεται τελευταία επιθέσεις από την Όλγα Κεφαλογιάννη.
Ως αρχηγός θα...
επιλέξει 2 περιφέρειες, από τις οποίες η μία θα είναι στη Κρήτη, κι η άλλη στην Β'Αθήνας.
Σχετικά με το γκάλοπ της εφημερίδας Παρόν που της δίνει 2,5% το θεωρεί πολιτική απάτη και σκευωρία του ιδιοκτήτη της εφημερίδας Κουρή σε βάρος της.
Σύμφωνα με τις δικές της σφυγμομετρήσεις έχει πάνω από 7%.
Ντόρα κόψε κάτι...

Παράταση αποπληρωμής με αλμυρό επιτόκιο ...


Ανάσα πήραν η κυβέρνηση και η οικονομία από την απόφαση για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των 110 δισ. ευρώ της βοήθειας από την τρόικα ως το 2024, αλλά προϋπόθεση για την έξοδο από την κρίση αποτελεί η εφαρμογή των διαρθρωτικών αλλαγών στην οικονομία. Βεβαίως η εξόφληση θα...
γίνει με επιτόκιο... Ιρλανδίας, δηλαδή 5,8%, από 5,2% που είχε διαμορφωθεί για τη χώρα μας με το μνημόνιο, εφόσον μετατραπεί από κυμαινόμενο σε σταθερό.

Η εξέλιξη αυτή απομακρύνει την οικονομία από τον κίνδυνο στάσης πληρωμών, καθώς πλέον οι δόσεις εξόφλησης των δανείων μοιράζονται σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου, αλλά δεν παύει να μας επιβαρύνει με υψηλούς τόκους, οι οποίοι ανέρχονται (για αυτά τα 110 δισ. ευρώ) σε περίπου 6 δισ. ευρώ τον χρόνο.

Οπως διευκρίνισε χθες ο κ. Παπακωνσταντίνου, ο χρόνος του προγράμματος- του μνημονίουείναι άσχετος με τον χρόνο αποπληρωμής. Το μνημόνιο τελειώνει το καλοκαίρι του 2013. Και μόνο στην περίπτωση που η Ελλάδα αποτύχει στους στόχους της και χρειαστεί νέα δάνεια, θα υπάρξει - αναμφίβολα- νέο μνημόνιο. Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι για να ελέγξουμε το χρέος θα πρέπει να επιτύχουμε και να διατηρούμε πρωτογενή πλεονάσματα της τάξεως του 4% του ΑΕΠ ετησίως για κάθε χρόνο ως και το 2021. Αυτό θα προσφέρει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να δώσει ένα «κοινωνικό μέρισμα», όπως ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου. Προφανώς τα επόμενα χρόνια θα απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα και το 2013, όταν λήγει το μνημόνιο, θα απαιτηθούν παρεμβάσεις που θα διασφαλίζουν τη σταθεροποίηση της δημοσιονομικής κατάστασης.

O ταν τελειώσει το μνημόνιο, ούτως ή άλλως θα υπάρχει το αυστηρό πλαίσιο εποπτείας της ευρωπαϊκής επιτροπής που απαιτεί μείωση του χρέους. Ο κ. Παπακωνσταντίνου εξηγώντας χθες τις λεπτομέρειες της συμφωνίας είπε ότι δεν υπάρχει καμία συζήτηση για λήψη πρόσθετων δανείων από τη χώρα μας, συμπληρώνοντας πως πλέον ξεκινάει μια τεχνική συζήτηση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών για την επιμήκυνση, η οποία θα διαρκέσει περίπου δύο μήνες.

Οπως διευκρίνισε, με βάση την απόφαση για την Ιρλανδία και με την προϋπόθεση ότι οι αποφάσεις θα εγκριθούν από τα εθνικά κοινοβούλια, όπου απαιτείται το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου, τα τρία χρόνια της περιόδου χάριτος αυξάνονται σε τέσσερα και η περίοδος αποπληρωμής σε επτά χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα θα αρχίσει να εξοφλεί τις πρώτες δόσεις του δανείου το 2014 και τις τελευταίες δόσεις, που θα καταβληθούν το 2013, θα αρχίσει να τις πληρώνει το 2017. Ο χρόνος αποπληρωμής λήγει το 2024.

Σήμερα δανειζόμαστε με κυμαινόμενο επιτόκιο περίπου 4%, η αναγωγή του οποίου σε σταθερό οδηγεί σε επιτόκιο 5,5%. Με την επιμήκυνση το αντίστοιχο σταθερό επιτόκιο θα είναι 5,8%.

Τράπεζες και funds στον μηχανισμό βοήθειας
Βασικά χαρακτηριστικά του νέου ευρωπαϊκού μηχανισμού βοήθειας είναι η βαθιά- πλέονεμπλοκή του ΔΝΤ και η συμμετοχή των ιδιωτών (δηλαδή των ιδιωτικών τραπεζών και funds) κατά περίπτωση.

Μετά τη συμφωνία της τελευταίας ημέρας (την Κυριακή το βράδυ) της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ και του γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί ο κανονισμός για τον ευρωπαϊκό μηχανισμό βοήθειας οριοθετεί την «on case by case», δηλαδή κατά περίπτωση, συμμετοχή ιδιωτών, διάκριση ανάμεσα σε χώρες με προβλήματα ρευστότητας και χώρες με προβλήματα βιωσιμότητας (solvency).

Για την Ελλάδα οι εξελίξεις είναι επί του παρόντος ευνοϊκές, καθώς σε κάθε συζήτηση με διεθνείς επενδυτές αυτό που ερχόταν στο προσκήνιο ήταν τι θα γίνει το 2014 και το 2015, όπου θα είχαμε υψηλές ανάγκες για πληρωμές (72 δισ. ευρώ και 52 δισ. ευρώ αντίστοιχα).

Αρχές Δεκεμβρίου έρχεται ο Στρος-Καν
Καθοριστική θεωρείται από κυβερνητικούς και οικονομικούς παράγοντες η επίσκεψη του επικεφαλής του ΔΝΤ κ. Ντομινίκ Στρος-Καν στην Αθήνα. Η πιθανή ημερομηνία είναι η 7η Δεκεμβρίου, όμως μέχρι στιγμής έχει αποφευχθεί κάποια επίσημη ανακοίνωση υπό τον φόβο αντιδράσεων, δεδομένου και ότι μεσολαβεί η 6η Δεκεμβρίου. Εν όψει των εκδηλώσεων μνήμης για τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου στην κυβέρνηση υπάρχει ανησυχία για ενδεχόμενα επεισόδια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εφόσον τελικώς η επίσκεψη του επικεφαλής του ΔΝΤ πραγματοποιηθεί, ο κ. Στρος-Καν δεν θα έχει καμία δημόσια παρέμβαση, παρά μόνον συναντήσεις με κυβερνητικούς και οικονομικούς παράγοντες. Στο πλαίσιο αυτό, καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν ότι στις προθέσεις του κ. Στρος-Καν περιλαμβάνεται και το ενδεχόμενο να έχει συναντήσεις με την αντιπολίτευση και τους κοινωνικούς εταίρους. ΠΟΟΥΛ ΤΟΜΣΕΝ
«Δεν ήταν ρεαλιστικός ο χρόνος αποπληρωμής του δανείου στην Ελλάδα»
Ε ν αναμονή της τελικής διευθέτησης λεπτομερειών που σχετίζονται με τα νέα δεδομένα της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του δανείου προς την τρόικα, η κυβέρνηση επιχειρεί να επιταχύνει τις ανατροπές στις ΔΕΚΟ, την Υγεία και τους φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς- πεδία στα οποία θα κληθεί να δώσει εξετάσεις κατά την επόμενη επίσκεψη της τρόικας και στα οποία εφιστούν την προσοχή οι εκπρόσωποί της με κάθε ευκαιρία.

Η απόφαση του Εurogroup για την Ιρλανδία και οι συνακόλουθες εξελίξεις που σχετίζονται με την Ελλάδα αντιμετωπίστηκαν με ανακούφιση από την πλειονότητα των κυβερνητικών στελεχών, επειδή, όπως λένε, από τη στιγμή που θα επικυρωθεί και επισήμως η επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής, θα υπάρξει η πιθανότητα διαμόρφωσης ενός νέου χρηματοπιστωτικού περιβάλλοντος.

Μία από αυτές τις πραγματικότητες ήταν και ο περιορισμένος χρόνος αποπληρωμής του δανείου. Το στοιχείο αυτό αναγνώρισε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ κ. Πόουλ Τόμσεν, σε συνέντευξή του στους «Los Αngeles Τimes». Είπε, μεταξύ των άλλων, απαντώντας στην ερώτηση για ποιο λόγο «θα πρέπει να βοηθηθεί η Ελλάδαώστε να αποπληρώσει δάνεια αξίας 146 δισ. δολαρίων;»: «Επειδή ένα μεγάλο μέρος του είναι καταβλητέο λίγο αφότου λήξει το πρόγραμμα (της τρόικας) και αυτό δημιουργεί ένα εμπόδιο ώριμου χρέους» απάντησε ο κ. Τόμσεν και πρόσθεσε: « Αρα λοιπόνμπορούμε να παράσχουμε τα υπόλοιπα χρήματα με μια μακρότερη περίοδο αποπληρωμής, 10 ή 11 ετών. ΄Η να αναχρηματοδοτήσουμε ένα νέο δάνειο με στόχο την αναχρηματοδότηση. Μέχρι στιγμήςεκτιμούμε πάντως ότι η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει στις αγορές στις αρχές του 2012».

Σε ό,τι αφορά το ύψος του χρέους, ο κ. Τόμσεν εμφανίζεται επίσης αισιόδοξος, λέγοντας ότι θα βρεθεί σύντομα σε καθοδική πορεία και γι΄ αυτό το πρόγραμμα θα είναι βιώσιμο.

BHMA

Επιστράτευση των ναυτεργατών...


Με πολιτική επιστράτευση των ναυτεργατών επιδιώκει η κυβέρνηση να κόψει τον «γόρδιο δεσμό» που δημιουργήθηκε από την οκταήμερη «παράλυση» των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών και οδήγησε σε «ασφυξία» τα νησιά.Η απόφαση της επιστράτευσης, που ανακοινώθηκε χτες το βράδυ από... τον υπουργό Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας, Γιάννη Διαμαντίδη, εξεταζόταν το τελευταίο διήμερο ως «ύστατο μέτρο» από πλευράς κυβέρνησης.

Χτες, όμως, έπειτα από μια άκαρπη τριμερή συνάντηση στο υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων η απόφαση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με νέα 48ωρη απεργία, μέχρι τις 6 το πρωί της ερχόμενης Πέμπτης, δρομολόγησε τις εξελίξεις.

«Η αδιαλλαξία των δύο πλευρών που οδήγησε σε προγραμματισμένο ναυάγιο, μη αφήνοντας κανένα περιθώριο διαλόγου και εξεύρεσης κοινά αποδεκτής λύσης, που έχει παραλύσει το μεγαλύτερο μέρος του ακτοπλοϊκού δικτύου της χώρας, δημιουργεί πολύ μεγάλα προβλήματα που δεν μπορούν να συνεχιστούν», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Διαμαντίδης, ανακοινώνοντας την κυβερνητική απόφαση για πολιτική επιστράτευση, η οποία, όπως είπε, επιβλήθηκε «για λόγους εθνικού συμφέροντος, προκειμένου να διασφαλιστεί η συνοχή της νησιωτικής Ελλάδας με την ηπειρωτική χώρα».

Φύλλα επίταξης
Λίγο αργότερα, ξεκίνησε η διαδικασία για την παράδοση από τα λιμεναρχεία των ατομικών φύλλων επίταξης στους πλοιάρχους των πλοίων, ενώ όλη η διοίκηση της ΠΝΟ βρισκόταν στο λιμάνι εξετάζοντας τις εξελίξεις. Επειτα από συνεδρίαση της διοίκησης στο επιβατηγό «Κρήτη 2» «αποφασίσαμε ότι για εμάς η απεργία συνεχίζεται» δήλωσε στο «Εθνος» ο γεν. γραμματέας της ΠΝΟ Γιάννης Χαλάς.

Ταυτόχρονα άρχισαν να συγκεντρώνονται διαδηλωτές στο λιμάνι σε ένδειξη συμπαράστασης στους ναυτεργάτες.

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, έφυγε το «Φαιστός Palace» για την Κρήτη, κενό επιβατών και με την παρουσία αστυνομικών δυνάμεων, ενώ αναμενόταν να φύγουν τις πρώτες πρωινές ώρες το «Κρήτη Ι» και το «Λατώ» για τον ίδιο προορισμό. Τα τρία πλοία βρίσκονταν δεμένα στον φυλασσόμενο χώρο των κρουαζιερόπλοιων. Κανένα από τα πλοία που ήταν δεμένα στο κεντρικό λιμάνι, όπου βρίσκονταν όλη νύχτα διαδηλωτές, δεν έφυγε μέχρι τις πρώτες πρωινές.

Ο υπεύθυνος του τομέα Ναυτιλίας της ΝΔ Γιάννης Πλακιωτάκης επέρριψε ευθύνες για την επιστράτευση στον υπουργό Θαλασσίων Υποθέσεων, ενώ την απόφαση επιστράτευσης κατήγγειλαν ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ.

Η κρισιμότητα της χτεσινής ημέρας είχε φανεί από την όξυνση των προβλημάτων στα νησιά με τη διακοπή της διακίνησης αλιευτικών και αγροτικών προϊόντων.

Ετσι, νωρίς το πρωί, έπειτα από σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Διαμαντίδης κάλεσε σε συνάντηση τον γενικό γραμματέα της ΠΝΟ Γιάννη Χαλά και τον πρόεδρο της Ενωσης Επιχειρήσεων Ναυτιλίας (ΕΕΝ) Απόστολο Βεντούρη.

Στη διάρκεια της δίωρης συνάντησης ο κ. Διαμαντίδης πρότεινε στην ΠΝΟ να αναστείλει για 3 ημέρες τις κινητοποιήσεις της «ώστε να δοθεί χρόνος για συζήτηση εκκρεμών θεμάτων που αφορούν τα αιτήματα της ΕΕΝ αλλά και τα αιτήματα της ΠΝΟ».

Κατά πληροφορίες, από πλευράς ΕΕΝ, που καλύπτει κυρίως τα ακτοπλοϊκά πλοία, ειπώθηκε ότι, εφόσον αυτή η συζήτηση έχει αποτελέσματα για κάποια από τα αιτήματα θα μπορούσε να συμφωνήσει σε υπογραφή Σύμβασης, χωρίς πάντως, να γίνει αναφορά σε ποσοστά αυξήσεων.

Λίγο αργότερα, γινόταν γνωστό ότι η διοίκηση της ΠΝΟ στη συνεδρίαση, που διήρκεσε μόλις μισή ώρα, αφού διαπίστωσε «ότι δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση των εφοπλιστικών ενώσεων, για τις οποίες εκκρεμεί η υπογραφή των Συλλογικών Συμβάσεων για το 2010», όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, αποφάσισε με συντριπτική πλειοψηφία (11- 4) την παράταση των κινητοποιήσεων.

Σταύρος Μαλαγκονιάρης ΕΘΝΟΣ

Μήνυµα στο µπουκάλι...


Οπως συµβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, όταν οι µέσα συνεδριάζουν, οι έξω βρίσκουν έναν ευφάνταστο τρόπο για να στείλουν το δικό τους µήνυµα. H Oxfam, οργάνωση που αγωνίζεται για την καταπολέµηση της πείνας στον πλανήτη, επέλεξε µια παραλία στο Κανκούν, ένα τεράστιο µπουκάλι που θα µπορούσε να...

είχε ρίξει στη θάλασσα ένας Κύκλωπας ναυαγός και το µήνυµα «Επείγον: Σώστε ζωές στο Κανκούν». Στην ηλιόλουστη πόλη του Μεξικού άρχισαν χθες οι εργασίες της 16ης Συνόδου για το Κλίµα. Εκπρόσωποι από περίπου 200 χώρες καλούνται να συζητήσουν για τη σωτηρία του πλανήτη.

Σε περίπου δύο εβδοµάδες θα γνωρίζουµε ποιο είναι το δικό τους µήνυµα.

Ας υπάρξει και ας το µεταδώσουν µε λιγότερο ευφάνταστο τρόπο.
Κλικ από τα ΝΕΑ.

Επαναλήψεις...


Του Δηµήτρη Μητρόπουλου ...
Ε, ΡΕ και να υπήρχε Wikileaks στην Ελλάδα και να αποφάσιζε κανένας Πανάρετος να αποκαλύψει στο µέγα Πανελλήνιο την ηλεκτρονική αλληλογραφία του Γιώργου Παπανδρέου µε υπουργούς και συνεργάτες του. Εκεί θα βλέπατε εκτιµήσεις, χαρακτηρισµούς και αλληλοκαρφώµατα, καθώς και το email του Πρωθυπουργού προς την Κατσέλη – «Λούκα µου…» – εξ αφορµής της επιλογής της να αρθρογραφήσει για τα εργασιακά ένα Σαββατοκύριακο κατά το οποίο οι «τροϊκανοί» ήταν ακόµη στη χώρα.

ΤΕΛΟΣ ΠΑΝΤΩΝ. Οι πεινασµένοι της αποκαλυπτικής δηµοσιογραφίας καρβέλια ονειρεύονται. Ωστόσο, εκτός ελληνικών συνόρων γίνεται της µουρλής. Μετά το Ιράκ και το Αφγανιστάν, η ιστοσελίδα Wikileaks δίνει όλα τα αρχεία του Στέιτ Ντιπάρτµεντ στον λαό τριάντα χρόνια νωρίτερα. Στην τριακονταετία δίνονται κατά νόµον στη δηµοσιότητα επιλεγµένα δηµόσια έγγραφα. Ουδείς όµως θα διάβαζε ποτέ για την έλλειψη δηµιουργικότητας της Μέρκελ, τα συµπλέγµατα του Πούτιν και τη συνήθεια του Νετανιάχου να δίνει υποσχέσεις που να δεσµεύουν µόνον όσους τις λαµβάνουν. Οποιος πίστευε ότι οι πρεσβείες των ΗΠΑ ανά τον κόσµο είναι γεµάτες νερόβραστους ξανθοµάλληδες που παίζουν τένις και πνίγουν τη βαρεµάρα τους σε ένα τζιν τόνικ, πρέπει µάλλον να αναθεωρήσει την άποψή του.

ΦΥΣΙΚΑ, αν ο ΤζούλιανΑσάνζ, ο εµπνευστής του Wikileaks, είχε πεδίο δράσης τη Ρωσία θα είχε βρεθεί από καιρό σε κανένα παγωµένο χαντάκι. Ωστόσο, οι ΗΠΑ – οφείλει να το αναγνωρίσει κανείς αυτό – θυµίζουν την Αθήνα κατά τον Πελοποννησιακό Πόλεµο. Πώς µπορεί να τα βγάλει πέρα µια δηµοκρατία υπό συνθήκες ακραίας αναµέτρησης; Την απάντηση θα δώσει και πάλι η Ιστορία.

ΜΕΤΑ ΤΗΝ 11η Σεπτεµβρίου ο Τζορτζ Μπους επέλεξε τον λάθος πόλεµο. ∆ηλαδή, την εισβολή στο Ιράκ. Τα όπλα µαζικής καταστροφής που τη δικαιολόγησαν δεν βρέθηκαν ποτέ. Η κατοχή εκφυλίστηκε σε ανταρτοπόλεµο, µε τους αµερικανούς στρατιώτες στο έδαφος να δυσκολεύονται – ή να µη θέλουν – να κάνουν διάκριση µεταξύ ανταρτών και αµάχων. Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ υποχρεώθηκαν να στηρίζουν το ναρκω-καθεστώς του Χαµίντ Καρζάι στην Καµπούλ, ενώ ο έλεγχος της αφγανικής ενδοχώρας περνούσε σιγά σιγά ξανά στους Ταλιµπάν.

Ολα αυτά, ενώ ο Μπαράκ Οµπάµα µπορεί να σταµάτησε τα βασανιστήρια, αλλά το Γκουαντάναµο δεν έκλεισε. ΤΗΡΟΥΜΕΝΩΝ ΤΩΝ αναλογιών, όλα αυτά θυµίζουν Βιετνάµ. Και τότε η αµερικανική διπλωµατία είχε επιχειρήσει µια ωµή αποτίµηση της αµερικανικής παρουσίας στην Ινδοκίνα – είναι τα γνωστά Pentagon Papers, τα αρχεία του Πενταγώνου. Τα διέρρευσε το 1971 στους «New York Times» ο Ντάνιελ Ελσµπεργκ που από πολεµιστής στο Βιετνάµ και αναλυτής της Rand Corporation, του οργανισµού ερευνών για θέµατα ασφαλείας που βρίσκεται στην Καλιφόρνια, έγινε ειρηνιστής. Τώρα φερόµενος ως διαρροέας είναι ένας 22χρονος, ο Μπράντλεϊ Μάνινγκ, που υπηρετούσε στις υπηρεσίες πληροφοριών του αµερικανικού στρατού στη Βαγδάτη.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: η Ιστορία επαναλαµβάνεται, όχι ως καρικατούρα αλλά ως τραγωδία.
ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ από τα ΝΕΑ.

H μεγάλη ληστεία των Ταμείων ...


Κυκλώματα επιτηδείων -στα οποία συμμετέχουν γιατροί, φαρμακοποιοί αλλά ακόμα και ασφαλισμένοι- λυμαίνονται τα Ταμεία και εκτοξεύουν στα ύψη τις δαπάνες του ασφαλιστικού συστήματος. Είναι χαρακτηριστικό πως μέσα σε μόλις ένα μήνα από την εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στον ΟΑΕΕ η φαρμακευτική δαπάνη στο Ταμείο των...
αυτοαπασχολουμένων καταγράφει μείωση της τάξης του 46%. Την ίδια στιγμή οι έλεγχοι αποκαλύπτουν πως 10.000 συνταξιούχοι κατάφεραν να παίρνουν κάθε μήνα το ΕΚΑΣ παρότι έχουν εισοδήματα άνω των 20.000 ευρώ τον χρόνο.


Ο περιορισμός της σπατάλης στους κλάδους Υγείας αποτελεί βασική προτεραιότητα του αναπληρωτή υπουργού Εργασίας Γιώργου Κουτρουμάνη και ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη πακέτο μέτρων. Τα πρώτα αποτελέσματα είναι ήδη ορατά και στο τέλος της χρονιάς τα ασφαλιστικά ταμεία θα έχουν εξοικονομήσει το ποσό των 850 εκατομμυρίων ευρώ.

Νέα αύξηση στα έσοδα του ασφαλιστικού συστήματος αναμένεται την επόμενη χρονιά, οπότε και θα είναι σε πλήρη εξέλιξη οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες για τα φάρμακα. Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, το 2011 το όφελος για τα ασφαλιστικά ταμεία από τον περιορισμό της σπατάλης στους κλάδους Υγείας θα αγγίξει τα 2,25 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ενδεικτικά αναφέρεται πως το τελευταίο πεντάμηνο έπεσε στο μισό η προμήθεια υγειονομικού υλικού στο Θεαγένειο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης και μειώθηκε κατά 1/3 η δαπάνη για την αγορά φαρμάκων. "Ξεκινάμε μια νέα διαπραγμάτευση με τις φαρμακευτικές εταιρείες για ακόμα μεγαλύτερες μειώσεις στα φάρμακα" σημειώνει στο "Εθνος" ο διοικητής Αρης Μουσιώνης, προαναγγέλλοντας ότι στο εξής θα είναι ακόμα πιο απαιτητικός στις διαπραγματεύσεις με εταιρείες που προμηθεύουν τα ίδια φάρμακα σε διαφορετικές τιμές.

Ελεγχοι
Στο μεταξύ, οι μέχρι τώρα έλεγχοι στα ασφαλιστικά ταμεία αποκαλύπτουν ιστορίες καθημερινής τρέλας: Γιατροί διακινούν τις συνταγές σαν "λευκές" επιταγές, φαρμακοποιοί πληρώνονται δύο φορές το κάθε φάρμακο (από το Ταμείο και από τους ασφαλισμένους) και βιβλιάρια ασφαλισμένων "γεμίζουν" με φάρμακα, που δεν έχουν ωστόσο χρησιμοποιηθεί.

Λύση στο πρόβλημα μπορεί να δώσει η εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στα ασφαλιστικά ταμεία. Με αυτόν τον τρόπο υπάρχει μια ξεκάθαρη εικόνα για τα φάρμακα που γράφει ο κάθε γιατρός και τις συνταγές που εκτελεί ο κάθε φαρμακοποιός. Το μέτρο εφαρμόστηκε τον Οκτώβριο στον ΟΑΕΕ με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Είναι χαρακτηριστικό πως μέσα σε ένα μήνα στο Ταμείο των αυτοαπασχολουμένων υπήρξε μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 46%.

Από τον Ιανουάριο η ηλεκτρονική συνταγογράφηση θα εφαρμοστεί στο ΙΚΑ και ήδη προγραμματίζεται η πιλοτική εφαρμογή του μέτρου σε δύο υποκαταστήματα μέσα στον Δεκέμβριο. Στη συνέχεια τη "σκυτάλη" θα πάρει ο ΟΓΑ και μέχρι τον Απρίλιο το μέτρο θα εφαρμόζεται στο σύνολο των ασφαλιστικών φορέων.

Στο ενδιάμεσο συνεχίζονται οι έλεγχοι για να μπει τέλος στα κυκλώματα, που απομυζούν τα ασφαλιστικά ταμεία. Ενδεικτικά αναφέρονται τρεις χαρακτηριστικές περιπτώσεις, που πρόσφατα αποκαλύφθηκαν:

1. Στην Αρκαδία σε φαρμακείο βρέθηκαν 3.400 κουτιά, χωρίς ωστόσο τις ταινίες. Οπως αποκαλύφθηκε, ο συγκεκριμένος φαρμακοποιός είχε κολλήσει τις ταινίες σε βιβλιάρια ασθενών για να πάρει τα χρήματα από τα Ταμεία. Στη συνέχεια πουλούσε τα φάρμακα -χωρίς βέβαια τις ταινίες- σε ασθενείς που δεν μπορούσαν να τα δικαιολογήσουν στον ασφαλιστικό φορέα (π.χ. ήταν ανασφάλιστοι, δεν είχαν χαρτί από γιατρό). Ετσι εισέπραττε δύο φορές χρήματα για το κάθε φάρμακο που πουλούσε.

2. Στην Αργολίδα γιατρός βρέθηκε με 67 βιβλιάρια ασθενών στα χέρια του. Από τους ελέγχους προέκυψε πως ο συγκεκριμένος γιατρός έγραφε τα εμβόλια σε βιβλιάρια ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ. Ωστόσο έκανε τα εμβόλια σε ασθενείς που δεν καλύπτονταν από το συγκεκριμένο Ταμείο.

3. Στην Κρήτη αποκαλύφθηκε "συνεργασία" νοσοκομειακών γιατρών, γιατρών του ΙΚΑ και φαρμακοποιών. Οι εμπλεκόμενοι έγραφαν στα βιβλιάρια ασθενών διάφορα φάρμακα, χωρίς οι τελευταίοι να το γνωρίζουν.

Ενδεικτικό των διαστάσεων που είχε πάρει τα προηγούμενα χρόνια το πρόβλημα είναι πως το 2004 η δαπάνη για φάρμακα ήταν 3,4 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά το 2009 άγγιξε τα 8 δισεκατομμύρια ευρώ. Με βάση τα επίσημα στοιχεία, η φαρμακευτική δαπάνη των Ταμείων πέρυσι έφτανε το 40% της ετήσιας κρατικής επιχορήγησης προς αυτά.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ ΕΘΝΟΣ.