18.2.11

Πρόταση φιλικής συγχώνευσης από Εθνική προς Alpha Bank...


Πρόταση φιλικής συγχώνευσης προς την Alpha Bank υπέβαλε η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος(ΕΤΕ). Όπως ανακοίνωσε η ΕΤΕ, η πρόταση υποβλήθηκε σήμερα, ύστερα από έγκριση που ελήφθη στο πλαίσιο κοινής συνεδρίασης της Επιτροπής Στρατηγικής, των εκτελεστικών μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και του εκπροσώπου του Ελληνικού Δημοσίου.

Η... διαπραγμάτευση των μετοχών των δύο τραπεζών ανεστάλη. Η μετοχή της Αlpha Bank βρίσκεται στα 4,88 και σημείωσε άνοδο 6,32% και η μετοχή της ΕΤΕ στα 7,64%, με άνοδο 2,14%.

Σε εξέλιξη βρίσκεται συνεδρίαση του Δ.Σ. της Alpha Bank.

Η πρόταση

Σύμφωνα με την πρόταση της ΕΤΕ, οι μέτοχοι της Alpha καλούνται να λάβουν 8 νέες μετοχές της Εθνικής για κάθε 11 υφιστάμενες της Alpha. Η σχετική συμμετοχή των μετόχων της Εθνικής και της Αlpha στην ενωμένη οντότητα θα είναι περίπου 71% και 29% αντίστοιχα ενώ οι άμεσες συμμετοχές του Ελληνικού Δημοσίου και των ευρύτερων φορέων κοινωνικής ασφάλισης θα διαμορφωθούν σε 0,9% και 12% αντίστοιχα. «Η προτεινόμενη συγχώνευση» τονίζει η ΕΤΕ, «θα οδηγήσει στη δημιουργία της μεγαλύτερης και κεφαλαιακά ισχυρότερης τράπεζας στην Ελλάδα με ισχυρή βάση ρευστότητας, καθώς και μιας τράπεζας με ηγετική θέση στην περιοχή της Ν.Α. Ευρώπης».

Η προτεινόμενη Σχέση Ανταλλαγής εμπεριέχει υπερτίμημα 23,4% επί της τιμής κλεισίματος της Alpha κατά την 17η Ιανουαρίου 2011, την προηγούμενη ημέρα της υποβολής της πρότασης της ΕΤΕ, υπερτίμημα 18,5% επί της σχέσης ανταλλαγής Alpha/Έθνική κατά την 17η Φεβρουαρίου 2011, την τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης πριν από την ημερομηνία της σημερινής ανακοίνωσης και υπερτίμημα 23,7% ως προς τη μέση σχέση ανταλλαγής των τελευταίων 12 μηνών προ της 17ης Ιανουαρίου 2011.

Αναφερόμενος στην πρόταση συγχώνευσης, ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, κ. Βασίλης Ράπανος τόνισε : «Η προτεινόμενη συγχώνευση θα δημιουργήσει τη μεγαλύτερη τράπεζα στην Ελλάδα, η οποία πιστεύουμε ότι θα είναι σε θέση να διαδραματίσει κομβικό ρόλο στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας. Είμαι πεπεισμένος για τα οφέλη της προτεινόμενης συγχώνευσης και ότι αυτή θα έχει τη θετική ανταπόκριση των μετόχων των δύο τραπεζών».

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής, κ.Απόστολος Ταμβακάκης, επισήμανε: «Έχουμε ιδιαίτερη εκτίμηση για την Alpha, τα στελέχη της και για όσα επέτυχε τις τελευταίες δεκαετίες υπό την ηγεσία του κ. Κωστόπουλου. Αναμένουμε την ανταπόκριση του ΔΣ της Alpha Bank και τη θετική απάντηση του στην φιλική μας πρόταση. Η συγχώνευση αναμένεται να δημιουργήσει σημαντική αξία για τους μετόχους των δύο τραπεζών και να αποδώσει πολλαπλά οφέλη για το σύνολο της ελληνικής οικονομίας. Επιθυμούμε και περιμένουμε να λάβουμε τη θετική εισήγηση του ΔΣ της Alpha. Λαμβάνοντας αυτή τη σημαντική πρωτοβουλία, κάνουμε το πρώτο βήμα για την αναδιάταξη του τραπεζικού τομέα στην Ελλάδα».

Η οριστικοποίηση

Η οριστικοποίηση της συναλλαγής εξαρτάται από την επιτυχή πλήρωση σειράς προϋποθέσεων, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται η διενέργεια των απαραίτητων νομικών και οικονομικών ελέγχων (due diligence), η τελική έγκριση από τα Διοικητικά Συμβούλια και των δύο τραπεζών καθώς και η υπογραφή σύμβασης πλαισίου για τη συγχώνευση από τα δύο μέρη.

Η ολοκλήρωση της συγχώνευσης τελεί υπό την αίρεση της λήψης των απαιτούμενων εγκρίσεων από τα αρμόδια εταιρικά όργανα των δύο τραπεζών και τις ρυθμιστικές αρχές, καθώς και την πλήρωση προϋποθέσεων που είναι συνήθεις για παρόμοιες συναλλαγές.

Στο παρελθόν

Πηγές αναφέρουν ότι το Δ.Σ. της Alpha συζητά τα πιθανά ενδεχόμενα κεφαλαιακής ενίσχυσης, κάτι που είναι προφανές καθώς όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς έχουν επισημάνει τη σχετική ανάγκη

Οι δύο τράπεζες είχαν βρεθεί ξανά πολύ κοντά η μία στην άλλη τον Ιανουάριο του 2002 όταν οι συζητήσεις είχαν προχωρήσει σχεδόν μέχρι το σημείο της τελικής συμφωνίας η οποία ωστόσο δεν υλοποιήθηκε ποτέ.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι η Alpha Bank είχε βρεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για συγχώνευση με την Eurobank. Οι διαπραγματεύσεις έγιναν σε πολύ υψηλό επίπεδο και τα περισσότερα θέματα που συζητήθηκαν είχαν λυθεί. Ωστόσο ούτε αυτή τη φορά η συμφωνία δεν προχώρησε.

Παπακωνσταντίνου: Η κυβέρνηση χαρακτηρίζει θετικές τις συζητήσεις

Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου χαρακτηρίζει θετικές τις συζητήσεις μεταξύ Εθνικής Τράπεζας και Alpha Bank για συγχώνευσή τους, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση ενθαρρύνει παρόμοιες πρωτοβουλίες, οι οποίες αποβλέπουν στην ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος και στην ταχύτερη έξοδο από την κρίση.

Σε δήλωσή του, ο υπουργός αναφέρει ότι η κυβέρνηση έχει επανειλημμένα επισημάνει ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα πρέπει να επιδιώξει την αναδιάταξή του, ώστε να είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις σημερινές δύσκολες συνθήκες, να παίξει το ρόλο του στη σημερινή συγκυρία, στη χορήγηση ρευστότητας στην πραγματική οικονομία και στην ανάπτυξη.

Η συζήτηση που διεξάγεται ανάμεσα στην Εθνική Τράπεζα και την Alpha Bank, επισημαίνει ο κ. Παπακωνσταντίνου, κινείται θετικά προς αυτή την κατεύθυνση, επιβεβαιώνοντας ότι οι τράπεζες δεν μένουν αδιάφορες και αμέτοχες στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η κυβέρνηση ενθαρρύνει παρόμοιες πρωτοβουλίες, οι οποίες αποβλέπουν στην ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος και στην ταχύτερη έξοδο από την κρίση. Βεβαίως, καταλήγει στη δήλωσή του ο υπουργός Οικονομικών, η υλοποίηση του εγχειρήματος αυτού αφορά τις ίδιες τις δύο τράπεζες και τα όργανά τους, που θα κληθούν να λάβουν τις τελικές αποφάσεις και εν τέλει τους μετόχους τους.
NEA.

Δεν υπάρχουν σχόλια: