18.2.11

Ελλάδα των συνταγματαρχών η σημερινή Βρετανία...


Με την Ελλάδα την περίοδο της χούντας παρομοίασε την σημερινή Βρετανία ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) στο Στρασβούργο.
Αιτία της αντίθεσης του Λονδίνου με το ΕΔΑΔ είναι η «ανταρσία» της περασμένης εβδομάδας στην βρετανική Βουλή, όταν... βουλευτές αγνόησαν απόφαση του δικαστηρίου να άρουν την κατάργηση του δικαιώματος της ψήφου των φυλακισμένων.

Μόνο οι έλληνες δικτάτορες έχουν αψηφήσει το ΕΔΑΔ στο παρελθόν και έχουν αποσυρθεί από την Ευρωπαϊκή Συνθήκη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, δήλωσε ο Ζαν-Πολ Κόστα προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση του Λονδίνου που καταδίκασε τα σχόλιά του ως «προσβλητικά» και «απαράδεκτα».

Ο πρόεδρος του ΕΔΑΔ πρόσθεσε ότι η άρνηση της Βρετανίας να εφαρμόσει την απόφαση του δικαστηρίου είναι «καταστροφική για το Συμβούλιο της Ευρώπης και το ΕΔΑΔ αλλά και για τη Βρετανία».

«Η μοναδική χώρα που κατήγγειλε τη Συνθήκη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ήταν η Ελλάδα το 1967, την εποχή της δικτατορίας των συνταγματαρχών», δήλωσε. «Δεν μπορώ να φανταστώ ότι η Βρετανία, που είναι σπουδαία χώρα, θα βρεθεί στην ίδια κατάσταση με τους συνταγματάρχες το 1967».

Ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον έστησε μια επιτροπή την περασμένη εβδομάδα για να εξετάσει το ζήτημα μιας βρετανικής Χάρτας Δικαιωμάτων την οποία έχει υποσχεθεί ότι θα καταρτίσει η χώρα.

Η απόσυρση από την Συνθήκη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα δεν είναι μια επιλογή που συζητά σοβαρά η Ντάουνινγκ Στριτ.
BHMA.

Δεν υπάρχουν σχόλια: