10.2.11

Παράταση λιτότητας και μετά το μνημόνιο...


ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΩΒΑΙΟΣ
Σχέδιο μείωσης του ελλείμματος κατά 14 δισ. ευρώ για την τριετία 2013-2015- Αναζητούνται ευρύτερες συναινέσεις...
Το σχέδιο παράτασης της λιτότητας για την εξοικονόμηση 14 δισ. ευρώ κατά τη μετά το μνημόνιο περίοδο παρουσίασε στη χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου .
Η παρουσίαση του προγράμματος υπό...

τον γενικό τίτλο «Μεσοπρόθεσμο σχέδιο δημοσιονομικής στρατηγικής» αιφνιδίασε πολλούς υπουργούς, κάποιοι εκ των οποίων επισήμαναν τις ενδεχόμενες πολιτικές επιπλοκές που θα προκύψουν από το γεγονός ότι το σχέδιο για την τριετία 2013-2015, το οποίο θα ψηφιστεί το καλοκαίρι, υπερβαίνει τον ορίζοντα της σημερινής Βουλής και τη θητεία της κυβέρνησης, η οποία εκτός απροόπτου λήγει τον Οκτώβριο του 2013.

Το συγκεκριμένο στοιχείο, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών και κορυφαίους υπουργούς, αναγκαστικά οδηγεί στη συζήτηση και στην επιδίωξη των ευρύτερων δυνατών συναινέσεων, καθώς το μεσοπρόθεσμο σχέδιο θα έλθει με τη μορφή νόμου στη Βουλή ως τον ερχόμενο Μάιο και θα δεσμεύει και την κυβέρνηση που θα προκύψει από τις επόμενες εκλογές, όποτε και αν γίνουν.

Στον πυρήνα του σχεδίου που παρουσίασε ο κ. Παπακωνσταντίνου βρίσκεται η προσπάθεια μείωσης του ελλείμματος κατά 14 δισ. ευρώ από τα επίπεδα των 17 δισ. ευρώ στα οποία προβλέπεται να βρίσκεται ως το τέλος του 2011, στα 3 δισ. ευρώ στο τέλος του 2015.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο υπουργός Οικονομικών στο Υπουργικό Συμβούλιο, η μείωση αυτή θα καταμερισθεί κατά τα 2/3 σε μειώσεις δαπανών και κατά το 1/3 σε αυξήσεις των εσόδων.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Παπακων σταντίνου τόνισε: * Δεν θα υπάρξουν νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων.

* Δεν θα υπάρξει αύξηση του ΦΠΑ. * Δεν θα μειωθεί περαιτέρω η αγοραστική δύναμη των πολιτών.

Αντιθέτως, στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι η διεύρυνση της φορολογικής βάσης μέσω της ανάπτυξης και της επανεκκίνησης της οικονομίας, η αύξηση εσόδων μέσω αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, η μείωση των δαπανών μέσω της κατάργησης δημοσίων οργανισμών και της νέας αξιολόγησης των κοινωνικών παροχών, προκειμένου να γίνουν στοχευμένες και περισσότερο αποτελεσματικές. Επιπλέον, η εξοικονόμηση θα προκύψει από εξορθολογισμό των δαπανών στην Παιδεία, στην Υγεία και στην Ασφάλεια.

Η νέα πρωτοβουλία της κυβέρνησης, σύμφωνα με τα όσα τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου, δεν εντάσσεται στο μνημόνιο, αλλά προκύπτει από τον νόμο που ψηφίστηκε πέρυσι το καλοκαίρι και προβλέπει την κατάρτιση τριετών προγραμμάτων δημοσιονομικής στρατηγικής και επικαιροποίησή τους κάθε καλοκαίρι.

Με βάση αυτά, το υπουργείο Οικονομικών έλαβε την εντολή και εξουσιοδότηση να συζητήσει με κάθε υπουργείο ξεχωριστά το σχέδιο περιστολής δαπανών και στη συνέχεια να παρουσιάσει στα κόμματα το πλαίσιο της πρότασης. Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει την κατάρτιση ενός πρώτου σχεδίου συγκεκριμένων προτάσεων ως τον Μάρτιο, ούτως ώστε το νομοσχέδιο να έχει καταρτιστεί ως τον Μάιο και να έχει ψηφιστεί από τη Βουλή στις αρχές του καλοκαιριού.

«Εμείς θα νομοθετήσουμε σε κάθε περίπτωση, ωστόσο το γεγονός ότι η διάρκεια του προγράμματος υπερβαίνει τη θητεία της κυβέρνησης δημιουργεί την απαίτηση για ανοιχτή συζήτηση και επιδίωξη συναινέσεων με τα κόμματα» σημείωσε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών.

Μέτρα που υπερβαίνουν την παρούσα Βουλή
Η παρουσίαση του σχεδίου προκάλεσε μια γενικότερη συζήτηση στη χθεσινή συνεδρίαση. Την αρχή έκανε ο κ. Ευ. Βενιζέλος, ο οποίος τόνισε ότι το σχέδιο αυτό υπερβαίνει τη σημερινή Βουλή και δεσμεύει την επόμενη κυβέρνηση και γι΄ αυτόν τον λόγο απαιτείται σοβαρότητα, υπευθυνότητα και η επιδίωξη της ευρύτερης δυνατής συναίνεσης. Οπως τόνισε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, ο διάλογος δεν πρέπει να είναι προσχηματικός και σκοπός δεν είναι να εκθέσουμε τα άλλα κόμματα.

Σε ανάλογο πνεύμα, η υπουργός Παιδείας κυρία Αννα Διαμαντοπούλου ανέφερε ότι πρέπει να αποσαφηνιστεί αν η κυβέρνηση μιλάει για επικαιροποίηση ή αναμόρφωση του μνημονίου, ώστε να μην προκύπτουν ζητήματα κοινοβουλευτικής τάξης, ενώ ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χ. Καστανίδης επισήμανε ότι είναι αναγκαία μια γενικότερη συζήτηση για την πολιτική κατεύθυνση του προγράμματος.

Κλείνοντας τη συζήτηση ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι χρειάζεται σοβαρή και συγκεκριμένη συζήτηση για το τριετές πρόγραμμα. «Δεν θέλουμε να παρουσιάσουμε μια έκθεση ιδεών, αλλά ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα με ιεραρχήσεις, προτεραιότητες και συγκεκριμένη κοστολόγηση» τόνισε ο Πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες.

ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: