15.2.11

Σωσίβιο για το εφάπαξ στο Δημόσιο ...


Σχέδιο τεσσάρων σημείων ανακοινώνει τις επόμενες μέρες η κυβέρνηση, με στόχο να συγκεντρωθούν περίπου 600 εκατομμύρια και να... ξεμπλοκάρει η καταβολή του εφάπαξ σε όσους υπέβαλαν αίτηση το 2009. Αυτή τη στιγμή 37.000 δημόσιοι υπάλληλοι είναι κυριολεκτικά «εγκλωβισμένοι», καθώς το ... Ταμείο έχει ξεμείνει από ρευστό και η έκδοση του βοηθήματος καθυστερεί πάνω από δύο χρόνια.Η «μαύρη τρύπα» στο Ταμείο Πρόνοιας αγγίζει το 1,7 δισεκατομμύριο ευρώ, με την κατάσταση να επιδεινώνεται λόγω της μαζικής φυγής από το Δημόσιο. Είναι χαρακτηριστικό πως με βάση τα τελευταία στοιχεία τον Ιανουάριο κατατέθηκαν 1.847 αιτήσεις από δημοσίους υπαλλήλους, όταν τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι οι αιτήσεις ήταν 1.032.


Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η κατάσταση, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στις εξής παρεμβάσεις:

1. Στον εσωτερικό δανεισμό του Ταμείου Πρόνοιας από το επικουρικό του Δημοσίου (δηλαδή το ΤΕΑΔΥ). Το δάνειο αυτό θα κυμαίνεται από 300 έως 350 εκατ. ευρώ, ποσό που αρκεί για να καταβληθούν περίπου 8.000 εφάπαξ στους δικαιούχους.

2. Στην έκδοση ομολόγου ύψους 250 εκατομμυρίων ευρώ.

3. Στην ασφάλιση στο Ταμείο Πρόνοιας περίπου 60.000 εργαζομένων αορίστου χρόνου, οι οποίοι σήμερα καλύπτονται για κύρια σύνταξη από το ΙΚΑ και δεν δικαιούνται εφάπαξ. Με αυτόν τον τρόπο εκτιμάται πως θα αυξηθούν κατά 25 εκατ. ευρώ τα έσοδα από εισφορές.

Το δέλεαρ για τους αορίστου χρόνου ?που θα πρέπει να καταβάλουν επιπλέον εισφορές? είναι πως θα μπορέσουν να πάρουν εφάπαξ. Βέβαια θα μπουν και συγκεκριμένες προϋποθέσεις για την καταβολή του βοηθήματος, με πιθανότερη τη συμπλήρωση τουλάχιστον 10 ετών ασφάλισης.

4. Τέλος, ανοιχτό είναι και το θέμα της επιβολής ειδικής εισφοράς ?από 2% έως 3%? σε όλα τα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων για να ενισχυθεί το Ταμείο Πρόνοιας. Το θέμα αυτό αναμένεται να τεθεί στον διάλογο που έχει ξεκινήσει για την εφαρμογή νέου μισθολογίου στον δημόσιο τομέα.

Σημειώνεται πως αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, όσοι υποβάλουν φέτος αίτηση θα πάρουν το βοήθημα έπειτα από τρία ή ακόμα και τέσσερα χρόνια. Ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης είναι πως τα έσοδα από τις εισφορές αρκούν μόλις για την έκδοση 600 με 650 βοηθημάτων κάθε μήνα.

Το πρόβλημα αναμένεται να γίνει εντονότερο τα επόμενα χρόνια, με δεδομένο πως 120.000 έχουν συμπληρώσει 25ετία και έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Ωστόσο, η κυβέρνηση καθιστά σαφές πως δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με κρατική χρηματοδότηση και γι' αυτόν τον σκοπό πρέπει να βρεθεί μια βιώσιμη λύση για την οικονομική εξυγίανση του Ταμείου.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ
Εκτοξεύτηκε το έλλειμμα και στα άλλα δύο Ταμεία των δημοσίων υπαλλήλων

Τα οικονομικά προβλήματα... επεκτείνονται και στα άλλα δύο ασφαλιστικά ταμεία των δημοσίων υπαλλήλων. Με βάση τα στοιχεία της ΑΔΕΔΥ, στο Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων το έλλειμμα είναι 240 εκατομμύρια ευρώ, ενώ παράλληλα οργανικό έλλειμμα παρουσιάζει και το ΤΕΑΔΥ.

Είναι χαρακτηριστικό πως 200.000 δημόσιοι υπάλληλοι στερούνται μέρος των μερισμάτων, όπως για παράδειγμα το μέρισμα των Χριστουγέννων του Μετοχικού Ταμείου.

Οπως σημειώνει η ΑΔΕΔΥ, «η μείωση των αποδοχών των εργαζομένων στο Δημόσιο, μέσα από την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού και η περικοπή των επιδομάτων κατά 20% έχουν ως αποτέλεσμα, εκτός των άλλων, να περιορίσουν σημαντικά τους πόρους των Ταμείων. Ταυτόχρονα ο περιορισμός των προσλήψεων, σε συνδυασμό με τις αυξημένες αιτήσεις για συνταξιοδότηση, έχουν οδηγήσει τα Ταμεία σε αδιέξοδο».

Τώρα η κυβέρνηση προχωρά στην εκπόνηση αναλογιστικών μελετών για την οικονομική βιωσιμότητα όλων των επικουρικών Ταμείων. Στη συνέχεια θα προχωρήσει στη μείωση των επικουρικών συντάξεων σε όσα από τα Ταμεία έχουν οικονομικό πρόβλημα.

Σπ. Παπασπύρος
Οχι σε αναλογιστική προσέγγιση

«Απέναντι στο μεγάλο αδιέξοδο στα Ταμεία θα επιμείνουμε με κάθε τρόπο στην οικονομική και όχι αναλογιστική προσέγγιση του προβλήματος. Είναι δεδομένο ότι τόσο οι παλαιότερες πολιτικές των κυβερνήσεων όσο και οι μονομερείς νέες πολιτικές για την περικοπή μισθών και προσλήψεων είναι οι κύριοι και βασικοί παράγοντες που δημιουργούν το έλλειμμα στα Ταμεία».

Συνδικαλιστές
Προτάσεις για τη βιωσιμότητα

Πακέτο προτάσεων για την οικονομική στήριξη του Ταμείου Πρόνοιας έχουν συζητήσει η διοίκηση του ασφαλιστικού φορέα και η ΑΔΕΔΥ, σε μία προσπάθεια να αρθεί το οικονομικό αδιέξοδο. Οι κυριότερες προτάσεις, που εξετάστηκαν, είναι τρεις:

* Να εισπράττει το Ταμείο το 50% των χρημάτων που καταβάλλουν οι δημόσιοι υπάλληλοι ως ειδική εισφορά (δηλαδή το νέο ΛΑΦΚΑ). Υπολογίζεται πως θα μπορούσαν να εισπραχθούν 80 εκατομμύρια ευρώ.
* Να κατευθυνθούν στον ασφαλιστικό φορέα τα χρήματα που δεν καταβάλλει το κράτος στους δημοσίους υπαλλήλους για τις ημέρες των απεργιών.
* Να εκδοθεί ένα ομόλογο 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα έχει πενταετή διάρκεια και κάθε χρόνο η διοίκηση του Ταμείου θα μπορεί να ρευστοποιεί το 20%.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ
ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: