28.3.11

Αναδόμηση με 3 νέους υπουργούς - κλειδιά ...


Στοχευμένες παρεμβάσεις στη σύνθεση και τη λειτουργία του υπουργικού συμβουλίου σχεδιάζει ο Γ. Παπανδρέου, ο οποίος κρατά πάντα στο μανίκι του το χαρτί του ανασχηματισμού και της αλλαγής συστήματος. Χρόνος για χάσιμο δεν υπάρχει. Το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής στρατηγικής 2012 - 2015, που ξεβολεύει πολλούς... υπουργούς, και το πρόγραμμα αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας φέρνουν την πολιτική στο προσκήνιο.Αν σε αυτά προστεθούν οι υστερήσεις του προϋπολογισμού και οι καθυστερήσεις επί του μνημονίου, καθίσταται προφανές πως οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν σύντομα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός δεν θέλει να προχωρήσει σε ευρύ ανασχηματισμό. Συζητά, όμως, «ενέσεις» στην κυβέρνηση, για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητάς της, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο αιφνιδιασμού. Οι περισσότερες πληροφορίες συγκλίνουν στην ανάγκη επιλογής στελεχών για τρεις ειδικές αποστολές:
Αναδόμηση με 3 νέους υπουργούς - κλειδιά

Αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, αρμόδιο για τα έσοδα, με όλες τις πληροφορίες να συγκλίνουν στο όνομα του Γ. Φλωρίδη.
Αναπληρωτή υπουργό Αποκρατικοποιήσεων με αιχμή την αξιοποίης της δημόσιας περιουσίας, θέση για την οποία θεωρείται φαβορί η Ε. Παναρίτη.
Αναπληρωτή υπουργό Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, όπου το απόλυτο πλεονέκτημα διαθέτει ο Π. Τζωρτζάκης.

Και, ίσως, νέο συντονιστικό, είτε με τη μορφή κυβερνητικής επιτροπής είτε με τη μορφή μιας νέας ισχυρής διυπουργικής επιτροπής.

Ειδικό θέμα αποτελούν οι υπουργοί στους τομείς των οποίων σημειώνονται οι μεγαλύτερες καθυστερήσεις ή οι αντιδράσεις της τρόικας. Σε αυτή την κατηγορία κυβερνητικά και κομματικά στελέχη εντάσσουν την Τ. Μπιρμπίλη και τη Λ. Κατσέλη. «Αλλά δεν χρειάζεται ανασχηματισμός» υποστηρίζουν. «Ο πρωθυπουργός όπως σκέφτεται τώρα να κάνει ενέσεις ενίσχυσης, έτσι διατηρεί και το δικαίωμα να κάνει αποδεκτές παραιτήσεις εφόσον αυτές ζητηθούν ή υποβληθούν» προσθέτουν με νόημα.

Η κυβέρνηση βρίσκεται στη φάση της «ωριμότητας». Στις αντιδράσεις πολιτών, είτε μέσω αμφισβήτησης της πολιτικής είτε μέσω αμφισβήτησης των στελεχών, προστέθηκε και η αμφισβήτηση της ηθικής, του νόμιμου και του ηθικού υπουργικών αποφάσεων. Αυτή τη φάση το Μαξίμου δεν είναι δυνατό να την περάσει ενασχολούμενο με εσωτερικές αναζητήσεις. Γιατί η παράταση των σχετικών αναζητήσεων εντείνει τις εσωκομματικές διαμάχες. Και τα καρφώματα.

Ο ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΌΣ
Στο επίκεντρο ανάπτυξη και μεταρρυθμίσεις

Η πολιτική ατζέντα της εβδομάδας περιλαμβάνει: σήμερα εσωτερική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, αύριο ομιλία του Γ. Παπανδρέου στη σύνοδο των ευρωβουλευτών του ΕΣΚ στην Αθήνα και την Τετάρτη συνεδρίαση του κυβερνητικού οργάνου. Ο πρωθυπουργός επιθυμεί ακόμη να προσθέσει τουλάχιστον μία παρουσία στη Βουλή και δράσεις εκτός γραφείου, όπως επισκέψεις σε εργασιακούς χώρους και στην επαρχία. «Οι πολιτικοί στόχοι είναι αυτοί που θα φέρουν και τις όποιες αλλαγές στη δομή, τη σύνθεση και τη λειτουργία της κυβέρνησης», διευκρίνιζαν χθες οι συνεργάτες του.

Το στοίχημα για τον Γ. Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ είναι να πετύχουν στους οικονομικούς στόχους και να δημιουργήσουν θετικές προσδοκίες στην κοινή γνώμη. Το βάρος από εδώ και πέρα θα πρέπει να πέσει στην ανάπτυξη, καθώς τα μεγάλα έργα έχουν βαλτώσει και οι ξένες επενδύσεις στη χώρα μας για την ώρα βρίσκονται μονάχα στις στήλες των εφημερίδων. Το να ανοίξει ο φάκελος «έργα και διαγωνισμοί», όμως, αποτελεί για την κυβέρνηση μια μεγάλη απόφαση, καθώς φαίνεται εγκλωβισμένη στο κλίμα σκανδαλολογίας που προκαλούν οι σχετικές κινήσεις.

Παράλληλα με τις κινήσεις στο οικονομικό πεδίο, η κυβέρνηση θα προωθήσει και σειρά θεσμικών μεταρρυθμίσεων:

Τον νόμο για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση.
Το νέο ωράριο λειτουργίας των δημόσιων υπηρεσιών.
Το νέο πειθαρχικό δίκαιο στον δημόσιο τομέα.
Τον νόμο για τα οικονομικά των κομμάτων και το «πόθεν έσχες» των πολιτικών.
Το πρόγραμμα για την αναμόρφωση του κράτους, τον «Καλλικράτη» της κεντρικής διοίκησης.
Τον νέο εκλογικό νόμο.

ΟΧΙ ΣΕ ΠΡΟΩΡΕΣ
Στο Μέγαρο Μαξίμου απορρίπτουν κατηγορηματικά κάθε ιδέα για πρόωρες εκλογές και δηλώνουν πως η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει το έργο της. Το ερώτημα είναι τι θα κάνουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ανοίγουν έτσι και πάλι το κεφάλαιο της διακομματικής συνεννόησης στο βιβλίο των πολιτικών συγκρούσεων. Ο Γ. Παπανδρέου έχει ήδη πραγματοποιήσει δύο κύκλους επαφών με τους αρχηγούς των κομμάτων και δεν αποκλείεται και τρίτος. Ο πρωθυπουργός είναι ανοιχτός και σε συναντήσεις υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, «αρκεί να είναι σωστά προετοιμασμένες και να μη γίνουν απλώς και μόνο για να κάνουν κάποιοι διαρροές».

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΥΠΑΣ
ΕΘΝΟΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: