15.3.11

Έκτακτα μέτρα 4 δισ. ευρώ σχεδιάζει για το 2011 το υπουργείο Οικονομικών..


Σε εξοικονόμηση 4 δισ. ευρώ μέσω έκτακτων μέτρων θα προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών.
Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους σε στενή συνεργασία με τα υπόλοιπα υπουργεία συντάσσει την τρέχουσα περίοδο το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο της περιόδου 2012-2015. Το εν λόγω σχέδιο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει και... έκτακτα δημοσιονομικά μέτρα που θα πρέπει να λαμβάνονται ετησίως, ώστε να αντισταθμίζονται τα οφέλη από δημοσιονομικές παρεμβάσεις παρελθόντων χρήσεων.

Έτσι, για να περιορισθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα στα τέλη 2011 στα 17 δισ. ευρώ το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους είναι υποχρεωμένο να καταρτίσει και να υλοποιήσει ήδη από εφέτος έκτακτα εισπρακτικά μέτρα ύψους 4 δισ. ευρώ, που θα αντισταθμίσουν την εξοικονόμηση του 2010 και θα επιτρέψουν την γραμμική εξέλιξη εσόδων και δαπανών.

Εισηγήσεις που έχει δεχθεί η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αναφέρονται σε ψαλίδισμα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, αναπροσαρμογή του ΦΠΑ και την υπαγωγή περισσότερων αγαθών και υπηρεσιών στον υψηλό συντελεστή, μείωση των αφορολόγητων ορίων που ισχύουν για την απόκτηση πρώτης κατοικίας, περιορισμό του αφορολογήτου στον φόρο ακίνητης περιουσίας, μείωση φοροαπαλλαγών, επιβολή έκτακτης εισφοράς στους φορολογούμενους με εισοδήματα άνω των 75.000 ευρώ, κ.α..

Σε κάθε περίπτωση τα έκτακτα δημοσιονομικά μέτρα αναμένονται στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, οπότε θα υπάρχει καλύτερη εικόνα για την πορεία των εισπράξεων και των δαπανών, αλλά και για τις αποκλίσεις από τους στόχους...
NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: