15.3.11

Κάνουν πάρτι με τα λεφτά μας!...


Το «πάρτι» με τα κονδύλια των ασφαλιστικών ταμείων και δη του μεγαλύτερου ασφαλιστικού φορέα, του ΙΚΑ, συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό. Τα ποσά που αναρτώνται καθημερινά στο σύστημα ΔΙΑΥΓΕΙΑ μόνο για το Βόλο επιβεβαιώνουν ότι οι δαπάνες παραμένουν στα ύψη ειδικά σε ό,τι αφορά την... αποπληρωμή νοσηλίων σε ιδιωτικές κλινικές και ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, ενώ παραμένει υπό διερεύνηση εάν οι ιδιώτες έχουν ή όχι συμμορφωθεί με τα νέα τιμολόγια του Ιδρύματος. «Χρυσάφι» το ΙΚΑ επίσης πληρώνει στο Βόλο και την αιμοκάθαρση μόνο και μόνο επειδή στο Νοσοκομείο Βόλου που λειτουργεί μονάδα τεχνητού Νεφρού δεν υπάρχει το απαραίτητο προσωπικό. Όσο για τις υπηρεσίες καθαριότητας… το ΙΚΑ βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη, αφού για το κτήριο του Βόλου, της Νέας Ιωνίας και της Αγριάς πληρώνει το μήνα 14.000 ευρώ στον εργολάβο!

Για το Βόλο και τους ασφαλισμένους το ΙΚΑ πληρώνει νοσήλια στο Νοσοκομείο Βόλου, νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές, παροχές σε κέντρα αποκατάστασης αλλά και εργαστηριακές εξετάσεις, τομογραφίες, αξονικές και αιμοκαθάρσεις. Πληρώνει επίσης τροφεία στην Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος. Στο νέο σύστημα ανάρτησης όλων των αποφάσεων και των εγκριτικών για τις πληρωμές δεν έχουν ακόμη καταγραφεί στοιχεία για τις πληρωμές και το κόστος των δαπανών στα φαρμακεία της περιοχής, στοιχεία που θα είχαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς το κόστος συνταγογράφησης αποτελεί ακόμη μία μεγάλη «πληγή».

Λεφτά… με το τσουβάλι για νοσήλια
Σε σχέση με το Νοσοκομείο Βόλου, όπου σπεύδει ο κυριότερος όγκος των ασφαλισμένων για νοσηλεία, το ΙΚΑ φαίνεται ότι καταβάλλει μεγάλα ποσά και σε ιδιωτικές κλινικές του Βόλου. Έχουν μάλιστα την προτεραιότητα στην αποπληρωμή, καθώς φαίνεται ότι οι πιέσεις των ιδιωτών πιάνουν πιο εύκολα τόπο σε σχέση με το Νοσοκομείο Βόλου που έρχεται δεύτερο, έχοντας μέχρι τώρα αποπληρωθεί σύμφωνα με τα αναρτημένα στοιχεία στο σύστημα ΔΙΑΥΓΕΙΑ τα νοσήλια Ιουνίου και Αυγούστου του 2010. Για το μήνα Ιούλιο το ΙΚΑ κατέβαλε 470.000 ευρώ για νοσήλια και 334.000 ευρώ για τον Αύγουστο, τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο αντίστοιχα.
Για τις ιδιωτικές κλινικές έχουν αναρτηθεί ήδη οι αποφάσεις εκταμίευσης των αντίστοιχων κονδυλίων. Συνολικά το ΙΚΑ σε πέντε κλινικές του Βόλου το Δεκέμβριο του 2010 κατέβαλε 478.220,42 ευρώ και 579.933.63 ευρώ τον Ιανουάριο του 2011. Φυσικά υπάρχουν και άλλες ιδιωτικές κλινικές για τις οποίες αναμένονται οι αποφάσεις για να αναρτηθούν στο σύστημα. Σημειώνεται ότι σε σχέση με άλλα ασφαλιστικά ταμεία το ΙΚΑ θεωρείται καλοπληρωτής, καθώς στην περίπτωση του ΟΠΑΔ για τους ασφαλισμένους του Δημοσίου υπάρχουν συσσωρευμένα χρέη για νοσήλια του 2009 και του 2010 που οδηγούν σε οικονομικό αδιέξοδο πολλές επιχειρήσεις. Έτσι στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας με επιστολή της προς τη διοίκηση του ασφαλιστικού οργανισμού η ελληνική ένωση ιδιωτικών κλινικών και μονάδων υγείας εξέφρασε μάλιστα την έντονη διαμαρτυρία της «για τη στάση πληρωμών των ταμείων που ανήκουν στο ΕΤΑΑ, με αποτέλεσμα οι κλινικές να έχουν περιέλθει σε δεινή οικονομική κατάσταση και αδυναμία πληρωμής βασικών υποχρεώσεών τους, όπως μισθοδοσία και προμηθευτές και ζητούσαν από το κράτος να παρέμβει.


Ρέει… το χρήμα
Απίστευτο και όμως αληθινό και το γεγονός ότι το ΙΚΑ στο Βόλο πλήρωσε για τον Ιανουάριο του 2011 το ποσό των 71.101,72 ευρώ και το ποσό των 69.560,03 ευρώ το Δεκέμβριο του 2010 σε ιδιωτικό κέντρο που πραγματοποιεί αιμοκαθάρσεις. Η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού που λειτουργεί στο Νοσοκομείο Βόλου αδυνατεί να εξυπηρετήσει τους 120 περίπου νεφροπαθείς και πλέον στην περιοχή. Οι εκκλήσεις των αρμοδίων δεν έχουν εισακουστεί με αποτέλεσμα εδώ και αρκετό διάστημα πολλοί να απευθύνονται στο ιδιωτικό κέντρο που λειτουργεί στο Βόλο και που εξυπηρετεί φυσικά και ανθρώπους εκτός Νομού. Κάθε νεφροπαθής, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Νεφροπαθών Ν. Μαγνησίας κ. Βασίλη Γιαννάκο, πρέπει να προσέρχεται για αιμοκάθαρση τρεις φορές την εβδομάδα, 12 φορές το μήνα. Το κόστος της αιμοκάθαρσης κυμαίνεται από 180 έως 200 ευρώ, γεγονός που σημαίνει πως κάθε ταμείο πληρώνει 2.500 ευρώ περίπου σε ιδιώτες το μήνα για κάθε αιμοκαθαρόμενο.
Το ΙΚΑ επίσης μόνο για το δίμηνο Δεκεμβρίου 2010 - Ιανουαρίου 2011 πλήρωσε επίσης το ποσό των 131.125,05 ευρώ στο Βόλο σε γνωστό Κέντρο Αποκατάστασης και Φυσικής Ιατρικής όπου διοχετεύονται ασθενείς με παραπεμπτικό γιατρών.
Σε δύο ιδιώτες εξάλλου γιατρούς για εργαστηριακές εξετάσεις και με παραπεμπτικά που εστάλησαν πληρώθηκαν από το ΙΚΑ για Σεπτέμβριο και Οκτώβριο του 2010 τα ποσά των 9.040,89 ευρώ και 11.076,05 ευρώ αντίστοιχα.
«Χρυσές δουλειές» με το ΙΚΑ όμως φαίνεται από τα στοιχεία που αναρτώνται ότι κάνουν και τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα για μαγνητικές και αξονικές τομογραφίες, για μαστογραφίες, τεστ κοπώσεως, μέτρηση οστικής μάζας (οστεοπόρωση) αλλά και για σπινθηρογραφήματα. Η καθυστέρηση στην αποπληρωμή βέβαια είναι αισθητή, αφού στο σύστημα ΔΙΑΥΓΕΙΑ μέχρι χθες τουλάχιστον είχαν αναρτηθεί οι αποφάσεις που αφορούσαν την αποπληρωμή εξετάσεων που έγιναν για το τρίμηνο Ιουλίου, Αυγούστου και Σεπτεμβρίου 2010 ότι το ΙΚΑ μόνο για το Βόλο κατέβαλε 120.000 ευρώ σε διάφορα διαγνωστικά κέντρα για τις παραπάνω παροχές.
Όταν ωστόσο οι ίδιοι οι ασφαλισμένοι πληρώνουν από την τσέπη τους και σπεύσουν στο ΙΚΑ να πάρουν χρήματα πίσω, τότε γίνεται χρήση του «κρατικού τιμολογίου» που ισχύει από το 1991 με αποτέλεσμα να τους επιστρέφονται ψίχουλα σε σύγκριση με το σημερινό κόστος κάθε εξέτασης σε ορισμένες ειδικά εξετάσεις. Ακόμη και πολλοί εκπρόσωποι ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων του Βόλου έχουν «αναγνωρίσει» το πρόβλημα που δημιουργείται στους ασφαλισμένους, καθώς σε χαλεπούς οικονομικά καιρούς δεν είναι και ό,τι πιο εύκολο να καταβάλλει ο ασφαλισμένος για μία μαγνητική τομογραφία 300 και πλέον ευρώ για να του επιστραφούν π.χ. 100 ευρώ.


Και «πανωπροίκια»
Εκτός όλων των παραπάνω στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ έχουν αναρτηθεί αποφάσεις σύμφωνα με τις οποίες το ΙΚΑ στο Βόλο έχει επίσης καταβάλει ποσό 17.778,19 ευρώ για την αμοιβή προμηθευτή Υγείας στο Ίδρυμα της ΕΛΕΠΑΠ. Επίσης κατέβαλε για τροφεία στην Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος και Αλμυρού για τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο και Νοέμβριο το ποσό των 22.500 ευρώ, ενώ στη ΔΕΥΑΜΒ για το δ΄ τετράμηνο 2010 πληρώθηκε το ποσό των 4.768,70 ευρώ.
Αλμυρό εξάλλου είναι το κονδύλι που πληρώνεται μηνιαίως για τον καθαρισμό των κτηρίων του ΙΚΑ στο Βόλο, τη Νέα Ιωνία και την Αγριά, που ανέρχεται στο ποσό των 13.130,17 ευρώ μηνιαίως. Την ίδια στιγμή φυσικά οι συνδικαλιστικοί φορείς με προεξάρχοντες την ΑΔΕΔΥ και το ΕΚΒ έχουν ζητήσει επανειλημμένως από τη διοίκηση να καταργήσει τις εργολαβίες με ιδιώτες στο ΙΚΑ και να προσλάβει προσωπικό. Έτσι αφενός και το κόστος θα μειωθεί και αφετέρου θα σταματήσει η εκμετάλλευση των ατόμων που απασχολούνται σε τέτοιες εργολαβίες, που κάθε τρεις και λίγο διαμαρτύρονται είτε για καθυστερήσεις πληρωμών είτε για καταστρατήγηση των εργασιακών τους δικαιωμάτων με την ανοχή μάλιστα της Πολιτείας.
www.taxydromos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: