8.3.11

Συνθήκες ασφυξίας στο ΧΑ ...


Με τις μεγαλύτερες ημερήσιες ποσοστιαίες απώλειες από την αρχή του έτους ολοκλήρωσε την Τρίτη ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α., «εγκλωβισμένος» στο αρνητικό κλίμα που διαμορφώνει η υποβάθμιση της ελληνικής πιστοληπτικής αξιολόγησης από τη Moody’s, η κατακόρυφη άνοδος σε... ελληνικά spreads και CDS και η αβεβαιότητα ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. της Παρασκευής.

Ενδεικτικός είναι ο τελικός «απολογισμός» με 141 μετοχές στο σύνολο του ταμπλό να υποχρεώνονται σε πτώση, 124 να διατηρούνται αμετάβλητες και μόλις 19 να κλείνουν με θετικό πρόσημο, σε μία συνεδρίαση με όγκο 40,36 εκατ. τεμαχίων και τζίρο 133,63 εκατ. ευρώ.

Η υποβάθμιση από τη Moody’s ήρθε να επιδεινώσει την κατάσταση στο Χ.Α. και να προσδώσει στοιχεία υπερβολής, παράλληλα όμως ωαπό την αγορά ως μία διπλή προειδοποίηση, τόσο προς την Ευρώπη όσο και προς την ελληνική κυβέρνηση, σχολίασε στο Capital.gr ο υπεύθυνος του τμήματος συναλλαγών της Beta Securities, κ. Τάκης Ζαμάνης.

Αφενός δημιουργεί συνθήκες πίεσης προς τις ευρωπαϊκές ηγεσίες ώστε να λάβουν μέτρα που θα ενισχύσουν την Ε.Ε. συνολικά ως οντότητα, αφετέρου υπενθυμίζει στην Ελλάδα ότι απαιτείται εγρήγορση και επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, καθώς φαίνεται ότι υστερούμε σε αποφασιστικότητα, εξηγεί ο κ., Ζαμάνης.

«Στο περίπλοκο περιβάλλον που διαμορφώνεται, η παρέμβαση του διοικητή της ΕΚΤ περί πιθανής αύξησης επιτοκίων αποτέλεσε επίσης ένα ηχηρό μήνυμα για την πορεία του κόστους χρήματος» σημειώνει ο ίδιος και υπογραμμίζει την ανάγκη της αγοράς να δει σύντομα αλλαγή κλίματος.

«Υπό τις παρούσες συνθήκες, η χάραξη επενδυτικής στρατηγικής δυσχεραίνεται από τη σύγχυση που επικρατεί, οι όποιοι αγοραστές παραμένουν άκρως επιφυλακτικοί και σε όλα αυτά προστίθεται και η επιδείνωση της τεχνικής εικόνας της ελληνικής αγοράς. Τονίζει μάλιστα με έμφαση ότι η αγορά χρειάζεται να βρει «πατήματα» προκειμένου να αναστραφεί η τρέχουσα εικόνα, διαφορετικά δεν θα μπορεί κανείς να αποκλείσει μια ενδεχόμενη υποχώρησή της σε νέα χαμηλά.

Το επόμενο διάστημα θα χαρακτηριστεί από έντονη νευρικότητα στο ελληνικό ταμπλό, σημειώνει μεταξύ άλλων ο κ. Ζαμάνης, καθώς τα θεμελιώδη έχουν ήδη περάσει σε «δεύτερη μοίρα» και η αγορά κινδυνεύει να μετατραπεί σε «έρμαιο των πωλητών».

Στο ταμπλό της Τρίτης, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στο χαμηλό ημέρας των 1.525,50 μονάδων με απώλειες 3,81%, κινούμενος σε αρνητικό έδαφος σε όλη τη διάρκεια των συναλλαγών.

Σε 6,26% διαμορφώθηκαν οι απώλειες για τον δείκτη των τραπεζών, που επίσης έκλεισε στο χαμηλό ημέρας, στις 1.247,85 μονάδες. Από τη σύνθεσή του, τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχθηκαν οι τίτλοι των Τ.Τ., ΑΤΕ και Τρ. Πειραιώς με πτώση 7,99%, 7,59% και 7,28% αντίστοιχα. Σε απώλειες 6,82% στα 6,15 ευρώ υποχρεώθηκε η ΕΤΕ, ενώ οι μετοχές των Marfin Popular Bank και Eurobank ακολούθησαν με πτώση 6,59% και 6,11% στα 0,85 και 4,30 ευρώ. Σε 5,84% και 5,24% διαμορφώθηκαν οι απώλειες των Τρ. Κύπρου και Geniki Bank, ενώ η Alpha Bank υποχώρησε 4,29% στα 4,69 ευρώ.

Στον FTSE20, πέραν των τραπεζών, οι MIG και Ελλάκτωρ υποχώρησαν σε ποσοστό 5,95% και 5,37%, ακολούθησαν οι Μυτιληναίος και Βιοχάλκο με απώλειες 4,58% και 4,33%, ενώ οι τίτλοι των Τιτάν, Motor Oil και Coca-Cola 3E υποχρεώθηκαν σε πτώση 3,85%, 3,63% και 3,39% αντίστοιχα. Άνω του 3% υποχώρησε και η μετοχή της ΔΕΗ στα 11,10 ευρώ, ενώ με μικρότερες απώλειες ακολούθησαν οι Jumbo, ΟΠΑΠ, ΕΛΠΕ και ΟΤΕ.


www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: