29.3.11

Ανακλήθηκε η άδεια προς το ιταλικό πλοίο Explora που πόντιζε καλώδια εντός της ΑΟΖ...


Οι ελληνικές Αρχές ανακάλεσαν την άδεια που είχαν δώσει στο πλοίο Explora για την πόντιση καλωδίων εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, καθώς διαπιστώθηκε ότι η πλοιοκτήτρια εταιρεία ζήτησε ανάλογη άδεια και από την τουρκική πλευρά.
Ενημερώνοντας της επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής ο υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος ανέφερε ότι το ιταλικό πλοίο, που ... είχε σκοπό να κάνει έρευνες για να ποντίσει υποβρύχια καλώδια μεταξύ Μπάρι και Τελ Αβίβ, ζήτησε τη σχετική άδεια από τις ελληνικές αρχές για περιοχές που εμπίπτουν στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ.

Στις 12 Μαρτίου το ιταλικό πλοίο εμποδίστηκε από τουρκικό πολεμικό, που του ζήτησε να διακόψει τις έρευνες και κατόπιν αυτού έστειλε e- mail στην ελληνική πλευρά.

Το υπουργείο των Εξωτερικών, πέρα από τη φρεγάτα «Θεμιστοκλής», που έστειλε στην περιοχή, με διάβημά του προς το ιταλικό ΥΠΕΞ ζητούσε να μη απευθυνθεί στην τουρκική πλευρά για τη σχετική άδεια, γιατί ενέπιπτε στην ελληνική δικαιοδοσία και αρμοδιότητα.

Κατά τον πλου επιστροφής του ιταλικού πλοίου, η τουρκική πλευρά εξέδωσε και δικό της σήμα που παρέθετε διαφορετική διαδρομή από αυτήν του ελληνικού διαβήματος.

Απεδείχθη εκ των υστέρων, είπε ο κ. Βενιζέλος, ότι η ιταλική πλοιοκτήτρια εταιρεία είχε ζητήσει άδεια και από τις τουρκικές αρχές, κατά παράβαση των κανόνων του διεθνούς δικαίου και κατόπιν αυτού οι ελληνικές αρχές ανακάλεσαν τις άδειες που είχαν δοθεί στην εταιρεία και για άλλες ελληνικές περιοχές, όπως στην Πελοπόννησο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: