28.4.11

«Διώχνει» άλλους 17.000 εργαζόμενους η Panasonic...


Σε τουλάχιστον 17.000 εργαζόμενους θα δείξει την έξοδο η ιαπωνική βιομηχανία καταναλωτικών ηλεκτρονικών ειδών Panasonic Corp περικόπτοντας το προσωπικό της παγκοσμίως τα δύο επόμενα χρόνια κατά 5%.
Η κατασκευάστρια των τηλεοράσεων Viera και των φωτογραφικών μηχανών Lumix ανέφερε ότι... θα μειώσει το εργατικό της δυναμικό από τους 367.000 στα τέλη του περασμένου μήνα στους 350.000 ως τον Μάρτιο του 2013.

Συνολικά οι μειώσεις των θέσεων εργασίας την τελευταία τριετία θα φτάσουν περίπου τις 35.000, καθώς το περυσινό οικονομικό έτος προηγήθηκε η περικοπή 18.000 θέσεων εργασίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας σχεδιάζει να μειώσει κατά 10% τα 350 εργοστάσιά της διεθνώς και να διαθέσει 1,3 δισ. δολάρια σε δαπάνες για την αναδιάρθρωσή της το τρέχον οικονομικό έτος. Οι τοποθεσίες των εργοστασίων που θα κλείσουν δεν έχουν ανακοινωθεί.

Οι πάλαι ποτέ κραταιές ιαπωνικές βιομηχανίες καταναλωτικών ηλεκτρονικών αντιμετωπίζουν εντεινόμενο ανταγωνισμό από φθηνότερες κορεάτικες και κινέζικες εταιρείες.

Η Panasonic Corp αναμένεται να επικεντρωθεί σε πιο "φιλικούς στο περιβάλλον" και λιγότερο ενεργοβόρους τομείς όπως οι επαναφορτιζόμενες μπαταρίες ώστε να αντεπεξέλθει στον ανταγωνισμό της Samsung Electronics, της LG Electronics και άλλων βιομηχανιών του τομέα. Πέρυσι στο πλαίσιο της στρατηγικής της είχε ανακοινώσει ότι θα δαπανούσε 9,4 δισ. δολάρια για να αποκτήσει το πλήρες μετοχικό κεφάλαιο των Panasonic Electric Works και Sanyo Electric Co. Συνολικά με τις κινήσεις αυτές η Panasonic είχε απορροφήσει 160.000 εργαζόμενους και, σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα Nikkei που ήταν η πρώτη που αναφέρθηκε στις περικοπές, επιδιώκει πλέον να μειώσει το προσωπικό που βρίσκεται σε αλληλοεπικαλυπτόμενους τομείς, ειδικά στο εξωτερικό.

Οι νέες απολύσεις επισκιάζουν τις προηγούμενες της Panasonic, συμπεριλαμβανομένων των 26.000 απολύσεων μετά το “σκάσιμο” της λεγόμενης “φούσκας της νέας τεχνολογίας” και άλλων 15.000 περικοπών μετά το ξέσπασμα της κρίσης της Lehman Brothers.

Η εταιρεία δεν έδωσε προβλέψεις για την πορεία της κατά το τρέχον οικονομικό έτος λόγω του σεισμού, του τσουνάμι και της πυρηνικής κρίσης που έπληξαν τη χώρα.
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: