9.4.11

Αποχωρεί ο «Τσάρος του Μνημονίου;...


Και ξαφνικά μπάχαλο. Αφορμή έψαχνε η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ να εκδηλώσει τη διαφωνία της. Το νομοσχέδιο για τα «φρουτάκια» σε συνδυασμό με την απεργία των δημοσιογράφων αποτέλεσαν το τέλειο υπόβαθρο για να γίνει πράξη μια απειλή μηνών προς τον Υπουργό Οικονομικών. Κατά πόσο είναι σοβαρή ή ... προσχηματική και αν θα καταστεί καταλυτική αυτή η διαφωνία για τις περαιτέρω εξελίξεις θα φανεί τις προσεχείς ημέρες.

Δεν είναι λίγοι όμως αυτοί που υποστηρίζουν ότι ο Πρωθυπουργός ήταν ενήμερος για την «ανταρσία των βουλευτών». Το επιχείρημα εδράζεται στο γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός είναι πλέον «υποχρεωμένος» να δράσει προς την κατεύθυνση του ανασχηματισμού, ή ακόμη και των εκλογών. Κι αν η προσφυγή στις κάλπες δεν δείχνει πιθανή, μια αντικατάσταση του Παπακωνσταντίνου είναι βέβαιο ότι θα εκτόνωνε την κατάσταση, έστω και προσωρινά.

Το βραχύ προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ, το οποίο καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις υπό άλλες συνθήκες, θα ήταν επαρκής λόγος προσφυγής στις κάλπες, με τον «αέρα» του πρωτοπόρου. Υπό τις παρούσες συνθήκες και μέσα σε μια «φορτισμένη» προεκλογική περίοδο, το προβάδισμα του κυβερνώντος κόμματος μπορεί άμεσα να εξαφανισθεί. Θετικές ειδήσεις δεν προκύπτουν από πουθενά για την Κυβέρνηση. Στο καυτό μέτωπο της οικονομίας τα πράγματα πάνε όλο και χειρότερα. Η αποτυχία της οικονομικής στρατηγικής, λογικής και πολιτικής είναι πλήρης. Επιπρόσθετα, τα θέματα διαφάνειας που με τυμπανοκρουσίες άνοιξε στην αρχή της διακυβέρνησης του το ΠΑΣΟΚ, μπορεί να του δημιουργήσουν και πρόσθετα προβλήματα, τουλάχιστον σε επίπεδο εντυπώσεων. Τα ονόματα που εμπλέκονται είναι «βαριά» και ουδείς μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει αν «απασφαλίσουν»

Άρα η λογική λέει ότι κάποιος πρέπει να θυσιασθεί για να διασωθεί το γόητρο της Κυβέρνησης. Το πρόσωπο του Γιώργου Παπακωνσταντίνου είναι το πλέον κατάλληλο για το ρόλο του «θύματος». Η τρόικα έχει παράπονα από αυτόν, η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ είναι στα κάγκελα εδώ και καιρό, δεν θα είναι και πολλοί αυτοί που θα λυπηθούν αν ο «Τσάρος του Μνημονίου» αποχωρήσει από την Καραγιώργη Σερβίας.

Δεν αποκλείεται και η πιθανότητα ο ΥΠΟΙΚ να θέσει την παραίτηση του στη διάθεση του Πρωθυπουργού, θέτοντας τον προ των ευθυνών του. Σε κάθε περίπτωση οι όποιες πρωτοβουλίες του Πρωθυπουργού προς εκτόνωση της κρίσης, αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον.
antinews

Δεν υπάρχουν σχόλια: