27.4.11

Μονομαχίες στη ΝΔ για την απογραφή...


Αγριος εµφύλιος καραµανλικών, σαµαρικών και παλαιών φίλων της Ντόρας Μπακογιάννη ξέσπασε στη Ν.Δ. µε πρόσχηµα τη διαβόητη απογραφή, η οποία αποτέλεσε κεντρική επιλογή της κυβέρνησης Καραµανλή µόλις ανέλαβε την εξουσία. Εµπιστοι συνεργάτες του Αντώνη Σαµαρά και βουλευτές του κόµµατος συγκρούονται δηµοσίως για... το αν η ευθύνη γι’ αυτή την «εγκληµατική» επιλογή, όπως χαρακτηρίζουν τώρα την απογραφή, ήταν του Κώστα Καραµανλή ή του Γιώργου Αλογοσκούφη.

Χθες από τη στενή ηγετική οµάδα µπήκε στη µάχη ο έµπιστος φίλος του Αντώνη Σαµαρά Χρύσανθος Λαζαρίδης για να στηρίξει την επίσηµη γραµµή, που είναι να εξαιρεθεί από το κάδρο ο Κώστας Καραµανλής και όλο βάρος να πέσει στον Γιώργο Αλογοσκούφη. Ο σύµβουλος του προέδρου µιλώντας στο Μega ήταν αρκετά προσεκτικός και χρησιµοποίησε πιο ήπιες εκφράσεις από τον Γιάννη Μιχελάκη, ο οποίος άνοιξε το θέµα τη Μεγάλη Πέµπτη. Επιχείρησε να «αθωώσει» τον Κώστα Καραµανλή για την επιλογή της απογραφής, επανέλαβε ωστόσο ότι ιστορικά αποδείχθηκε ότι η «απογραφή ήταν εγκληµατικό λάθος». Παρ’ όλα αυτά, αντί µε την παρέµβαση του να εκτονωθεί ο εµφύλιος κλιµακώθηκε αφού ο κ. Λαζαρίδης θεωρείται από όλους στη Ν.Δ. η φωνή του προέδρου και πιο ισχυρό πρόσωπο στο περιβάλλον του από την περίοδο της Πολιτικής Ανοιξης.

Η πρώτη απάντηση στον σύµβουλο του προέδρου ήρθε από τον βουλευτή Θ. Γιαννόπουλο, ο οποίος στην κούρσα της διαδοχής ήταν στο πλευρό της Ντόρας Μπακογιάννη, αλλά δεν την ακολούθησε στο νέο κόµµα όπως είχαν προβλέψει αρκετοί. «Ηταν µια κεντρική δέσµευση της κυβέρνησης, µια προεκλογική δέσµευση να πάµε σε απογραφή», τόνισε χαρακτηριστικά µιλώντας στον Flash. Πρόσθεσε ωστόσο ότι κατά τη γνώµη του η απογραφή «δεν δικαίωσε την τότε κυβέρνηση».

ΜΙΛΗΣΕ ΓΙΑ ΚΛΕΦΤΡΟΝΙΑ. Σε άλλη συνέντευξή του στον Real fm µίλησε για κλεφτρόνια που έδιναν πλαστά στοιχεία στην Κοµισιόν και ζήτησε από την κυβέρνηση να καλέσει τον τότε διευθυντή της Στατιστικής Υπηρεσίας κ. Κοντοπυράκη και να του ζήτησε να δώσει στοιχεία για εκείνη την περίοδο.

Στο ίδιο κλίµα ήταν και η βουλευτής Ολγα Κεφαλογιάννη, η οποία είπε ότι η απογραφή ήταν κεντρική επιλογή της κυβέρνησης. Αντίθετα, ο γραµµατέας Συνδικαλιστικού και στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαµαρά Γιάννης Μανώλης είπε ότι ο Γιώργος Αλογοσκούφης αποδοκιµάστηκε από τους Νεοδηµοκράτες «αφού δεν κατάφερε να εκλέγει βουλευτής». Περισσότερο αιχµηρός µε την κυβέρνηση Καραµανλή ήταν ο βουλευτής και πρώην υφυπουργός Γεράσιµος Γιακουµάτος, ο οποίος είπε ότι «µε την απογραφή βγάλαµε τα µατιά µας».

Στα οµαδικά πυρά που δέχεται ο Γιώργος Αλογοσκούφης απάντησε µε άρθρο του στην εφηµερίδα «Ελεύθερος». Αφού εξήγησε ότι υλοποίησε την κεντρική κυβερνητική επιλογή έστρεψε τα βέλη κατά του Αντώνη Σαµαρά υπογραµµίζοντας ότι η Ν.Δ. αδικεί την ιστορία της, κάνει λάθος στην τακτική που ακολουθεί και θα το βρει µπροστά της.

ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΙΚΑΝΟΠΟΙΕΙ. Πάντως, στελέχη που βρίσκονται κοντά στον Αντώνη Σαµαρά υποστηρίζουν πως πάγια τακτική του προέδρου είναι να µη συγκρουστεί µε τον πρώην πρωθυπουργό. Αντίθετα, θα συνεχίσει την τακτική να τον βγάζει από το κάδρο όταν ασκεί κριτική ή παίρνει αποστάσεις από επιλογές της κυβέρνησης της Ν.Δ. Αυτή η τακτική δεν ικανοποιεί τους καραµανλικούς, οι οποίοι επιµένουν ότι οι βολές της νέας ηγεσίας πλήττουν ευθέως τον Κώστα Καραµανλή και αυτό δεν βοηθάει στη συσπείρωση του κόµµατος. Αντίθετα, όπως λένε, αναπαράγει µε τον χειρότερο τρόπο τον φαύλο κύκλο της εσωστρέφειας.
TANEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: