3.4.11

Αλλού ο Γιώργος κι αλλού οι υπουργοί του...


Τις τελευταίες ημέρες, ο Γιώργος Παπανδρέου προσπαθεί να εμφυσήσει στους υπουργούς ότι με αυτή τη… μαγιά θα προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις και πως στηρίζεται στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου για να τις προετοιμάσουν και να τις υλοποιήσουν, όπως επιτάσσει ο ίδιος, όπως επιτάσσει η τρόικα και το μνημόνιο. Ωστόσο παρατηρείται έντονα οι υπουργοί να ...έχουν αλλού το μυαλό τους και πιο συγκεκριμένα στα σενάρια του ανασχηματισμού που συντηρούνται, τη στιγμή που για τον πρωθυπουργό έρχονται τα πιο δύσκολα: Θα βρεθεί στο στόχαστρο των εκπροσώπων της τρόικας που έρχονται στην χώρα μας για να αποκρυπτογραφήσουν τους χαμηλούς δείκτες προόδου των στόχων του μνημονίου, παράλληλα με το «χαμηλό βαρομετρικό» σε ό,τι αφορά τα οικονομικά μεγέθη της χώρα μας...

Πιο συγκεκριμένα, στην τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Γιώργος Παπανδρέου προσπάθησε να ανεβάσει το χαμηλό ηθικό των υπουργών, όταν είπε μεταξύ άλλων τα εξής: «...…Παρά τα όσα λέγονται - και ακούω πολλά που λέγονται και διαβάζω πολλά που γράφονται στον Τύπο - εγώ βλέπω τους Υπουργούς έτοιμους για τις μεγάλες τομές, για τις μεγάλες αλλαγές. Σ’ αυτό τον αγώνα, εγώ είμαι δίπλα στον κάθε Υπουργό, στην κάθε Υπουργό, για να σας στηρίξω πολιτικά σ’ αυτές τις δύσκολες αλλαγές.

Βεβαίως, δεν είναι εύκολο εγχείρημα, διότι ξέρουμε όλοι ότι, το στήριγμά μας στην προετοιμασία αυτών των αλλαγών, είναι η Δημόσια Διοίκηση, που αποτελεί όμως και εν μέρει βασικό πρόβλημα. Δεν έχουμε δηλαδή τις απαραίτητες υπηρεσίες, την τεχνοκρατική επεξεργασία, ουσιαστικά, για τις καλύτερες πρακτικές, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα. Σ’ αυτό το τεράστιο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που κάνουμε για τη χώρα μας, κατανοούμε ότι είμαστε στη φάση όπου η κρίση πονάει τους πολίτες, αλλά ακόμα δεν έχει δει ο κόσμος όλα τα αποτελέσματα, ή έχει δει ελάχιστα σ’ αυτή την πορεία των 18 μηνών…».

Αυτές οι… φράσεις προκάλεσαν αφενός ευφορία στους υπουργούς, κάτι που φάνηκε ιδιαίτερα κατά την έξοδό τους από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ωστόσο ορισμένοι που έχουν βρεθεί στο στόχαστρο αρκετών βουλευτών τα τελευταία 24ωρα ανησυχούν ιδιαίτερα για το πολιτικό τους μέλλον στο κυβερνητικό στρατόπεδο αφού οι… φήμες τους θέλουν να επιστρέφουν στα έδρανα της Βουλής. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες της voria.gr, στα υπουργεία οι δείκτες… κινητικότητας είναι χαμηλοί, την ίδια στιγμή που ο Γιώργος Παπανδρέου μοιράζει ερωτηματολόγια για τα επόμενα βήματα σε ό,τι αφορά την ταχύτερη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που επιζητούν στην Ε.Ε., μετά και από τον Σύνοδο Κορυφής.

Ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου, γνωρίζει όσο κανείς άλλος πως οι περισσότεροι υπουργοί ασχολούνται περισσότερο με τα ΜΜΕ αυτή την περίοδο, ώστε να απαντούν στις… φήμες παραβλέποντας τους χρόνους, βάζοντας μάλιστα κόκκινες γραμμές π.χ. στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων – ιδιωτικοποιήσεων που αποτελεί προσωπικό στοίχημα του πρωθυπουργού. Η «αλήθεια» όμως πλησιάζει, καθώς έρχονται στην χώρα μας οι εκπρόσωποι της τρόικα για να μας ελέγξουν για ακόμα μια φορά. Η «αναφορά» προόδου της χώρας μας θα εξαρτηθεί φυσικά από την «δουλειά» που έχουν κάνει τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, ωστόσο οι πονοκέφαλοι στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν… αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες.

Οι επιλογές Παπανδρέου και η βοήθεια από την Ε.Ε.

Όσον αφορά τον πρωθυπουργό, σκέφτεται να προχωρήσει σε αλλαγές μετά τις 15 Απριλίου, όταν ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου θα παρουσιάσει την… αλήθεια για την Οικονομία σε συνέντευξη Τύπου. Γνωρίζοντας πάντως το… βεβαρημένο κλίμα που υπάρχει και θα αποτυπωθεί τις επόμενες ημέρες, παρά το γεγονός πως ο πρωθυπουργός στις τελευταίες ομιλίες μιλάει για… αισιοδοξία, σκέφτεται τις επόμενες κινήσεις του που έχουν άρωμα… Ε.Ε.

Πιο συγκεκριμένα και όπως πρώτη είχε γράψει η voria.gr, το επόμενο χρονικό διάστημα, η Αθήνα θα αποτελέσει σταθμό για πρόσωπα που διαδραματίζουν ρόλο στην Ευρώπη, ώστε να αποτελέσουν ασπίδα στον Γιώργο Παπανδρέου για τις «επιθέσεις» που δέχεται είτε από το εσωτερικό (κόμματα), είτε από το εξωτερικό (οίκοι αξιολόγησης). Σύμφωνα με πληροφορίες, στην χώρα μας το επόμενο χρονικό διάστημα θα επισκεφτούν ο Βέλγος πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι και ο επικεφαλής της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ με στόχο, όπως επισημαίνεται, να τονώσουν την αξιοπιστία της χώρας και να αναδείξουν τις θετικές πτυχές της ευρωπαϊκής παρέμβασης.Αυτές οι επισκέψεις θα είναι μια… ένεση στήριξης προς τον ίδιο τον Γιώργο Παπανδρέου και απάντηση κυρίως προς τους οίκους αξιολόγησης που έχοντας ως στόχο την Ελλάδα, στοχεύουν στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, αυτό άλλωστε επισημαίνουν στο Μέγαρο Μαξίμου.
Voria

Δεν υπάρχουν σχόλια: