5.4.11

Οι Γιάνκηδες θέλουν να μας σώσουν...


Το 'πε ο θείος Σκρουτζ...
Του Γιώργου Παπαχρήστου
Τις προοπτικές της προσπάθειας που κάνει η Ελλάδα να αποφύγει τη χρεοκοπία συζήτησε ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στη διάρκεια της ωριαίας συνάντησης που είχε χθες το µεσηµέρι στο γραφείο του µε τον ... µεγαλοεπενδυτή Τζορτζ Σόρος. Στη συνάντηση, για την οποία δεν υπήρξαν λεπτοµέρειες, έγινε γνωστό από έγκυρες πηγές ότι συζητήθηκαν ακόµη πτυχές της κρίσης στην ευρωζώνη, η θέση της Ελλάδας µέσα σε αυτήν, καθώς και οι πιθανότητες που έχει η χώρα µας να τα καταφέρει. Σύµφωνα µε τις ίδιες πηγές, ο Τζ. Σόρος εµφανίστηκε αισιόδοξος ότι η Ελλάδα µπορεί να βγει από την κρίση, αλλά, όπως τόνισε, θα πρέπει να έχει σταθερή βοήθεια από την Ευρώπη και η ίδια να µην παρεκκλίνει από το µεταρρυθµιστικό της πρόγραµµα που εφαρµόζει εδώ και περίπου έναν χρόνο. Φέρεται επίσης να είπε αναφορικά µε τη στάση της Ευρωπαϊκής Ενωσης ότι οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί για µετά το 2013 αναφορικά µε τον µόνιµο µηχανισµό στήριξης δηµιουργούν σηµαντικό κενό από τώρα για τα επόµενα δύο χρόνια.

ΚΑΙ Ο ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ. Στη συνάντηση Παπανδρέου - Σόρος, στην οποία ήταν παρών και ο υπουργός Οικονοµικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, δεν συζητήθηκε θέµα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους – αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν οι πηγές που προαναφέρθηκαν.

Ο κ. Σόρος βρέθηκε στην Αθήνα προσκεκληµένος οµάδας επιχειρηµατιών, προς τους οποίους µίλησε προχθές το βράδυ σε κλειστό δείπνο στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Σύµφωνα µε πληροφορίες, εξέφρασε και πάλι την αισιοδοξία του ότι η Ελλάδα µπορεί να τα καταφέρει και ανέφερε ότι την προσπάθεια που κάνει η χώρα τη στηρίζει, εκτός από τους Ευρωπαίους, η κυβέρνηση των ΗΠΑ και ειδικά ο Πρόεδρος Μπαράκ Οµπάµα.

Στις Ηνωµένες Πολιτείες υπάρχει ένα πολύ θετικό κλίµα για την Ελλάδα, υποστήριξε ο ουγγρικής καταγωγής µεγαλοεπενδυτής και έφερε ως παράδειγµα το γεγονός ότι ο κ. Οµπάµα έστειλε τον υπουργό του των Οικονοµικών, Τίµοθι Γκάιτνερ, ειδικό απεσταλµένο στο Βερολίνο, λίγο πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της 11ης Νοεµβρίου, προκειµένου να πιέσει την Καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ για να άρει τις αντιρρήσεις της και να δοθούν στην Ελλάδα η επιµήκυνση στην αποπληρωµή του δανείου και η µείωση του επιτοκίου κατά µία ποσοστιαία µονάδα.

Κατά τον κ. Σόρος, «η Αµερική θέλει να στηρίξει την Ελλάδα, έχει πολλά χρόνια να στηρίξει τόσο την Ελλά δα. Η γνώµη µου είναι ότι η διοίκηση Οµπάµα θέλει να σωθεί η Ελλάδα», ενώ για τη στάση της Ευρώπης φέρεται να είπε ότι «η Ελλάδα πρέπει πάση θυσία να σωθεί και θα τη σώσουν οι Ευρωπαίοι. Αρκεί να δείξει η χώρα ότι µπορεί να κάνει τις µεταρρυθµίσεις που χρειάζονται για να σωθεί. Η Ευρώπη θα είναι κοντά στην Ελλάδα, αρκεί να πείσει πραγµατικά ότι µπορεί να αλλάξει. Είναι βέβαιο ότι η Ευρώπη θέλει να τη σώσει».

Ο Τζορτζ Σόροςκατηγόρησε πάντως τη Γερµανία καιανεπτυγµένες χώρες της Κεντρικής Ευρώπης ότι «συµπεριφέρονται µε µια αλαζονεία που δείχνει άγνοια της ιστορίας και µη αντίληψη των προβληµάτων», εξέφρασε µε θέρµη τη στήριξή του στις ασθενέστερες χώρες που παλεύουν να σωθούν και τόνισε χαρακτηριστικά ότι «η Ευρώπη πρέπει να είναι ενιαία, και όχι κλαµπ πλούσιων χωρών».
tanea

Δεν υπάρχουν σχόλια: