16.4.11

Τα άδεια δημόσια ταμεία φέρνουν περαίωση και για τα αυθαίρετα ...


Η υστέρηση εσόδων κάνει πιθανό το ενδεχόμενο, να υπάρξει ρύθµιση για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων, ανάλογη με αυτήν της περαίωσης, σύμφωνα με κυβερητικούς κύκλους, αναφέρουν "Τα Νέα".

Σύµφωνα µε διατύπωση που υπάρχει στον οδικό χάρτη που... παρουσίασε χθες ο Πρωθυπουργός αλλά και µε αναφορές του στην Κοινοβουλευτική Οµάδα, το επόµενο διάστηµα η κυβέρνηση θα αρχίσει µεγάλο θεσµικό διάλογο µε την κοινωνία, τους κοινωνικούς εταίρους και µε τη ∆ικαιοσύνη "για να τραβήξουµε µια κόκκινη γραµµή σε σχέση µε το παρελθόν στο θέµα της αυθαίρετης δόµησης".

Κυβερνητικοί κύκλοι ξεκαθαρίζουν ότι δεν τίθεται θέµα νοµιµοποίησης των αυθαιρέτων, διότι υπάρχουν νοµικά κωλύµατα, γι’ αυτό και υπάρχουν σκέψεις να "τακτοποιηθούν" τα αυθαίρετα, αφού όµως προηγηθεί διάλογος µε τη ∆ικαιοσύνη, με σκοπό την εισροή χρημάτων στα δημόσια ταμεία.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας, η κυβέρνηση µελετά να προχωρήσει στην άµεση τακτοποίηση των περίπου 500.000 (ή κατ’ άλλους ενός εκατοµµυρίου) αυθαίρετων κτισµάτων που υπάρχουν στη χώρα. Αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα των συγκεκριμένων προθέσεων, πολύ σύντοµα, ίσως και πριν από το Πάσχα, αναμένεται να αρχίσει εντατικός διάλογος µε όλους τους ενδιαφερόµενους φορείς, αλλά και µε τη ∆ικαιοσύνη, ώστε το σχέδιο να πάρει τη µορφή οριστικής απόφασης και να ενταχθεί και αυτό στο Μεσοπρόθεσµο Πλαίσιο ∆ηµοσιονοµικής Στρατηγικής 2012-2015, το οποίο η κυβέρνηση οφείλει να καταθέσει στη Βουλή στα µέσα Μαΐου.

Ασάφειες υπάρχουν πάντως για τις λεπτομέρειες του σχεδίου, όπως για το κόστος τακτοποίησης ενός αυθαιρέτου, πώς θα προκύπτει αυτός ο φόρος, αν θα πρόκειται για εφάπαξ καταβολή ενός συγκεκριµένου ποσού ή για δόσεις ή κα τι θα γίνει µεκραυγαλέες περιπτώσεις αυθαίρετων κτισµάτων.

Τέλος, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, πηγή του υπουργείου Οικονοµικών η οποία ρωτήθηκε σχετικά µε το πόσα χρήµατα προσδοκά να συγκεντρώσει το ∆ηµόσιο από την περαίωση των αυθαιρέτων, δήλωσε αδυναµία να προσδιορίσει το ύψος του ποσού, άφησε όµως να εννοηθεί ότι θα είναι πολύ µεγαλύτερο από το ποσό που προσδοκά η κυβέρνηση να συγκεντρώσει από την τακτοποίηση των ηµιυπαίθριων που υπολογίζεται στο 1,3 δισ. ευρώ.
TANEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: