29.4.11

Η ώρα της Αριστεράς; ...


ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Το έλεγε πολιτικός του ΠΑΣΟΚ που εκλέγεται χρόνια σ’ αυτή την περιφέρεια και ξέρει πρόσωπα και πράγµατα: «Στη Β’ Αθήνας υπάρχουν πλέον τρία ισοδύναµα κόµµατα: το ΠΑΣΟΚ, η Ν.∆. και το ΚΚΕ». Υπερβολή; Αν ισχύουν οι δηµοσκοπήσεις που διενεργούνται κατά ριπάς στη θηριώδη εκλογική περιφέρεια µε τις ποικίλες ιδιοµορφίες, κάπως έτσι έχουν τα πράγµατα. Αλλωστε η... τελευταία εκτίµηση εκλογικής επιρροής που κάνει η εταιρεία V-PRC για το περιοδικό «Επίκαιρα» φέρνει τον Περισσό στο 12%! Το παλιό όνειρο για… 17% αρχίζει να επισκέπτεται τα βράδια τον ύπνο της Αλέκας Παπαρήγα. Στην ίδια έρευνα, όπως και σε άλλες, αξιοσηµείωτο είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παρά τις αντινοµίες της δηµόσιας παρουσίας του εξακολουθεί να καταγράφεται στη λίστα των κοµµάτων που θα βρίσκονται και στην επόµενη Βουλή. Αθροιστικά αυτά τα δύο κόµµατα ξεπερνούν δηµοσκοπικά τουλάχιστον το 15%. Αν προσθέσουµε και κάτι από το κόµµα του Φώτη Κουβέλη, συν ό,τι ποσοστό κατευθύνεται στο κόµµα των Οικολόγων και τα λοιπά σχήµατα σαν το νεοπαγές Αρµα του Γιάννη ∆ηµαρά, θα φτάσουµε στο 20% του εκλογικού σώµατος και βάλε. Μοιραία αυτό οδηγεί σε ένα λογικό ερώτηµα: «Ερχεται η ώρα της Αριστεράς»;

Αν καταφύγουµε στους κλασικούς του µαρξισµού «η εξαθλίωση οδηγεί στη συνειδητοποίηση». ∆ηλαδή η πίεση στο βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων τούς κάνει να στρέφονται προς την Αριστερά.

Και προς την Ακροδεξιά σύµφωνα µε την ευρωπαϊκή εµπειρία. Αλλά στην Ελλάδα η Αριστερά είναι ο χώρος που θα µπορούσε να απορροφήσει κατά κύριο λόγο τη δυσαρέσκεια, λόγω και της παλαιάς συνάφειάς της µε το σοσιαλιστικό ΠΑΣΟΚ. Αν η σηµερινή οικονοµική πολιτική ασκούνταν από κυβέρνηση της ∆εξιάς, ασφαλώς το εκλογικό όφελος θα πήγαινε στο ΠΑΣΟΚ. Τώρα που ασκείται από κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι προφανές ότι η Αριστερά θα µπορούσε να πριµοδοτηθεί από την κοινωνία στην κάλπη. Θα µπορούσε! Μπορεί όµως; Παρά τις ενδείξεις των δηµοσκοπήσεων ο δρόµος για µια Αριστερά µε ευρύτερη ακτινοβολία, πολυσυλλεκτικότητα και εναλλακτική κυβερνητική πρόταση είναι µακριά ακόµη. Οπότε µοιραία ο πολίτης που αναζητεί εκλογική διέξοδο σ’ αυτή την περιοχή του πολιτικού φάσµατος, αντιµετωπίζει αυτό που έλεγε ο καθηγητής Γιάννης Πανούσης: «Αν σας µιλήσουν για την Αριστερά ρωτήστε τους: αριστερά µπαίνοντας ή αριστερά βγαίνοντας;».
TANEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: