9.4.11

Νέος κύκλος επαφών Ελλάδας – Τουρκίας από τη Δευτέρα...


Αρχίζει στην Αθήνα ο 50ος κύκλος των διερευνητικών επαφών μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας με αντικείμενο τις απαιτήσεις της Άγκυρας στο Αιγαίο, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εξωτερικών.

Οι επαφές ξεκινούν την Δευτέρα και, σύμφωνα με πληροφορίες, αφορούν σε ... ζητήματα, όπως ο εναέριος χώρος και τα χωρικά ύδατα, έννοιες που συνδέονται άμεσα με τις πλουτοπαραγωγικές πηγές του Αιγαίου.

Την ίδια στιγμή νοτίως του Καστελόριζου, στα όρια του FIR Aθηνών και με κατεύθυνση από τη Σούδα προς τη θαλάσσια περιοχή ανοικτά της Χάιφα εξελίσσεται η τριμερής ναυτική άσκηση μεταξύ Ελλάδας, Ισραήλ και ΗΠΑ, µε τη συμμετοχή 8 πλοίων επιφανείας, 2 υποβρυχίων, καθώς και αεροσκαφών και ελικοπτέρων.

Πρόκειται για την άσκηση «Noble Dina 11», την οποία μέχρι πέρυσι πραγματοποιούσαν από κοινού Ισραήλ και ΗΠΑ στην ίδια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και είχε σημαντική θέση στη λίστα σπουδαιότητας των ετήσιων ασκήσεων των δύο χωρών.

Η Ελλάδα συμμετέχει για πρώτη φορά στην άσκηση αυτή - που ξεκίνησε από τη Σούδα στις 3 Απριλίου και αναπτύσσεται ανατολικά με κλιμακωτές συμμετοχές - έπειτα από πρόσκληση του Τελ Αβίβ. Στο σενάριο της άσκησης περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η συνεργασία στην Έρευνα και Διάσωση ναυαγών, στις αντιαεροπορικές επιχειρήσεις και στην προστασία ναυτικών δυνάμεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: