6.4.11

Σταμάτησε η διαρροή ραδιενεργού ύδατος στον ωκεανό...



Μια θετική εξέλιξη ανακοίνωσε σήμερα η διαχειρίστρια εταιρεία του σχεδόν κατεστραμμένου από το φονικό σεισμό και το τσουνάμι των κυμάτων του Ειρηνικού ωκεανού που ακολούθησε, πυρηνικού σταθμού στη Φουκουσίμα. Εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε, ότι ... η διαρροή εμπλουτισμένου με ραδιενέργεια νερού, στη θάλασσα, έχει πλέον σταματήσει.

Οι μηχανικοί της Εταιρείας Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας Τόκιο, αγωνίζονταν σκληρά εδώ και ημέρες, στη σημαντικότερη πυρηνική καταστροφή μετά το Τσέρνομπιλ, μέχρι να πετύχουν να σταματήσουν τη διαρροή του ραδιενεργού ύδατος, που διέφευγε από ρήγμα εύρους 20 εκατοστών σε τσιμεντένιο αγωγό του αντιδραστήρα 2.

Αφού απέτυχαν οι προσπάθειες με τη χρήση αρχικά τσιμέντου και στη συνέχεια χημικού υδρόφιλου πολυμερούς, τελικά το ρήγμα σφραγίστηκε, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, με τη χρήση υαλινομερούς υλικού.
Από την άλλη πλευρά η κυβέρνηση της Ιαπωνίας σκοπεύει να εκταμιεύσει έκτακτο κονδύλι ύψους 3 τρισεκατομμυρίων γιεν, δηλαδή περίπου 35 εκατομμυρίων δολαρίων, ως πρώτη δόση πρόσθετης δαπάνης στον προϋπολογισμό για την ανακούφιση των θυμάτων από την καταστροφή. Η πληροφορία δημοσιεύεται στην εφημερίδα Ασάχι.

Βασισμένη σε προσχέδιο νόμου της κυβέρνησης για έκτακτο κονδύλι στον προϋπολογισμό, η εφημερίδα αναφέρει ότι η ιαπωνική κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να προσφύγει σε δάνειο προκειμένου να χρηματοδοτήσει την έκτακτη δαπάνη στον προϋπολογισμό.

Χθες προκάλεσε παγκόσμια ανησυχία η νέα ανακοίνωση της εταιρείας TEPCO, σύμφωνα με την οποία στο θαλασσινό νερό κοντά στην τσιμεντένια τάφρο που έχει υποστεί ρωγμή στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, ανιχνεύτηκαν επίπεδα ραδιενεργού ιωδίου 7,5 εκατομμύρια φορές υψηλότερα από το νόμιμο όριο.

Στην Ιαπωνία, το νόμιμο όριο του ραδιενεργού ιωδίου στο θαλασσινό νερό είναι 0,04 μπεκερέλ ιωδίου-131 ανά κυβικό εκατοστό.

Το επίπεδο του ραδιενεργού ιωδίου στο θαλασσινό νερό που μετρήθηκε το Σάββατο ήταν 480.000 φορές υψηλότερο από το νόμιμο όριο στο νερό κοντά στον αντιδραστήρα αριθμός 1, ενώ ήταν 380.000 φορές υψηλότερο κοντά στον αντιδραστήρα αριθμός 3 και 350.000 φορές κοντά στον αντιδραστήρα αριθμός 4, μετέδωσε το πρακτορείο Jiji Press.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: